Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Puiet primavara 2014

Mesajde proapis13 » 27 Mar 2014, 23:05

Astazi la stupul de control am gasit;
- puiet capacit pe 70% pe 3 rame
- puiet larvar in curs de capacire 50% pe 2 rame
- puiet de o zi pe o rama in proportie de 70% pina in coronita
- 2 rame blana de polen si doua cu miere 50% capacita si restul sirop
Aseara la ora 18 am bagat prima rama la construit (era inceputa 50% de anul trecut) - si am pus 1kg de sirop in hranitor
astazi la ora 17 scos rama construita complet cu celule de lucratoare si introdus rama cu foita la construit intre cele 2 rame cu puiet capacit dinspre urdinis
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Albinel » 27 Mar 2014, 23:24

salve Marian !! tine-o tot asa si ai sa ma dezamagesti total..:(
nu-mi vinw sa cred..de ce oare ?? din ambitie sau lipsa de incredere..macar experimentam.. :idea:
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde proapis13 » 27 Mar 2014, 23:34

Albinel scrie:salve Marian !! tine-o tot asa si ai sa ma dezamagesti total..:(
nu-mi vinw sa cred..de ce oare ?? din ambitie sau lipsa de incredere..macar experimentam.. :idea:

E de rau ca scriu ce fac,cind fac si cum fac ???? :shock:
Ca tu si multi altii NU faceti sa nu va da dreptul sa criticati
si inca ceva,fac parte dintre cei ce nu mai experimenteaza de mult ; aplic ce am experimentat
ca nu se leaga ce fac EU cu ce scrie in cartile de la mine din biblioteca....ma priveste pe mine
daca te dezamagesc NU O SA MAI SCRIU PE AICI.....sa scrie cine are de scris...
daca erai mai aproape iti faceam un test de NE/incredere ; te luam maine pe sus si te duceam sa vezi cu ochii tai

ce o sa scrii dupa mine nu ma intereseaza si nu dau replica....prietenii stiu de ce ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Albinel » 27 Mar 2014, 23:45

stii bine ca te respect ca OM si-ti respect CUNOSTINTELE..iarta-mi te rog interventia poate nelalocul ei..dar asta mi-s eu..
te rog...daca consideri ..ma retrag DEFINITIV in urmatoarea secunda ..
am crezut ca macar tu ai sa ma intelegi..si inca cativa pe aici..
multi avem ce invata de la tine ..ai fi o mare pierdere..!! te-am considerat un prieten si te voi considera ..
Salve Marian !!
Albinel

Mesajde Albinel » 27 Mar 2014, 23:47

si ai zis asa "Astazi la stupul de control am gasit" iar eu am sesizat.. :D
Albinel

Mesajde Trantorul@ » 28 Mar 2014, 00:28

Stau si ma amuz ...... :lol:

Ma oameni cand ziceti stup de control te referi la unul mediu , nu iei nici cel mai tare nici cel mai slab de aia zici "stup de control" daca tu zici ca in

asta ai puiet pe 6 rame ( oua larve capacit ) inseamna ca in cei mai buni ai pe 8 - 9 ceea ce e foarte grele la ora asta, cam asta se intelege din ce

zic unii .

Eu pot sa zic ca am o medie de 3 rame si ceva per ansamblu , asta in conditii de cateva zile de zbor si alea pe vant de numa si foarte rece , o

saptamana de minus -2 - 3 grade noaptea si polen criza mare ( acu este pentru cateva ziele in stupi polen si pastura ) sa nu mai zic cata albina

am pierdut din cauza vantului , nectar anu asta :lol: , luni dimineata o intrat vreo 2 ore ceva si pe urma vantttt , si azi tot la fel dimineata vreo

2 ore si pe urma vantttt , prunii in cateva zile 4-5 max sunt istorie ,meri de vara au inceput sa se deschida , in 8- 9 zile nu cred sa mai fie decat

ceva meri de toamna mai tarzii si ceva papadie si pana in salcam mai este doar paducelul care ii chiar inainte prin zona mea , da nu este foarte

mult , aduc polen bine de la el pentru nectar e putin .

Avand in vedere cum a fost vremea stupi au mers bine , la mine abea acu au inceput sa mitralieze matcile , am spart azi cuiburi si cu 2 rame

construite si cu una si sunt care inca nu le-am spart , aaa tot pe vant rece , la unii nu mai aveau matcile unde sa oua .

Sa vina salcamul cat mai tarziu da e grele , cresc mugurii vazand cu ochii.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde 7Rame » 28 Mar 2014, 10:05

Stupul de control, de cele mai multe ori stabilit chiar din toamna, poate deveni usor chiar printre cei mai buni.
Sau poate nu.
Daca pozez 5 rame si 1/2 puiet, la o familie de 9 acoperire, iar spuneti ceva de olteni...normal, este varf in stupina. De asta am decis, sa nu mai postez poze. Pe mine nu ma ajuta cu nimik, tot aia am in lazi.
Exact ca Trantorul, am si zis anterior, medie 3 sau 3 si 1/2, minim 2, chiar 1R!! si maxim 5 si 1/2.
Moment de bucurie, evident. Chiar si pe frigul asta, si tot ma bucur! :(
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde irina » 28 Mar 2014, 13:20

Hai sa reactionez ... si eu !
Daca totu-i ....la vedere....eu zic ca-i OK. :P
Da,nu-s prea ascultatoare.....sau ,altfel spus,cu mai multa personalitate ( parca-mi place mai mult cum suna)!
In legatura cu puietul ...nu stiu daca ai sau nu dreptate cu scosul ramei din cuib.Adica la 4R , cu puiet pe 2R, ce sa mai scot?
Ieri am deschis 2 stupi:
-unul pe 6 rame:
1 -R cu miere capacita si pastura
2,3,4-R cu puiet capacit ( f frumos,as zice 80% poate chiar mai bine)
5-R cu putin nectar si ceva pastura
6-R cu miere capacita si pastura

A 5-a rama a fost bagata in stup cam cu o saptamana in urma.Eu ma asteptam sa fie cu oua/larve.Albina multa in stup.Oua si larve-putinele, pe langa puietul capacit.In prima faza am vrut sa mai pun o rama.Dar pana la urma l-am lasat tot pe 6R.M-am gandit sa nu largesc cuibul prea mult (chiar inainte de a pleca la stupi m-am intalnit cu un vecin ,stupar, care chiar mi-a atras atentia sa nu largesc cuiburile.Ca-i frig....Acum nu vreau sa dau vina pe vecin........dar parca prefer sa pierd ,daca e cazu', pe mana mea.....).
Sper sa consume nectarul/pastura de pe a 5-a R ( la noi ploua)ca sa fie loc si pentru ponta matcii.Am facut bine sau rau.......

-unul pe 4 R,cu regina infirma,pe care-l tin sub observatie.Puiet pe 2R ,putin ( adunat-1R ).Si depopulat pe deasupra.Nu stiu ce sanse are.....

Multumesc pentru urari!
Aaah, am uitat, aceleasi multumiri si din partea ajutorului :lol:
irina

Mesajde cristi82 » 28 Mar 2014, 13:57

Si eu am patin ca si tine , la verificarea trecuta am bagat si eu la o familie o rama pt. pontare, dar surpriza cand am facut iara verificari am gasit rama plina cu nectar!
cristi82

Mesajde CATALIN » 28 Mar 2014, 14:04

proapis13 scrie:
Albinel scrie:salve Marian !! tine-o tot asa si ai sa ma dezamagesti total..:(

E de rau ca scriu ce fac,cind fac si cum fac ???? :shock:
Ca tu si multi altii NU faceti sa nu va da dreptul sa criticati
si inca ceva,fac parte dintre cei ce nu mai experimenteaza de mult ; aplic ce am experimentat
ca nu se leaga ce fac EU cu ce scrie in cartile de la mine din biblioteca....ma priveste pe mine
daca te dezamagesc NU O SA MAI SCRIU PE AICI.....sa scrie cine are de scris...
daca erai mai aproape iti faceam un test de NE/incredere ; te luam maine pe sus si te duceam sa vezi cu ochii tai

ce o sa scrii dupa mine nu ma intereseaza si nu dau replica....prietenii stiu de ce ;)

CATA rautate pe fourumul asta...imi iau jucariile si plec acas
iti mai sar si tie cateodata mai dai din prosteala cate una gata ma supar....
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde paul » 28 Mar 2014, 14:08

irina scrie:

-unul pe 4 R,cu regina infirma,pe care-l tin sub observatie.Puiet pe 2R ,putin ( adunat-1R ).Si depopulat pe deasupra.Nu stiu ce sanse are.....

La stupul asta daca-i scoteai o rama cand trebuia, alta faina se macina la moara ! :P Dar deh ... personalitatea ! ;)
Daca ai sa poti sa ajuti stupul asta cu cate o rama de puiet care-ti prisoseste, din cand in cand , eu zic ca o sa-si schimbe linistit regina infirma, la momentul oportun (cand vor fi suficienti trantori apti pentru imperechere) ! E doar ... o parere ! Tu vei face asa cum iti dicteaza ... personalitatea ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Trantorul@ » 28 Mar 2014, 15:37

irina scrie:Hai sa reactionez ... si eu !

A 5-a rama a fost bagata in stup cam cu o saptamana in urma.Eu ma asteptam sa fie cu oua/larve.Albina multa in stup.Oua si larve-putinele, pe langa puietul capacit.In prima faza am vrut sa mai pun o rama.Dar pana la urma l-am lasat tot pe 6R.M-am gandit sa nu largesc cuibul prea mult (chiar inainte de a pleca la stupi m-am intalnit cu un vecin ,stupar, care chiar mi-a atras atentia sa nu largesc cuiburile.Ca-i frig....Acum nu vreau sa dau vina pe vecin........dar parca prefer sa pierd ,daca e cazu', pe mana mea.....).
Sper sa consume nectarul/pastura de pe a 5-a R ( la noi ploua)ca sa fie loc si pentru ponta matcii.Am facut bine sau rau.......

Multumesc pentru urari!
Aaah, am uitat, aceleasi multumiri si din partea ajutorului :lol:

Ai citi ce am scris io unde ziceai ca ai stupi blocati , si unde sa bagi rama aia goala ????

Vad ca ai bagat-o penultima si ai observat ce sa intamplat ( albina trece mai greu peste rame ) , chiar si asa cu ceva pastura si nectar trebuia

sa o muti in mijloc!!! Daca ai capacit macar 50- 60 % bagi linistit rama intre ele la ouat , in max 48 de ore fuctie de puterea familiei si ce ofera

natura e ouata .

Cu rama asta dadant tre sa faci o gramada de invarteli si mutari ca sa mearga stupii medii bine!!!

P.S. Am si io cu 5 rame 90 % puiet ( 70 % capacit si la eclozare zilele astea mare parte din el) a sasea rama full larve si oua si astazi am bagat-o pe a 7 la

ouat( nestimulati ne nimic) da nu pot sa zic ca astia is stupi de control ( astia is prasila si sunt in al 3-lea an unii , nu am avut familii iernate peste 7

rame , asta ii zona vara si toamna) !!!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde lucky5strike » 28 Mar 2014, 18:49

Oameni buni, vedeti starea generala a coloniei, ce albina/puiet/provizii aveti in medie pe lada, ce calitate au acestea, cate matci sunt conforme si sub 2 ani, ce au de cules de pe afara, cum stati fata de anul trecut... in rest, mai coborati tonul discutiilor, si vedeti cum faceti sa aiba de ciuguleala in sezon. :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 28 Mar 2014, 18:49

Nu uitati ca in stup albina da tonul. Cate rame de albina are familia si ce calitate are aceasta albina?

Cand se impune, analize... nu uitati de ele.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Trantorul@ » 28 Mar 2014, 19:09

paul scrie:
irina scrie:

eu zic ca o sa-si schimbe linistit regina infirma, la momentul oportun (cand vor fi suficienti trantori apti pentru imperechere) ! E doar ... o parere ! Tu vei face asa cum iti dicteaza ... personalitatea ! ;)

Nu toate schimba matca daca e infirma , am 4 bucati infirme 1 bucata 6 ani un picior din spate , una bucata anul trecut la fel piciorul din spate , alta bucata piciorusul din fata si ultima unul din mijloc , la ultimile 3 le-am taiat eu dupa ce le-au rupt albinele picioarele si si le taraiau(au fost mai sperioase si sa-u speriat cand m-am uitat sa vad daca sau imperecheat si depun si le-au inhatat) sa vezi ce merg de numa si clar nu le schimba pe nici una sunt si cazuri cand le si schimba da mai au si alte bube .
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde paul » 29 Mar 2014, 08:42

Trantorasule, am inteles ca respectiva regina nici nu are o ponta prea grozava ! Colega noastra spunea ceva si despre o depopulare masiva ! Avandu-se in vedere aceste elemente la care se adauga si infirmitatea, soarta respectivei regine pare a fi pecetluita. Pentru ca, albina nu uita si ... nu iarta ! :oops:
Am mai spus-o pe undeva ... primavara trecuta am ramas intr-un stup cu regina si un pumn de albine. Nu le-am ajutat cu rame cu puiet, pentru ca n-am avut de unde. Din cand in cand le-am pus cate o punguta cu sirop si rama cand se impunea. Nu le-am mai controlat rama cu rama, deloc. Pana in toamna a ajuns familie si a iernat pe 6 rame.Inainte de impachetarea pentru iarna le-am controlat si am constatat ca aveau ... alta regina ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR