Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: viziune pe termen scurt/mediu/lung

Mesajde un OM » 31 Mar 2014, 23:01

Un avocat cu ceva bani m-a interpelat despre apicultura. Cum ar cumpara un pavilion cu ceva familii si ar pune un angajat. Am luat o pauza, dar nenea nu se mai termina cat de fantastica afacere este apicultura. De rusinea sotiei dansului, colega cu sotia mea, incepui sa dau si eu din gura. Cred ca am expus doar jumatate din argumentele contra. Ma uitai mai bine, avocatul plecase.
Da apicultura poate deveni afacere. Necazul este ca ai nevoie de ajutorul familiei. Pentru a-ti permite angajati trebuie sa ai un numar impresionant de stupi de PRODUCTIE.
Calculele cu 5 min per stup, sunt relative. Depinde de priceperea la care ajungi. La acestea trebuiesc adaugate multele minute cu reconditionarea stupului, ramelor insarmarea si altor operatii migaloase.
un OM

Mesajde traian » 31 Mar 2014, 23:18

Hai sa fim la obiect!Stuparii buni au stupina lor! Exceptiile sint putine la salariile de aici.
traian

Mesajde zimtelro » 01 Apr 2014, 07:03

Enabogdan, poti sa-ti iei cati stupi crezi tu de cuvinta dupa ce studiezi nitel, si ce fel de stupi vrei, dar iti spun ca in momentul in care vei deschide un stup de cateva ori si vei intra in lumea fascinanta a acestor micute zburatoare, cand vei fi "vaccinat" cu veninul lor si cand vei incepe sa culegi ceva roade si pe deasupra le vei urmari zborul pe la urdinis, cel mai bun remediu contra stresului, demonstrat, o sa lasi dracului afacerile cu ei, nu o sa mai poti sa dormi cateodata, ai sa faci drumuri la ei de o sa asfaltezi intreaga tara, concedii?asa printre picaturi, oricum bafta in ceea ce vrei sa faci, dar sa stii ce faci!
zimtelro

Mesajde akmm » 01 Apr 2014, 07:51

Am raspuns mai devreme mai mult de dorul rasului.Da hai sa ne imaginam un pic stupari cu experienta care de ani de zile prefera sa stea la 50-75 familii.
Oare sa nu-i duca pe ei capul sa faca 300 si sa stea sa numere banii?
De multe ori facem abstractie de faptul ca albina/familia este un organism viu, cu necesitati si probleme specifice zilelor noastre si ca noi stuparii nu facem decat sa colectam surplusul.
Putem pleca de la cat surplus are un stup, dincolo de cat costa stupul in sine, sa inmultim cu 200 si asta e.
Ca visam sa masini scumpe, e dreptul nostru, dar nu din apicultura.E posibil sa realizezi productii soc un an doi, apoi e posibil sa traiesti si un soc de CCD si sa nu ai ce numara.
Sunt de aceeeasi parere cu altii care spun ca mai intai sa ne familiarizam cu fenomenul apicol, pentru ca este un fenomen, sa intram in simbioza cu albinele dupa care ne raspundem singuri daca este sau nu de nasul nostru.
Vorba unuia mai in varsta: eu imi tai oaia, o mananc iar cu pielea ma imbrac la nevoie.Tu cu albina ce faci daca ti se imbolnaveste?
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde geangu » 01 Apr 2014, 08:29

Sa in teleg ca nu e bine sa ai 300 de stupi, mai bine cu 75 ?
geangu

Mesajde TDI » 01 Apr 2014, 08:58

Riscurile, logistica, necesităţile de tratament şi hrană sunt mult mai mari. Vatra sau vetrele de stupină sunt mult mai greu de găsit. Altfel punând problema mai bine 150 de "familii" decât 300 lazi.
TDI

Mesajde Dr.Faith » 01 Apr 2014, 20:53

Stimate Enabogdan,

Voi incerca sa -ti dau un raspuns care sa te ajute.

1.In momentul cand pleci la drum si privesti iubitele noastre albinute ca si o afacere, deja ai turnat gresit fundatia si casa se va prabusi sub ochii tai inlacrimati.

2.In momentul cand aceste minunate animalute te-au cucerit, si o dragoste nespus de mare pentru ele si respect absolut pentru ele ti-au acaparat intreaga fiinta, viata ta se va schimba pe toate planurile. Vei deveni un alt om, in tine se vor petrece multe transformari.

3. Odata cu "noul Om ", aparut in urma transformarii produse in tine de albine, vei avea un HOBBY atat de pasional si incarcat de exaltare incat vei avansa de la an an pe masura posibilitatilor tale financiare.

Ce vreau eu sa spun este ca daca nu "te-ai imbolnavit de albine", nu vei face nici un ban. Vei pierde totul. NU vei castiga absolut nimic.

Acum, plecand de la premisa ca vei incepe cu 3,4,5,6 familii si ca drogul iti va intra in sange, vei incepe sa te documentezi, vei diseca literatura de specialitate.....la anul vei face primii tai roi, vei vedea cum se dezvolta familiile de-alungul intregului sezon.....si vei invata, vei capata experienta.

DECI, DUPA CE ESTI ABSOLUT CUCERIT DE ALBINE, cu 100-150 de familii de albine poti trai decent. Daca te vei dovedi a fi si un bun practicant.....daca Dumnezeu va permite vreme buna si conditii bune.

Nu uita, exista si ani ( si nu sunt putini ) cand mergem cu bani de acasa ca nu moara albinele...deci castig 0)

De aceea iti spun, nu pleca la drum cu ideea unei afaceri, ci pleaca la drum cu ideea unei iubiri, unei idilie frumoase care poate sa -ti aduca bucurii si beneficii materiale cand mai multe circumstante se leaga.

Iti doresc din suflet ca albinele sa produca in tine schimbarea de care iti vorbesc.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Mesajde MIHAI BALS » 01 Apr 2014, 23:04

ce zici dottore,ca daca am vaci trebuie sa le si iubesc?
sau sa si facem dragoste?
se mulge si albina,dar cu cap!
MIHAI BALS

Mesajde Dr.Faith » 01 Apr 2014, 23:13

Daca vrei sa ai vaci, nu ai decat.Este cu totul altceva.
Aceste este un forum apicol,deci e vorba de albine.

Comparatia ta e lipsita de orice esenta. Este doar un invelisv sarcastic, o forma fara esenta aruncata de cineva cu scopul de autoflagelare.In ideea subiectului dezbatut nu aduce nici o clarificare, nu ajuta cu nimic. Cum spuneam, afirmatia ta este doar expresia "bunatatii"unui suflet curat.
Ultima oară modificat de Dr.Faith pe 01 Apr 2014, 23:20, modificat 1 dată în total.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Mesajde MIHAI BALS » 01 Apr 2014, 23:20

Dr.Faith scrie:Daca vrei sa ai vaci, nu ai decat.Este cu totul altceva.
Aceste este un forum apicol,deci e vorba de albine.

Comparatia ta e lipsita de orice esenta. Este doar un invelisv sarcastic, o forma fara esenta aruncata de cineva cu scopul de autoflagelare.In ideea subiectului dezbatut nu aduce nici o clarificare, nu ajuta cu nimic. Cum spuneam este doar expresia "bunatatii"unui suflet curat.

dottore,din ce traiesti?
din apicultura?
ca sa vad de la ce etaj vorbim unul cu altul.
MIHAI BALS

Mesajde traian » 01 Apr 2014, 23:32

MIHAI BALS scrie:ce zici dottore,ca daca am vaci trebuie sa le si iubesc?
Ca amator d-nul Dr are drepteate.in apicultura profesionala e altceva,mai e mult pina acolo.Noi raminem cu dragostea!
traian

Mesajde MIHAI BALS » 01 Apr 2014, 23:55

traian scrie:
Ca amator d-nul Dr are drepteate.in apicultura profesionala e altceva,mai e mult pina acolo.Noi raminem cu dragostea!

cine?
tu cu el?
MIHAI BALS

Mesajde traian » 02 Apr 2014, 00:30

Nici cu el ,nici cu mata!.Sa nu ne batem cu pumnu-n piept, ca sintem buni stupari. La noi sint putini profesionisti,pe forum mai deloc.
traian

Mesajde PAGANEL » 02 Apr 2014, 00:51

Sunt prea multe intepaturi, dar omu cred ca a inteles mesaju. Ideal, ar fi sa il priceapa. Este greu sa ii explici cuiva ca apicultura nu se aseamana cu ...publicitatea, contapilitatea, asigurarile...dar e si mai greu ca sa priceapa. Si daca omu asta este compatibil cu stuparitu?Daca este capabil sa iubeasca, sa inteleaga albina? Cati ingineri agronomi nu ati vazut, care, crescuti la oras, au venit si au dat lectii in sat ? Nu stiti ce fel de om este. Poate ii iese, poate nu. Dar, dramul de nebunie, necesar ca sa se apuce de apicultura, eu cred ca il are.Daca nu il avea, pleca de la primele intepaturi pe care lea luat. Eu ii urez multa bafta.
Da de ce?
PAGANEL

Mesajde akmm » 02 Apr 2014, 07:12

Cu cap cu tot, sau cum?
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde proapis13 » 02 Apr 2014, 07:30

traian scrie:Nici cu el ,nici cu mata!.Sa nu ne batem cu pumnu-n piept, ca sintem buni stupari.
La noi sint putini profesionisti,pe forum mai deloc.

Ce ai insinuat in fraza de mai sus ????
Vii de cateva zile pe forum,dai cu cateva postari doar la rubrica Concurs
si numai despre Polen unde observ ca ai interese si deja cataloghezi Forumul :?: :oops:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR