Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Culesul la Rapita: '12(1-14), '13(15-29), '14(29-...)

Mesajde marcsupertare » 27 Apr 2014, 20:45

mavrik este acaricid anul trecut au fost in lan cand s-a stropit dar au evitat zona unde au fost stupii in rest fara probleme
marcsupertare

Mesajde paul » 28 Apr 2014, 09:30

Acum ... ce fac ?
Inginerul responsabil cu stropirea rapitei (amicul meu :evil: ) ma suna acum 10 min. si-mi spune ca s-a amanat stropirea la rapita care era programata azi pe ... maine, poimaine !!! :evil: Stupii i-am inchis aseara si intentionam sa-i redeschid in aceasta seara ! :oops: Acum ce fac, ca nu-i pot tine inchisi pana miercuri seara :?: :evil:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde redoo » 28 Apr 2014, 09:38

paul scrie:Acum ... ce fac ?
Inginerul responsabil cu stropirea rapitei (amicul meu :evil: ) ma suna acum 10 min. si-mi spune ca s-a amanat stropirea la rapita care era programata azi pe ... maine, poimaine !!! :evil: Stupii i-am inchis aseara si intentionam sa-i redeschid in aceasta seara ! :oops: Acum ce fac, ca nu-i pot tine inchisi pana miercuri seara :?: :evil:

te duci si-i deschizisau nu te duci si pui de coliva....
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde paul » 28 Apr 2014, 09:56

Pana la orele 18 nu pot ajunge nicicum la ei !
Asa am sa fac ... ii deschid diseara si maine si poimaine, Dumnezeu cu mila ! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde pngflorin » 28 Apr 2014, 10:14

paul scrie:
Inginerul responsabil cu stropirea rapitei (amicul meu :evil: ) ma suna acum 10 min. :?: :evil:

naspa rau, mie in 2011 mi-a tras teapa un fost coleg de facultate, ajuns mare fermier intre timp..... :twisted:
Dupa cum spuneam rapita prezinta defecte prea mari pt mine.
pngflorin

Mesajde Florin Dobre » 28 Apr 2014, 11:00

Revin cu noutati...de pe front. :D

Sambata-duminica...soare dar vant tare. Azi innorat si rost de ploi.
Am facut niste rocade ieri...am schimbat pozitia unor stupi din capat suprapopulati(directia vantului) cu unii din rand.
In rest am caturi puse ...in caz de. Albina n-a urcat dar stupii sunt grei. Cred ca urzesc planuri de duca. Musai sa-i iau la puricat. Sigur voi gasi botci...vreme ideala. :D
Am vrut sa umblu de ieri dar batea un vant de-ti fura dalta din mana. :shock:
Fermierul zice ca-i foarte probabil sa n-o mai stropeasca. :?
S-aveti spor si butoaie pline! Sau...cutiile pregatite pentru roi. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 28 Apr 2014, 11:03

Sa inteleg ca in cat n-au stropit deloc ??? :shock:
Da' apropos, cate rame full cu albina ai in cuib si puiet cam pe cate rame ???
paul

Mesajde Florin Dobre » 28 Apr 2014, 11:10

Capatul de rand(5-6 familii) suprapopulat(directia vantului)....caturile la astia sunt full de miere.
In rest...cred ca-s blocati jos.
Cuiburile sunt pline cu albina...puiet intre 6-8 rame. Altfel nu puneam caturile. In caturi 4-5 faguri...folie intre cuib si cat...cu degajare pe portiunea ramelor din cat.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde andy1995 » 28 Apr 2014, 17:05

salut,

Unde am dus eu stupi a zis ca: rapita doar cand e mica se stropeste dupa ce creste nu, el nu a stropit pana acum si nu va stropi.Mai tine 1 sapt si gata cu rapita.

A stors cineva?(sau inca mai e rapita in toata tara)

Spor!!
andy1995

Mesajde sd63 » 28 Apr 2014, 21:08

salutare la toata lumea,o intrebare de incepator cu primul an la rapita,obligatoriu sa fie capacita pt extragere mierea de rapita?
sd63

Mesajde andy1995 » 28 Apr 2014, 21:17

Salut,

Si eu sunt incepator, sunt pentru prima data la rapita....

Eu voi scoate mierea in 4-5 zile sigur, (cum o fi) nu am ce face..nu o pot lasa in stup la transport la salcam, si nici sa se amestece... :)

Nu stiu daca e bine dar eu asa voi face.Daca nu permite timpul sa astept.... :))
andy1995

Mesajde Adrian Galofteanu » 28 Apr 2014, 23:31

Am dus stupii la rapita, o parte vineri si alta duminica. Cantarul sta pe zero. Azi ar fi fost o zi buna, dupa parerea mea. Noaptea a fost destul de cald(11 grade) si azi ziua a ajuns la 20 grade, cu vreo 2 reprize de aversa calduta. Am ajuns pe seara la stupi si desi era zgomot frumos in stupi, cantarul era tot pe zero si in stupi nu se vedea mare lucru. Fagurii bagati i-au crescut, mai este si cate o limba de fagure pe claditoare dar teama de a ramane fara hrana exista in continuare. Am rame pline cu puiet si care au o coronita de un deget. Asta dupa ce am bagat vreo 3 kile de zahar pana acum.

Parsiva primavara! :shock: :?
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Adi Hodis » 29 Apr 2014, 00:01

paul scrie:Acum ... ce fac ?

Si iaca-asa veni vremea sa se vada importanta aerisirilor la stupi.
Paule, daca stupii au site pe toata suprafata fundurilor + sita peste rame si in capace, mai trebuia apa in hranitoare si nu avea-i de pus intrebarea ... dureroasa.
Acuma daca nu-s asa, e stresant ... si la inima si la buzunar.

Au patzit ceva albinele ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde paul » 29 Apr 2014, 00:37

Adi, te salut ! Acum am ajuns acasa ...
Am o oala sub presiune pe care nevasta mea se teme s-o foloseasca ca zice ca face tare urat si-i e frica sa nu explodeze ! Cand ma cadoriseste soacra-mea cu cate o gaina leat cu ea, ma risc eu si pun oala in functiune ! :x
..........................................................
Cam asa se auzea din stupii mei cand am ajuns azi la ei. Basca ca am pierdut si o zi foarte buna de cules, temperatura 19*-20* C la umbra, soare , frumos, vant foarte slab ... :evil: Cand i-am deschis au revarsat precum tsunami din Japonia !
Partea faina a fost alta ... cand am venit de la serviciu, m-am oprit direct la ei sa-i deschid, n-am mai trecut pe la cealalta locatie sa-mi iau masca. Sa ma fi vazut in ce viteza i-am deschis, si tot n-am scapat de vreo cateva ace, in urechi, in frunte (la noi la chelie se zice frunte), intr-o spranceana, ce mai ... era de filmat si de pus pe youtube ! :lol:
Pe seara m-am intors inapoi la ele, bineinteles cu masca si nu se linistisera. Parte din ele inca mai erau pe peretele frontal al stupului. Partea naspa-i ca n-a mai miscat nimic prin curtea respectiva, dupa ce au incaierat-o pe gazda si am impresia ca au intepat si cainele si cateva gaini ! :evil: Sper sa se linisteasca pana maine ca altfel ii bai, tre' sa-mi caut alta locatie.
Hotarat lucru ... nu le mai inchid ! Am stupii cu fund plin si chiar daca am podisoare numai cu plasa si aerisire in capace, tot nu le convine. Eu cred ca mai degraba a fost de vina vremea frumoasa si ele au simtit acest lucru. Ce-o fi, o fi ...
Nu am observat nici un fel de mortalitate in fata stupilor ! In stupi, n-am avut curaj sa ma uit ! ;)
paul

Mesajde Adi Hodis » 29 Apr 2014, 00:44

Pfffff, ai grija ca nu-i tot una ce o fi !.
Nu-ti doresc sa traiesti acele momente cand le vezi murind din cauza otravirii.
Nu am urmarit discutia ... cu ce trateaza fermierul rapita ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde paul » 29 Apr 2014, 00:54

Adi Hodis scrie:Nu am urmarit discutia ... cu ce trateaza fermierul rapita ?.

Biskaya !
Din ce-am inteles eu ... daca nu depaseste doza recomandata n-ar fi chiar asa periculoasa ! Acum, nu stiu daca am inteles eu bine ... ;)
Dupa enspe apeluri telefonice astazi, mi-o promis ca face un efort sa stropeasca pe seara acolo unde am eu albinele ! Sper sa se tina de cuvant ca daca Doamne fereste patesc ceva albinele i-am reamintit ca se mai pot intampla si incendii, de la un fulger, un trasnet ceva,inainte de recoltare, cand rapita-i uscata ! :o
LE ... sunt oarecum amic cu el si mi-o promis ca o sa stropeasca in zona aceea dupa ora 20 ! Nu-i suprafata mare, sunt vreo 30 de ha !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI