Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ala nou

Mesajde Ala nou » 06 Oct 2013, 19:13

Am reusit si eu intr-un final sa ajung ieri sa le aranjez pt iarna si sa incep sa le fac ultima runda de tratament cu varachet. Diafragma totala nu am mai cumparat. Citind ce s-a discutat pe forumul asta si pe versiunea veche despre iernat, si mai ales sfaturile lui nea Gica privind umiditatea, am facut asa - in loc de diafragma totala, care sa sigileze cuibul de iernare fata de hectarul de stup gol care a ramas (am roiurile pe 5 rame doar), am lasat diafragma aia normala, apoi dupa ea am pus 2 "diafragme" de carton ondulat, dublu stratificat (ca absorbant pt umiditate), iar in spatele cartonului o diafragma de polistiren extrudat de 2 cm. Peste podisor am pus o salteluta din material textil, umpluta cu vatelina de 5 cm. Urdinisul l-am lasat la 2.5 cm. Inca nu am montat gratiile, ca nu le am.

Ce vreau sa intreb:
1. La toti stupii, la cele trei rame din mijloc, pe o latura "coronita" cobora pana aproape de marginea de jos, cu o latime asa, de 4 degete. E normal?
2. Pe ramele din lateralele cuibului am gasit miere necapacita, pe o arie de o palma. E normal sa mai aiba miere necapacita la ora asta?

As fi facut poze, dar am mers pe repede-inainte ca nu prea era temperatura de lucrat lejer la ele.
Ala nou

Mesajde Ala nou » 07 Oct 2013, 18:14

Cam asa arata schematic impachetarea pt iarna. E bine? Macar unul sa iasa din iarna, pacat de masca aia cu floricele pe care o am. :D
Fişiere ataşate
stup.jpg
Schema stup
Ala nou

Mesajde Aurel1959 » 07 Oct 2013, 22:22

La peretele lateral nu pui nimc?
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde nae » 07 Oct 2013, 23:01

In primii ani ii flancam cu doua diafragme si o roaba de carpe /saltele +urdinis max 2 cm = apa si toate cele .
Acum = struto-camila , nici horn nici clopot , fara carpe ,fara diafragme + o gaura de 10 cm in fund si dupa incetarea zborului urdinis deschis total (traiasca forumul -inainte sa intru pe forum nu stiam ce-i clopotul = recunosc ).
Cauta pe forumul vechi postarile lu' NEA GICA(n-a scris carti dar era EL o CARTE in sine ; sa-i fie tarana usoara !)
nae

Mesajde Ala nou » 09 Oct 2013, 21:57

nae scrie:Cauta pe forumul vechi postarile lu' NEA GICA(n-a scris carti dar era EL o CARTE in sine ; sa-i fie tarana usoara !)

De astea zici? :D
http://www.fileshare.ro/e29912487

Pe lateral nu am pus nimic, am mare incredere in lemn, e un material inteligent, care lucreaza singur. In partea cealalta nu am avut de ales, sunt stramtorat tare cu timpul ca sa construiesc ceva din lemn, iar sa le las asa cum zice Nae parca nu ma incumet, sunt prea mari ladoaiele pt sapte muste cate sunt acolo.
Ala nou

Mesajde Aurel1959 » 10 Oct 2013, 21:31

Ala nou scrie:
nae scrie:Cauta pe forumul vechi postarile lu' NEA GICA(n-a scris carti dar era EL o CARTE in sine ; sa-i fie tarana usoara !)

De astea zici? :D
http://www.fileshare.ro/e29912487

Pe lateral nu am pus nimic, am mare incredere in lemn, e un material inteligent, care lucreaza singur. In partea cealalta nu am avut de ales, sunt stramtorat tare cu timpul ca sa construiesc ceva din lemn, iar sa le las asa cum zice Nae parca nu ma incumet, sunt prea mari ladoaiele pt sapte muste cate sunt acolo.

Astea sant viespi nu albine! Nu au nevoe de impachetare . Ele sant cele ce impacheteaza stuparii :o
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde Ala nou » 26 Mar 2014, 11:48

Bine v-am regăsit!

Știți ce am pățit cu albinele? Păi... norocul prostului! :D Iarnă ușoară (cu excepția a două săptămâni cu zăpada de 2 metri), primăvară ce bate spre vară... am scăpat cu toți roii mei amărâți din iarna asta, cu bine zic eu. Au început să ouă și mătcile - nu așa cum am văzut pe forum, dar am și eu cerculețe de puiet căpăcit cu diametrul de 7-10 cm pe câte o ramă, două la fiecare roi (mai puțin unul, care avea căpăcit doar așa, cât un ban de 50 pe 2 rame, care a avut mortalitate mai mare, era cu cea mai multă albină în toamnă iar acum pare că are cea mai puțină dintre toți). Mâncare au berechet (au ras o cutie de apifonda peste iarnă), polen aduc binișor, să vedem ce o să fie. Le-am curățat stupii bine, nu ia-m spălat cu soluție de sodă cum scrie prin cărțile vechi, nu am avut nici timp, nici lăzi de schimb. Le-am făcut adăpător din ăla cu scândură în serpentină, cum am fost sfătuit pe aici și funcționează, e vizitat.

Acum vreau să iau și o familie bună să văd și eu ce înseamnă stup pe bune.
La târg nu am fost când fu la noi, am zis că mă duc duminica dar a plouat așa că n-am mai ieșit din casă. Ca urmare, am rămas fără centrifugă (ziceam că poate găsesc vreun chilipir la târg). Nu-i bai, nu cred că am mare lucru de extras anul ăsta.
Ala nou

Mesajde Ala nou » 30 Mar 2014, 23:57

O întrebare despre mătci - am citit prin iarnă, nu mai știu exact unde, că mătcile trebuie întinerite la 2 ani. Ale mele sunt de anul trecut, așa mi-a zis omul de la care am luat roii și e om serios, nu am motive să mă îndoiesc de el. Întrebarea mea este - să schimb mătcile anul ăsta?
Ala nou

Mesajde Florin Dobre » 31 Mar 2014, 00:05

Marcheaza-le si le schimbi la anul. Eu asa am facut. Anul asta schimb tot ce-i marcat ca fiind peste 2 ani.
Poti pastra o matca deosebita/extraordinara mai multi ani, sa-i duci neamul mai departe.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ala nou » 31 Mar 2014, 00:18

Sunt deja marcate. Am scapat de contactul direct cu ele anul ăsta, deci. :D
Ce îmi recomanzi, să încerc să îmi cresc eu sau să iau de la profesioniști?
Ala nou

Mesajde Florin Dobre » 31 Mar 2014, 00:24

Incearca sa ti le faci singur. De la crescatori ia doar cand vrei ceva mai bun.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ala nou » 01 Apr 2014, 22:30

Azi am găsit un stup crăpat, crăpătură mare, 2-3 mm lățimea fisurii, pe aproape toată lungime lateralului unui orizontal. Dorelul stupilor mi-a tras-o și mie!
Partea bună e că nu a pătruns în interior, e cumva dublat materialul, că nu am găsit crăpat și pe interior.
Ala nou

Mesajde nae » 01 Apr 2014, 23:22

Ala nou scrie:Azi am găsit un stup crăpat, crăpătură mare, 2-3 mm lățimea fisurii, pe aproape toată lungime lateralului unui orizontal. Dorelul stupilor mi-a tras-o și mie!
Partea bună e că nu a pătruns în interior, e cumva dublat materialul, că nu am găsit crăpat și pe interior.

Daca stupul e vechi nu Dorel -tamplarul e vinovat ci condensul= alt Dorel :? ; daca e nou amandoi Dorel (tamplar-stupar )au ajutat .
Scandura lata cu ''inima''/maduva pe mijloc , exterior uscat - interior ud /exterior vopsit -interior NU ;) = vinovatul fara vina ...
nae

Mesajde Ala nou » 01 Apr 2014, 23:52

Nou este, de anul trecut. :)
Ala nou

Mesajde Ala nou » 03 Apr 2014, 20:33

Așa arată stupul.
Fişiere ataşate
2014-04-01 17.56.12.jpg
Stup.
Ala nou

Mesajde Ala nou » 03 Apr 2014, 20:37

Să nu râdeți de un nepriceput! :D

Nu am văzut botci decât în pozele din cărți, așa că vă întreb pe voi - celulele alea umflate sunt de trântor sau botci? Astea sunt în stupul cu matca aia care a cam frecat menta - deși am văzut că a început să își revină, a ouat binișor în ultimile zile.
Fişiere ataşate
2014-04-03 18.23.31.jpg
Ala nou

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?