Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: de ce aerisirea - de ce folia?

Mesajde topy » 22 Mar 2014, 19:53

atunci de ce crezi ca e bine sa ii pui subarul? la asta din clip cine ii pune subar?
topy

Mesajde jenica67 » 22 Mar 2014, 21:51

Eu am sibarele bagate cam 80% la unii. La ceilalti le am de 50% si nu am ce baga, ca atata sunt marimea lor si cu astea iernez. La astia din start puietul a fost crescut in partea din spate, unde sunt sibarele. Fiecare face cum considera, dar la anull o sa am la toti sibare complete, pentru primavara si tratamente, ca sa nu tot le schimb.
jenica67

Mesajde Dinca Catinel » 22 Mar 2014, 22:28

jenica67 scrie:Eu am sibarele bagate cam 80% la unii. La ceilalti le am de 50% si nu am ce baga, ca atata sunt marimea lor si cu astea iernez. La astia din start puietul a fost crescut in partea din spate, unde sunt sibarele. Fiecare face cum considera, dar la anull o sa am la toti sibare complete, pentru primavara si tratamente, ca sa nu tot le schimb.

Pai si atunci de ce ati spus mai sus ca ar trebui inchise de tot acum?
Am fost astazi la gagici si imi pare rau ca nu am filmat. Puiet mult, albina multa, mancare multa. Si pe a doua rama dinspre peretele stupului am gasit puiet capacit.
Nu le stapamnesc pe multe, am inca f multe de invatat, dar in doar doi ani de iernat clopot imi dau seama ca multe povesti sunt povesti. Am ramas cu turta pe jumate nemancata, sirop nu le-am dat deloc primavara asta si mai mult ca sigur nu le dau. Unde e pofta aia grozava a albinelor iernate in clopot? Si nu stiu ce iarna ati avut, dar eu, cand altii puneau pe internet filme cu zboruri de curatire de ziceai ca e aprilie, eu puneam cum dadeam turta pe zapada.
Dinca Catinel

Mesajde jenica67 » 22 Mar 2014, 23:30

Eu ti-am spu ce ar trebui, ca popa. Adevarul ca nu am multi, care nu au sibarul intreg, datorita imultirii si ramaneri in urma cu materialul apicol. Eu am toti stupii cu plasa, si nu vad vreun motiv la mine, sa imi schimb sistemul. Albina simte mai bine temperatura din mediu si nu este pacalita nici o data, vara si toamna. La sfarsitul toamnei bag sibarele mici si iarna nu am nici o problema. Primavara schimb sibarele mici, cu cele mari care le bag cam 80%. Pe la sfarsitul lui aprilie le scot si le mai folosesc la tratamente. Eu dau sirop de vre-o 2 saptamani (adica la uni am dat de 3 ori, dar nu la toti). La cei fara necesitati am dat numai de 2 ori. 400 ml pe saptamana la punga, cand verific sunt uscate, chiar franjurate.
jenica67

Mesajde scaraosky » 08 Mai 2014, 16:43

-de peste 5 ani am iernat la fundul gol si la rapita nexam recolta,abia in luna Martie a inceput ponta si-n jur de 20.04 a inflorit rapita gasindu-ma cu 3-4 rame de puiet.
-anul acesta am iernat fara sita si la rapita am 6-9 rame cu puiet.Concluzia este clara:-cu sita dupa salcam la tei si floare
scaraosky

