Ioan Guist scrie:Dupa mine, de departe cel mai mare avantaj este accesul in cuib.In mijlocul cuibului.
Apoi, posibilitatea de a schimba locul diferitelor corpuri ce au diferite destinatii.Mancarea sa o pui jos daca vrei si ramele goale sa le bagi intre puiet de ex.Am dat doar niste exemple.
Se poate merge si la cresterea de matci destul de bine pe 1/2 cu corp cu tot.
Compatibilitatea cu rama 1/1.Poti trece la vanzare sau la cumparare de albina.Trecerea de pe dadant e mai simpla
La familii pline de miere ,in transport e mai putin riscant.
La familiile ce se supra populeaza se poate da doua corpuri de 1/2 de la doua colonii fara sa le vitregim de spatiu pe cele din urma.
Scandura nu se curbeaza la 175 mm.paralelipipedul in sine e mai ...rezistent
Rama nu se elicizeaza
Greutate...digerabila
or mai fi
Deja ai zis multe in favoarea MER-ului, corect ce zici...imi place cum suna, la ce te referi cand zici ca e mai simpla trecerea de pe dadant, nu tot tre sa construiesti caturi...e aceeasi poveste ca atunci cand construiesti un ME nu?..sau te referi la faptul ca ramele fiind mai mici sunt cladite mai rapid.
Zona de puiet Pupe, zi ceva despre zona de puiet, e ok sa fie fractionata in doua locuri in loc de un singur loc cum e la ME sau deloc cum a facut TeiNegru cu rama lui deosebita?
Daca ne gandim putin la discutiile de pe forumul vechi de la stupul Ware unde colegul nostru akmm ne zicea de faptul ca in stupi sunt prea multe zone cu lemn care ar trebui sa fie ocupate de celule...nu cumva aceste spatii dintre corpurile de cuib creeaza cam 4 cm de pauza intre zonele de puiet, si daca ai 3 corpuri pt cuib, ai 8 cm pe inaltime care sunt doar spatiu liber si lemn...exista vreun efect negativ in ce priveste cuibul de puiet??
"Spartul cuibului cu un cat, la ME e cam mult.
La MER e mai pretabil catul in cuib, nu se mareste spatiul precum la ME, este cladit mai repede, daca ramele sint intercalate cu faguri cu celule, matca ponteaza si pe ramele noi mai repede." Adi Hodis
De ce sa-l spargi cu un cat, ca sa nu roiasca?? La ME 3/4 o matca se desfasoara chiar si pe un singur ME3/4 fara probleme, are spatiu suficient de ouat pt o anumita perioada, daca vrei sa-l scoti din roire il spargi ca la MER si muti jumate din cuib sus, daca pui si gratii ai sus un roi care trage botci si colonia ramane linistita, Demare-ul se poate aplica binenteles si la MER, dar asta vreau sa zic ..nici la ME nu sunt dezavantaje din punctul asta de vedere.
Daca faci demaree, tai niste botci sus in roi, lasi una, se imperecheaza si ori le lasi sa lucre impreuna, ori scoti batrana de acolo si reunifici zona de cuib, ai schimbat matca, ai evitat roirea presupunand ca ai astfel de pb, ca dupa cum zice nea Gica, ME-ul nu prea roieste.
Apropos..cum se comporta MER la roire??
Adi de ce sa intercalezi ramele cu foi cu cele cu puiet din cuib, asta nu inseamna ca lucrezi cu rama?...de ce mai faci mER daca lucri cu rama? eu zic ca daca bagi catul intre cele 2 de puiet o sa-l cladeasca rapid si o sa-l si oua, dar nu asta e problema...dupa cum vezi la MER tre sa faci o operatie in plus pe cand ME are deja acel spatiu din constructie, e dimensionat pt un cuib mare, eu inteleg ce zice nea Gica referitor la cuibul mE, ca nu trebuie umblat in el, pe ME va exista mereu suficienta hrana in corpul 2, suficient spatiu de puiet, colonia ierneaza perfect in corpul 2 full de hrana..nu prea ai interventii in cuib si asta e de bine.
Daca ne referim la roii pe care poti sa-i faci cu MER poti sa-i faci si cu ME, care-i pb, ca-ti ies 3 roi dintr-un cuib de MER si doar 2 dintr-un cuib de ME???..faptul asta nu se compenseaza oare cu diferenta de putere si de start a noului roi, pe MER are 15000 de albine ...un ME are 24000, e o diferenta care..FACE DIFERENTA ca sa zic asa.
Daca ne referim la claditul fagurilor, se aduce deseori in discutie ca ramele de MER sunt construite mai rapid...deacord dar asta doar pt ca sunt mai mici, pt acelasi numar de celule construite aceeasi colonie va folosi la fel de mult timp, deci...unde-i buba, ne miscam cu un numar mai mare de corpuri si mai mare de rame pt ce, unde-i avantajul aceal de necontestat atat de evident care sa te faca sa renunti la ME in favoarea MER-ului??
Pupe..te-ai referit la faptul ca poti trece la cresterea de matci pe cate un corp MER, la fel de bine o poti face pe ME introducand o diafragma etansa..obtii 2 matci intr-o ladita ME, cu un singur fund si capac pt cresterea fiecareia folosind cam 12000 de albine, adica ...o sa zici da si la MER poti sa-l spargi cu diafragma sa cresti 2, ok...ideea e ca ce poti face pe MER poti sa faci f bine si pe ME si peste toate astea vine chestia cu spatiile acelea doua de cate 4 cm care fractioneaza zona de puiet care este pur si simplu nenaturala si nu cred ca face bine...vedeti si la ME ce pb sunt la iernare din cauza unui singur spatiu...la MER ai 2...hai sa zicem ca la iernare pe MER nu iernezi decat pe 2 corpuri ma refer la cat e ocupat efectiv de albina si dezavantajul e acelasi si la ME ca si la MER...ok, insa in sezonul activ spatiul de puiet la MER e rupt in 3 fata de ME unde e rupt doar in doua...
Nu ma intelegeti gresit, eu cred ca ME si MER sunt peste orice tip de stup inventat pana acum, tocmai de aia trec pe ME, si-mi pare rau ca nu am stiut ce sa construiesc de la inceput de acum 7 ani, insa acum facand o comparatie intre cele doua sisteme de lucru care de departe sunt cele mai bune, inclin serios spre ME.
"Cuibul pe 3 caturi este peste nivelul de ponta al matcilor prolifice, albinele depoziteaza mai mult nectar in catul III unde este si puiet." Adi Hodis
MER-ul pe 3 caturi echivaleaza cu ME ca si volum, fiind peste nivelul de ponta al unei matci prolifice inseamna ca la ME pe final de sezon daca nu umbli in el (sa extragi) o sa ai rezerve daca nu complete pt iernare cel putin consistente, un corp 3/4 full de papa cat are, 25kg??...pai nu este exact cat trebuie pt o buna iernare, nu se face pe ME o sfera perfecta de iernare albina stand calare pe miere, fara ca sa aiba spatii goale sau zone cu lemn ci doar celule in care poate incepe o crestere de puiet frumoasa in primavara, adica mie mi se pare ca la MER practic sa zicem ca ai 2 corpuri superioare populate ai acea zona de lemn si spatiu care oricum este incalzita si care nu produce nici o singura albinuta, este localizata aproape in mijlocul ghemului de iernare...nu au acces la hrana acolo ..pur si simplu e o zona moarta care nu are ce cauta acolo, orice ghem de iernare mai serios nu va avea doar 16 cm cat are inaltimea o rama de MER, mai degraba se incadreaza perfect pe rama ME, dadantul e prea lung in jos, iar MER-ul prea scurt..
Colegul Mishu05 mi-a adus de curand un stup Layens, foarte interesant..daca ar fi sa judec doar din punct de vedere al iernarii si dezvoltarii in primavara cuibul pe rama Layens este pur si simplu PERFECT, dar acest tip de rama are neajunsurile ei importante as zice in ceea ce priveste eploatarea in sezonul activ, pt cineva care vrea sa faca o apicultura oarecum intensiva nu merge Layens, merge MER si ME, pentru cei ce adopta un sistem extensiv Layens e perfect.
Eu o gandesc la un nivel mai mare, ceva utilaje ca sa lucram mecanizat, cat mai putin cu mana prin lazi sa intretinem mai multi, un stup care sa permita folosirea de metode simple de evitare a roirii si schimbarii matcilor si formare de noi colonii, un stup care sa permita unificari si ruperi functie de momentul in care ne aflam in sezon neaparat deplasari in pastoral.