MOTANUL scrie:Pana acum toti apicultorii cu care am discutat m-au descurajat ca nu pot sa formez o familie in cosnita (ca nu ai rame acolo si pe ce cladesc albinele, ca nu ai faguri, ca nu o sa le mearga bine etc).
Eu am in proiect sa virez catre un stup Bio (nu vreau productie sau sa scot miere de acolo) si vreau sa fac ABC-ul cu cosnita asta (deja mi-am depasit cu mult ce-mi propusesem anul asta).
Traditional stiu ca albinele asa erau tinute in cutii de nuiele impletite. Exista si la muzeul satului astfel de stupi;
A reusit cineva sa creasca o familie in cosnita? Cum trebuie procedat? Cum conving

un roi sa stea acolo ?
Asa arata cosnita goala:

Pe vremea aceea, prelucrarea lemnului se facea manual, cu scule de mana si manopera era destul de scumpa pentru stupi.
Apicultura era si ea la un stadiu neavansat iar cosnitele erau ieftine si la andemana saracului. Insa lucrul cu ele era destul de anevoios si incontrolabil. Ca sa recolteze mierea, gazau albinele. Roii erau pastrati pentru anul urmator.
Ca frumusete rustica mai merge sa ai cosnite dar ca productie, nu.
Roiul natural va sta fara nici o convingere, chiar si un roi format numai din albine, le scuturi in cosnita si apoi o asezi la colul stabilit.