Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde Ruben » 18 Mai 2014, 23:27

ignatov andrei scrie:"Esista" niste instaltii de produs matci... ca doar mai vine un val de fonduri, deci... si fraieri...cu "cultura apicola avangardista"!!!!

http://matcialbine.ro/metoda-lucru/

"selectioneaza materialul genetic, urmareste stupii pt productia de miere si matcile produse cu ajutorul a doua aplicatii software" :lol:
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Augustin78 » 18 Mai 2014, 23:38

ignatov andrei scrie:
Augustin78 scrie:Salut.
citat
"Detinem 5 stupine de reproductie situate in judetele Dolj si Valcea cu o izolare foarte buna. In fiecare dintre acestea folosim in fiecare an o singura linie de trantori provenita din matci selectionate in anul anterior. Daca doriti sa luati legatura cu noi in vederea unei comenzi, vizite in stupine sau orice nelamurire va rugam sa ne contactati."

Vad ca au inceput discutiile....dar tot nu am vazut multa lume sa vina cu detalii pro si contra.
Numai bine.
ps:nu fac reclama acestei firme,dar daca lumea ar citi ce scriu ei acolo,ar fi ok.
pss:voi reveni si eu cu poze,detalii atunci cand voi avea ce sa arat deocamdata....utilizez doar informatia postata...de multe ori nu toata in regula.(sau spusa printre randuri)

Augustine, ca sunt matci cu... fustite, sau fara, "lumea apicultorilor" doreste... matci de calitate!

"Revii cu poze"... corect..., din "experienta" ta, ce ne poti spune?!?

Salut.
dupa cum am spus nu am experienta...daca aveam nu intrebam.

Am inceput in aprilie cu 2 stupi acum am facut si 2 roi....de vreau sa schimb matcile?
-Sunt agresive. http://youtu.be/lda4xcuXOwk
M-am orientat catre carnica pt ca, "cred" ca sunt mai bune decat ce am eu.
Poze voi posta cand voi face cu albinele mai blande...carnica in cazul meu...sau ceva pe linie materna carnica pe linie paterna....nu se stie ce corcitura va fi...

Acum stiu ca sunt apicultori cu "linii" selectionate de ei in zeci de ani.Eu nu am posibilitatea de a selectiona in zeci de ani.
De aceea am decis sa cumpar 2 matci(dar sa iscat o intreaga discutie...si asta am vazut ca era dinainte sa ma apuc eu de apicultura.

Ca si parere personala....daca se dorea consrrvarea speciei carpatine(din ce am citit tot scris de cei cu vechime) ca trebuia ca statul sa se ocupe de asta sau sa ajute cumva la asta.....in fine ma depasesc aceste chestii

Am cautat pe net matci si am gasit(m-am oprit la ) aceasta firma....nu inteleg de ce atata ura pe ei sau cei care vand matci?
Nu am vazut pe forum ca vinde cineva matci bune(le pastreaza pt el sau cativa prieteni).

Va las.....oricum sunt altiimai competenti pe forum care pot da raspunsuri mult mai bine detaliate si la obiect.
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde Ruben » 18 Mai 2014, 23:46

Augustin78 scrie:Am cautat pe net matci si am gasit(m-am oprit la ) aceasta firma....nu inteleg de ce atata ura pe ei sau cei care vand matci?
Nu am vazut pe forum ca vinde cineva matci bune(le pastreaza pt el sau cativa prieteni).

Va las.....oricum sunt altiimai competenti pe forum care pot da raspunsuri mult mai bine detaliate si la obiect.
Numai bine.

Apai nu te supara pe noi :) In sine ideea e buna sa iei regine Carnica. Ce am observat noi pe aici este ca baietii de acolo nu par sa fie apicultori cu experienta.

E foarte bine ca ne-ai spus de ele. Asa ca nu ne lasa :)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Augustin78 » 18 Mai 2014, 23:57

Salut.
Asta voi vedea eu....din moment ce voi nu veti incerca nu aveti d eunde stii,nu?
Daca nu incerci nu ai d eunde afla....si am o propunere pt voi....
-De ce nu faceti si voi o mca experienta cu o matca....nu carnica ci fiecare din ca rasa doreste...ei avand toate tipurile ..si pe urma veniti si spuneti daca sunt sau NU firma serioasa?

Eu cred ca asa suntem noi romanii.......nu incercam nimic,dar spunem ca nu e bun,ca nu merge,ca e laie ca-i balaie....etc.
Eu avand curaj sau inconstienta nu stiu...dar voi incerca..sa vedem ce-o sa iasa.
In viata am pierdut mult ce mai conteaza 150 de lei.
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde ignatov andrei » 19 Mai 2014, 00:45

Augustine, eu, Ignatov Andrei, daca am zis (am postat) undeva, clar si la obiect, ca exista... matci carpatine, sa-mi spui si mie!
Eu am facut referire doar la matci de calitate!
Daca ceilalti colegi au interpretat altfel, este treaba lor!
Nu pot inghiti aceasta avalansa de "rase" si de hibrizi!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 19 Mai 2014, 00:51

Nu putem contesta faptul ca exista "rase" care nu se adapteaza!
Albina se "obisnuieste" cu o anumita zona!
Aici apar crescatorii seriosi, ce se ocupa cu livrarea de material bilogic care sa faca fata la un areal cat mai extins!
ignatov andrei

Mesajde Adi Hodis » 19 Mai 2014, 01:28

ignatov andrei scrie:Mie, mi-a ramas intiparita pe "tzasta" o reclama de la "targuri"...

"Mareste productivitatea cu 100% si suprafata de puiet, pe toamna, cu 276%!"

Prezentau, respectivii, niste "agatatori" (ca si odorizantele pentru masina), care "rezolvau" - la pret foarte mic - problema matcilor!

Mda, Ursu are competitori mai de ... soi !. Astia rezolva si matcile. :mrgreen:

La marire productivitate, o fi comparativ cu roii ... suprafata de puiet, probabil daca rama martor ar avea puietul ca stalpii de telegraf. Din 50 in 50 de m !. :shock: Pardon, la puiet trebuie redus la mm si din 5 in 5. O celula da, una ba. :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Ioan Guist » 19 Mai 2014, 09:35

ignatov andrei scrie: 1 Albina se "obisnuieste" cu o anumita zona!
2 Aici apar crescatorii seriosi, ce se ocupa cu livrarea de material bilogic care sa faca fata la un areal cat mai extins!

Ignatoave,

1 La albina ce are lipsuri pe un anumit areal, apicultorul vine si ...regleaza.Ca de aia sta cu capu'n ei.Ideea e ca atunci cand sunt conditii de cules si sezon de cules, asta ....neadaptata sa scoata tot din ea.

2 Ce crescatori seriosi avem ?? In ce consta seriozitatea?? Si cum au probat ei albina in varf de munte si in desertul olteniei??

Albina selectionata pe cele 7 caractare e suficient ca in mana unui apicultor cu chef de munca sa faca performanta.umai ca deocamdata...pauza.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 19 Mai 2014, 09:36

Augustin78 scrie:-De ce nu faceti si voi o mca experienta cu o matca....nu carnica ci fiecare din ca rasa doreste...ei avand toate tipurile ..si pe urma veniti si spuneti daca sunt sau NU firma serioasa?

Mica experienta? :lol:
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Florin Dobre » 19 Mai 2014, 09:42

Am fost onorat sa fiu unul dintre castigatorii Bursei Gica Romanescu. Voi primi matci din 4 surse diferite ca areal. Voi incerca sa le urmaresc evolutia. Voi trage astfel o concluzie asupra albinei noastre. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Augustin78 » 19 Mai 2014, 11:05

Salut.

ignatov andrei scrie:Augustine, eu, Ignatov Andrei, daca am zis (am postat) undeva, clar si la obiect, ca exista... matci carpatine, sa-mi spui si mie! Nu am gasit inca nimic...dar mai caut..poate gasesc ;)
Eu am facut referire doar la matci de calitate! Unde pot fi gasite acestea?Eu nu am gasit...sau poate nu am cautat suficient.
Daca ceilalti colegi au interpretat altfel, este treaba lor! DA.
Nu pot inghiti aceasta avalansa de "rase" si de hibrizi!
Avem de ales?

ignatov andrei scrie:Nu putem contesta faptul ca exista "rase" care nu se adapteaza! Din ce am citit rezulta ca,carnica din slovenia are o vreme tare schimbatoare..si se adapteaza oricarui areal.
Albina se "obisnuieste" cu o anumita zona! Si banuiesc(si) ca acolo intervine selectia?
Aici apar crescatorii seriosi, ce se ocupa cu livrarea de material bilogic care sa faca fata la un areal cat mai extins! Cine?Unde?Suntem siguri de calitatea matci?Nici la noi in stupina nu esti sigur de o matca decat dupa ce ponteaza/si ce ponteaza....daca e buna sau nu....Dar o firma care vinde matci poate vinde toate ciurucurile care nu-s ok

Eu nu am avut alta optiune,decat sa cumpar aceste matci..care am mai spus stiu ca sunt carnica doar pe linie materna.

Ioan Guist scrie:
ignatov andrei scrie: 1 Albina se "obisnuieste" cu o anumita zona!
2 Aici apar crescatorii seriosi, ce se ocupa cu livrarea de material bilogic care sa faca fata la un areal cat mai extins!

Ignatoave,

1 La albina ce are lipsuri pe un anumit areal, apicultorul vine si ...regleaza.Ca de aia sta cu capu'n ei.Ideea e ca atunci cand sunt conditii de cules si sezon de cules, asta ....neadaptata sa scoata tot din ea.

2 Ce crescatori seriosi avem ?? In ce consta seriozitatea?? Si cum au probat ei albina in varf de munte si in desertul olteniei??

Albina selectionata pe cele 7 caractare e suficient ca in mana unui apicultor cu chef de munca sa faca performanta.umai ca deocamdata...pauza.

Florin Dobre scrie:Am fost onorat sa fiu unul dintre castigatorii Bursei Gica Romanescu. Voi primi matci din 4 surse diferite ca areal. Voi incerca sa le urmaresc evolutia. Voi trage astfel o concluzie asupra albinei noastre. :idea:

Florin asteptam vesti cu matcile primite si ce rezultate ai avut.Tu acolo poti face cat de cat o estimare cum se comporta in noua locatie.

Eu i-ti doresc sa ai succes cu toate..dar uneori sunt acele exceptii......e productiva..dar poate e agresiva.

Si acel stup (cel agresiv)era puternic....dar ce ma fac eu cu el daca e agresiv....vreau un stup puternic dar bland s apot lucra(invata) si eu mai multe.

Va doresc liniste si sanatate maxima tuturor.
Numai bine.

ps:acum eu nu incerc sa decopar eu nu stiu ce.(metoda/rasa samd).....eu doar am intrebat de aceasta carnica daca e sau nu mai buna

Am facut comanda si ramane de vazut ce si cum.
Fiecare stie ce are in stupina,ce am acum nu-mi place si incerc o mica schimbare.
Daca nu incerci nu ai de unde stii.
Augustin78

Mesajde alin75 » 19 Mai 2014, 11:26

Fapt concret.
Aseara in jurul orei 19.30 opresc pe la colegii de pastoral, discutam de una-alta, la urdinis activitate frumoasa. Plec (discutia nu a durat mai mult de 10 min.), trec pe langa stupina altui coleg (liniste, nici o miscare!), distanta este de 100m in linie dreapta, ajung si la mine max 50m, la fel liniste! Fiind toti la marginea padurii, sunt exclusi curenti de aer sau alti factori termici care sa tina albina afara. Colegii cu activitate sunt din HD. Diseara opresc sa-i intreb de rasa folosita!
Agresivitatea, are parti bune, dar si rele. Circula in popor zvonul ca familiile agresive sunt si harnice!
Eu de exemplu sunt interesat de carnica, pentru ca am citit ca pleaca la cules si pe vreme nefavorafila (un mare atuu, la cum s-a schimbat clima!). Dar carnica pura, are niste preturi, care pentru mine, incepatorul nu sunt rentabile.
Metisul de carnica vs. metisul de carpatina....?
Augustin, te rog sa postezi pe forum, tot ce crezi ca este interesant despre carnica (dupa achizitie si tinerea sub observatie)

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Augustin78 » 19 Mai 2014, 11:39

Salut Alin.
Voi posta filmulte si poze dar avand in spate lipsa de experienta nu cred ca va cine stie ce informatie valida.
De aceea intrebam la cei cu experienta in domeniu ce ne poate spune despre carnica..poze...filmari si alte observatii care dupa mine cand vin din partea unui apicultor cu greutate se intelege mult mai bine.
Mai sper sa ne ajute cineva sau un link catre un coleg de forum care are si lucreaza cu asa ceva.
Stiu ca nu este carnica pura(aia costa 500 lei inseminata artificial) ceea ce cumpar dar ceva mai bun decat am eu va fi sigur.oricum pt mine este un pas urias daca va fi blanda s apot lucra cu ea si sa invat.Pe viitor voi vede spre ce ma orientez..poate fac si eu selectie(asta se face cand ai de unde alege si ceva ani in spate)
Numai bine.
Augustin78

Mesajde paul » 19 Mai 2014, 12:08

Augustine, nu m-am bagat pana acum in discutia ta cu colegii, dar acum nu ma mai rabda corasonul ...
Vad ca pui mare accent pe ... blandete . Blandetea unei familii este o chestiune ... subiectiva ! Adica, ceea ce azi e bland, maine poate fi "caine"si ... viceversa. Parerea mea ... criteriul principal ar trebui sa fie PRODUCTIVITATEA !!! Imi spunea un coleg de forum ... "bukfast care nu spunea nimic deosebit ca nr. de indivizi dar care a adunat la dublu fata de de o familie similara"!!! Restul e ... can-can !!!
Urmareste productivitatea carnicei in raport cu maidaneza de serviciu ( de putere relativ egala) si ... mai povestim !
LE ... n-am nimic impotriva carnicei, a ligusticii sau a bukfast-ului, numai ca, mai trebuie sa vedem ce si cum !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Augustin78 » 19 Mai 2014, 12:18

Salut paul.
Da,ai dreptate...dar nu pot avea albine productive si agresive sa nu poti sta in gradina,curte si bine ca nu am vecini la tara in apropiere...dar pot veni cu animale cai si altele.
Daca inteapa pe cineva om sau animal...nu am de unde despagubi omul in cazul in care-i moare animalul si putin umor..(nu am de unde despagubi animalul ca-i moare omul)......Doamne fereste de asa ceva.
Eu sunt in stadiul de hobby-st sau balconar sau cum vreti voi.

Deci in primul rand vreau sa fie neagresiva si cat se poate de productiva. :lol:

Numai bine.
Augustin78

Mesajde ignatov andrei » 19 Mai 2014, 12:21

Ioan Guist scrie:2 Ce crescatori seriosi avem ?? In ce consta seriozitatea?? Si cum au probat ei albina in varf de munte si in desertul olteniei??

Nu m-am referit la anumiti crescatori, ci la modul general, asa cum ar trebui sa faca (sau fac) anumiti crescatori fie ca sunt din Noua Guinee sau Brazilia!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE