Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Aventura Apicultura - ( Intrebarile unui incepator ) .

Mesajde Lt_Lucky28 » 23 Mar 2014, 12:20

Buna Ziua , Salut cu respect . Toti utilizatorii acestui Forum . dorinta mea este sa incerc sa tin un jurnal de activitate pe parcursul caruia sa prezint intrebarilor mele . Am foarte putin timp liber , incerc sa fiu un autodidact , dar cateodata multitudine de raspunsuri pe care le gasesc pe internet la raspunsurile mele ma face sa fiu mai dezorientat decat informat , si din cauza asta apelez la dumneavoastra .
Am un prieten apicultor , a promis ca ma ajuta , din pacate este si el un om foarte ocupat si imi este foarte jena de el sa il stresez prea mult si tot timpul .
Ma numesc M. Laszlo ( Laci ) , am 35 de ani . Locuiesc in Timisoara . Si in viitorul apropiat doresc sa cumpar doua famili de albine , Stupina o sa fie amplasata intr-un sat la 40 Km de Timisoara ( socri mei locuiesc acolo ) planuiesc sa ajung la stupina de 2 ori pe luna si sa petrec acolo 2 zile ( sau in functie de necesitatea mai des si mai mult ) . Nu am nici o cunostinta despre apicultura , deocamdata dar studiez din greu in limita timpului disponibil ca sa reduc acest handicap, Dorinta mea este ca in viitor sa Devin un apicultor amator .
De ce Apicultura . Sunt foarte impresionat de Albine si de modul de organizare al Familiei . Cred ca noi oameni avem foarte multe de invatat de la ele .
Am fost la targul de apicultura de la Ghiroda - Timisoara si am facut primele cumparaturi .

2 x lada stup cu cat 1/1 (140.00 lei Buc ) (stup dadant 12 rame vertical )
50 x Rame (1,50 Lei buc )
1 x masca apicultor (50.00 lei )
1 x Dalta 15 lei
1 x Perie 15 lei
1 x Furculita de decapacit 10 lei

Acum cateva zile am cumparat o Afumatoare folosita de pe internet , 50,00 Lei , la targ erau la pretul asta noi .

Am ales stupul de 12 rame si CAT ul de 1/1 deoarece stupii o sa fie stationari , si faptul ca o sa am de a face cu o singura dimensiune de rame mi sa parut foarte avantajos .

La Lazile cumparate am mai avut de lucru , In primul rand trebuiesc vopsite . Din cat am citit varianta cu parafinarea ar fi ideala dar din pacate se pare ca nu am aceasta posibilitate , ramane solutia vopseleor pe baza de apa , .... Am vopsit cutiile cumparate , am cumparat vopsea pe baza de apa savana alba , ( 30 ron kilogramul ) , am cumparat colorant (pigment ) ecologic (5+5 lei ) , si un stup a devenit albastru deschis si unu crem , ( 2 Funduri de stup , 2 Capace , 2 lazii si 2 cat-uri de 1/1 , in 2 straturi )
Am analizat si am incercat sa adun informatii din mai multe din surse diverite si inainte sa acopar capacele cu tabla ( 35 lei coala ) am pus si polistiren extrudat de 2 cm (8 lei placa ) si o bucat de carton intre polistiren si tabla , polistirenul cred ca o sa ajute mult la izolarea stupului termic si fonic . ( la un momendat am construit un acoperis la o anexa a casei din tabla zincata , dupa ce a batut soarele cateva ore pe el nu mai puteam sa il ating cu mana , si sa calc pe ea cu talpile goale de cat de fierbinte era , chiar daca parerile in legatura cu utilitatea polistirenului sunt foarte impartite eu am decis sa pun ), cred ca nu ar cum sa afecteze acel polistiren in mod negativ viata stupului .

Incerc sa centralizez primele intrebari cu care ma confrunt :

1. La ce inaltime de paman este indicat sa fie asezati stupi ? ( eu am niste standuri metalice inalte de 90 cm , este indicat sa fie supii asezati asa de sus inaltimea de la pamant a stupului influenteaza viata si dezvoltarea familiei ) ?

2. Va rog sa imi recomandati ceva literatura de specialitate ( format electronic - pe privat eventual ) , acum citesc STUPARITUL- C.L.Hristea-editia I-1935 , citesc forte incet ca incerc sa incerc sa aprofundez , sunt foarte incantat de carte .

3. Am citit intr-o carte ca este recomandat ca fundul stupului pe interior sa fie vopsit (deorece se scurge acolo condenzul si tot felu de reziduri , albine moarte pilitura de cera - am fost surprins ca majoritatea documentatiilor nu recomanda interventia in interiorul stupului cu vopsele ) pentru o mai buna protejare a lemnului , eu am incercat sa vopsesc cutiile stupului in asa fel incat nici o picatura de vopsea sa nu ajunga pe interior . Dumneavoastra aveti fundul stupului vopsit (pe interior ) ?

4. Pentr-o o mai buna protejare a fundului de jos eu m-am gandit ca ar fi ideal daca as aseza o cola de hartie (sau altceva ) care cu usurinta poate fi inlocuita curatata . ( poate nu e bine ca retine umezeala ) . Dumneavoastra volositi vreo metoda de genul acesta de protectie pentru fundul stupului daca da din ce material este conceput ?

5. Vreau sa fac din tabla un fel de aparatoare ( streasina ) la urdinis , ca sa protejeze de intemperii intrarea in stup ,( in poze am vazut ca majoritatea stupilor au ) exista ceva reguli pentru amplasarea acestei aparatori ? ( forma , dimensiune distante ) am incecat sa caut pe net dar nu am gasit prea multe date , eram foarte fericit daca gaseam o schita sau ceva .

Multumesc .
Lt_Lucky28

Re: Aventura Apicultura - ( Intrebarile unui incepator ) .

Mesajde irinel1988 » 23 Mar 2014, 12:45

Salut Lt_Lucky28 si bine ai venit.
Si eu sunt incepator, mi-am cumparat 2 stupi vara trecuta. Am reusit sa-i trec iarna si totul este bine, azi m-am uitat pe la ei si le-am facut putina curatenie, regina a ouat foarte frumos. Iti urez succes mai departe si astept si eu cu nerabdare raspunsurile la intrebarile tale mai ales la 2, 3 si 5.
irinel1988

Mesajde Arhivistu » 23 Mar 2014, 13:31

La intrebarea numarul 3..stupii NU se vopsesc pe interior,nici macar fundul..stiu albinele mai bine ca noi ce au de facut in casuta lor :P :)
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Florin Dobre » 23 Mar 2014, 13:47

1. E recomandat ca stupii sa nu stea direct pe sol. Inaltimea suportilor sa fie astfel incat sa nu te incomodeze cand umbli in ei...depinde si de cat de inalt esti.
2. Cartea pe care o citesti acum este foarte buna. Vei reveni la ea de multe ori dupa ce vei avea albine. Citeste cat mai multe carti. Informatiile se repeta dar fiecare carte aduce ceva in plus.
3. Fundul stupului este curatat de albine. O data pe an(primavara) le vei ajuta si tu cu curatenia. Sau...fund AV.
4. Albinele vor roade/dezintegra acea hartie. Vezi pct. 3.
5. Da un search pe gugal...stup model italian.

Spor!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde proapis13 » 23 Mar 2014, 14:25

Bun venit pe forum :!:
Roaga un moderator sa-ti mute postarea din sectiunea asta la Pagini personale
1. Daca ai 2m inaltime sunt destul de sus(ai raspunsul in cartea ce o citesti)
2. Citeste tot ce-ti pica in mana ; ar fi trebuit sa incepi cu Manualul Apicultorului pt a te familiariza cu termenii apicoli
3. Pete 70% din apicultorii noi folosesc sitele antivaroa pe fund....
4. Asta e parerea ta.....
5. Avea valer 70 pe vechiul forum ceva de genul asta...ai youtube de unde te poti informa....90% dintre apicultori NU folosesc streasina
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde un OM » 23 Mar 2014, 14:33

1.Inaltimea de la sol 40-50 cm.
2., 3., 4. s-au dat raspunsurile potrivite.
5. Stresina nu este folosita in pastoral pentru economia de spatiu, in stationar nu are ce incurca, decat daca ti se pare migaloasa confectionarea.
un OM

Mesajde FLORINELU » 25 Mar 2014, 19:06

bun venit pe forum "consatene".vad ca ai primit raspunsuri bune la toate sau aproape toate intrebarile,iti urez mult succes.
eu as fi curios doar in ce localitate vrei sa-ti asezi stupina,fiindca de pontentialul meliferic de acolo depinde foarte mult bunul mers al ei.
FLORINELU

Mesajde Lt_Lucky28 » 26 Mar 2014, 14:51

Multumesc pentru urari si primire , Multumesc pentru raspunsuri !

Vreau sa imi fac un sablon pentru gaurirea ramelor ( pentru insarmare ) .

Am gasit pe net ceva informatii despre distanta intre gauri dar nici una concreta . Am incercat sa fac o schita daca credeti ca gresesc undeva va rog sa ma corectati .
Este vorba de rame dadant 1/1 . Vreau sa insarmez pe orizontala si vreau sa pun 5 randuri de armatura .
Gaura numarul 5. este situata la 15 mm de latura orizontal superior , gaura numarul 1. este situat la 35 mm de latura orizontală inferioara , distanta intre restul armaturilor vine 55 mm .

Multumesc .
Fişiere ataşate
gauri rame.png
gauri rame.png (9.47 KiB) Vizualizat de 11527 ori
Lt_Lucky28

Mesajde FLORINELU » 26 Mar 2014, 15:50

eu insarmez de ani de zile in felul urmator,si consider ca e foarte bine:gaurile 1 si 5 la 25 mm de lemn,iar restul impart distantele in mod egal,binenteles ca orizontal asa cum ai aratat tu.
FLORINELU

Mesajde gigibecalul » 26 Mar 2014, 16:14

Lt_Lucky28 scrie:5. Vreau sa fac din tabla un fel de aparatoare ( streasina ) la urdinis , ca sa protejeze de intemperii intrarea in stup ,( in poze am vazut ca majoritatea stupilor au ) exista ceva reguli pentru amplasarea acestei aparatori ? ( forma , dimensiune distante ) am incecat sa caut pe net dar nu am gasit prea multe date , eram foarte fericit daca gaseam o schita sau ceva .

Așa ceva am și eu la stupi, părerea mea e că în perioada ploilor sau ninsorilor, apără destul de bine urdinișul de ploaie sau de zăpadă (doar dacă ploile sau zăpada nu cad oblic, direct pe urdiniș), iar vara, protejează urdinișul cu puțină umbră. Eu le-am făcut la câțiva din tablă, iar la alții din policarbonat, însă policarbonatul nu rezistă la vânt(la mine era prins cu capse de o stinghie din lemn). Dacă ai material, le poți face de 50 cm de lungi și 20-25 cm de late, puțin înclinate ca să se scurgă apa de pe ele...

...stupina mentorului meu...

viewtopic.php?f=15&t=3151&start=240
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde Lt_Lucky28 » 26 Mar 2014, 16:58

gigibecalul scrie:
Lt_Lucky28 scrie:
Așa ceva am și eu la stupi, părerea mea e că în perioada ploilor sau ninsorilor, apără destul de bine urdinișul de ploaie sau de zăpadă (doar dacă ploile sau zăpada nu cad oblic, direct pe urdiniș), iar vara, protejează urdinișul cu puțină umbră. Eu le-am făcut la câțiva din tablă, iar la alții din policarbonat, însă policarbonatul nu rezistă la vânt(la mine era prins cu capse de o stinghie din lemn). Dacă ai material, le poți face de 50 cm de lungi și 20-25 cm de late, puțin înclinate ca să se scurgă apa de pe ele...

...stupina mentorului meu...

viewtopic.php?f=15&t=3151&start=240

La ce distanta (inaltime ) de urdinis sa fie prins pe stup ?
Lt_Lucky28

Mesajde gigibecalul » 26 Mar 2014, 20:46

Aproximativ 35 cm. Așa e la mine.
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde Lt_Lucky28 » 06 Apr 2014, 13:53

Buna Ziua , weekendul trecut am dedicat tot timpul apiculturi , impreuna cu familia am pregatit 50 Rame . Am mai facut ceva cumparaturi , am cumparat cuie (cuie mici si mari cateva sute de bucati 14 ron ) , sarma inox 0,4mm 500 grame 33 lei (cu 500 grame de sarma se pot insarma aprox 100 rame , cred ) , foite de cera o cutie de 5 kg 200 LEi (erau 52 de foite in cutie ) , capse 30 lei ( 2 pungulite cu aprox 500 capse ) .
Pasul 1 - a fost sa incheiem ramele , am folost cuie (4 cm subtiri ) si a mers foarte repede si usor .
Pasul 2 - folosind sablonul de care am vorbit un pic mai devreme am gaurit ramele , sablonul l-am facut dintro bucata de carton mai rezistent , am folosit un burghiu de 0,25 ca sa gauresc ramele , capsele fiind de 0,3 .
Pasul 3 - am introdus capsele in gaurii si am intins sarma , am folosit un patent (cu varf ascutit ) . Am intins sarmele pana cand produceau un sunet asemanator instrumentelor muzicale cu coarda .
Pasul 4 - Lipirea foitelor de ceara pe rame a mers mai usor decat ma asteptam . in timp Am adunat 3 transformatoare de la 220 V la 12 V ... si o surasa de caclulator , (merge si cu sursa de calculator dar din pacate in urma procesului de perfectionare am facut ceva greseala si nu a mai functionat , pe subiectul acesta o sa revin cu mai multe detalii ca am de gand sa adaptez o sursa de PC in acest scop ) .
Transformatoarele erau micute (din pacate nu stiu de cati amperi sunt , nu aveau eticheta l-am adunat din dezmemebrari ) . Am facut experimente pana la urma am incalzit firele una cate una ( 5 lipituri per rama ) dura aproximativ 2 secunde per fir . daca incercam sa incalzesc toate cele 5 fire atunci dura aprox 10-15 minute o rama ,
Concluzia mea este ca sub nici o forma nu are rost sa dea bani cineva prea multi bani pe aparate speciale de lipit fagurii artificiali , trebuie cautat un transformator de 12-24 volti , Transformatorul ideal in acest scop cred ca are 12 - 24 v 10-15 Amperi .Cand o sa reusesc sa imi fac un transformator de care sa fiu multumit o sa revin cu toate detalile .
Vreau sa descriu cat mai detaliat toata aventura mea in Apicultura in primul rand fiindca ma gandesc ca poate in viitor acest topic o sa fie citit de persoane care doresc sa se apuce de apicultura , si o sa reuseasca sa isi faca o idee mai buna de ce ii asteapta , iar in al 2 - lea rand ma gandesc ca daca fac greseli o sa fiu corectat la timp .

Multumes .
Fişiere ataşate
rama dadant 11 insarmare.png
Lt_Lucky28

Mesajde nicu has » 06 Apr 2014, 14:02

bun venit pe forum Lucky28 vad ca te pregatesti asta este bine spor in ce faci si asteptam si primele poze cu fam. de albine sau roii ;)
nicu has

Mesajde proapis13 » 06 Apr 2014, 14:42

Lt_Lucky28 scrie:Vreau sa descriu cat mai detaliat toata aventura mea in Apicultura in primul rand fiindca ma gandesc ca poate in viitor acest topic o sa fie citit de persoane care doresc sa se apuce de apicultura , si o sa reuseasca sa isi faca o idee mai buna de ce ii asteapta , iar in al 2 - lea rand ma gandesc ca daca fac greseli o sa fiu corectat la timp . .

De ce nu citesti si prin ce ,,greseli'' au trecut altii inaintea ta pentru a nu le mai repeta ????
Daca citeai despre lipirea fagurilor cu transformatorul aflai ca ai nevoie de un trafo de 24V
iar iesirea pt sirma galvanizata de 2,5A iar pentru inox 3-3,5A :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde robert.s_robert » 08 Apr 2014, 16:31

Bine ai venit! Acum trebuie sa iei si albinele, restul se invata din mers. Bafta multa!
0762616363
robert.s_robert

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?