Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Rapiță și salcâm pe aceeași vatră

Mesajde cristi_vidican » 08 Noi 2013, 14:32

Recent am observat că un fermier a însămânțat rapiță în zona unde duc stupii la salcâm.
Până acum n-a fost rapiță acolo niciodată.
Se știe că cele două sortimente de miere e bine să nu se întâlnească una cu alta.

Este cineva care a acut și rapița și salcâmul în același loc?
Ce s-a întâmplat când a început salcâmul? a mai mers albina pe rapiță?
A mai rămas floare de rapiță în momentul înfloririi salcâmului?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Rapiță și salcâm pe aceeași vatră

Mesajde eduard.rotaru » 08 Noi 2013, 15:01

In mod normal albina trage la floarea cea mai puternica...adica daca inca mai tine rapita in timp ce incepe salcamul, ele se duc la salcam.
Daca se intampla ca salcamul sa nu secrete nectar pe toata perioada zilei atunci mai merg si la rapita.
Eu am patit asa ceva anul acesta...rapita nu a dat cine stie ce dar era un cules de intretinere bunisor. Intra salcamul dar cu intermitente, adica secretie de nectar doar dimineata pana la ora 11-12 si apoi mai pe seara dupa ora 17:30...in rest inca tragea la rapita....
Ideal este ca rapita sa fie f buna in toamna ca sa explodeze toata odata in primavara (cules puternic aprox 2 saptamani) si cand intra salcamul poti sta linistit ca nu mai e rapita.
eduard.rotaru

Mesajde Mircea_63 » 08 Noi 2013, 19:38

Un siropel cu ceai de salcam? Poate putina "dresura" nu strica.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ciptheman » 08 Noi 2013, 20:17

o sa dai salcamul la pret de rapita ti o spun din experienta...
ciptheman

Mesajde CristiTm » 08 Noi 2013, 21:06

e un risc nu stiu daca merita sa iti compromiti salcamul deoarece e mare diferenta la bani cand tragi linie
CristiTm

Mesajde ionel07196555 » 09 Noi 2013, 00:17

nu iti fa probleme in asa locatie vei pati ca mine
250 h rapita vai mama ei 22 h salcim
ma asez in padure la 50m de rapita pe 17 aprilie cu 47 de cuti asa si asa {albina ]
mai chem un prieten cu 40 de mate lesinate a doua zi
peste inca 2 zile ma trezesc cu inca 565 de stupi la 3 insi in padure mai erau vro 60 + cateva stupine in sat la 600m linie dreapta
Nimeni nu a plecat de pe pozitie pana cintaru celor cu 565 nu a cazut de tot
Daca aveam armata plecam a 2 zi nu stam ca cei cu 565
la care se lauda ca are albine de 30 de ani
recolta va fi mica si vei avea timp si de sortat si de extras la timp pe o asfel de vatra
daca mai are si drum betonat sau asfalt pina la locu de campare aglomeratia va fi si mai mare
Fermieru primeste pe toata lumea si arata ca mai are si acolo si acolo dar stuparu nu si nu
Sper ca nu am plictisit.
ionel07196555

Mesajde cristi_vidican » 09 Noi 2013, 07:53

Pentru mine, partea bună e că a semănat doar câteva hectare, maxim 5.
Iar salcâmul unde merg eu nu e masiv, ci răspândit ici și colo pe marginea pădurii și prin pădure, prin sat, suficient cât să îmi ajungă mie. :lol:
cristi_vidican

Mesajde macko2001 » 01 Apr 2014, 15:44

am depistat si eu un loc unde langa padurea de salcam s-a semanat rapita, dar este cam 1-1,5 km de la vatra pana pana la rapita. nu este distanta prea mare? De unde por sa-mi dau seama ca rapita este melifera?
macko2001

Mesajde Cristian Chirculescu » 01 Apr 2014, 21:50

Albinele se invata in directia rapitei si cand va inflori salcamul tot pe rapita se duce. Si trece salcamul fara sa fie vizitata intens de albina....
Alias FreeCristian 0764514729

www.freecristian.ro
Cristian Chirculescu

Mesajde yokoz777 » 02 Apr 2014, 09:28

E adevarat ce zici tu ca se invata cu traseul rapitei dar cand o incepe salcamul sa miroasa si sa secrete puternic nectar vor bate pe salcam.acum depinde si de rapita,daca este soi bun si da nectar mai mult ca salcamul atunci bat pe rapita.unde e mancarea acolo va fi si albina.
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde macko2001 » 02 Apr 2014, 11:12

stupii vor fi amplasati in mijlocul padurii. ca sa ajunga la rapita trebuie sa treaca peste salcam. cred ca pana va da salcamul rapita va fi cam pe gata
macko2001

Mesajde cristi_vidican » 02 Apr 2014, 12:10

macko2001 scrie:stupii vor fi amplasati in mijlocul padurii. ca sa ajunga la rapita trebuie sa treaca peste salcam. cred ca pana va da salcamul rapita va fi cam pe gata

Pune-le afișe că au interzis afară din pădure după ce înflorește salcâmul. Pe cine prinzi în lanul de rapiță, fie și doar după polen, primește amendă. :lol:
Eu deja mă gândesc tot mai serios la treaba asta, că la mine rapița nu dă semne de înflorire, iar prognoza la salcâm e pe 17-24 aprilie.
Și am ceva rapiță în zona salcâmului.
Vom vedea.
cristi_vidican

Mesajde macko2001 » 02 Apr 2014, 12:41

Aveti habar de unde se cunoaste (de pe planta, nu de pe ambalaj) care este soi de rapita melifera si care nu? Nu cunosc fermierul, nu ma pot interesa.
macko2001

Mesajde cristi_vidican » 02 Apr 2014, 13:39

N-am auzit de rapiță care să nu fie meliferă.
Dacă vremea permite și ai albine, va fi cules.
cristi_vidican

Mesajde macko2001 » 02 Apr 2014, 14:14

din pacate eu am auzit de la mai multi ca anumite lanuri de rapita nu sunt vizitate de albine. Daca te uiti mai sus si pe forum a scris cineva. Bine ar fi ca toate soiurile sa fie melifere
macko2001

Mesajde almasel » 02 Apr 2014, 20:26

In zona unde am eu stupina exista un investitor danez. Detine peste 8000 ha de teren pe care il lucreaza!!!! Am vazut la el utilaje agricole pe care le mai vazusem doar in poze!
Din 2 in 2 ani am cules de rapita si floarea soarelui (anul asta e anul fara... a semanat grau...) direct de pe vatra permanenta (satul fiind practic inconjurat de proprietatile lui).
Pana acum acum nu s-a suprapus rapita cu salcamul in caturi... ar fi fost dezastru la diferenta de pret la cele 2 categorii de miere. Salcamul la mine infloreste de obicei dupa 10 mai, mierea de rapita e tot mai putina sau chiar deloc dupa 1 mai.
Din experienta va spun ca este rapita mai putin melifera sau au fost ani cand albinele pur si simplu nu vizitau florile de rapita. Nu stiu din ce cauza, poate e samanta de vina, poate ca solutiile folosite la tratarea rapitei; dar va spun sincer ca e frustrant sa ai sute de hectare de rapita in jurul vetrei, iar albinele sa nu aduca miere de rapita! Am patit asta si la floarea soarelui, soiul ala cu palaria mica... undeva pe langa Timisoara...
almasel

Următorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI