Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

calendarul apicol - hraniri cu turtita

Mesajde cristi arad » 16 Feb 2014, 15:13

Bine v-am regasit; dat fiind faptul ca n-am putut accesa forumul, (se pare ca au fost ceva probleme) n-am mai discutat nimic in ultimul timp. Suntem pe la mijlocul lui feb se impune controlul periodic (la cca 2 - 3 saptamani) al familiilor in vederea depistarii stupilor fara mancare; si pentru ca ma adresez incepatorilor nu vreau sa intru in detalii privind evaluarea cantitatii de miere pe rame si accesul albinelor la aceasta ci amintesc doar ca familiile cresc puiet (pe care trebuie bine sa-l incalzeasca) si daca-s mai mici sau daca de face mai rece afara nu circula de pe o rama pe alta sa-si aduca mierea in apropierea cuibului. Asadar le administram turtita (fara adaosuri proteice deocamdata) sau apifonda. Administrarea se face deasupra ramelor sub podisor, deasupra cuibului. Trebuie mare atentie la familiile mici asadar va trebui sa avem reductoare diafragma de spatiu in lada si reductoare de urdinis intrucat se pot produce furtisaguri, dat fiind faptul ca afara este cam caldut. Mai revin cu alte detalii la timpul potrivit.
cristi arad

Re: calendarul apicol - hraniri cu turtita

Mesajde albina salbatica » 16 Feb 2014, 20:59

Odata cu venirea acestor zile calduroase, eu am descapacit ceva din ultima rama sa mai traga si in cuib, am impachetat mai bine pentru pastrarea caldurii si am schimbat saltelute, ziare umede acolo unde a fost necesar.
albina salbatica

Mesajde cristi arad » 20 Mar 2014, 15:15

Va salut pe toti; revin cu postarea dupa o oarecare perioada de timp, intrucat afara s-a incalzit si este cazul sa facem o trecere rapida prin stupi pentru igienizare (se curata fundul stupului, se inlatura ramele - daca exista - mucegaite) . Si pentru ca inca stupul trebuie sustinut si stimulat prin hraniri, se poate administra sirop cam 1l /saptamana (sirop 2/1); se apropie de cuibul stupului ramele mai inchise la culoare, fiind preferate de matca pentru ouat; se poate trece si la ajutarea stupilor slabi cu cate o rama de albina din stupii mai buni; toata treaba nu trebuie sa dureze mai mult de 10-15 min/stup pt ca altfel se pierde caldura puietului
cristi arad

Mesajde igo1 » 10 Apr 2014, 08:36

cum adica putem ajuta familiile slabe cu rame de albina din alta parte? Se poate asta sau te referee la rame cu puiet? stiu ca daca bagam albino ne poate omori matca sauu albino pleaca de unde a fost luata. Poati sa ma lamureti? multumesc
igo1

Mesajde liviutzbogos » 10 Apr 2014, 23:18

igo1 scrie:cum adica putem ajuta familiile slabe cu rame de albina din alta parte? Se poate asta sau te referee la rame cu puiet? stiu ca daca bagam albino ne poate omori matca sauu albino pleaca de unde a fost luata. Poati sa ma lamureti? multumesc

Iei o rama (sau doua, sau zece - cate ai nevoie) cu albina (daca are si puiet capacit e si mai bine), o stropesti bine cu apa amestecata cu tuica, cu ceapa, cu ce vrei numa sa "puta", stropesti si ramele cu care intra in contact si o bagi in lada. Mare atentie ca matca sa nu fie pe ramele cu care asta noua intra in contact, sa fie cat mai departe. Albinele isi unifica mirosul si nu se mai omoara, nici matca nu ti-o omoara ca dureaza pana intra in contact cu ea. Albina nu pleaca de unde a fost luata pt ca este albina doica, adica albina tanara care se ocupa cu cresterea puietului si inca nu a facut zbor de orientare, nu a iesit pe afara.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde igo1 » 11 Apr 2014, 00:06

am inteles, multumesc pt lamuriri, am asteptat cu interes raspunsul
igo1

Mesajde igo1 » 11 Apr 2014, 14:37

dar tuica in ce raport se diluiaza cu apa? nu vreau sa le imbat daca voi apela la acest procecdeu.
igo1

Mesajde liviutzbogos » 11 Apr 2014, 19:37

igo1 scrie:dar tuica in ce raport se diluiaza cu apa? nu vreau sa le imbat daca voi apela la acest procecdeu.

Cat sa aiba miros.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde cristi arad » 14 Apr 2014, 23:08

revin cu o oarecare intarziiere; albinele in timpul acesta au cules la meri si la rapita, ciresul s-a cam dus; as mentiona faptul ca este deosebit de important sa deblocam cuiburile si sa executam unde se poate lucrari de echilibrare (uniformizare) a puterii stupilor; este important intrucat evitam roirile precoce din stupii puternici si ajutam in acelasi timp familiile mai modeste; cam atat , am sa mai revin in curand cu alte detalii.
cristi arad

Mesajde proapis13 » 15 Apr 2014, 08:08

ATENTIE MARITA :shock:
zilele trecute un coleg apicultor a mutat 15 fam slabute pe o locatie la cules de mar si prun
peste 3 zile a fost sunat de proprietar sa vina de urgenta deoarece era un furtisag de nedescris
in prima instanta nu a crezut banuind doar un zbor de recunoastere al puietului dat fiind faptul ca fusese sunat dupa prinz
cind a mers a doua zi, 11 fusesera decimate iar ceilalti erau ,,curtati'' insistent la urdinise,i-a inchis si pina seara i-a mutat
cauza furtisagului ...???.....turtele cu miere si polen lasat in stupi :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 15 Apr 2014, 08:26

Asta inseamna ca marul si prunul nu secreta nectar ! Sau ... nu inca !
Asta inseamna ca are familii foarte slabe cu probleme de ... regina !
Asta inseamna urdinisuri mai mari decat pot apara respectivele unitati biologice !
Asta inseamna ... FOAME MARE !
LE ... am o unitate biologica formata dintr-un pumn de albine si regina ! E pe 3 rame dar nu ocupa nici macar o treime din cele doua intervale. Au o bucata de turta puse pe rame. Urdinisul este deschis ... 1cm ! Si ... nu-l ataca nimeni ! 8-)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 15 Apr 2014, 08:44

paul scrie:LE ... am o unitate biologica formata dintr-un pumn de albine si regina ! E pe 3 rame dar nu ocupa nici macar o treime din cele doua intervale. Au o bucata de turta puse pe rame. Urdinisul este deschis ... 1cm ! Si ... nu-l ataca nimeni ! 8-)

E normal sa nu-l atace INCA ...la voi abia s-a topit zapada de alaltaieri...e rece si aroma de miere inca nu iese pe urdinise :?
vorbim dupa ce o sa ai cateva zile consecutiv temperaturi peste 20 de grade ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR