Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Care sunt pașii pe care ar trebuii să-i urmez ca începător

Mesajde madatzuhk » 26 Mai 2014, 14:11

Salutare, sunt nou pe forum si in domeniul apiculturii, doresc sa ma apuc de câțiva srupi..problema este ca am niște stupi dar sunt nefolositi de ani buni.. Aș dori sa ma învățați exact primii pași care sa îi ştie un începător în acest domeniu apicol.
madatzuhk

Re: Care sunt pașii pe care ar trebuii să-i urmez ca începăt

Mesajde Mircea_63 » 26 Mai 2014, 17:33

Citeste macar o carte de apicultura si ia legatura cu un stupar dispus sa-ti spuna... arate macar cate ceva.

Pe forum este informatie garla. Aici http://stuparitul.com/ de asemenea ai info de valoare. Ia-ti un stup - doi e si mai bine- sculele si materiale de baza: dalta, afumator, masca, rame, sarma, faguri, hranitoare... si da-i drumul.

Primul pas, cel mai important: esti sigur ca nu esti alergic la veninul albinei?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde madatzuhk » 26 Mai 2014, 20:01

Alergic nu sunt, iar din toate sculele enumerate majoritatea le dețin de acum câțiva ani de zile. Vroiam să știu pentru început câte rame si cate familii să achiziționez, mai ales modul de îngrijire. Mulţumesc!
madatzuhk

Mesajde Florin Dobre » 26 Mai 2014, 20:10

Iti recomand sa incepi cu minim 3 familii...vazand diferentele de dezvoltare si de comportament dintre ele, vei avea termen de comparatie si iti vei pune intrebari. Intrebarile vor cere raspunsuri...daca te-a prins microbul, vei cauta sa afli CE si CUM si DE CE.
Este foarte mult de studiat. Ar fi util sa ai un apicultor experimentat langa tine dar...daca nu-ti vei intinde antenele si dincolo de el, vei ramane prizonierul stilului sau de lucru.
Sa nu fii alergic la venin este esential...vei aduna ace cu duiumul.
Daca o faci exclusiv pentru bani, cauta altceva mai sigur. Daca te prinde microbul, vor veni si bani la un moment dat.
Este o activitate interesanta si atipica...si la moda. Sunt foarte multi noi apicultori dar...multi chemati, putini alesi.
Spor la documentat!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde proapis13 » 26 Mai 2014, 20:23

madatzuhk scrie:Salutare, sunt nou pe forum si in domeniul apiculturii, doresc sa ma apuc de câțiva srupi..problema este ca am niște stupi dar sunt nefolositi de ani buni.. Aș dori sa ma învățați exact primii pași care sa îi ştie un începător în acest domeniu apicol.

Bun venit pe forum iar pentru inceput eu zic sa incepi de aici ca tot vrei sa devii apicultor
viewtopic.php?f=11&t=3060#p94065
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde valy » 26 Mai 2014, 20:35

madatzuhk scrie:Alergic nu sunt, iar din toate sculele enumerate majoritatea le dețin de acum câțiva ani de zile. Vroiam să știu pentru început câte rame si cate familii să achiziționez, mai ales modul de îngrijire. Mulţumesc!

si eu sunt incepator si am zis ca e bine maxim2 stupi si din diverse motive am ajuns sa ingrijesc38 dar ela fel munca titanica si nu sfatuiesc pe nici un incepator sa faca ca mine .iubesc munca asta ,mi s-au imperecheat cateva matci ,e minunat sasa traiesti aceste emotii.dar cred ca ideal ca incepator ar fi un maxim 5 stupi . succes si caturi pline tuturor.VASILE - BRAILA
valy

Mesajde warre2012 » 27 Mai 2014, 22:59

Eu, as cumpara roiuri fiindca se dezvolta odata cu priceperea mea.
warre2012

Mesajde madatzuhk » 30 Mai 2014, 09:29

Este o perioada maxima pana când se poate cumpăra roiul? Şi eu tot la asta m-am gândit că se dezvolta uşor faţă de o famili..
madatzuhk

Mesajde Mircea_63 » 30 Mai 2014, 12:11

Ar fi bine ca roii sa fie luati cat mai timpurii. Apoi prioritare sunt invataturile despre:
- tratament antivarroa;
- hraniri de stimulare si apoi de completare;
- cum si cand sa maresti sau sa micsorezi cuibul;
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde madatzuhk » 30 Mai 2014, 13:48

Toţi stupii sunt verticali cu 2 compartimente separate adică 12 rame pe nivel, as vrea sa știu daca pot baga 2 roiuri într-un stup sau trebuie fiecare roi cu stup separat?
madatzuhk

Mesajde sti » 30 Mai 2014, 22:03

madatzuhk scrie:Toţi stupii sunt verticali cu 2 compartimente separate adică 12 rame pe nivel, as vrea sa știu daca pot baga 2 roiuri într-un stup sau trebuie fiecare roi cu stup separat?

Nu! Nu toti stupii sunt verticali cu 12 rame pe nivel. Este adevarat sunt roinite sau stupi pentru 2 roiuri, dar este recomandat daca tot investesti sa iti iei de la inceput stup(cutie) pentru fiecare roi. Oricum roiurile se vor dezvolta si vei avea nevoie de cutie pentru fiecare familie de albine.
sti

Mesajde alt stupar » 31 Mai 2014, 12:52

madatzuhk scrie:Care sunt pașii pe care ar trebuii să-i urmez ca începător

Sa te gandesti mai bine in ce vrei sa te bagi !
Sant atatea alte pasiuni interesante...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde redoo » 31 Mai 2014, 14:32

ghitacusman scrie:.....si apicultura nu-i interresanta ?,eu zic ca-i prea interesanta :lol: (cand dai cu capul de pragul de sus vezi pe cel de jos ).

Si de multe ori,mai dai o data......ti-sa parut ca nu ai vazut bine(pragul de jos) si vrei sa te convingi :lol:
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR