Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stropire pomi

Mesajde floreageorge » 27 Mai 2014, 11:15

Buna ziua!
Desi sunt nou in aceasta comunitate, vin cu o problema. Am o stupina de 85 familii de albine, stupi de 20/24 rame, orizontali. In vecinatatea in care am stupina este o scoala. Angajatul scolii, sau primariei (lucreaza la scoala dar este platit de primarie din cate stiu) a stropit in cursul zilei de vineri pomii din curtea scolii (aproximativ 30 meri in primul an de rod). Nu stiu cu ce a stropit sau pentru ce, deoarece merii erau deja legati. Vineri a avut loc stropirea, sambata nimic, duminica a fost zi de vot, a plouat un pic, iar luni prapad. Salcamul la mine in zona abia se deschisese, era prima zi, iar toata albina culegatoare imi venea paralizata si murea pur si simplu. Din 85 de stupi la toti am pierdere de 60/70% din efectivul de albine. Mentionez ca ceilalti vecini ai mei nu au aceasta problema, au 4, 5 stupi. Eu Am stupii impartiti in 2, 40 si 45 stupi, deoarece am 2 proiecte europene, 2 PFA uri. Stupii sunt pozitionati in fata casei si in gradina din spate. La cei din spate distanta pana la merii stropiti e de , 3-5 metrii iar la cei din fata, aproximativ 30-40 metrii. M-am gandit si la faptul ca fiind zi de votare, un ,,binevoitor'' sa-mi fi sarit gardul si sa-mi fi dat stupii cu spray. Dar nu avea atatea tuburi de spray pentru toti stupii si nu s-ar fi inteles nici cu cei 2 ciobanesti germani pe care-i am. Alte stropiri/ierbicidari nu au fost. Paguba e de mii de lei. Tot anul este compromis complet. Nu stiu daca pot salva ceva, pentru ca nectarul cu care a venit albina in stup e toxic si mi a paralizat si matcile. Voi vedea in zilele urmatoare ce mi-a mai ramas. Cert e ca poti aduna albinele din fata stupilor cu o lopata si o roaba. Am chemat medicul veterinar, a luat probe, m-a delegat sa le duc la DSV. Am dus probele de miere si musca la DSV, acum astept rezultatul. Am depus plangere penala la politie in numele celor 2 PFA-uri. Acum astept ca organele de ancheta sa il ancheteze pe cel care a stropit, sa vada si cu ce substanta, daca mai are, sau macar recipientul. Astept intre timp rezultatele analizelor de laborator. Daca se confirma vreau sa imi impac un avocat si sa-l actionez pe respectivul sau institutia a carui angajat este, in instanta pentru recuperarea prejudiciului.
Ce sfaturi imi dati? Am procedat corect? Din cei care au avut probleme asemanatoare, cu ierbicidari, si-au recuperat prejudiciul in vre-un fel?
floreageorge

Re: Stropire pomi

Mesajde alin75 » 27 Mai 2014, 11:27

Iti inteleg suparare, dar sunt cateva aspecte care nu se leaga:
1. de ce la ceilati nu sunt pb.?
2. de ce sunt pb. dupa 2 zile?
3. am intelesc ca sunteti vecin cu scoala. Daca se intampla acolo o tragedie, atunci cum era?

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Mircea_63 » 27 Mai 2014, 11:33

Albinele tale nu s-au dus la merii stropiti, deoarece nu aveau ce sa faca acolo. Nu aveau ce culege. Am albine si am si pomi fructiferi. Grija mea este sa nu stropesc cand e pomul in floare. Ma uit si la insecticid, dar nu cred ca este chiar asa important din moment ce nu are contact cu albina.

Albina acopera pe raza ei de zbor vreo 27 km patrati, adica 2700 hectare. Chiar poti verifica cine si cu ce a mai stropit pe suprafata asta? Cum iti explici ca albinele vecinilor nu au probleme?
Parerea mea este ca albina lor nu zboara atat de departe. De ce? Nu au stupi atat de puternici. Familiile puternice au raza de zbor mai mare, asa ca vei avea de cautat sursa otravirii la distanta mai mare.

Se pare ca esti un om intreprinzator si descurcaret. Felicitari! Insa nu uita ca astfel de oameni starnesc usor invidii.
Tine-ne si pe noi la curent, scrie-ne ce si cum decurg lucrurile. Succes!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Mircea_63 » 27 Mai 2014, 11:38

O ipoteza: uneori se foloseste cate un adeziv pentru ca sa stea picaturile lipite pe frunze. Unii pomicultori, agricultori, folosesc in acest scop zaharul. :idea:

Mai departe nu spun, caci cine e apicultor stie...
Mircea_63

Mesajde floreageorge » 27 Mai 2014, 11:41

Problemele au aparut imediat dupa ploaie. care a fost duminica mai pe seara iar luni prapad. In zona la mine nu este decat o asociatie care a mai facut stropiri dar au ierbicidele conform UE, niciodata nu am avut probleme. Am intrebat un apicultor care e mult mai aproape de cultura de floarea soarelui care a fost stropita si nu a avut nici un fel de probleme, a fost tatal meu personal sa vada daca nu sunt mortalitati. Am intrebat apicultori de pe o raza de jur imprejur de 30 km, nimeni cu probleme. Am cativa vecini care au stupi dar sunt mult mai departe de acei pomi. Nu avea cum sa sara nimeni in curte, am 2 ciobanesti germani care sunt liberi, nu ii tin legati si inca un caine de curte, + vecini. Pomii sunt la 3-5 metrii distanta de stupina. Eu tind sa cred ca imediat dupa ploaie sau a doua zi, dupa roua albina sa nu se fi dus. Stupii sunt in conversie bio de 3 ani si ii tratez doar cu BeeVital. Sunt tratati, tatal meu se ocupa permanent de ei, avand o experienta de peste 40 ani, dar asa ceva nu a mai intalnit.
floreageorge

Mesajde floreageorge » 27 Mai 2014, 11:43

alin75 scrie:Iti inteleg suparare, dar sunt cateva aspecte care nu se leaga:
1. de ce la ceilati nu sunt pb.?
2. de ce sunt pb. dupa 2 zile?
3. am intelesc ca sunteti vecin cu scoala. Daca se intampla acolo o tragedie, atunci cum era?

Numai bine,
Alin

Ceilalti sunt in zone total opuse, orientati opus, inspre salcam. au 3 respectiv 6 stupi, niciunul cu probleme. Albina bauiesc ca s-a dus dupa cules la salcam, dar eu avand stupii fix langa acei pomi, banuiesc ca zaharul sau roua depusa dimineata, le-a atras si...asta a fost. Nici eu nu-mi explic de ce nu s-a intamplat asta imediat dupa stropire.
Iar cu scoala, din punct de vedere legal nu este nici o problema. Nu am avut niciodata incidente sau copii intepati de albine. Mai degraba s-au intamplat incidente cand au fost copiii in vacanta, s-a intamplat sa treaca pe drum cineva mai..parfumat. Acuma, sa ma dea in judecata sa-mi arate ca era albina mea :)).
Ultima oară modificat de floreageorge pe 27 Mai 2014, 11:48, modificat 1 dată în total.
floreageorge

Mesajde Mircea_63 » 27 Mai 2014, 11:48

3-5 metri... E foarte plauzibil sa fie cum spui. Apoi ploaia... Ai adapatoare pentru albine? ;) Aproape sigur n-ai.
Le-a fost sete si din livada si-au luat apa.
Mircea_63

Mesajde floreageorge » 27 Mai 2014, 11:51

Mircea_63 scrie:3-5 metri... E foarte plauzibil sa fie cum spui. Apoi ploaia... Ai adapatoare pentru albine? ;) Aproape sigur n-ai.
Le-a fost sete si din livada si-au luat apa.

Nu le-am pus niciodata adapatoare, doar in zile de canicula excesiva, dar nu a fost cazul. Dar nu e livada, sunt doar niste copaci plantati de copii printr-un program (campanie) a lui Dragos Benea. Aveam niste poze pe facebook cu cainele meu printre acei copacei, am sa atasez un link ca sa iti faci o idee.
floreageorge

Mesajde floreageorge » 27 Mai 2014, 12:01

http://imageshack.com/a/img839/3051/zlpn.jpg
http://imageshack.com/a/img842/8606/cjm9h.jpg
http://imageshack.com/a/img836/9544/3k4f.jpg

Cele 2 poze sunt facute acum 1 an jumate in curtea scolii, se vede distanta dintre pomi, sunt cam 30 pomi. (N-am gasit altele mai bune din care sa se observe)

Iar in cealalta poze am facut ca o schita in googlemaps
verde: stupii mei
rosu: pomii stropiti
albastru: stupii vecinilor
portocaliu: salcam
floreageorge

Mesajde Mircea_63 » 27 Mai 2014, 12:19

Cauta prin tomberon, cos de gunoi etc ambalajul insecticidului. Poate ai norocul sa il gasesti. Nu pune mana pe el, ci ia-l cu o punga trasa pe mana ca manusa. Daca ai noroc, afli cu ce a stropit si cine stie, poate niscaiva amprente, desi cred ca am vazut eu prea multe filme.
Mircea_63

Mesajde floreageorge » 27 Mai 2014, 12:26

Mircea_63 scrie:Cauta prin tomberon, cos de gunoi etc ambalajul insecticidului. Poate ai norocul sa il gasesti. Nu pune mana pe el, ci ia-l cu o punga trasa pe mana ca manusa. Daca ai noroc, aflii cu ce a stropit si cine stie, poate niscaiva amprente, desi cred ca am vazut eu prea multe filme.

Am fost azi cu un borcan de 400 gr pline de albine + proba de fagure, si au zis ca e prea putin, sa le aduc unul de 800 gr. Maine am sa ma conformez. Deja cei de la primarie se simt cu musca pe caciula, primarul a inceput sa spuna, ce cauta langa scoals stupina, dar semnatura lui si stampila primariei apare pe schita pe care am avut-o anexata la dosarul pentru masura 141. Deci el a autorizat asta, el tipa, el raspunde. Politia a zis ca il cheama pe cel care a stropit sa aduca si recipientul respectiv. Acum, la inrumarea primarului, clar va aduce altceva. La, laborator nu pot aduce si frunze, fructe din merii respectivi sa vada daca toxina corespunde.
floreageorge

Mesajde Mircea_63 » 27 Mai 2014, 12:35

Poate nu sunt multe magazine de chimicale d`astea in zona. Poate e cumparat recent. Poate oamenii se cunosc, deh, ca la sat si afli de la vanzator ce anume i-a vandut.

Cam multi de poate, dar e si asta o cale si o sansa.
Mircea_63

Mesajde floreageorge » 27 Mai 2014, 13:58

Se pare ca au inceput reclamatiile si de la vecinii mei. Mor pe capete. Se pare ca nu de la saracii pomi, ci de la asociatia care a ierbicidat (banuim) cultura de floarea soarelui. Au ierbicidat fara sa anunte apicultorii/primaria? Voi lua legatura cu primarul sa vad si punctul lui de vedere. Se pare ca am inceput o lupta cu morile de vant. S-a mai confruntat cineva cu o astfel de problema? Cu pagube la ierbicidare? Pagube majore? Daca da, cum si-a recuperat dauna, ce pasi a urmat? Cu analize, proces? Ca sa stiu si eu, nu pot sa raman cu dauna de sute de milioane + productie 0. Multumesc!
floreageorge

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE