Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultura la distanta - Dan Margarit

Mesajde giovanni » 26 Apr 2014, 11:15

Zaua buna,daca tot nu ma lasa timpul asta sa mi cetesc munca,
iaca-ta mai cetesc pe aici si tare ma minunez si de unele si de altele.
Apai sa v o spun pe-a dreapta,este greu sa multumesti pe toata lumea cu invataturi si dedicatii apicole~!
-Sa inteleg ca unii dintre noi neamuri fiind toti de la DACI incoace l au convis si pe DM CA NU TREBUIE SA SE OSTENEASCA...RUSINE!
-Acum sunt convins ca multa NEGHINA ARE GRAUL ACESTEI NATII chiar printre apicultori si daca a-si mai fii tanar sa pot alege alta carare,EU, a -si scoate neghina asta de-ar fii sa o adun bob cu bob ...si cu ochelerii deasupra nasului.
-Asa stand lucrurile am observat ca oricum majoritatea nu stiu sa interpreteze ce au vazut si nici sa aprecieze, este intr-adevar pacat de o anumita asistenta care este intentionata in bine s au este mai respectuasa sa zic asa,ptr ca un apicultor care atinge niste cunostiinte greu de inmnagazinat ptr unele capete , este normal sa fie cat de putin respectat un fel de decenta dar nu o poate primii ca lipseste multora dintrte noi, asa ca omul isi ia jucariile si se resemneaza.
-Personal,am ajuns la o conclzie,mai ales ptr UNII INCEPATORI,adica dupa 2-3 intalniri i-am facut evaluarea si stiu daca merita sa te mai streseze.
-Astea fiind spuse este normal ca varfurile CUNOSTIINTELOR apicole sa nu se osteneasca ptr a se inghesuii la baza unde se creeaza tot felul de curenti si ispite,este mult mai bine sa stea in anonimat ,cu varful printre norii lui!
INCA O DATA PACAT PTR USUIREA LUI DAN,poate ca am inteles,poate ca nu am inteles,acest comportament al unora care traiesc printre noi,va rog sa ma credeti ca am citit pe sarite si printre randuri si nu stiu inca cum s a ajuns ca Dan sa se retraga insa stiu un singur lucru:este de-al nostru si trebuia sprijinit si respectat fiind departe de tara, de noi,de locurile natale,in cazul asta este un frate al nostru,este serios si este compatriotul care nu si-a facut conationalii de ras pe unde a calcat piciorusele lui,mai mult de atat a avut destule experiente proaste aici in tara ,ar fii cazul sa i ceara scuze baiatului si sa i sarute mana aceia care l au suparat ,chiar daca ma vor injura pe mine ca doar nu i prima data!
Deci ?
RUSINEEE!
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde giovanni » 26 Apr 2014, 11:57

tuturicius scrie:Buna ziua domnilor! Bine v-am gasit, postez prima data pa un forum de apicultura. Acum fac primii pasi in aceasta meserie si anume imi fac primii stupi, ME. Asa ca va adresez intrebarea: ati folosi tipul de capac de stup cu urdinis pe care il vedem in filmele domnului DM? As fi curios sa aflu argumentele pro sau contra. Va multumesc!

Mai flacau ,iti place ce ai vazut nu mai intreba ca nu a lucrat nimeni de pe furum, cu stupii ME pe paleti cate 4 in mdul respectiv,adica DM,baga la cerebel:
-1.urdinis in fata ptr evacuarea condensului si eventual zbor de curatire care nu prea exista acolo in Canada
-2.Daca aasezi stupii in linie,acea fanta se poate muta si in spatele stupului(rasucesti capacul-360gr)
`3.poti renunta la ea de tot daca sunt asezati in linie si lasi urdinisul la maxim ptr aerisire,s au fund AV daca intentionezi sa faci pastoral si numai daca, ori,iti faci un urdinis mic in spate pe partea opusa urdinisului din fata dar asta n ai cum pricepe pana nu ti vad ochii.
-4 Sa nu mai cauti pareri aici ca ve i primi atatea incat te ve i lamurii ca busteanul lovit de fulger!
-Intrebarea TREBUIA FORMULATA ,de ce acest urdinis in fata? dar se te dai un pic poet ai formulat o ca atare.
SPOR LA LUCRU SI LA BAZAITOARE,CAND TERMINI 2-3 SA NE PUI POZE,sa nu te duca necuratu sa torni o suta de cutii si sa le gresesti ca te a mancat gaia!
UN LUCRU CERTeste ca fara pastoral nu poti face multa miere indiferent de tipul de stup,eu lucrez de ani buni cu catva ME si cei mai multi DB ,acestia din urma am trecut pe ei din interes comercial si un pastoral mai lejer(pastoralul/lada orizontala/2 corpuri de max inaltimea uni ME!),da, am inceput si invatat pe ME c am in aceasi perioada cu Gica si afara de el nu am cu cine mai conversa pe tema asta decat cu Augustin,dar parerea mea actuala este ca volumul lor este prea mare acum la aceste schimbari climatice si este bine sa faci un ME redus ca volum ,mai ales la lungimea ramei/corpului,dar nu exagerat si nu mai putin de 190mm h ramei la interior,lucrez la asa ceva acum,ESTE CEL MAI USOR SI MODERN DE LUCRU ME!,mai ales acesta pe care l am proiectat .
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde cristi_vidican » 26 Apr 2014, 12:39

Câți dintre voi aveți atâta albină la rapiță?
La noi, dacă ar fi atâta albină, stupul ar fi plin de botci.
Acest stup are (la momentul foto) zăpada până la nivelul capacului.
Nu e de mirare că va rupe la Canola.
Poate o astfel de poză mai lămurește niște lucruri, în caz că n-au fost văzute prin filme.
Ce face primăvara o matcă într-atâtea albine? Sau ce fac atâtea albine cu o matcă?
Fişiere ataşate
DSC03419a.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde csaa » 26 Apr 2014, 12:42

Eu am 5 familii "in halul ala"! Le-am pus caturile ca sa nu se umple de botci.
csaa

Mesajde Adi Hodis » 26 Apr 2014, 23:39

tuturicius scrie:Buna ziua domnilor! Bine v-am gasit, postez prima data pa un forum de apicultura. Acum fac primii pasi in aceasta meserie si anume imi fac primii stupi, ME. Asa ca va adresez intrebarea: ati folosi tipul de capac de stup cu urdinis pe care il vedem in filmele domnului DM? As fi curios sa aflu argumentele pro sau contra. Va multumesc!

Salut si bun venit printre noi. Ai luat 'microbul" si 'mneatale ?. :) Boala grea apicultura asta.

Capacul ... daca tot faci stupii, fa si urdinisul acela din capac. Pina o sa fie necesar, se poate obtura ... dar capacul in sine, sa-l faci din material care sa nu se ancovoaie sub actiunea intemperiilor.

Argumente pro si contra ? ... cele pro ... iarna ajuta la eliminarea condensului la stupii cu fund plin. Vara, ajuta la o mai buna aerisire si circulatie a albinelor. Bun pentru stuparit stationar, ceea ce in Romanica, necesita o baza melifera f buna.
Contra ... la transport, nu asigura deloc ventilatia necesara albinelor. Efect mortal ... au fost cazuri de sufocare si cu aerisire, insuficienta. Trebuie anlocuit cu capac cu aerisire generoasa s-au sita sub capac. Vezi schite STAS ME.
A, stupul ME este prevazut in STAS cu podisor Snellgrove. Acesta se poate folosi, pe langa destinatia sa ( la fam. ajutatoare ), si ca urdinis superior, prin simpla intoarcere a lui cu susul in jos ( nu cu 360* ca ajunge in pozitia initiala :) )

ps
suntem catziva care lucram cu ME de mai multi ani ( eu de prin '90 ... Genutu, Apis Iustin, Martanul si altii ... ) dar timpul ne este ocupat cu ... munca.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde BotaPaul » 26 Apr 2014, 23:41

Si eu am , cand stropesc bine deasupra cu sirop ;) ...
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde Donbazil » 26 Apr 2014, 23:55

janese scrie:
jenica67 scrie: Dar cetindu-l pe janese, trebuie sa inteleg ca forumul nostru e citit si de concurenta lui DM, de nu mai posteaza ?? :lol:

era un baiat pe forum...dragomirou....cam asa ceva de prin zona voastra,f activ si pasionat...l-a pus donbazil in legatura cu italia si lucra pe acolo in apicultura parca...facea disp de lipire fagure!...eeee baiatul asta a pus la un moment dat un film cu ceva din stupina patronului...apoi la catva timp l-a sters...semn ca a aflat ala si nu i-a placut desi nu arata mari secrete pentru concurenta!!!!l-ai vazut pe adihodis ca ne-a intoxicat cu filme din stupina americanului???
asa si cu dm-ul...a primit atentionare de la seful lui:...bai tu ce faci aici ...vomiti tot????si cand a prins momentul s-a lasat la fund!
ps,,,dm-ul a postat din ,,dor de romania"

Sal'tare!
Mai Janese, mai prietene, da' ce ti-am facut de ma bagi in fata.....Pai ce-or sa zica oamenii seriosi de pe forum cand vad ca tu lauzi o chestie marunta facuta de mandea?....Cum sa-i superi in halu' asta?....Acuma nu vezi ca-i la moda sa-i dai la gioale romanului, nu sa-i dai un pont?....Sa-si faca o situatie, sa traiasca si el mai omeneste....Te rog revino-ti.....Tu, n-ai ajutat pe nimeni, eu n-am ajutat pe nimeni, el n-a ajutat pe nimeni.....Asa se conjuga....Asta place la lume.....
Te respect si iubesc, uite numa'sa de-al dreaq..... :lol: :lol: :lol:
Sal'tare!
Donbazil - Faget

Scuze de off.....Mi-e dor de Margarit.....E "maistor"....Iar restul e.....Poveste romaneasca, despre cum sa-l faultezi pe celalalt..... :evil:
Donbazil

Mesajde tuturicius » 30 Apr 2014, 02:05

Adi Hodis scrie:

Salut si bun venit printre noi. Ai luat 'microbul" si 'mneatale ?. :) Boala grea apicultura asta.

Capacul ... daca tot faci stupii, fa si urdinisul acela din capac. Pina o sa fie necesar, se poate obtura ... dar capacul in sine, sa-l faci din material care sa nu se ancovoaie sub actiunea intemperiilor.

Argumente pro si contra ? ... cele pro ... iarna ajuta la eliminarea condensului la stupii cu fund plin. Vara, ajuta la o mai buna aerisire si circulatie a albinelor. Bun pentru stuparit stationar, ceea ce in Romanica, necesita o baza melifera f buna.
Contra ... la transport, nu asigura deloc ventilatia necesara albinelor. Efect mortal ... au fost cazuri de sufocare si cu aerisire, insuficienta. Trebuie anlocuit cu capac cu aerisire generoasa s-au sita sub capac. Vezi schite STAS ME.
A, stupul ME este prevazut in STAS cu podisor Snellgrove. Acesta se poate folosi, pe langa destinatia sa ( la fam. ajutatoare ), si ca urdinis superior, prin simpla intoarcere a lui cu susul in jos ( nu cu 360* ca ajunge in pozitia initiala :) )

ps
suntem catziva care lucram cu ME de mai multi ani ( eu de prin '90 ... Genutu, Apis Iustin, Martanul si altii ... ) dar timpul ne este ocupat cu ... munca.

Multumesc pentru sfat! Intr-adevar m-a lovit rau de tot boala asta ... :lol: De o saptamana lucrez nonstop, inclusiv doua nopti nedormite.
M-am dotat cu podisor hranitor cu o gaura centrala peste care se pune hranitor din plastic. Partea dinspre stup a hranitorului este neteda, pe perimetrul acesteia am sa prind sipca de 12 mm pe care o voi intrerupe ca sa iasa urdinisul. Placajul de la noi nu cred ca este similar cu cel al lui DM in ceea ce priveste rezistenta la umezeala si nu am vrut sa am surprize cu el ... Asadar am adaptat ideea cu ce este pe la noi. Pentru transport am podisoare din pfl cu sita pe 30-40% din suprafata. Cu ele am si transportat albinele acasa, totul a fost ok.
Locuiesc langa Arad, unde se intalneste campia cu dealul. In perioada de vara secetoasa am sa duc familiile mai sus, catre munte, si de aici am speranta ca voi reusi sa umplu cu albina cele doua corpuri ... ramane de vazut.
In rest ... mi-am luat pe ultima suta de metri 5 familii pe rame 3/4, abea le-am mai gasit si pe astea. Acum familiile stau la mine de 3 zile in corpul de jos, cu corpul superior pus pe ele gol, fara rame :))))) maine sper sa termin de lipit si FA si sa pun ramele in lazi. Ce sa fac, m-am trezit un pic cam tarziu. Cand termin am sa pun si niste poze.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 30 Apr 2014, 02:22

giovanni scrie:

Mai flacau ,iti place ce ai vazut nu mai intreba ca nu a lucrat nimeni de pe furum, cu stupii ME pe paleti cate 4 in mdul respectiv,adica DM,baga la cerebel:
-1.urdinis in fata ptr evacuarea condensului si eventual zbor de curatire care nu prea exista acolo in Canada
-2.Daca aasezi stupii in linie,acea fanta se poate muta si in spatele stupului(rasucesti capacul-360gr)
`3.poti renunta la ea de tot daca sunt asezati in linie si lasi urdinisul la maxim ptr aerisire,s au fund AV daca intentionezi sa faci pastoral si numai daca, ori,iti faci un urdinis mic in spate pe partea opusa urdinisului din fata dar asta n ai cum pricepe pana nu ti vad ochii.
-4 Sa nu mai cauti pareri aici ca ve i primi atatea incat te ve i lamurii ca busteanul lovit de fulger!
-Intrebarea TREBUIA FORMULATA ,de ce acest urdinis in fata? dar se te dai un pic poet ai formulat o ca atare.
SPOR LA LUCRU SI LA BAZAITOARE,CAND TERMINI 2-3 SA NE PUI POZE,sa nu te duca necuratu sa torni o suta de cutii si sa le gresesti ca te a mancat gaia!
UN LUCRU CERTeste ca fara pastoral nu poti face multa miere indiferent de tipul de stup,eu lucrez de ani buni cu catva ME si cei mai multi DB ,acestia din urma am trecut pe ei din interes comercial si un pastoral mai lejer(pastoralul/lada orizontala/2 corpuri de max inaltimea uni ME!),da, am inceput si invatat pe ME c am in aceasi perioada cu Gica si afara de el nu am cu cine mai conversa pe tema asta decat cu Augustin,dar parerea mea actuala este ca volumul lor este prea mare acum la aceste schimbari climatice si este bine sa faci un ME redus ca volum ,mai ales la lungimea ramei/corpului,dar nu exagerat si nu mai putin de 190mm h ramei la interior,lucrez la asa ceva acum,ESTE CEL MAI USOR SI MODERN DE LUCRU ME!,mai ales acesta pe care l am proiectat .

Nunu - am turnat doar 5 cutii ;)
Ultima idee care mi-a intrat in cap este chiar asta cu pastoralul.
Ma bucur sa vad ca totusi se mai gasesc si pareri si sfaturi :P
Am sa pun si poze cand termin.
Deocamdata mi-am luat ME marime obisnuita. M-am gandit si eu ca s-ar putea sa ajung la un volum mai redus. Anul acesta vreau sa invat, sa incerc sa le ofer cules de intretinere si cand va veni seceta si sa vad cat de tare o sa reusesc sa umplu lazile cu albina.
Miere la butoi sa aveti! cel putin eu sunt dotat serios cu butoaie 8-) pentru mierea de anul acesta, fiind primul, mi-am luat totusi si o galeata :lol:
tuturicius

Mesajde RazvanTi » 30 Apr 2014, 09:04

corp gol peste cel cu puiet ?!?!?!? NASHPA... :(
ala ii bagi foite si il bagi dedesupt nu deasupra...
RazvanTi

Mesajde tuturicius » 30 Apr 2014, 13:07

RazvanTi scrie:corp gol peste cel cu puiet ?!?!?!? NASHPA... :(
ala ii bagi foite si il bagi dedesupt nu deasupra...

Stiu ca e nashpa. Mi-a luat timp mai mult decat as fi crezut pregatirea lazilor, ramelor, insarmarea etc. si la un moment dat a trebuit sa merg sa iau familiile inainte de a reusi sa termin totul. Nah... ca la inceput ... totul dureaza mai mult decat crezi inainte de a te apuca.
tuturicius

Mesajde sovian » 22 Mai 2014, 15:22

Buna ziua , 50 de familii in stationar intr-un sat este ok ? mentionez ca la maxim 500-700 m de jur imprejur sunt terenuri agricole pe care se recolteaza rapita si floarea soarelui.
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde TDI » 22 Mai 2014, 15:34

Întreabă vecinii şi pune-i să dea si-n scris.
TDI

Mesajde sovian » 23 Mai 2014, 08:12

trb acordul vecinilor?? cam naspa . exista o limita de familii in curte ?
sovian

Mesajde Cradle » 23 Mai 2014, 11:20

Cradle

Mesajde sovian » 23 Mai 2014, 12:36

multumesc
am citit ca trb sa fie la 5m de drumur cai ferate si proprietati. la mn nu sunt prob de genul asta . speram sa nu am surprize facute de vecini
sovian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VIDEOCLIPUL SAPTAMANII