cristi_vidican scrie:De obicei, când dai sirop albinelor, imediat apare o agitație la urdiniș. Un începător are impresia imediat că e furtișag.
Este un fenomen întâlnit la stupul care primește sirop.
M-ai prins!

Când le-am dat primele hapuri cu sirop m-am cam speriat, vedeam atâta agitație și credeam că e furtișag. Făceam fum pe lângă stupi de ziceai că era bătălia de la Podu Înalt și le lăsam o găurice în loc de urdiniș. Să nu mai fure, dom'le! După a 5 oală de sirop am început să mă obișnuiesc.
Astă toamnă le dădeam la toți și puneam și protofil în el. Acum, în primăvară, am avut unul care a supt la biberon până mai târziu. Când îi dădeam ăluia, ca să dorm eu liniștit, nu îi mai puneam protofil, doar sirop simplu, nici măcar ceai. Așa citisem eu pe undeva, siropul să nu fie cu arome că le cheamă și pe celelalte și iese cu cafteală.
Ioan Guist scrie:Te rog reciteste tot ce s-a scris pe subiectul asta.Cum ? ai citit deja de 2 ori ? Doar atat!! ??
Fa analogii, fa paralele cu ce mai gasesti ca si informatie si o sa ajungi la o concluzie.
Îmi fac un ceaslov cum am făcut cu explicațiile lui Nea Gică despre umiditate, cauze și metode de combatere de pe forumul vechi. Mai citesc, de-abia am început, mie nu prea îmi ajunge să știu că albina zboară și aduce miere. Tre' să știu unde, când, cum și, mai ales, de ce.
Oricum, o concluzie rapidă să nu am belele cu furtișagul tot am tras - prima dată cum văd că o familie are furtișag, matca zboară. Singură.
Cum fac să nu ajung acolo? Mai citesc!

De câte ori zici?