Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Încep frigurile

Mesajde cristi_vidican » 10 Mai 2014, 10:27

Ieri am mers la castrat. Am făcut pe doctorul veterinar. M-am pregătit psihic pentru că trebuia să iau fiecare ramă la mână. Mi puțin cei pe MER... :lol:
Și acolo am luat la mână în anumite cazuri, dar botci erau doar în C2 sau C3 după caz.
Au intrat în friguri 80% din mătci. Fie tinere, fie bătrâne, fie slabe, fie tari. Poate doar cei mai slabi, vreo 2-3 nu au tras botci.
Am mai remarcat că mătcile crescute de mine prin trasvazare (doar cu 2 am rămas) nu au tras la roit și arată bine. Am mână bună :lol:

Adevărul că i-am lăsat tari în vederea culesului de salcâm.
A început să stropească de la salcâm, ceea ce s-a văzut și în ce privește botcile.
Am văzut în mulți stupi cum într-o singură zi au curățat botcile, începând de la cele mai proaspete.
Totuți, a trebuit să brișcălesc, nu puține.
Am făcut vreo 15 roi cu câte o ramă cu puiet, albină și o botcă, că mă gândeam că poate data viitoare nu mai găsesc nicio botcă.
Am lăsat 2 cu botcile căpăcite până luni, să văd ce vor face cu ele.
E adevărat că un cules bun curăță botcile, dar nu întotdeauna, și nu la fiecare familie.
În partea de veste cam toată lumea se plânge de botci. Cine nu se plânge, nu știe ce are în cuib :lol:

Acum despre MER și botci.
Deși pare mult mai complicat, în practică a fost mult mai simplu.
Desfac corpurile de cuib și mă uit dedesubt. Unde văd botci, iau la mână. Alteori, reușesc să castrez doar din daltă, fără să scot ramele.
Aici vorbesc de botci care nu-s căpăcite. L-am notat și peste câteva zile iau ramele la mână.
S-ar putea să nu mai fie botci, că poate începe și culesul mai bine, s-ar putea să le găsesc căpăcite.
Partea bune e că botcile sunt grupate într-un singur corp, ceea ce e mai ușor de lucru decât la rama de 1/1.
Dacă vreau să fac un nucleu, îl fac dintr-o ramă de 1/2 cu puiet și botcă și mai pun o ramă cu miere sau goală și clădită.
Așa pot să-mi folosesc toate lăzile la nuclee.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde liviutzbogos » 10 Mai 2014, 10:49

cristi_vidican scrie:Acum despre MER și botci.
Deși pare mult mai complicat, în practică a fost mult mai simplu.
Desfac corpurile de cuib și mă uit dedesubt. Unde văd botci, iau la mână. Alteori, reușesc să castrez doar din daltă, fără să scot ramele.

Si cu botcile de pe marginea ramelor si cele de pe mijlocul ramelor? Sau la rama de 1/2 nu fac botci pe margine si pe mijloc? Eu am gasit botci pe unele rame si pe leatul inferior, si pe marginea fagurelui (intre leatul lateral si fagure) si pe mijlocul ramei.
La inceput mi-a placut sa le castrez...dupaia a devenit o munca de chinez batran :lol:
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde cristi_vidican » 10 Mai 2014, 11:01

liviutzbogos scrie:Si cu botcile de pe marginea ramelor si cele de pe mijlocul ramelor? Sau la rama de 1/2 nu fac botci pe margine si pe mijloc? Eu am gasit botci pe unele rame si pe leatul inferior, si pe marginea fagurelui (intre leatul lateral si fagure) si pe mijlocul ramei.
La inceput mi-a placut sa le castrez...dupaia a devenit o munca de chinez batran :lol:

Pe acelea le-am lăsat lor ca să le castreze :lol:
După ce am luat la mână mai mulți MER-i. Am văzut cam cum sunt dispuse botcile.
Nu este o regulă, se prea poate să-mi fi scăpat. Am făcut așa la cei care nu aveau botci căpăcite, pt că săptămâna viitoare voi reveni la aceia.
A fost și un test, să văd cum va fi.
Acei stupi sunt notați și sunt primi la verificat. Trebuia să termin cu toți ieri și dacă-i luat la mână pe toți, nu mai terminam.
Am fost și încurajat de faptul că rodeau botcile. Și știam și ce mătci am în acei MER-i
Nu e o regulă, dar uneori, când ești copleșit de botci, n-ai ce face.

Coșmarul stuparului zilele acestea e să vadă botci în fața ochilor. Sau mai rău, un roi care nu-l poate prinde.
Un roi ca bun, pus pe rame, peste 21 de zile face 200 de lei cel puțin. Poți să dai cu basca de pământ.
P.S. Un prieten m-a întrebat ieri dacă să investească banii care-i are în stupi
cristi_vidican

Mesajde Adi Hodis » 10 Mai 2014, 14:46

cristi_vidican scrie: ...
P.S. Un prieten m-a întrebat ieri dacă să investească banii care-i are în stupi

Si ce zise-si ?.
Are multi ? ... zi-i sa mi-i dea mie, ca-i investesc eu !. In stupi, evident. :)

Da' despre ce si cum cu albinele, cum se angrijesc ... d'astea nu a antrebat ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ignatov andrei » 10 Mai 2014, 18:54

Ce ma bucura pe mine, este faptul ca eu spuneam ca nu sunt matci care nu roiesc, iar cele care nu roiesc au "o problema"!
Dar d-nul Guist spunea ca sunt crescatori care au fixat acest caracter, adica... matci neroitoare, uitand (sau a omis cu buna stiinta) sa spuna si ce fel de apicultori lucreaza cu astfel de matci!

Bafta la botcarit!
ignatov andrei

Mesajde pescaru » 10 Mai 2014, 20:06

Andreiule te contrazic total , in 5 ani consecutiv am facut 6 roi , rar cand gaseam 2 botci pe care le lasam in stup pt. schimbare linistita , si am fost nevoit sa tot cumpar roi ca sa nu slabesc familiile de baza , am avut maxim 96 de stupi . in alta ordine de idei construiesc intre 5 si 8 rame pe stup anual ,nu suport ramele negre , sau rasa pe care am achizitionato cu 5 ani in urma e rasa pura de shimbare linistita ,nu stiu , cert e ca nu imi roiesc si nu fac botci spre necazul meu . P.S.ai spus cand vi la Ranca dai un bip :D astept
pescaru

Mesajde ignatov andrei » 10 Mai 2014, 21:49

pescaru scrie:Andreiule te contrazic total , in 5 ani consecutiv am facut 6 roi , rar cand gaseam 2 botci pe care le lasam in stup pt. schimbare linistita , si am fost nevoit sa tot cumpar roi ca sa nu slabesc familiile de baza , am avut maxim 96 de stupi . in alta ordine de idei construiesc intre 5 si 8 rame pe stup anual ,nu suport ramele negre , sau rasa pe care am achizitionato cu 5 ani in urma e rasa pura de shimbare linistita ,nu stiu , cert e ca nu imi roiesc si nu fac botci spre necazul meu . P.S.ai spus cand vi la Ranca dai un bip :D astept

Salut, Pescarule! Ce mai faci,mai omule?!?

Sa stii ca nu m-ai contrazis, inseamna ca stii... ce si cum... cu "Gazele!
Bafta!
ignatov andrei

Mesajde csabio » 11 Mai 2014, 14:46

Dragi colegi ,sunt sigur ca stiti ce se intampla in urmatorul filmulet :) https://www.youtube.com/watch?v=bGAgAWxLHr4
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde cristi_vidican » 11 Mai 2014, 14:53

Parcă m-o lovit și pe mine un dor de scuturat roi.
N-am mai făcut-o de mulți ani. Nu că n-aș fi putut avea ocazia, dar nu le-am dat satisfacția.
Să vedem anul acesta, că în zona de Vest, cel puțin e jale.
Problema e că unii stupi, chiar și în cules bunicel la salcâm, nu se opresc.
De notat și de rupt gâtul
cristi_vidican

Mesajde csabio » 11 Mai 2014, 15:00

Cristi ! ai urmarit atent ce se intampla?
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde cristi_vidican » 11 Mai 2014, 15:16

Tre să recunosc că în prima fază am crezut că roiul iese. Apoi mi-am dat seama că intră.
Sau ce e?
cristi_vidican

Mesajde csabio » 11 Mai 2014, 15:40

Exact,roiul a iesit din acel stup si a reintrat inapoi.Oare de ce?
csabio

Mesajde Cornelius » 11 Mai 2014, 19:45

buna ziua,
ma confrunt cu o problema la o familie imi tot creste botci de vro 3 saptamani am mai bagat rame ca am zis ca nu e suficient spatiu dar degeaba matca inca oua.
Cornelius

Mesajde Jean Valjean » 11 Mai 2014, 21:43

Ia matca si o rama sau doua de puiet capacit si fa un roi cu ea, iar in stup lasa o botca capacita. Practic o sa ai un stup care o sa culeaga la salcam si un roi.
Daca are cineva o varianta mai buna o astept si eu, ca ma confrunt cu aceeasi situatie.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde liviutzbogos » 11 Mai 2014, 21:53

Jean Valjean scrie:Ia matca si o rama sau doua de puiet capacit si fa un roi cu ea, iar in stup lasa o botca capacita. Practic o sa ai un stup care o sa culeaga la salcam si un roi.
Daca are cineva o varianta mai buna o astept si eu, ca ma confrunt cu aceeasi situatie.

Aceeasi parere o am si eu (si acelasi sfat l-am primit), matca careia i-a intrat in cap roitul nu o redresezi cu una-cu doua, asa ca mai bine faci roi, sa fi sigur ca nu mai pleaca. Familia de baza, in care lasi botci, va culege destul de bine - neavand puiet de ingrijit - pana va iesi matca si se va imperechea. Si eu am facut miscarea asta sapt ce a trecut, acum astept sa se imperecheze matcile. Intre timp, vad ca se umple cuibul cu miere. De retinut, sa se deblocheze cuibul (daca e blocat) pentru a avea noua matca loc de pontat.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Cornelius » 11 Mai 2014, 21:55

Roi am facut cu primele botci gasite acum 3 saptamini si daca mai faca sa nu slabesc familia prea rau. A mai bagat vro 4 rame acum 5 zile dar botci tot am gasit. Astept un raspuns daca se poate.
Cornelius

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE