Și acolo am luat la mână în anumite cazuri, dar botci erau doar în C2 sau C3 după caz.
Au intrat în friguri 80% din mătci. Fie tinere, fie bătrâne, fie slabe, fie tari. Poate doar cei mai slabi, vreo 2-3 nu au tras botci.
Am mai remarcat că mătcile crescute de mine prin trasvazare (doar cu 2 am rămas) nu au tras la roit și arată bine. Am mână bună
Adevărul că i-am lăsat tari în vederea culesului de salcâm.
A început să stropească de la salcâm, ceea ce s-a văzut și în ce privește botcile.
Am văzut în mulți stupi cum într-o singură zi au curățat botcile, începând de la cele mai proaspete.
Totuți, a trebuit să brișcălesc, nu puține.
Am făcut vreo 15 roi cu câte o ramă cu puiet, albină și o botcă, că mă gândeam că poate data viitoare nu mai găsesc nicio botcă.
Am lăsat 2 cu botcile căpăcite până luni, să văd ce vor face cu ele.
E adevărat că un cules bun curăță botcile, dar nu întotdeauna, și nu la fiecare familie.
În partea de veste cam toată lumea se plânge de botci. Cine nu se plânge, nu știe ce are în cuib
Acum despre MER și botci.
Deși pare mult mai complicat, în practică a fost mult mai simplu.
Desfac corpurile de cuib și mă uit dedesubt. Unde văd botci, iau la mână. Alteori, reușesc să castrez doar din daltă, fără să scot ramele.
Aici vorbesc de botci care nu-s căpăcite. L-am notat și peste câteva zile iau ramele la mână.
S-ar putea să nu mai fie botci, că poate începe și culesul mai bine, s-ar putea să le găsesc căpăcite.
Partea bune e că botcile sunt grupate într-un singur corp, ceea ce e mai ușor de lucru decât la rama de 1/1.
Dacă vreau să fac un nucleu, îl fac dintr-o ramă de 1/2 cu puiet și botcă și mai pun o ramă cu miere sau goală și clădită.
Așa pot să-mi folosesc toate lăzile la nuclee.