Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Culesul la Rapita: '12(1-14), '13(15-29), '14(29-...)

Mesajde Adrian Galofteanu » 29 Apr 2014, 06:09

Naspa moment Paule!

Nu prea as vrea sa fiu in pielea ta, cu toate ca am luat-o si eu acum 2 ani.

Citeste aici ce spune Bayer:
http://www.bayercropscience.ro/produse. ... ubcatIDg=9 la mine au stropit cu Calypso care este cam aceeasi marie si pana acum pare ok. Pe un alt lan au dat cu Mavrik,

dar cand ai timp citeste si astea:

http://www.greenpeace.org/romania/Globa ... npeace.pdf

http://www.usab-tm.ro/rezumat/rezumat%20ro%20Jivan.pdf
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde eduard.rotaru » 29 Apr 2014, 09:38

Am vazut ca prin vest si sud o tine numai in ploi si vreme urata. La noi in est, dupa o perioada prelngita de frig si ploi , iarna prelungita si ploi reci, de mai bine de o saptamana avem timp frumos iar culesul la rapita merge excelent si in stationar.
Primele 2 zile au fost cu nor si ceva mai rece si am avut un spor de 500gr in prima zi si apoi 1kg in a doua zi. Apoi au venit la rand 3 zile minunate in care au bagat : 3.5Kg, 3.5Kg si ieri 4kg.
Azi ma astept sa urce si mai mult pentru ca populatiile au explodat iar rapita secreta fff bine.
Stropirile au fost acum 1 sptamana cu Mospilan.
eduard.rotaru

Mesajde cristi_vidican » 29 Apr 2014, 13:43

Cine mai dă cântare să specifice și ce fel de stup e pe cântar.
Pentru că e o foarte mare diferență între un stup tare și un stup mediu.
Dacă vrei să vezi câtă miere ai făcut, pui cântarul pe un stup mediu.
Dacă vrei să vezi o dinamică mai bună a culesului, ca să poți să te miști la următorul cules, pui cântarul pe cel mai tare.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde 7Rame » 29 Apr 2014, 21:46

Ca tot vb de rapita, la noi a fost cam nasoala treaba.
Puiet da, este, nectar...doamne fereste!!!
Nu am avut stupii intr-o asesemea foame in viata mea!!! Sa nu alegi 3 rame de miere bune din vreo 14-16, e o problema serioasa, cand stau din 10 aprilie in fata lanului de rapita.

Ne indreptam ochii spre salcam, shi ce sa vezi?...
CE SA VEZI???.. pe prognoza meteo din ac w-end, in zona Vrancea/Crivina o saptamana serioasa de ploaie!!! Iarasi ploaie!! Exact in floare. De fapt cam peste tot S-V tarii.
Mie nu imi vine sa cred, asta inseamna dezastru.
Cineva zicea "parsiva primavara" dar cred ca inca nu avea toate datele s-o caracterizeze bine.
Va pup.
Cora si Carrefour ar fi o solutie, cred. Si butelia.
Da' cu namolul ce facem?? Cu botcile cui le dam?.. Cu bidoanele, de ce le-am mai spalat?..
Nu o vad bine, treaba, sper sa se indrepte prognoza, asa cum speram si prin 12 aprilie.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde eduard.rotaru » 29 Apr 2014, 22:25

cristi_vidican scrie:Cine mai dă cântare să specifice și ce fel de stup e pe cântar.
Dacă vrei să vezi o dinamică mai bună a culesului, ca să poți să te miști la următorul cules, pui cântarul pe cel mai tare.

Cantarul la mine intotdeauna este pus pe un stup mediu spre foarte bun.
Stupii de elita sunt scosi din ecuatia asta si au un alt cantar.
eduard.rotaru

Mesajde Adi Hodis » 29 Apr 2014, 22:35

7Rame scrie:Ca tot vb de rapita, la noi a fost cam nasoala treaba.
Puiet da, este, nectar...doamne fereste!!!
Nu am avut stupii intr-o asesemea foame in viata mea!!! Sa nu alegi 3 rame de miere bune din vreo 14-16, e o problema serioasa, cand stau din 10 aprilie in fata lanului de rapita.

Ne indreptam ochii spre salcam, shi ce sa vezi?...
CE SA VEZI???.. pe prognoza meteo din ac w-end, in zona Vrancea/Crivina o saptamana serioasa de ploaie!!! Iarasi ploaie!! Exact in floare.
De fapt cam peste tot S-V tarii.
Mie nu imi vine sa cred, asta inseamna dezastru.
Cineva zicea "parsiva primavara" dar cred ca inca nu avea toate datele s-o caracterizeze bine.
Va pup.
Cora si Carrefour ar fi o solutie, cred. Si butelia.
Da' cu namolul ce facem?? Cu botcile cui le dam?.. Cu bidoanele, de ce le-am mai spalat?..
Nu o vad bine, treaba, sper sa se indrepte prognoza, asa cum speram si prin 12 aprilie.

No' lasa, ca am trecut si eu prin asa ceva. Albinele stateau in stupi, salcamul anflorit iar eu, fluieram a paguba.
Doua saptamani a tinut-o ploile tot asa .
M-am orientat dupa METEO si am programat extrasul, intr-o sambata. Atunci extrageam afara, caram toata shandramaua ... si oamenii. Si ... ne zgaiam la ploaie, stand in pavilion sperand sa treaca ploaia. A trecut ziua.
Au reusit albinele sa culeaga ceva printre "ferestrele" ploilor, dar distractia a anceput dupa terminarea lor. A urmat niste noroaieee, de-mi pierdeam cate o cizma ici ... alta colo !. Au inceput sa iasa si roii, cate 10 minim ... si chiar 20 intr-o zi !.
Noroc cu inspiratia de a amplasa stupina printre niste paducei, ca nu erau prea analti. Asa am reusit sa prind roii, altfel era ... catastrofa.

La plecare, s-a ampotmolit camionul pan' la osii. Numai troliat am reusit sa-l scot.
A fost un salcam cu peripetii ... dar nu-mi mai doresc un asa calvar.

Sant curios cum va fi la salcamul asta ... si ce-o sa zica aia care faceau calcule in iarna, daca vor trece prin asa ceva.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adrian Galofteanu » 29 Apr 2014, 22:43

eduard.rotaru scrie:
cristi_vidican scrie:Cine mai dă cântare să specifice și ce fel de stup e pe cântar.

Cantarul la mine intotdeauna este pus pe un stup mediu spre foarte bun.
Stupii de elita sunt scosi din ecuatia asta si au un alt cantar.

De la "mediu" la "foarte bun" ar trebui sa fie o diferenta notabila! Deci ori e mediu ori e foarte bun?

La mine cantarul e pe un stup mediu, adica 8/5. Asta a primit deja un fagure pe care l-a crescut si este in curs de insamnatare dar mierea este in limitele nu suficiente ca sa dorm linistit.

Azi nu am fost in stupina si ziua a fost un pic mai buna ca ieri. Sper sa fi crescut si la mine cantarul!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde 7Rame » 29 Apr 2014, 22:57

Stiu cum e, Adi, amintiri memorabile.
Stai putin, ca inca nu am iesit din lanul de rapita...ceva de speriat, zapada e minciuna pe langa namolul asta. :lol:
Da, cand am vazut stupii in februarie am zis: 2t minim de salcam, vreo 3 de tei...daca e si ceva rapita si apoi floare...m-am scos!!
Acum stii ce fac?...
INVENTAR la bidoanele din...beci! Sa mor' daca nu le-am inventariat!! Uite ca am zis-o... :shock:
Cele de la rezrva, nu cele goale, sa ne intelegem
7Rame

Mesajde Adrian Galofteanu » 29 Apr 2014, 23:00

Incerc sa trag o invatatura din ce se scrie pe acest topic. Se pare ca nu toata rapita da nectar! S-au mai bine zis, nu in conditii identice de temperatura, umiditate, etc. La mine in stupina totul la ralanti iar vecini de-ai mei mi-au relatat blocaje, nu spectaculoase dar.........blocaje .... e adevarat mixte = polen+nectar.

Vedem si aici in topic postari foarte eterogene ca si continut. La unii 3, 4, sau chiar 7 kile/zi spor la cantar iar la altii(de ex. la mine :lol: ) cantar pe zero de 4 zile!

Veterani in rapita poate ne dau niste explicatii!

PS Poate ne da un raspuns Dan Margarit!

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde 7Rame » 29 Apr 2014, 23:11

Pai normal!
Prima: stupii (vezi alt stupar cu 2 magazii si albina funingine, in fata lor) Doi soiul, (din peste 140) trei terenul,(de la nisip la cernoziom) 4 vremea, (ca vremea, "cum e vremea") 5 cantarul, ( :( ) 6 pozitia (timp efectiv de zbor) samd
7Rame

Mesajde Adi Hodis » 29 Apr 2014, 23:14

7Rame scrie:Stiu cum e, Adi, amintiri memorabile.
Stai putin, ca inca nu am iesit din lanul de rapita...ceva de speriat, zapada e minciuna pe langa namolul asta. :lol:
Da, cand am vazut stupii in februarie am zis: 2t minim de salcam, vreo 3 de tei...daca e si ceva rapita si apoi floare...m-am scos!!
Acum stii ce fac?...
INVENTAR la bidoanele din...beci! Sa mor' daca nu le-am inventariat!! Uite ca am zis-o... :shock:
Cele de la rezrva, nu cele goale, sa ne intelegem

Hm, te-am bunghit, a ?. Erai gata sa dai cu basca-n sus ... mai rabda si abtine-te cu datu' ... pana vezi mierea in rame. :)
Nu-ti pierde speranta, ceva tot va fi.

Adrian Galofteanu scrie:Incerc sa trag o invatatura din ce se scrie pe acest topic. Se pare ca nu toata rapita da nectar! S-au mai bine zis, nu in conditii identice de temperatura, umiditate, etc. La mine in stupina totul la ralanti iar vecini de-ai mei mi-au relatat blocaje, nu spectaculoase dar.........blocaje .... e adevarat mixte = polen+nectar.

Vedem si aici in topic postari foarte eterogene ca si continut. La unii 3, 4, sau chiar 7 kile/zi spor la cantar iar la altii(de ex. la mine :lol: ) cantar pe zero de 4 zile!

Veterani in rapita poate ne dau niste explicatii!

PS Poate ne da un raspuns Dan Margarit!

Si eu as vrea sa aflu ce are de zis, cum a fost si cum va fi la dumnealui.
Pacat ca s-a retras. :cry:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adrian Galofteanu » 29 Apr 2014, 23:37

7Rame scrie:Pai normal!
Prima: stupii (vezi alt stupar cu 2 magazii si albina funingine, in fata lor) Doi soiul, (din peste 140) trei terenul,(de la nisip la cernoziom) 4 vremea, (ca vremea, "cum e vremea") 5 cantarul, ( :( ) 6 pozitia (timp efectiv de zbor) samd

Eu iti dau dreptate: prima - si eu cand am vazut stupii aia a lui Adrian mi-a cam cazut fata, doi - la soiuri nu ma pricep si cred ca nici fermierii care au culivat-o! :) , trei - de acord terenul la noi nu este "o grozavenie", 4 - vremea - sa mai mergem si noi pe la biserica :o , 6 - am o pozitie de invidiat - adica lanul este peste drum de stupina iar suratele mele au o piveliste de invidiat(ce folos! :lol: )

Dar cu cantarul nu inteleg care-i treaba! Aaaaa vrei sa zici ca poate e stricat? Buna idee, cred ca o sa il duc la vreun mester sa il regleze spre plus ! :lol:

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde lucky5strike » 30 Apr 2014, 08:41

Va tot legati de soi si de sol... ?!?

Vremea, oameni buni! Am scris de zeci de ori: rapita da nectar dupa o succesiune de 2-3 zile calde si nopti la fel.. Daca ai ziua 20 cu vant, si noaptea dinainte au fost 7-9 grade, astea nu-s conditii de nectar. Prea multa ploaie, prea mult vant si temperaturi de noapte scazute, asta e rapita.

Din ce am vazut in prognoze, doar cei din NV au avut cat de cat conditii si de doua zile incoace si partea de Est a tarii.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Bambucha » 30 Apr 2014, 09:45

Pana acum Muntenia a prins 4 zile din 14. Se pare ca vremea nehotarata lungeste perioada obisnuita de inflorire a rapitei. Daca termometrul nu scade de 9-10 grade noaptea si ziua sare in 20-24 grade fara vant si ploaie, sunt conditii optime de nectar.
Succes!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 30 Apr 2014, 10:02

Legat de soi și sol...
Am în zonă ceva rapiță. Suficientă cât să se vadă în stupi la un cules normal. Cunosc cât de cât rapița, că am făcut și producții foarte bune la rapiță. Știu ce poate și cunosc puterea stupilor de acum.
În zona în care am rapița, FS nu dă nectar deloc. În 2 ani la rând, deși erau suprafețe bune cu FS, pentru că e mai la deal, FS nu a dat nectar. Roii de pe vatră a trebuit să-i țin cu sirop, altfel mureau.
Încep să aplic aceste concluzii și la rapiță.
Anul acesta rapița n-a dat mai nimic (vorbesc de cazul meu). Deși am avut condiții de vreme care ar fi putut da nectar în câteva zile foarte bine, dar n-a fost.
Posibil să fie și soiul.
N-a mers cum m-am așteptat, deși nu m-am aștepta la prea mult.
Salcâmul dă să albească, peste 2-3 zile scoate tot ce e prin etaje și facem curat pt mierea de salcâm. Sperăm!

Mai jos o poză din 2011(un MER. Unul din cei 2, pe atunci). Rapiță ca atunci n-am mai avut :(
Fişiere ataşate
Imag141a.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde paul » 30 Apr 2014, 12:48

Hmm, imi pare rau de colegii care nu se pot desfasura din cauza vremii !
Pe la mine ar mai trebui ceva ploaie, dar cum diseara sun adunarea generala la rapita, ca amicul meu s-a tinut de cuvant si a stropit aseara incepand cu orele 20 in zona unde am eu o parte din stupi, ploaia mai poate astepta ! :P
Temperaturile nocturne se invart in jurul a 8*-9* C si cele diurne 18*-20* C , soare cu vant slab spre moderat. Sper sa miste ceva ! Momentan sunt merii cu inflorirea la apogeu, caturile sunt greute ... Doamne Ajuta !
LE ... sper sa pot arata si eu caturi cu miere de rapita precum cel al lui Cristi Vidican din 2011 ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI