Am fost acum vreo 2 zile pe la țară. Când smulgeam eu buruiana de pe lângă stupi( că de la ploi + căldurile astea a crescut cât plopul) am auzit o matcă chirăind într-un stup. Prima dată am crezut că am auzenii - ”hait, de la atâta ascultat pe youtube am început să o iau pe arătură”. Dar am ciulit urechile și am auzit iar, nu era cântecul ăla frumos de prin filmulețe, era mai mult ca un pocnit ușor, ritmic. După ce am identificat stupul de unde venea, l-am luat la mână. Am găsit 3 frumuseți de botci căpăcite și mi-a fost milă să le rup, așa că am făcut doi roi.
Unul l-am făcut cu matca bătrână, 2 rame de puiet căpăcit și albina de pe ele și o ramă de miere cu păstură. În ăla vechi au rămas restul ramelor cu 2 botci căpăcite și una ne.
Apoi am luat rama cu a treia botcă, am pus-o în altă cutie și am făcut o chetă de la ceilalți stupi de 2 rame cu puiet și una cu mancare. Le-am stropit cu țuică și le-am băgat la grămadă. Roinițele le-am mutat într-o încăpere rece și întunecoasă, le-am pus sirop în hrănitor atunci, ieri le-am pus apă. În seara asta le-am dat afară, cu urdinișul spre nord-vest și le-am pus niște scândurele să dea cu capul când ies. De la ăla cu matca nu a vrut să iasă decât una, care a dansat ce a dansat și a intrat la loc. Din ăla cu botca a ieșit albină grămadă dar nu pleca la treabă, tot dansa din buric în fața stupului. Să vedem ce-o ieși.
Nu am faguri construiți, nu am caturi, nu am FA băgați pe ramă de-ajuns, nu am timp. Greu e să fii pinguin.

Dar mi-am mai comandat vreo 10 cutii, cu caturi și toate cele. Să fie. Eu-s optimist! Dacă nu produc mă sparg ăia mici - iarna asta au băgat borcanul de miere la săptămâna, deci ne-auzim după salcâm poate îmi vindeți și mie ceva marfă, măcar vreo 20 de kg pt ăia mici.