nae scrie:Salut .
va salut
acu sa vedeti cum am gandit eu :
1- am zis sa nu acopar gaura sa se faca un pic de curent ca am vazut saptamana trecuta ca ventilau la urdinis. are cam 5 cm . bina ca folia e destul de etansa dar oricum in dreptul urdinisului superior mai ramane 1 mm
2-saptamana trecuta am vazut polen pe rama hranitor si imediat dupa ea puiet . daca mut hranitorul dupa diafragma nu ramane puietul " in curu' gol " sau trebuie alta rama in locul lui . acu poate nu e bine dar de aia am bagat ultima rama pentru ca pe aia de langa diafragma aveam oua
3-fum le-am dat sa nu le omor ca eu eram blindat oricum . oricum batea vantul si nu prea ajungea fum la ele
4 -cand am desfacut stupul pareau mai multe . acu am vazut ca-s cam putine
5-asta e portia pe 2 saptamani .pe 5 poate ajung la targ la bucuresti si nu mai ajung la stupina
nae scrie:O rama cu puiet 100% e mai buna decat 5 cu puiet 20%
nu am nici macar una cu 50 % . am vazut ca am cuiburile blocate .m-am speriat ca nu am mancare in stupi asta toamna si le-am dat . dar eu nu aveam defapt albine sa consume . in stupul din filmulet estimez cam 8 kg capacit in 5 rame . cam asa am in toti .am facut stimulare doar pentru protofil si apicomplex . si hranitoarele au cam 300 ml
nae scrie:Cauta un stupar sa vezi cum trebuie sa arate o fam ; netul e... te deruteaza.
nu am avut ocazia .
si nici nu-mi doresc . i-mi amintesc cand am cumparat prima "familie" . 29 aprilie . zice mosu : ia uite ce familie buna pe 7 rame . are si puiet pe 3 rame . eu nu te pacalesc . si-ti mai dau si 6 rame bonus . zic eu : da cu puiul ala de stup ce e ? ca nu seamana cu restul ? mosu : aaa , e un roi . l-am facut de dimineata .alt roi , alt mos : tataie daca i-mi arati regina restul nu conteaza . mosu : nu pot sa ti-o arat ca regina se ascunde si nu am ochelarii la mine s-o caut . s-a dus la Domnul si asta . roiul nu mosu . ca era prin august si nu avea regina . si eu pinguin . si mai am de astea cu stupari care ajuta incepatorii . stau si ma gandesc acum ca am trecut 2 ierni si nu am pierdut nici o familie . dar cred ca detin recordul la familiile pierdute vara [ toamna ] : 2012 - 5 , 2013 - 2 . sper anul asta sa-l trec cu 0 mortaciuni . oricum am zis ca nu-mi mai trebuie alt stupar [ nu ma refer la colegul Adrian ] ...
multumesc pentru sfaturi
sa traiesti nea nae