Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cal ucis de albine

Mesajde stupar » 03 Mai 2014, 20:26

Prevenirea pe moment se poate face,acoperind calul cu o patura si scos din zona.Pentru a evita un astfel de caz,trebuie rugat pe vecinul pentru binele lui,ca lucrarile sa se faca de dimineata si catre seara cand albinele au incetat zborul.
stupar

Mesajde cantemir » 03 Mai 2014, 21:58

Dragos2006 scrie:Prin zona mea cand albine omoara un cal din sat toti apicultorii mai rasariti din localitatea respectiva pun bani mana de la mana si ii cumpara alt cal omului . Aici nu este vorba de lega , aici este vorba de OMENIE.

Ti-a spus tie o gloaba moarta, care-a vorbit si cu tine, si cu toti aia mai rasariti din localitatea respectiva?

Mai neneeeeee!...
Prin ''zona ta'', toti mint la fel?
cantemir

Mesajde Dinca Catinel » 03 Mai 2014, 22:25

Grija mare cu despagubirea. Omeneste asa ar fi normal, dar unii au 10 stupi, abia isi scot banii de faguri din produsele apicole. Plus ca ar aparea un precedent si apoi, tinand cont in ce tarisoara traim, sa nu se mire daca se apuca toti badicuii sa isi plimbe caii batrani pe langa stupina cu pricina, un fel de program rabla cu discount 100%.
Dinca Catinel

Mesajde TDI » 03 Mai 2014, 22:38

Trebuie urmărită legea. Există omisiune din partea apicultorului? Dacă nu, omenia şi blamul comunităţii, plus posibilitatea răzbunării te pot determina să achiţi un 50%. Dacă există omisiune poate ar trebui înlocuit calul. Precedentul? Hmm. Cât de siguri sunteţi că calul a fost omorât de albine? Nu mai există stupi în zonă?
TDI

Mesajde ANITEI » 04 Mai 2014, 02:09

Unde am stupii eu (4 la numar) mi-au pus la nici doi metri garduri electric ce inconjoara 3 iepe cu respectivii 3 mani. Acum iar a s-a cam stricat si sper sa-i mute curand de acolo , ce vreau sa spun ca am RCA la stupi , in caz de ne caz plateste asigurarea. Asta nu se intampla in Romania , si RCA este obbligatoriu ca la autoturisme.
Si in Romania associatiile apicole ar putea cere asa ceva .
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde newtab » 04 Mai 2014, 07:21

TDI scrie:Trebuie urmărită legea. Există omisiune din partea apicultorului? Dacă nu, omenia şi blamul comunităţii, plus posibilitatea răzbunării te pot determina să achiţi un 50%. Dacă există omisiune poate ar trebui înlocuit calul. Precedentul? Hmm. Cât de siguri sunteţi că calul a fost omorât de albine? Nu mai există stupi în zonă?

Aici ai atins o problema: am cerut sa-mi aduca o adeverinta de la un medic veterinar precum ca acel cal a murit de la intepaturile de albine. Dar nu mi-a adus pentru ca nu a chemat nici un medic veterinar, a facut niste injectii cine stie cu ce.
La 50% ma gandesc sa platesc, dar nu stiu la cat evalueaza calul.
newtab

Mesajde Dragos2006 » 04 Mai 2014, 07:32

Legal apicultorul nu este obligat la nimic dar daca isi pune comunitatea locala in cap iar nu este bine. Se poate ajunge la situatii gen balada Miorița si sigur exista un satean care sa stie cum sa lase un apicultor fara albine... dar sa nu ne gandim la rele.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde lucky5strike » 04 Mai 2014, 08:06

Ce aveti mai, va dau afara banii din casa? Sa ne simtim cu musca pe caciula doar fiindca tinem albine ?? :lol:

Nu mai credeti mai toate tampeniile care se scriu la stiri, ca sa ia calul in colimator, trebuie sa treaca prin fata stupilor, sa deranjeze circuitul culegatoarelor, strajerele, etc. Iar din cateva intepaturi, nu pica, doar turbeaza si se agita.

O sa certifice reclamantul treaba cu moartea animalului la un veterinar?

Va spun eu: nu!

:oops:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 04 Mai 2014, 08:11

Daca ai vatra imprejmuita cu gard sau obstacol inaltimea de 2 metri, (gard, pomi,, plasa de umbrire, improvizati si voi ceva) nu se leaga albna in veci de nici un cal.

La una din vetre, de 2 ori pe an poposeste o satra de tigani, cate 6-8 carute cu dublu atatea gloabe. Da gloabe, gloabe! Se pun fix langa gardul meu. Strang si ei metale, resturi, etc. Odata, cand i-am prins acolo, i-am gonit cu niste ajutoare. Apoi i-a abordat mai asa sa vad ce-i in capul lor. Sunt ultimii sarantoci de pe fata pamantului, fara educatie, dar cu un admirabil simt al traditiei. Mai lasa si ei niste balega si coceni nerosi de animale, in rest, nu au facut probleme vreodata, isi vad de nomadismul lor. Chiar le-am cerut sa se aseze intr-o parte anume, unde sa ma deranjeze mai putin, si de 2 ori pe an acolo gasesc mereu semne ca au poposit.

I-am intrebat asa mai pe ocolite, albinele nu le-au creat probleme cu mortalitate. Dar au mai patit-o in alte locuri, sa se sperie martoagele. De mortalitati de la albine, nu auzisera.

Pe vatra aia am imprejmuit la 2 m, e pe margin e de sat, iar tiganii astia trag pe acolo ca au gasit mai adapost.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde proapis13 » 04 Mai 2014, 09:49

Anul trecut in zona unde am dus stupii,la cateva zile dupa instalare au venit si ciobanii si au facut stina acolo
Le-am explicat ca albinele pot intepa animalele si cainii insa mi-au zis ca lor nu li s-a intamplat niciodata asa ceva
Intr-o zi cind mergeam sa-i controlez,iapa pastea priponita la 10m de primul stup din flancul drept,magarita pastea linistita prin spatele stupilor iar cativa iezi isi faceau de cap printre stupi ; in secunda doi m-au trecut toate transpiratii;e
Ciobanul...il durea la maciuca,dormea linistit la umbra unui cires....
La intrebarea ce s-ar intampla daca ar muri un ied,o oaie sau o capra din intepaturi mi-a raspuns ca seara le-am pune pe gratar iar bautura asi aduceo eu ...
Da cu iapa sau magarita ce facem,am intrebat ???...Da-le dracu ca le-au mai intepat si le-am adus de pe vale,mi-a raspuns ciobanul.... :shock:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nicoleta.berbece » 04 Mai 2014, 13:11

Hristos a inviat!
in zona in care imi duc albinele la salcam pasc cirezile de vite ale satelor de pe deal....recunosc ca mi-e cam teama cand ma duc la albine si vad vacile pe langa pavilioane...acolo e si un paraias si se adapa si vacile si albinutele mele.si asta se intampla de vreo patru ani...aveam ceva fotografii...daca le gasesc o sa le arat si d-voastra...
nicoleta.berbece

Mesajde liviutzbogos » 04 Mai 2014, 17:48

Cred ca doar o agresivitate foarte mare a albinelor poate duce la un atac puternic si mai apoi la moartea animalului... Si eu am albinele la stana, stupii sunt imprejmuiti de un gardut de barne cat sa nu intre oile la ei, dar la 1m in fata lor pasc si oi si vaca si cal, se plimba si caini, dar nici anul trecut si nici anul asta - pana in prezent - nu am avut probleme, slava Domnului. Un singur caine a umblat vre-o doua zile cu un ochi umflat, de atunci nu se mai apropie de stupi. Parerea mea, ca a multora care au scris mai sus, e ca trebuie cazut la pace... dau si eu ceva, lasi si tu ceva...daca nu se poate, mergem pe calea legala. Imi dovedesti ca albinele mele ti-au produs paguba si eu iti dau ce hotaraste legea. Dar de preferat ar fi calea amiabila. Spor la treaba si...evenimente neplacute zero :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde dicu.ion57 » 04 Mai 2014, 18:43

O mare surpriza am avut si eu astazi.
Azinoapte am dus pavilionul la salcim.De vreo trei ani duc albinele in marginea unui sat vecin ,unde este si rapita dar si pe sat salcim foarte mult.Cu paza nu am probleme ca sint in gradina la cumnatul.
Astazi ma-am dus sa asez in pavilion ce sa mai deranjat ,si in acest timp a inceput ploaia si nu am mai iesit afara decit dupa ce a stat,si cin colo ce sa vad ,un cal priponit chiar linga pavilion.Am intrebat la vecini al cui este calul ,m-am dus acasa la proprietar si am discutata problema amiabil. Omul a inteles care este treaba si a mutat calul, dar el nu sa gindit ca albinele poate sa atace calul el a crezut ca albinele inteapa numai oameni.Deci sint situatii si de necunoastere ,dar vorba dulce mult aduce ca eu am cazut la pace cu omul vorbind frumos .Aceiasi problema o spunea si acest om ca nu sa intimplat niciodata sa fie el s-au calul intepat de albinele mele ca doar NENE IOANE vi aici de mult.Am reusit pina la urma sa-l conving ,ca nu mai sint aceleasi albine,si ne putem face rau reciproc desi nu intentionat.Acuma stau cu frica in sin ca nu stiu daca intradevar se va tine de cuvint sa lege calul in alta parte ca loc este destul.Deci stimati colegi sint situatii de tot felul.
dicu.ion57

Mesajde cristi_vidican » 04 Mai 2014, 19:28

Anul trecut am avut și eu o experiență cu calul vecinilor.
Vecinii prășeau porumbul cu calul. Era cam la 40 m de stupi. Între stupi și porumb era un gard din tot felul de bălării. Gardul avea peste 3 m.
Era într-o perioadă când albinele erau foarte blânde.
Imediat cum au început să prășească au dat câteva albine de cal. Din cauza mirosului.
Din acel moment nu au mai putut prăși. Nu știu câte albine au înțepat calul.
Deși ne cunoaștem foarte bine, nu mi-au spus.
A doua zi au încercat iar. Au dat calul cu oțet.
Albinele au venit iar, dar n-au mai dat pe cal ci pe cei care prășeau cu calul.
Și iar s-au lăsat păgubași.
Disperați m-au sunat la 10 seara să vadă dacă pot să fac ceva.
Am ținut stupii închiși până pe la 11 a doua zi (era cules bunicel), până ce și-au terminat treaba.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde newtab » 07 Mai 2014, 10:23

Am rezolvat problema aparuta cu 800 de lei ajutor pentru cumpararea altui cal. Deci, desi legal sunt nevinovat, am platit. Am primit o hartiuta de la medicul veterinar care atesta ca acel cal a fost intepat de albine si in care scrie si tratamentul care a fost urmat.
Omul se aruncase la o suma mult mai mare, 3000 de lei, dar cu ajutorul unui crescator de cai din zona (caruia ii multumesc) s-a mai temperat.
Oricum sa stiti ca in viziunea oamenilor, albinele sunt de vina si nu omul ca nu a scos calul din vie cand a vazut ca il ataca albinele.

Intamplarea este cam asa: la distanta de vreo 70 de metri de stupii mei albinele au intepat calul care s-a speriat si s-a incurcat in sarmele de la vie. Proprietarul, in loc sa-l descurce a plecat dupa ajutor si numarul albinelor care intepau calul a crescut proportional. Calul a fost tratat in prima faza de crescatorul de cai din zona (la indrumarea medicului veterinar) apoi a venit si medicul veterinar si i-a facut tratament. Calul a mai trait 36 de ore dupa care a murit.

Si inca ceva, am aflat ca pe o strada alaturata mie mai este un stupar (nu stiu cati stupi are), deci este posibil sa fi participat si albinele lui la inteparea calului.
newtab

Mesajde Cristian IONITA » 07 Mai 2014, 17:07

cam bolovan vecinul tau .... sper ca macar acum sa fi bagat ceva la cap
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE