TDI scrie:Concluziile măsurătorilor au fost unele deosebit de clare: 1. Cantitatea de miere neextrasă la ultimul cules (floarea soarelui), o medie de 10 kg a fost pierdută - existenţa acesteia forţând coloniile să întreţină o populaţie mult mai mare comparativ cu potenţialul melifer al zonei.
Absenţa polenului şi a stimulărilor între 1 şi 31 august (nu am făcut stimulări din cauza furtişagului). În condiţiile iernii care a trecut consumul de hrană a fost mic, dar umiditatea mare a favorizat apariţia mucegaiului în partea opusă cuibului. În primăvară am stimulat cu aproximativ 1 litru de sirop 1:1 cu adaos de tinctură din 16 plante şi Forsatom în 4-5 tranşe, ulterior furnizării a 1-5 pungi de miere cristalizată (350-500 grame). Am încercat să le ţin strânse în vederea valorificării maximale la culesul la salcâm - aproximativ o treime au intrat în frigurile roitului. Salcâmul tânăr a înflorit în sat. Încerc să maximizez culesul şi producţia de miere. Din păcate am certitudinea că rapiţa se va suprapune cu salcâmul. La ultima verificare în iarnă aveam o medie de 5.4 rame de albină şi nu eram mulţumit considerând stupii slabi şi pentru o iarnă normală poate şi erau, dar ca să fi putut maximiza culesul la salcâm aş fi avut nevoie de 4, 4.5 rame - în condiţii de staţionar, fără culesuri excepţionale. Am pierdut 2 mătci în iarnă, încă 2 în martie şi ulterior am sacrificat încă 2, dar la matematica asta se adaugă 1 mătcă de SL şi multe mătci de roire, nu ştiu încă câte - prigoriile sunt omniprezente. Diferenţierea dezvoltării a favorizat roirea şi încercarea mea de a ţine stupii blocaţi pentru a le da drumul la salcâm a eşuat parţial în roire. Discutăm în 2 săptămâni.