Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cladire gresita a fagurelui

Mesajde NCristi » 27 Mai 2014, 20:27

Cladesc fagurele de pe o rama pe alta din ce cauza?
NCristi

Re: Cladire gresita a fagurelui

Mesajde un OM » 27 Mai 2014, 21:28

Ce distanta ai intre rame? Sunt umerii ramelor apropiati?
un OM

Mesajde ignatov andrei » 27 Mai 2014, 22:26

NCristi scrie:Cladesc fagurele de pe o rama pe alta din ce cauza?

Dac dai si traducerea intrebarii, sigur primesti raspuns!
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 27 Mai 2014, 23:20

Distanta mare intre rame sau curenti de aer pe care incearca sa-i stavileasca. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde sti » 30 Mai 2014, 22:28

NCristi scrie:Cladesc fagurele de pe o rama pe alta din ce cauza?

Poate din cauza caldurii si a lipsei albinei de acoperire unele rame se topesc(incing) si ajung sa se lipeasca de cele alaturate. Albinele nu construiesc fagurii la comun.
sti

Mesajde lache » 31 Mai 2014, 20:49

Eu am observat la mine citeva rame prin diverse familii care au o parte foarte putin cladita (ca inaltime a celulei), in care nu se depune nici miere , nici puiet. Sunt mai vechi, le-am tot ocolit de la topire pentru ca eram in criza de rame cladite sau pe cealalta parte era foarte mult puiet. Am banuit ca sunt cumva deformate, ca nu a fost loc de cladire dar sunt simple supozitii proprii. Acuma le-am retras pentru topire dar cauza tot nu este clara pentru mine. Ma poate lamuri cineva ? Multumesc anticipat !
lache

Mesajde TDI » 01 Iun 2014, 10:33

La un moment dat în lipsa de solzişori de ceară albinele refolosesc ceara veche existentă in stup, moment în care albinele construiesc foarte greu sau renunţă să mai construiască porţiunile de faguri tratate în acest fel. Anual trebuie topit o treime din fagurii de cuib - o dată la 3 ani ajungând să fie schimbaţi total. Eu personal am observat o mare diferenţă în economia familiilor de albine. Revenind la întrebarea topicului: albinele construiesc de pe o ramă pe alta când distanţa dintre faguri e prea mare (3,7/2 x 2) când ambele rame sunt artificiale sau se folosesc rame de 4,5, dar în principiu când nu este suficientă albină, din care tânără (capabilă să secrete solzişorii de ceară) şi/sau cules. Anul acesta am ţinut familiile prea strânse şi nu am adăugat rama oarbă sau mincinoasă, colonia de albine neavând numărul de trântori luaţi în creştere mulţumitor au început să clădească oriunde au găsit un spaţiu suficient de mare, în condiţii de staţionar normale şi de prea multe rame perfecte albinele se descurcă cum pot. De obicei în sezonul activ mai mult, înseamnă mai bine - mai mult: spaţiu pentru pontă, mai mulţi Fa, mai multe magazii pentru miere şi... mai mulţi roi cât mai de timpuriu, mai bine. Albinele mele începând de la 15-20 rame de albină(37.500 -50.000 de albine), echivalentul a 40000 indivizi(5 rame puiet căpăcit) se gândesc serios la roit, - în condiţiile de cules staţionar pe care le am eu nu vor mai mult - nici nu prea pot de altfel.
TDI

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR