Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde Trantorul@ » 17 Mai 2014, 20:32

Ai zis ca vrei sa faci ceva .... eu am zis ca pun la bataie niste matci (intradevar nu multe erau din 3 linii daca pot sa zic asa , am zis ca trimit 3 (varfuri) sau poate mai multe functie de cum stau cu logistica a ramas moarta , nimeni nimic , nu or fi cele mai bune da pe mine ma multumesc se pot vedea familiile de prasila cum arata si fiicele lor fara stimulare si fara cisterna ... ( de aveam alte rase care nu simt asa bine natura erau moarte de mult primavara asta) .
Nu stiu ce se asteapta de la al patrulea jucator , in afara de taxe si impozite in rest nimic ....
Si io am facut inmultire si observatie "selectie" si am tot adus bani din alta parte si am mancat si rabdari prajite , ori si cum balanta este multttttt pe minusss in astia multi ani ........
Da na jucatorii de la numarul 3 doresc ca in maxim un an de zile sa si amortizeze investitia si sa se si lafaie si de aici ......
SI cand le spun jucatorii de la nr. 2 sau 1 unele chestii ei o tin pe a lor ca or citit ei pe nu stiu unde si stiu ei ca sunt mai destepti si o sa le arate ei lor cum pun din nou coada la cireasa ( "adica se caca pe munca celor ce au ceva de calilate obtinut cu multa truda si in multi ani de zile") .
Nu ii vb. ca a mele sunt cele mai bune, e vb. de ce am scris mai sus in ghilimele, cand Ghorghe sau Ion aduce langa tine Ligustica sau Buckfast ... sau alte ciori vopsite pe bani cat mai putini daca se poate , ori calitatea nu o sa o iei niciodata da niciodata pe 2 lei ...

Si io fac parte din jucatorii de la punctul 2 , as fi vrut sa fac parte din primii cu toata stupina bibilita de altii , da na .... inca mai am de bibilit :lol:
totusi ii bine ca am ceva bun " prasila" si fiice identice , si ce nu merge am din ce schimba ....
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde italianu » 17 Mai 2014, 22:55

Trintore,cind vorbesti de ligustica si buckfast zicîndu-le ciori vopsite, nu stiu ce sa zic :?:
Ai mai lucrat cu ele sau numai ai auzit de ele?
Eu pot sa-ti povestesc(pina mîine dimineata daca vrei) cum e sa lucrezi cu manusi din alea cum au infirmieri si sa nu prinzi nici o împunsatura,sa-ti umple magazia(iile),sau sa nu trebuiasca sa porti scara dupa tine ca englezul umbrela! :lol:
Eu merg acum pe carnica(Singer),pentru ca am vazut o familie cu 4 rame de puiet mi-or facut aproape o magazie. Asta vrea sa spuna ceva,ma gindesc!

P.s si DA daca stii sa ,,umbli'' cu albinele intr-un an iti scoti cheltuiala.Da numa daca stii!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Trantorul@ » 18 Mai 2014, 00:35

FI atent acilea italiene am scris si in postu dinainte .. Io traiesc in Romania si pentru zona mea si apicultura practicata de mine si ciorile vopsite is mai bune ... si am zis " Lingustica , Buckfast " si ALTE ciori vopsite "Raducioiule" nu am zis nimic de Carnica ..
Mai fi atent la o chestie nu imi permit sa cumpar matci anual si metisii rezultati din Buckfast si locala sunt foarte agresivi ( se plange lumea ) + alte neajunsuri , pentru Romania io zic ca nu sunt bune .
Mie nu tre sa-mi povestesti cum sa lucri cu manusi de nu stiu care , io lucru in bermude toata vara si atat!!! nici primavara asta nu am folosit masca , lucrez la ele si seara , furtuna vant ploaie fara masca si fum ( de regula fac da se mai stinge si nu mai fac)... asa ca povesteste la altii , sau mai bine zis ma prinde ploaia cu famila desfacuta , sau vijelia ... io stau si meditez langa ele si pe urma le inchid :lol:
Vad ca nu ai citit cati roi am avut io anul trecut .... iti mai scriu odata 2 adica primar si secundar !!!!
Io anul asta nu pot vorbii de miere , albinele mele au avut parte doar de vant incontinuu , ploi si frig de umblu mai mult cu 2 perechi de pantaloni si caciula , geaca de iarna si tot parca nu am nimic pe mine din cauza vantului care ii si foarte rece, niciodaa nu o batut vantul atat pe la mine sa vii sa vezi cum arata familiile mele bune ... salcamul ii inflorit de o saptamana jumate , da cu 2-3 grade noaptea si 9-12 maxim ziua si ploi si aaa vant din nou de zici ca vrea sa rupa salcamii nu alta ... de vis!!!
Am mai scris ca am ceva matci care nu fac populatii exagerate da fac miere multa raportat la puterea lor... mai tre sa lase si vremea ...
Asta cu "umblatu" ii ca si calculele pe hartie , spune la altii ca numa daca stiu umbla isi scot banii bagati in albine , vezi poate convingi niste malaci si le si vinzi niste albine si te trezesti cu aia pe capu tau ... :lol: :lol: :lol:
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde italianu » 18 Mai 2014, 04:03

Bine mai , ,,Iancule", mai românule :lol: ,si io ce-ti zic,tie-ti place mămăliga,mie pastele,heringul,si cel mai mult şnitelul vienez,daca te-ai prins de ce vb!
Si daca vrei iti spun si care-i cea mai buna rasă de albine...............îi aia de-ti umple butoaiele :lol: :lol:
Cu ,,vremea buna"nu te ,,lauda" prea mult,ca înainte o fost la mine,acum îi la tine. Io am avut parte de 4(a se cetii patru ) zile de cules,ase ca .....
Chestia cu manusile nu ai inteles-o ori ...da' cind ai de vizitat pina la 100 de familii/zi sint sigur ca te mai si imbraci numai stai in bermude si fara fum si-ti mai pui si masca ca deh mai inteapa albina :twisted:
In ce priveste vindutul,mai greu,io vind mierea,dac-o fac!
italianu

Mesajde zimtelro » 18 Mai 2014, 07:42

Referitor la agresivitatea albinelor, indiferent de rasa, in speta carpatina vs carnica, parerea mea unul din motivele agresivitatii si no.1 este apicultorul, umbla tu in stup cum si cand nu trebuie, la fiecare vizita omoara din greseala cateva albine si vei vedea agresivitatea lor, pana mai deunazi umblam cu manusi, si cum deschideam stupul eram luat in primire, am trecut sa lucrez fara manusi, mi-am dat cu otet pe maini, am lucrat fara miscari bruste, cursiv, incet si cu rabdare, si nu mai sunt agresive, fara intepaturi, fara prea mult fum, agresivitatea tine si de temperatura, de cules etc. Productia de miere iar nu cred ca tine de rasa, cum a fost acest inceput de an, la rapita sau salcam, pai poate sa fie si rasa extraterestra daca nu are timpul bun de cules si ce sa culeaga, nu cred ca doua familii de aceeasi putere, carpatina vs carnica, in conditii bine de cules , cu toate lucrarile apicultorului la zi se poate face diferenta, la noi in tara in oricare zona. Noi aducem matci de peste hotare si spunem ca sunt mai bune, dar stie cineva daca matcile noastre carpatine sunt bune in afara? Ce am vazut la romani in toate domeniile nu stim sa ne laudam produsul propriu ( vezi dacia, it, etc.) Am expus parerea mea. Daca cumva este gresita rog a fi corectat.
zimtelro

Mesajde Florin Dobre » 18 Mai 2014, 08:22

Eu am maidaneze si intotdeauna am fost multumit de ele la capitolul blandete...pana la rapita.
Cat priveste agresivitatea datorata apicultorului, te asigur ca in cazul amintit de mine albinele au fost abordate pasnic. Profesionalismul apicultorului respectiv e de netagaduit. Totusi reactia carnica vs. carpatina dpdv al blandetii a fost evident in favoarea carnicii.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ruben » 18 Mai 2014, 08:22

zimtelro scrie:Referitor la agresivitatea albinelor, indiferent de rasa, in speta carpatina vs carnica, parerea mea unul din motivele agresivitatii si no.1 este apicultorul, umbla tu in stup cum si cand nu trebuie, la fiecare vizita omoara din greseala cateva albine si vei vedea agresivitatea lor, pana mai deunazi umblam cu manusi, si cum deschideam stupul eram luat in primire, am trecut sa lucrez fara manusi, mi-am dat cu otet pe maini, am lucrat fara miscari bruste, cursiv, incet si cu rabdare, si nu mai sunt agresive, fara intepaturi, fara prea mult fum, agresivitatea tine si de temperatura, de cules etc. Productia de miere iar nu cred ca tine de rasa, cum a fost acest inceput de an, la rapita sau salcam, pai poate sa fie si rasa extraterestra daca nu are timpul bun de cules si ce sa culeaga, nu cred ca doua familii de aceeasi putere, carpatina vs carnica, in conditii bine de cules , cu toate lucrarile apicultorului la zi se poate face diferenta, la noi in tara in oricare zona. Noi aducem matci de peste hotare si spunem ca sunt mai bune, dar stie cineva daca matcile noastre carpatine sunt bune in afara? Ce am vazut la romani in toate domeniile nu stim sa ne laudam produsul propriu ( vezi dacia, it, etc.) Am expus parerea mea. Daca cumva este gresita rog a fi corectat.

Te corectez eu. :D

Ai dreptate ca stilul de lucru influenteaza agresivitatea. Dar la acelasi stil de lucru, diferenta intre carpatina si carnica(nu mai zic de Buckfast) este vizibila.

Productia la fel: stilul de lucru influenteaza productia, vremea...si altele. Dar la acelasi apicultor si la aceeasi vreme, diferenta intre carpatina si carnica este vizibila.

Admit faptul ca pot fi regine carpatine foarte bune. Cu toate acestea, o linie selectata de austriac/neamt de un secol are prioritate, pentru mine.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde italianu » 18 Mai 2014, 08:24

zimtelro scrie:Referitor la agresivitatea albinelor, indiferent de rasa, in speta carpatina vs carnica, parerea mea unul din motivele agresivitatii si no.1 este apicultorul, umbla tu in stup cum si cand nu trebuie, la fiecare vizita omoara din greseala cateva albine si vei vedea agresivitatea lor, pana mai deunazi umblam cu manusi, si cum deschideam stupul eram luat in primire, am trecut sa lucrez fara manusi, mi-am dat cu otet pe maini, am lucrat fara miscari bruste, cursiv, incet si cu rabdare, si nu mai sunt agresive, fara intepaturi, fara prea mult fum, agresivitatea tine si de temperatura, de cules etc. Productia de miere iar nu cred ca tine de rasa, cum a fost acest inceput de an, la rapita sau salcam, pai poate sa fie si rasa extraterestra daca nu are timpul bun de cules si ce sa culeaga, nu cred ca doua familii de aceeasi putere, carpatina vs carnica, in conditii bine de cules , cu toate lucrarile apicultorului la zi se poate face diferenta, la noi in tara in oricare zona. Noi aducem matci de peste hotare si spunem ca sunt mai bune, dar stie cineva daca matcile noastre carpatine sunt bune in afara? Ce am vazut la romani in toate domeniile nu stim sa ne laudam produsul propriu ( vezi dacia, it, etc.) Am expus parerea mea. Daca cumva este gresita rog a fi corectat.

Pai asta-i spilul,ca nu toti poa' sa doarma o zi intreaga pe 10 case.
Eu nu stiu citi stupi ai ,dar cijd tre sa treci la botcarit 100/zi (buna sau rea),nu prea mai poti umbla,,incet si cu rabdare" cu albinele,nu ca nu-ni pare rau daca mai strivesc cite una,doua 10.
Eu in primavara asta,in aprilie am vizitat familiile,in marea majoritate a cazurilor dupa 18-18,30,si de multe ori plecam ca nu mai vedeam ,sau ma chema sotia la cina.
Asa ca iti spun ca rasa conteaza. I-am dus la taica-meu o buck f1 si i-am luat o carpatinomaidaneza, nu era data sa nu o vizitez sa nu-mi aduca aminte ca ,,noi sintem români,noi sintem români.......in consecinta =am desfintat-o.(nici ca productie nu era cine stie ce.
Cu toate aste sint sigur ca sint ,, cepuri"mai calme si mai productive la carpatina!
italianu

Mesajde Florin Dobre » 18 Mai 2014, 08:29

Am sustinut mereu ca manusile incurajeaza agresivitatea. Italianul are dreptate...la rapita n-am mai avut timp de bibileli...manusi, 2 perechi de pantaloni si doua bluzoane. :D
Am lasat si eu blandetea, ca eram care pe care. :shock:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ioan Guist » 18 Mai 2014, 11:09

[quote="Trantorul@"]Ai zis ca vrei sa faci ceva ....
La ce te referi??

eu am zis ca pun la bataie niste matci (intradevar nu multe erau din 3 linii daca pot sa zic asa , am zis ca trimit 3 (varfuri) sau poate mai multe functie de cum stau cu logistica a ramas moarta ,
[b]Nu a murit nimeni.Ce am de facut fac.Ca nu se poate intr-un context mai larg...e altceva[/b]

nimeni nimic , nu or fi cele mai bune da pe mine ma multumesc se pot vedea familiile de prasila cum arata si fiicele lor fara stimulare si fara cisterna ... ( de aveam alte rase care nu simt asa bine natura erau moarte de mult primavara asta) .
[b][color=#000080]Te multumesc pe tine, in contextul si sitemul tau de exploatare a albinelor.Partea mai ...necunoscuta e : "Oare cum se comporta in alta areal, din Ro sau cum tine pasul in sistem intensiv.
Cat despre imprimavararea de anul asta, nu au murit stupi nici la altii.Nu au murit nici macar la incepatori, chiar in lipsa de cules si fara stimulente
[/b]

.Nu stiu ce se asteapta de la al patrulea jucator , in afara de taxe si impozite in rest nimic.
Pai...acilea e problema.Ca producatorul de miere sa faca miere, ala de material biologic sa faca roi, ala de face rame si lazi sa faca ce stie mai bine, iar statul sa vina cu cercetarea, selectia, statistica, trend-ul, viitorul, strategie, tratamente, soiuri de culturi, impaduriri, etc etc....legislatie potrivita.NADA!!

Si io am facut inmultire si observatie "selectie" si am tot adus bani din alta parte si am mancat si rabdari prajite , ori si cum balanta este multttttt pe minusss in astia multi ani ........
[b]Din punctul meu de vedere, toata munca ta si a altora sunt doar ciori vopsite chiar daca pe vatra ta au aspect de porumbel alb..Pai cum altfel???Fara hartie, fara garantie, fara recunoastere, fara o minima recunoastere nationala.Doar propaganda pe net.Orice cioara 's lauda puiul !! [/b]

Da na jucatorii de la numarul 3 doresc ca in maxim un an de zile sa si amortizeze investitia si sa se si lafaie si de aici ......
Cu astia ce incep acum e grele fiinca nu mai stiu dintre ce ciori sa aleaga.

SI cand le spun jucatorii de la nr. 2 sau 1 unele chestii ei o tin pe a lor ca or citit ei pe nu stiu unde si stiu ei ca sunt mai destepti si o sa le arate ei lor cum pun din nou coada la cireasa ( "adica se caca pe munca celor ce au ceva de calilate obtinut cu multa truda si in multi ani de zile").
Capitalism.CA na....te doare la buzunar sa le dai la vecini matci "obtinute cu mare truda si in timp" la pret ....rezonabil.Iar cand aduc din alta parte si te ..."sufoca" descoperi ca ....pierderea e mai mare.

Nu ii vb. ca a mele sunt cele mai bune, e vb. de ce am scris mai sus in ghilimele, cand Ghorghe sau Ion aduce langa tine Ligustica sau Buckfast ... sau alte ciori vopsite pe bani cat mai putini daca se poate , ori calitatea nu o sa o iei niciodata da niciodata pe 2 lei ...
Asta si zic mai sus.Nu mai bine intrau banii aia la tine in buzunar? Asa putini cati erau.DA ..na ...cum sa dai munca ta si la alti apicultori.Aici e ...reversul medaliei in apicultura.Vrem sa fim ...doar noi in curtea noastra si uitam ca materialul selectat ....zboara. Si ...inca una.NU e vorba !! Ale tale sunt cele mai bune pentru tine.Atat!! Ale mele sunt cele mai bune pentru mine! Si ala ce aduce din alta parte are ce ....cumpara.E libertate in EU si asta e.Ia sa scoata de maine pe piata ICDA-ul niste matci selectionate de la cei din tara care sa rupa gura targului.Sa vezi cum se intoarce calimera.Pana atunci...

Si io fac parte din jucatorii de la punctul 2 , as fi vrut sa fac parte din primii cu toata stupina bibilita de altii , da na .... inca mai am de bibilit :lol:
totusi ii bine ca am ceva bun " prasila" si fiice identice , si ce nu merge am din ce schimba ....

Succes.!
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde proapis13 » 18 Mai 2014, 12:26

[quote="Trantorul@"... io lucru in bermude toata vara si atat!!! nici primavara asta nu am folosit masca , lucrez la ele si seara , furtuna vant ploaie fara masca si fum ( de regula fac da se mai stinge si nu mai fac)... asa ca povesteste la altii , sau mai bine zis ma prinde ploaia cu famila desfacuta , sau vijelia ... io stau si meditez langa ele si pe urma le inchid :lol: [/quote]
Pinochio cred ca are nasul mai mic decat al tau.....no offence...dar nu m-am putut abtine... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ignatov andrei » 18 Mai 2014, 13:30

Ioan Guist scrie:Ia sa scoata de maine pe piata ICDA-ul niste matci selectionate de la cei din tara care sa rupa gura targului.Sa vezi cum se intoarce calimera.Pana atunci...

Exact ca la reclama cu vopseaua "Danke"...

Ioane, eu cred ca nu exista leac pentru ce ai tu! :lol:
ignatov andrei

Mesajde Trantorul@ » 18 Mai 2014, 15:07

proapis13 scrie:[quote="Trantorul@"... io lucru in bermude toata vara si atat!!! nici primavara asta nu am folosit masca , lucrez la ele si seara , furtuna vant ploaie fara masca si fum ( de regula fac da se mai stinge si nu mai fac)... asa ca povesteste la altii , sau mai bine zis ma prinde ploaia cu famila desfacuta , sau vijelia ... io stau si meditez langa ele si pe urma le inchid :lol:

Pinochio cred ca are nasul mai mic decat al tau.....no offence...dar nu m-am putut abtine... :lol:[/quote]

Spor la ras .... din cauza asta unii nu o sa aiba nimic niciodata de atat ras .....

P.S. am ceva de facut acu da revin ....
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Ioan Guist » 18 Mai 2014, 16:04

Andrei,
Nu e vorba de leac pentru ce am eu.Nu am decat niste prostii in cap si niste albine cu care ...ma tarasc.
Ca astazi vin 4 apicultori si zic : "Uite eu am ...cate in luna si in stele", treaba lor.Si problema lor.Si ...albina lor.Intrebarea ramane batuta in cuie.

CE FACE, UNDE MERGE SI DE UNDE SE APROVIZIONEAZA BIZONUL APICOL ROMAN??? Adica unul ca si mine.
Ca nu ma pot duce in curte la tine sau la alt coleg sa cer 400 de matci .Ca poate pierd un an de productie si nu am motorina pentru macara sa-mi iau toti roii.
Asta e!
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 18 Mai 2014, 16:27

Andrei,

Tu vezi ca numai azi maine nu e poimaine!!
Vezi ce faci cu matcile alea.
Ioan Guist

Mesajde Trantorul@ » 18 Mai 2014, 17:16

Ioan Guist scrie:
Trantorul@ scrie:Ai zis ca vrei sa faci ceva ....
La ce te referi??

Vezi la inceput de pagina 3 tot pe topicu asta .

eu am zis ca pun la bataie niste matci (intradevar nu multe erau din 3 linii daca pot sa zic asa , am zis ca trimit 3 (varfuri) sau poate mai multe functie de cum stau cu logistica a ramas moarta ,
[b]Nu a murit nimeni.Ce am de facut fac.Ca nu se poate intr-un context mai larg...e altceva[/b]

nimeni nimic , nu or fi cele mai bune da pe mine ma multumesc se pot vedea familiile de prasila cum arata si fiicele lor fara stimulare si fara cisterna ... ( de aveam alte rase care nu simt asa bine natura erau moarte de mult primavara asta) .
[b][color=#000080]Te multumesc pe tine, in contextul si sitemul tau de exploatare a albinelor.Partea mai ...necunoscuta e : "Oare cum se comporta in alta areal, din Ro sau cum tine pasul in sistem intensiv.
Cat despre imprimavararea de anul asta, nu au murit stupi nici la altii.Nu au murit nici macar la incepatori, chiar in lipsa de cules si fara stimulente
[/b]

Tocmai asta si era ideea de aia am zis ca ma bag in hora , eu inca nu fac intensiv si eram curios sa le testeze cineva capabil .... DAR o matca care tine o ponta de 13 -15 rame 1/1 3 - 4 ani la rand ce ar mai trebui testat la ea si cu multe caractere fixate???
Destui nu or ajuns nici pana in primavara .... si nici pe foamea care o fost la mine nu le-am dat nimic la nici una ..... e drept ca e uzura mare de la foame da ....

Nu stiu ce se asteapta de la al patrulea jucator , in afara de taxe si impozite in rest nimic.
Pai...acilea e problema.Ca producatorul de miere sa faca miere, ala de material biologic sa faca roi, ala de face rame si lazi sa faca ce stie mai bine, iar statul sa vina cu cercetarea, selectia, statistica, trend-ul, viitorul, strategie, tratamente, soiuri de culturi, impaduriri, etc etc....legislatie potrivita.NADA!!

nici in viitori 1000 de ani la noi !!! DIN PACATE.

[b]Din punctul meu de vedere, toata munca ta si a altora sunt doar ciori vopsite chiar daca pe vatra ta au aspect de porumbel alb..Pai cum altfel???Fara hartie, fara garantie, fara recunoastere, fara o minima recunoastere nationala.Doar propaganda pe net.Orice cioara 's lauda puiul !! [/b]

Cand esti prin zona si ai timp , da un tar si poti trece sa vezi ciorile alea vopsite , am si zis ca se pot vedea familiile ....

Cu astia ce incep acum e grele fiinca nu mai stiu dintre ce ciori sa aleaga.

SI cand le spun jucatorii de la nr. 2 sau 1 unele chestii ei o tin pe a lor ca or citit ei pe nu stiu unde si stiu ei ca sunt mai destepti si o sa le arate ei lor cum pun din nou coada la cireasa ( "adica se caca pe munca celor ce au ceva de calilate obtinut cu multa truda si in multi ani de zile").
Capitalism.CA na....te doare la buzunar sa le dai la vecini matci "obtinute cu mare truda si in timp" la pret ....rezonabil.Iar cand aduc din alta parte si te ..."sufoca" descoperi ca ....pierderea e mai mare.

La costurile mele de imperechere matci si avand in vedere si cate cresc .... eu zic ca e mai mult decat rezonabil ( anul trecut au papat 2 butoaie de salcam numai nucleii de imperechere ... nu am avut alta miere si .... mai departe nu comentez...

Asta si zic mai sus.Nu mai bine intrau banii aia la tine in buzunar? Asa putini cati erau.DA ..na ...cum sa dai munca ta si la alti apicultori.Aici e ...reversul medaliei in apicultura.Vrem sa fim ...doar noi in curtea noastra si uitam ca materialul selectat ....zboara. Si ...inca una.NU e vorba !! Ale tale sunt cele mai bune pentru tine.Atat!! Ale mele sunt cele mai bune pentru mine! Si ala ce aduce din alta parte are ce ....cumpara.E libertate in EU si asta e.Ia sa scoata de maine pe piata ICDA-ul niste matci selectionate de la cei din tara care sa rupa gura targului.Sa vezi cum se intoarce calimera.Pana atunci...

Se intoarce , da cat % e dispus sa le ofere ICDA din vanzarea matcilor obtinute si slectionate de altii ? NADA!!! E prea hapsani unii si ar vrea ca numa gura lor sa manance ....si nu hartia conteaza si garantia ca ti-o iei si cu ele de numa ci " Vorba omului sa fie vorba!!!"

Succes.!

Asemenea!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE