Buna Ziua , Salut cu respect . Toti utilizatorii acestui Forum . dorinta mea este sa incerc sa tin un jurnal de activitate pe parcursul caruia sa prezint intrebarilor mele . Am foarte putin timp liber , incerc sa fiu un autodidact , dar cateodata multitudine de raspunsuri pe care le gasesc pe internet la raspunsurile mele ma face sa fiu mai dezorientat decat informat , si din cauza asta apelez la dumneavoastra .
Am un prieten apicultor , a promis ca ma ajuta , din pacate este si el un om foarte ocupat si imi este foarte jena de el sa il stresez prea mult si tot timpul .
Ma numesc M. Laszlo ( Laci ) , am 35 de ani . Locuiesc in Timisoara . Si in viitorul apropiat doresc sa cumpar doua famili de albine , Stupina o sa fie amplasata intr-un sat la 40 Km de Timisoara ( socri mei locuiesc acolo ) planuiesc sa ajung la stupina de 2 ori pe luna si sa petrec acolo 2 zile ( sau in functie de necesitatea mai des si mai mult ) . Nu am nici o cunostinta despre apicultura , deocamdata dar studiez din greu in limita timpului disponibil ca sa reduc acest handicap, Dorinta mea este ca in viitor sa Devin un apicultor amator .
De ce Apicultura . Sunt foarte impresionat de Albine si de modul de organizare al Familiei . Cred ca noi oameni avem foarte multe de invatat de la ele .
Am fost la targul de apicultura de la Ghiroda - Timisoara si am facut primele cumparaturi .
2 x lada stup cu cat 1/1 (140.00 lei Buc ) (stup dadant 12 rame vertical )
50 x Rame (1,50 Lei buc )
1 x masca apicultor (50.00 lei )
1 x Dalta 15 lei
1 x Perie 15 lei
1 x Furculita de decapacit 10 lei
Acum cateva zile am cumparat o Afumatoare folosita de pe internet , 50,00 Lei , la targ erau la pretul asta noi .
Am ales stupul de 12 rame si CAT ul de 1/1 deoarece stupii o sa fie stationari , si faptul ca o sa am de a face cu o singura dimensiune de rame mi sa parut foarte avantajos .
La Lazile cumparate am mai avut de lucru , In primul rand trebuiesc vopsite . Din cat am citit varianta cu parafinarea ar fi ideala dar din pacate se pare ca nu am aceasta posibilitate , ramane solutia vopseleor pe baza de apa , .... Am vopsit cutiile cumparate , am cumparat vopsea pe baza de apa savana alba , ( 30 ron kilogramul ) , am cumparat colorant (pigment ) ecologic (5+5 lei ) , si un stup a devenit albastru deschis si unu crem , ( 2 Funduri de stup , 2 Capace , 2 lazii si 2 cat-uri de 1/1 , in 2 straturi )
Am analizat si am incercat sa adun informatii din mai multe din surse diverite si inainte sa acopar capacele cu tabla ( 35 lei coala ) am pus si polistiren extrudat de 2 cm (8 lei placa ) si o bucat de carton intre polistiren si tabla , polistirenul cred ca o sa ajute mult la izolarea stupului termic si fonic . ( la un momendat am construit un acoperis la o anexa a casei din tabla zincata , dupa ce a batut soarele cateva ore pe el nu mai puteam sa il ating cu mana , si sa calc pe ea cu talpile goale de cat de fierbinte era , chiar daca parerile in legatura cu utilitatea polistirenului sunt foarte impartite eu am decis sa pun ), cred ca nu ar cum sa afecteze acel polistiren in mod negativ viata stupului .
Incerc sa centralizez primele intrebari cu care ma confrunt :
1. La ce inaltime de paman este indicat sa fie asezati stupi ? ( eu am niste standuri metalice inalte de 90 cm , este indicat sa fie supii asezati asa de sus inaltimea de la pamant a stupului influenteaza viata si dezvoltarea familiei ) ?
2. Va rog sa imi recomandati ceva literatura de specialitate ( format electronic - pe privat eventual ) , acum citesc STUPARITUL- C.L.Hristea-editia I-1935 , citesc forte incet ca incerc sa incerc sa aprofundez , sunt foarte incantat de carte .
3. Am citit intr-o carte ca este recomandat ca fundul stupului pe interior sa fie vopsit (deorece se scurge acolo condenzul si tot felu de reziduri , albine moarte pilitura de cera - am fost surprins ca majoritatea documentatiilor nu recomanda interventia in interiorul stupului cu vopsele ) pentru o mai buna protejare a lemnului , eu am incercat sa vopsesc cutiile stupului in asa fel incat nici o picatura de vopsea sa nu ajunga pe interior . Dumneavoastra aveti fundul stupului vopsit (pe interior ) ?
4. Pentr-o o mai buna protejare a fundului de jos eu m-am gandit ca ar fi ideal daca as aseza o cola de hartie (sau altceva ) care cu usurinta poate fi inlocuita curatata . ( poate nu e bine ca retine umezeala ) . Dumneavoastra volositi vreo metoda de genul acesta de protectie pentru fundul stupului daca da din ce material este conceput ?
5. Vreau sa fac din tabla un fel de aparatoare ( streasina ) la urdinis , ca sa protejeze de intemperii intrarea in stup ,( in poze am vazut ca majoritatea stupilor au ) exista ceva reguli pentru amplasarea acestei aparatori ? ( forma , dimensiune distante ) am incecat sa caut pe net dar nu am gasit prea multe date , eram foarte fericit daca gaseam o schita sau ceva .
Multumesc .