paul scrie:Reiterez ... o familie care-i blanda azi, maine devine "caine", numai din cauze de ea stiute ! Am de aproape 4 ani albine si n-am vazut familie blanda cap- coada (intreg sezonul) !!!
ignatov andrei scrie:Familiile sunt mai agresive daca stau la umbra!
Ioan Guist scrie:Daca vrem sa avem stupine de productie mari, adica de la 3-4 sute de stupi incolo, purtate in pastoral, e musai ca albina sa fie cat de cat selectionata.
....
Cand prindeti un crescator de matci ce va vinde material ...asezat cat de cat, tineti de el.Conteaza enorm sa ai albina predictibila.
Am vazut cum arata o stupina de 90 familii intrata in friguri.Praf si pulbere.
Multumesc.Ioan Guist scrie:Daca am purces la un moment dat sa iau albina din tari straine a fost fiinca nu am gasit local.Am cerut la o statiune de matci sa ne dea 300 de matci imperecheate, neimperechiate sau botci.Orice.Am vrut sa si platim in avans.Nu se poate ! a fost raspunsul.Asta se intampla acum 11 ani.
Cand am adus de afara am luat cu..."simnt de raspundere" ca banii sunt dramuiti.Am luat pentru 20 % din stupina.Dupa ce am vazut resultatele am luat din rase diferite taman sa vedem ce si cum.Dupa 5 ani de "cercetari" am ramas pe Carnica. Multumesc....asta asteptam..cu toate ca nu se compara de unde cumpar eu cu ce ai adus de afara..dar..voi vedea.
Blandetea, roirea, rezistenta la boli, iernarea, start -ul in primavara, productivitatete, acnebalia sunt cateva caractere ce s-au diferentiat net de ceea ce aveam in stupina. Un alt mare plus....
Astazi intram in stupina la rapita de ex, fara masca si fara fum.La modul ca sunt la gramada , catre 1000 de familii.Cand e de lucru in ei se fac fum si se pune masca.Ca nu stai sa ...numeri albinele.Dar nu iei pe tine combinizon sau manusi (nu am lucrat cu manusi niciodata).
Pentru mine agresivitatea e istorie.Nu ma duc "speriat" in stupina niciodata.NU am motiv.Nici macar cand le dau drumul dupa transport.Afara de cateva bombe, dupa 10 minute merg fara masca si fara fum intre ele sa verific.
Daca vrem sa avem stupine de productie mari, adica de la 3-4 sute de stupi incolo, purtate in pastoral, e musai ca albina sa fie cat de cat selectionata.
Cand prindeti un crescator de matci ce va vinde material ...asezat cat de cat, tineti de el.Conteaza enorm sa ai albina predictibila.
Am vazut cum arata o stupina de 90 familii intrata in friguri.Praf si pulbere.
Hai , succes la toata lumea.
Augustin78 scrie:deci inseamna ca nu am gresit cand am decis sa merg pe carnica.Sursa o voi vedea daca are marfa buna...daca nu ma reorientez catre alti crescatori de matci.
Multumesc.Numai bine tuturor.
Ioan Guist scrie:Intrebare. Daca vine Hans sau Francis, sa cumpere matci Carpatine, sa le vindem?? Daca nu sunt potrivite pentru ei?
ignatov andrei scrie:
Deci... sa le vindem si sa "le rupem gura", daca ne tine cureaua!!!
Ioan Guist scrie:Pana la 50-100 de familii, cea mai buna matca e aia ce o ai.Selectionezi, avansezi in tehnica, iti faci mana cum se zice.
Cand esti inghesuit cu treaba o sa sti exact de ce ai nevoie.
ignatov andrei scrie:Augustin78 scrie:deci inseamna ca nu am gresit cand am decis sa merg pe carnica.Sursa o voi vedea daca are marfa buna...daca nu ma reorientez catre alti crescatori de matci.
Multumesc.Numai bine tuturor.
Asa cum motii de la Posaga, Ocolis sau Abrud, se numesc ROMANI, ca si cei de la "Maramu", ca si cei de la Craiova, ca si cei de la Iasi, cu mari diferente intre ei (ca si obiceiuri si caractere), tot asa si albina carpatina este tot o... CARNICA!
Foarte bine ca i se spune CARPATINA, daca-i marfa buna, totul e OK!
Studiind ca... are sau nu "fustita", ca "umbla" noaptea sau nu, e ceva normal! Tine de natura umana!
Deci, marfa buna ne intereseaza, nimic mai mult!
Bafta multa, Augustine! Sa ai noroc la matci bune!
Ioan Guist scrie:Noi suntem cu puntulonii in vine si strigam ca a noastra e mai ...roz si mai...grasa.![]()
Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori