Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ploi interminabile..ce se intampla in stup?

Mesajde cristi_vidican » 23 Apr 2014, 10:15

pngflorin scrie:Eu am rapita la 2-3 km in jurul stupinei,

Aceeași distanță și la mine.
Deși merge pe floare de vreo 2 săptămâni, evident cu reprizele de frig, cântarul (pus pe un stup mediu) e în SCĂDERE.
Nu mult, dar de când i-am adus la rapiță e mai puțin cu 1 kg.
Dacă e distanța mare, nu e productiv la rapiță. E vânt plus altele.

Singura dată când am făcut producție bună la rapiță a fost când eram lână lan.

Legat de stupi, un stup tare aduce miere și depune rezerve, pe când cei medii și cei slabi nu au cu ce aduce, chiar dacă este populație multă în stupi.
E diferență mare la ora aceasta între un stup tare și unul mediu.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde paul » 23 Apr 2014, 10:36

pngflorin scrie:
Stupii ii am majoritatea pe 9-11 rame(vert de 10-11 rD.)Luni am facut primul nucleu cu o botca de salvare capacita , sa vedem cum merge.Insa am si cativa care stau sa bubuie cu 8 rame puiet si blocaj de miere si polen.Cutii goale vreo 20......asteapta. :lol:

Florine, e pacat ca atat de multa albina sa n-o pui la treaba ! Oricat ar fi de "cu dichis"culesul la rapita, eu zic ca merita incercat !Bineinteles cu unele masuri de prevedere in ceea ce priveste stropitul !
La mine, de ex., sunt intre sute de livezi de meri care abia acum incep sa infloreasca si vreo 30 ha. de rapita ! Deci, stropiri peste stropiri ... Nici sa vreau n-am unde sa-i duc ! Acolo i-am avut si anii trecuti (nu era rapita) si n-am observat depopulari !
LE ... cand stropesc rapita ma anunta ca sunt amic cu inginerul ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde pngflorin » 23 Apr 2014, 12:46

Nu sta degeaba, fructiferi sunt inca in floare, iar salcamul cred ca in jurul lui 5 mai e in floare.Asa ca facem pregatiri...
pngflorin

Mesajde Adrian Galofteanu » 23 Apr 2014, 22:39

Am fost azi in lanurile de rapita. Pe o parte mi-a parut rau ca nu aveam stupii acolo dar am vorbit cu fermierul si va da o stropire azi si maine cu Mavrik. Stiu ca este o substanta, teoretic ok pentru albine dar.....prevederea e mai buna. O sa ii duc totusi vineri. Un lan si-a deschis florile iar un altul sta sa infloreasca deci nu este tarziu. Da Doamne zile mai bune!

M-am intalnit in alte lanuri cu un stupar mai nou in bransa. Il interb: - ai vorbit cu fermierul? ce zice? El raspunde: Nu, nu am vorbit, am vorbit cu proprietarul terenului pe care stau! Ok, zic dar ce te faci daca stropesc? Pai cum, zice el. Cum sa stropeasca in floare? :!: :?: :o
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde ignatov andrei » 24 Apr 2014, 00:16

Stiti cum se spune: stai la panda!
Asa si eu:
- citesc si ma minunez!

Noi, cei din "vechime", nu stiam ce este RAPITA, dar obtineam - si obtinem - productii de miere!

Observ BATALIA pentru rapita si pentru orice floare prapadita, de la care dorim PRODUCTIE!

Orice masina performanta... are si frana!
ignatov andrei

Mesajde paul » 24 Apr 2014, 08:38

ignatov andrei scrie:
Orice masina performanta... are si frana!

E problema ta daca-ti place sa mergi cu piciorul pe frana sau cu frana de mana trasa ! ;) ;) ;)
LE ... rapita se cultiva in Romania inainte de a te naste tu ! Ca tu n-ai aflat despre ea in vremea tineretii tale, probabil aveai alte preocupari specifice varstei ( flori, fete, sau baieti, zane sau masini) si nu te-a interesat ... :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cosming » 24 Apr 2014, 15:15

Ma uit la vremea asta si cu un ochi plang cu unul rad. Plang ca urmeaza 3 zile de ploaie si nu stiu daca ar trebui sa fac o completare cu hrana proteica rad ca de duminica pana ieri a fost un cules de polen super de la rapitza si floare de mar de ziceai ca-s avioane. Inima imi spune sa le las in pace sa nu le deranjez dar mintea zice au oare suficiente rezerve, nu cumva sa le bag un supliment asa vreo 200g de turta la fiecare? Am sa dau cu banul :mrgreen:
cosming

Mesajde pngflorin » 25 Apr 2014, 08:29

cosming scrie:Ma uit la vremea asta si cu un ochi plang cu unul rad. Plang ca urmeaza 3 zile de ploaie si nu stiu daca ar trebui sa fac o completare cu hrana proteica rad ca de duminica pana ieri a fost un cules de polen super de la rapitza si floare de mar de ziceai ca-s avioane. Inima imi spune sa le las in pace sa nu le deranjez dar mintea zice au oare suficiente rezerve, nu cumva sa le bag un supliment asa vreo 200g de turta la fiecare? Am sa dau cu banul :mrgreen:

daca au cules abundant de polen nu vad sensul la hrana proteica, insa un sirop de stimulare cred ca ar fi mai nimerit.
pngflorin

Mesajde cosming » 25 Apr 2014, 15:01

pngflorin scrie:
cosming scrie:Ma uit la vremea asta si cu un ochi plang cu unul rad. Plang ca urmeaza 3 zile de ploaie si nu stiu daca ar trebui sa fac o completare cu hrana proteica rad ca de duminica pana ieri a fost un cules de polen super de la rapitza si floare de mar de ziceai ca-s avioane. Inima imi spune sa le las in pace sa nu le deranjez dar mintea zice au oare suficiente rezerve, nu cumva sa le bag un supliment asa vreo 200g de turta la fiecare? Am sa dau cu banul :mrgreen:

daca au cules abundant de polen nu vad sensul la hrana proteica, insa un sirop de stimulare cred ca ar fi mai nimerit.

Zic eu ca nu e suficient doar sirop ca mai mult au stat in stup de doua saptamani decat sa culeaga datorita vremii. Puietul are nevoie si de polen pentru crestere. Multumesc de sfat, plus ca la sirop sunt patit anul trecut in mai; administrat seara si a doua zi aveam ditamai furtisagul ca de la mine ca de la vecinu :roll: asa ca eu n-am mai pus si nici nu mai pun sirop doar turta
cosming

Mesajde jenica67 » 25 Apr 2014, 15:08

Pune siropul in punga si pune-l pe rame. Poti sa il dai la ce ora vrei, ca nu o sa ai niciodata furtisag. Numai sa lucri curat. Daca ai picurat pe masa de lucru, carpa uda langa tine si ai sters imediat. Poti sa pui fara grije in sirop ce vrei.
jenica67

Mesajde cosming » 25 Apr 2014, 16:04

Jeane, asta vine cam asa punga subtire legata bine peste rame si albina trage cat ii trebuie, nu ma gandeam, dar daca-i vine sa faca punga franjuri de bucurie :?: . Sa traiesti, o retin pentru la toamna in caz de urgenta.
cosming

Mesajde doctorasulcelviteaz » 25 Apr 2014, 16:08

Daca vreau sa dau sirop in punga , sa il fac 1/1 sa fie mai gros , imi e teama sa nu curga printre rame daca inteapa punga la greu :D ?
doctorasulcelviteaz

Mesajde Arhivistu » 25 Apr 2014, 17:18

Fa-l 1la1,nu curge printre rame stai linistit ;)
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde paul » 25 Apr 2014, 18:26

Pt. cei care dati sau vreti sa dati sirop in punga, sa tineti cont de 2 lucruri: sa razuiti crescaturile de ceara de pe spetezele superioare ale ramelor si sa scoateti bine aerul din punga in care ati pus sirop maximum pe jumatate si s-o innodati bine la capat sa nu curga ! In rest ... e cea mai OK metoda de hranire (manopera mai multisoara).
Nu se face furtisag!
Nu curge sa naclaiasca albinele !
Am dat sute de litri de sirop asa in toata perioada activa, la roi sau familii slabe si n-am avut probleme !
paul

Mesajde Geany » 25 Apr 2014, 18:45

Conteaza ce fel de punga este?adica subtire sau groasa?
Geany

Mesajde paul » 25 Apr 2014, 18:55

Geany scrie:Conteaza ce fel de punga este?adica subtire sau groasa?

Eu folosesc pungi la sul (dintr-alea de congelator) care au o capacitate de 3 L. Pun cam 1 L de sirop in punga indiferent de consistenta siropului !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR