Am ajuns in momentul in care ma pregatesc sa achizitionez familiile si va intreb .
1 . Merg si aleg familiile care i-mi fac cu ochiul , mai apoi le transfer in lazile mele si le las pana seara pe acelasi loc ca si vechea cutie pana seara cand il inchid cu gratia montata pentru transport , il leg cu chinga ( as putea sa o fac imediat dupa ce le transfer in cutii ) si mai apoi le incarc in masina si apoi plec cu ele la drum ( cam 350 de km ) , o fi bine pana acum .
2 . Familiile vor fi de 10 rame acoperite ( 4-5 puiet ) . Eu le aduc aici in zona la ceva corn ( ce a mai ramas ) , ceva papadie si paducel si ceva lora pe care nu am identificat-o inca ( ceva flori mici ca si ciupercile dar mici si mov si galbene ) . Mai apoi la rapita ( mai are cam o saptamana ) , acum este galbuii lanul dar stropesc si nu zic nici sa-i bati cu ce dau .
3. De asezat in locul ales ( soarele rasare dinspre est si pe la ora 13 este pe la sud deci stupii pe 2 randuri ( asa i-mi permite locul ) la 3 sau 4 m intre randuri si 1 m pe rand dar intercalati sau asezati aleatoriu dar cat de cat in ordine . E bine ?
4 . Urdinisul in functie de familie ( eu stiu ca primavara se lasa cam 3-5 cm , in functie de familie ( intervale ) ) . E bine ?
5 . Sus la podisor care este din plasa pot pune folia peste el , cei care folositi folia primavara , eu nu as fi adeptul acesteia , plus ca am polistiren in capac , eu zic sa nu o folosesc . Voi ? .
6 . Ca si ventilatie in capac am cate 5 gauri de 5 mm pe partea din fata a capacului . Sa le acopar ?
7 . Acum temperaturile sunt cam dezechilibrate dar obisnuite pentru aceasta data si anume foarte rece noaptea si ziua cald . Mai folositi in perioada asta paturi , toale peste podisor ?
8 . Stimularile sau cam terminat sa zic ca sa mai tina pana in 10 aprile ( depinde de rapita ) plus ca stimularile acum mai vad pe aici in zona se fac cu ceva rame descapacite , a-ti continua stimularile ?
9 . La rapita la ce distanta fata de cultura vati aseza familiile ( depinde si de agricultor ) , am vazut la unii ca se aseaza chiar langa lan , e bine ? .
10 . Acum legat de rama claditoare eu stiu ca la ME se amplaseaza in al doilea corp si pusa penultima . Eu as baga-o inainte de a baga faguri la cladit ( depinde de temperaturi , gradul de ocupare al ramelor ) si as scoatea si as taia dupa cepuietul este capacit si sa o tin pana toamna tarziu chiar daca nu mai cladesc faguri . Daca rama claditoare este cu celule de albina sa bag la cladit si daca apar fagurasi .
Cam atatea dar mai am .