Haida de, domnule CI

Pai cata determinare sa mai am, dupa ce am chemat si un vecin de 130 de kg ( eu fiind asa mai slab ca fizic) si am valsat pe placajul ala pus pe niste traverse... fara nici un rezultat?
Special l-am dorit asa , tratat pe ambele parti, deoarece am vrut sa-i vad limitele. Am reusit sa-i rup muchiile, mai bine zis sa le dezlipesc, insa placajul de 3mm tratat fata-verso cu plasa si rasina e pur si simplu beton armat.
Acum, pragmatic vorbind, o astfel de rezistenta la sarcina mecanica nu cred ca e nevoie nici in cele mai negre pastorale. Pentru a pune un stup pe stup sau ... iti cade stupul de la 1 m inaltime, este suficient tratamentul pe exterior. Tratament care este mai elegant ca tabla (nu te mai tai, agati, nu o mai rupi, nu se incinge la fel de mult), de asemnea este un bun hidroizolator astfel incat nu-ti mai putrezeste lemnul pe la colturi. Un alt avantaj ar fi greutatea, odata cu acest tratament se pot folosi materiale mai usoare la asamblare (contra vantului s-ar putea folosi niste sisteme de prindere discrete).
Asa cum i-am spus si pictorului, un stup de lemn bine lucrat si dat cu o vopsea la 4-5 ani "duce" lejer 10 ani de pastoral, asa ca tratamentul cu rasina la exterior nu isi prea gaseste utilitatea din punctul meu de vedere. Cine stie ce va fi peste 20-30 de ani !? Oare vor mai exista albine?
In schimb! Piesa de baza a stupului, piesa grea care "trage totul" ca un tanc, ei bine aceasta piesa ce este insasi fundatia stupului! Aceasta fundatie cam firava acum, de cand i-am pus si plasa AV, care este expusa la nenumarate intemperii (mecanice, termice, umezeala-uscat, ganganii care isi fac si ele cuibul, etc) merita pe deplin un tratatament cu rasina care sa o faca aproape indestructibila.
Daca nu aveam fundurile vopsite nu as fi ezitat nici o clipa sa tratez talpile si partile exterioare expuse mediului (pe vopsea fibra nu prinde din pacate). Pe viitor insa stiu ce am de facut!