Mesajde BogdanU » 08 Mai 2014, 17:49

Eu deja le-am scos suberele si diafragmele din polistiren de langa cele de lemn. Ce am pastrat sunt izolatiile de deasupra podisorului.
Iernarea am facut-o cu "fundul gol" de tot si nu am avut probleme iar in primavara, pe masura ce observam umezeala multa pe folie in dreptul spatiului de dupa diafragma, mai deschideam subarul putin. Acum am la cel mai slab 6 rame cu puiet din 12 cate are stupul iar la cei mai dezvoltati am pus catul deja.
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde cristi x » 09 Mai 2014, 20:46

scaraosky scrie:-de peste 5 ani am iernat la fundul gol si la rapita nexam recolta,abia in luna Martie a inceput ponta si-n jur de 20.04 a inflorit rapita gasindu-ma cu 3-4 rame de puiet.
-anul acesta am iernat fara sita si la rapita am 6-9 rame cu puiet.Concluzia este clara:-cu sita dupa salcam la tei si floare

mai exact trebuie sa spui "concluzia mea este clara".
ai o invitatie gratuita in stupina mea sa te convingi ca tragi concluzii pripite.
cristi x

Mesajde sammy » 14 Mai 2014, 13:19

@ dog vet- am avut in iarna asta familii strong 8me in sistem clopot, folie pe toata suprafata si sita deschisa. Rezultat: condens si mucegai pe capetele leaturilor de sus(partea dinspre nord). Ce am gresit? Ca si izolatie la capac am avut.
sammy

Mesajde cosming » 14 Mai 2014, 15:28

Sammy, in principiu CO2 eliminat de albina este cel care asigura improspatarea cu aer a stupului (asta fara ca sa vina un crivat si sa-ti bage aer de peste tot :mrgreen: ). Fiind mai greu ca eurul se lasa in jos si volumul de co2 eliminat este inlocuit cu aer. Pe langa ceodoi albina elimina si vapori de apa(astia-s beleaua :mrgreen: ). Iarna umiditatea este destul de ridicata in aerul exterior stupului la care adaugi ce elima albinele iar temperatura la care vaporii condenseaza pe folie (si cad picaturi pe rama :twisted: ) este mai mica dar destul de apropiata de temperatura exterioara si se intampla beleaua pe nord ca e mai rece stupul in acea zona. Ce-ti spun eu aici nu se intampla de azi pe maine ci saptamani apa cade pe rama se mai evapora dar in esenta rama e umeda si de aici mucegaiul. Personal imi place sistemul cu sita AV mai ales ca scapa albina de curatenia din stup a resturilor de ceara dar am un capac de stup verde la interior si asta ca am lasat in podisor 2 fante de 3-4 mm iar capacul era fest si in timp fantele au disparut iar capacul s-a umflat de mucegai :mrgreen: Am doi stupi cu sita AV iar la al doilea am pus capac cu spatiu de aerisiere intre el si podisor cu fanta cativa mm si n-a vazut pic de umiditate sau mucegai;ambii cam 1/3 din sita au fost descoperiti. La niciunul n-am avut folie sau alta izolare in iarna iar acum is la fel de dezvoltati :o
cosming

Mesajde cosming » 14 Mai 2014, 22:25

Dogvet, statistic vorbind iarna umiditatea e mai mare decat in restul anului. Ceata e mai frecventa toamna si primavara chiar si iarna mai ales daca esti aproape de o sursa de apa cum e Dunarea. Nu-ti imagina ca fenomenul in stup e ca la bucatarie cand fierbi o oala cu apa si condenseaza pe toata fereastra. Diferenta de temperatura intre aerul exterior si stup, nu vorbesc de interiorul ghemului, e de cateva grade. Tocmai aceasta diferenta face ca vaporii de apa sa condenseze pe folie sau podisor ori pe rame. Aceste condens va fi mai mare pe nord. Folia se usuca dar lemnul trage apa si in timp apare mucegaiul.Asta nu se intampla de azi pe maine ci e proces de durata, te poti uita la folie zilnic si sa vezi ca e uscata :? Oare daca un stup cu fund plin si podisor cu sita il dau cu cracii-n sus obtin ceva asemanator cu stupul AV?
cosming

Mesajde radualexandru » 15 Mai 2014, 14:25

[quote="cristi x"]aerisirea pe fundul stupului am vazut-o in suedia in 2003 pentru prima oara. in iarna 2003-2004 am experimentat pe o familie medie, iar iarna urmatoare am considerat ca cel care a inventat sistemul a stiut bine ce face. de ce sita pe fundul stupului?:

- pentru ca umiditatea din stup pe timpul iernii (dar si a verii) sa se elimine fara interventia albinelor (nu mai am probleme cu mucegaiul pe ramele marginase. iernez pe 10 rame indiferent de puterea familiei);

Umiditatea nu mai prea apare iarna nu pentru ca e "eliminata mai usor" ci pentru ca temperatura in stup e cu mult mai scazuta cand ai sita pe fund, si astfel nu se mai creeaza condens (pentru ca aerul cald emanat de ghem e racit pe loc).

- pentru ca co2 este mai greu decat o2 si se poate elimina prin stratificarea gazelor din stup;

Irelevant pentru o inaltime de 0.5m.

- pentru ca aerisirea pe timpul verii este mult mai normal sa se faca din zona mai rece a familiei;

Aerisirea se face in natura prin partea de jos in tot timpul anului, nu numai vara. La stupii normali se face tot pe jos.

- pentru ca in cazul transportului la pastoral albina are tendinta sa se stranga pe sistemul roiului in partea superioara blocand eventualele aerisiri din podisor;

Asta e cam singurul mare beneficiu al fundului AV.

- pentru ca mare parte din tocatura de la mierea capacita si de la capacele albinelor care ies din celula cad direct fara sa mai fie obligata albina sa le elimine din stup;

E si asta un mic avantaj.

- reglarea atmosferei interioare temperatura-umiditate intr-un mod mult mai natural duce la disparitia puietului varos;

Nu exista nimic "natural" la fundul AV. In cazul puietului varos are efect exact invers fata de ce ai scris mai sus.

- pentru ca varoa in multe cazuri cade ametita, iar dupa o anumita perioada isi revine si se agata de o albina;

Mda...

se poate sa fi scapat ceva, dar sper ca sunt argumente suficiente in favoarea acestui sistem. contra consider ca este numai un consum suplimentar de miere la cresterea puietului la inceputul sezonului.

Plus un consum suplimentar de miere la pastrarea caldurii in ghem, plus tot ce am scris mai sus...

Cea mai buna solutie e cea de mijloc : scoateti total blocul de urdinis si puneti o plasa metalica careia ii faceti 3-4 taieturi de 0.5 cminaltime pe care le indoiti in sus sau in jos la nevoie, pentru a creea o intrare mai lata sau mai ingusta. Asa ai si fund plin si ai si ventilatie mai mare. Blocurile de urdinis cu care vin echipati majoritatea stupilor "standard" sunt mult prea mici, atat pentru vara cat si pentru iarna.
radualexandru

Mesajde cosming » 15 Mai 2014, 18:15

dogvet scrie:
cosming scrie: Diferenta de temperatura intre aerul exterior si stup, nu vorbesc de interiorul ghemului, e de cateva grade. Tocmai aceasta diferenta face ca vaporii de apa sa condenseze pe folie sau podisor ori pe rame. Aceste condens va fi mai mare pe nord. Folia se usuca dar lemnul trage apa si in timp apare mucegaiul.Asta nu se intampla de azi pe maine ci e proces de durata, te poti uita la folie zilnic si sa vezi ca e uscata :? Oare daca un stup cu fund plin si podisor cu sita il dau cu cracii-n sus obtin ceva asemanator cu stupul AV?

Ai si tu dreptate,in felul tau cum zice evreul :D ,dar,la o colonie(roi) bine restrinsa in toamna,cu coronite limitate ca nr si dimensiune in corpul de jos nu ai sa vezi niciodata acele picaturi de apa curgind de pe folie in jos,ar fi un dezastru.Daca vrei sa verifici atunci ai sa vezi ca apa rezultata din respiratia albinelor e condensata sub forma de picaturi in celulele de sub colonie NU DEASUPRA.ceea ce e cu totul altceva.D-ta spui ca ramele si lemnul stupului trag umiditatea.Pai cum sa faca asta ,ramele sint ceruite de albine ,iar stupul e tratat si nu absoarbe apa ? Mucegaiul apare undeva la 8-10 grade Celsius,iar eu sustin ca acolo daca exista zona acoperita de albine nu sint zone mucegaite.Referitor la ultima intrebare,aia cu datul stupului cu fundul plin si cu sita,pot sa spun ca nu o sa obtii ceva asemanator cu fundul Av.Acolo efectul se bazeaza pe evaporarea apei sub influenta energiei termice a cuibului prin diverse materiale semipermeabile puse pe sita.In loc ca aceasta energie sa fie folosita de albine intr-un circuit normal,fara umiditate si consum excesiv,ea se pierde bine mersi pe sus.Ideea ca umiditatea din stup este influentata de cursul riurilor,baltilor e adevarata numai partial.ar insemna ca daca stupii stau la 5m de riu(exemplu ipotetic,) ar trebui sa curga apa din ei,nici vorba de asa ceva.

Radule fi atent aici daca ai stupii anga albia raiului muta-i iarnaŞD. Acum s-o luam usurel si sa disecam ideile.
1. Mucegaiul apare acolo unde temperatura materialului(lemn,ceara,propolis,etc) permite condensarea vaporilor de apa deci in zonele umede si nu tine neaparat de temperatura se dezvolta si la - si la + si probabil la 100 cu plus moare :mrgreen:
2.umiditatea din stup, pe langa cea atmostferica care e strans legata de cursul apelor,mai e influentata de umiditatea din miere, uite zic eu in medie 1mg de hashdoio zilnic din noi. in feb produc albinele in stup. Te las pe tine sa te informezi cat poate retine umiditate aerul intre -10siC 0C sau pana la 20C. si sa tragi o concluzie cat poate condensa in stup in cazul unui impachetaj excesiv
3. rama ceruita pe partea lemnoasa sus poate si propolizata si neagra deja trebuie schimbata. Si chiar si asa rama asta in partea de sus nu e suficient de calda astfel incat sa nu condenseze vaporii pe leatul superior. Fenomenul se intampla in orice stup si conteaza cat de repede se usuca.
4.ce spui tu cu umiditatea in partea de jos se aplica perfect in cazul stupului fara AV cand condenseaza apa pe fundul lui. De aceea iar macar 10cm2 aerisire in partea de sus.
Nu frigul omoara albina ci un impachetaj excesiv mai ales cand media temp este cu putin peste sau sub 0C. LA AV e simplu deschizi cat mai mult cand e umed afara cand bate vantul iarna inchizi la fund plin ma bucur ca am podisor cu sita. Atetie colonie strong media de apa eliminata de albine mai mare neaparat arisire mai larga. Colonie mai slabuta aerisirea mai restransa si trece iarna fara s-o doboare frigul.
Personal asta iarna am pus termometru si higrometru in stup in zona leaturilor superioare chiar si cu diagrama de entalpie a aerului in brate dar concluzii canci :mrgreen: Deja ma pregatesc pentru iarna viitoare :mrgreen:
cosming

Mesajde sammy » 15 Mai 2014, 21:18

[quote="dogvet":stupii mei stau la fix 20 metri de apa ,toamna si primavara e ceata de nu vezi la doi pasi,dar nu am gram de umiditate,nici mucegai,sint sigur ca vei putea explica fenomenul :idea: .Uita-te, te rog, la foto de mai sus,e din iarna 2014,sint Me-8 pe 2 corpuri,au folie pe ei si stau in zapada pina la git ,fara probleme .[/quote]

Sa-nteleg ca trebuie strans pana ovalizezi ghemul de acopera rama pe toata lungimea?
Pe cate rame ajunge astfel sa ierneze o colonie de baza Me?
sammy

Mesajde cosming » 15 Mai 2014, 22:26

dogvet, cel putin am lamurit ca iarna umiditatea e mai mare decat vara si da mai multe detalii cum ierneziȘ cu fundul descoperit. acoperit partial daca peste podisor mai pui ceva.Cu cat mai multa info cu atat mai bine.
cosming

Mesajde B.K » 16 Mai 2014, 14:52

cosming scrie:dogvet, cel putin am lamurit ca iarna umiditatea e mai mare decat vara si da mai multe detalii cum ierneziȘ cu fundul descoperit. acoperit partial daca peste podisor mai pui ceva.Cu cat mai multa info cu atat mai bine.

Vorba cuiva : Iarna nu-i ca vara :D .
De departe stupul cu FAV sunt un avantaj , cel putin pentru mine. Chestia aia cum ca ar consuma mai multa hrana iarna este oarecum relativa si chiar daca ar consuma putin mai mult nu va ganditi ca mananca cu 5 kg mai mult fata de un stup cu fund plin. Sa zicem ca ar consuma mai mult , care ar fi problema ????......cel putin le oferi conditii optime pe timpul transportului si mai ales pe timpul verii cand caldurile sunt insuportabile , daca mai sunt amplasati si in soare iti dai seama ce este intr-un stup fara aerisiri corespunzatoare. Aici mai intra in discutie si tratamentul contra paduchilor care este foarte simplu si rapid de facut la stupii cu FAV , apoi fundul stupului care este sau va fi tot timpul curat . Sunt 3 motive pentru care ador FAV .

PS; AM SI STUPI CU FUND PLIN
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Ioan Guist » 16 Mai 2014, 21:28

[quote="radualexandru"]
1 Umiditatea nu mai prea apare iarna nu pentru ca e "eliminata mai usor" ci pentru ca temperatura in stup e cu mult mai scazuta cand ai sita pe fund, si astfel nu se mai creeaza condens (pentru ca aerul cald emanat de ghem e racit pe loc).

2 Irelevant pentru o inaltime de 0.5m.[/b]

3 Aerisirea se face in natura prin partea de jos in tot timpul anului, nu numai vara. La stupii normali se face tot pe jos.

4 Acesta e cam singurul mare beneficiu al fundului AV

5 E si asta un mic avantaj.

6 Nu exista nimic "natural" la fundul AV. In cazul puietului varos are efect exact invers fata de ce ai scris

7 Plus un consum suplimentar de miere la pastrarea caldurii in ghem, plus tot ce am scris mai sus...[/b]

8 Cea mai buna solutie e cea de mijloc : scoateti total blocul de urdinis si puneti o plasa metalica careia ii faceti 3-4 taieturi de 0.5 cminaltime pe care le indoiti in sus sau in jos la nevoie, pentru a creea o intrare mai lata sau mai ingusta. Asa ai si fund plin si ai si ventilatie mai mare. Blocurile de urdinis cu care vin echipati majoritatea stupilor "standard" sunt mult prea mici, atat pentru vara cat si pentru iarna.[quote="cristi x"]

Domnule Radu.
Uite o alta parere Vs parerea expusa de dumneata la AV:

1 Caldura ghemului nu se pierde din cauza de ...coaja formata de albinele extrerioare.Albinele nu incalzesc "grajdul" ca si mamiferele.Albinele incalzesc doar cat puiet pot sa acopere in perioada data.Nici nu este nevoie de mai mult!! Mai mult de atat inseamna pierdere. Recititi inca o data, va rog.

2 Nu conteaza dimensiunea ci ....contactul direct cu mediul. AV, este ceea ce suplineste perfect si echilibreaza actiunea umana (de tot felul) in intretinerea artificiala a albinelor.

4 Singurul avantaj depistat de dumneata.

5 Inca unul :D

6 Poate va surprinde :lol: .Puietul varos nu are nimic de aface cu ...racoarea, frigul sau gerul. Exista alte subiecte deschise pe aceasta tema.Cand aveti timp si disponibilitate poate va aplecati si acolo.

7 Ei bine...iata un consens.Consumul de miere este mai mare.Nu este neaparat un dezavantaj !

8 I-mi cer scuze.Nu am inteles nimic.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR