Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

despre intretinerea albinelor

Mesajde raducanu345 » 28 Mai 2014, 20:59

Sunt incepator si nu stiu ce se intampla, am umblat la un stup si sunt foarte agitate si cu multa musca , este un stup cu etaj, am bagat toate ramele pentru a le lucra dar foarte greu le lucreaza. Am constatat ca sub capacul de la urdinis, s-a format un musuroi de albine si nu stiu ce se intampla. La celalalt stup lucrurile stau astfel , deja au umplut ramele cu miere si mai pot completa catul cu inca 3 rame.
Sunt la inceput si eu, si nu ma pricep cum sa-i monitorizez si ce sa fac de acum incolo. Intre cei doi stupi am mai pus un stup cu puiet si l-am alimentat cu sirop pentru al ajuta. Poate sa deranjeze acest lucru.
Va rog sa ma ajutati.

va multumesc mult
raducanu345

Re: despre intretinerea albinelor

Mesajde adycnst » 28 Mai 2014, 21:12

salut, nu trebuie sa repetati ca sunteti la inceput ca intelegem din prima! ne spui si noua daca au cules in zona!?...ca sa lamurim mitul cresterii foitelor!
2. eu nu inteleg la ce te referi cand spui stup cu puiet, este roi, ai luat rame din alt stup!?...poti fi te rog mai explicit?
adycnst

Mesajde B.K » 28 Mai 2014, 22:26

Capacul de la urdinis se numeste placuta de zbor . Probabil albinele se strang acolo din cauza caldurii si acel musuroi se numeste "barba", nu se intelege exact ce vrei sa spui. Incearca sa citesti o carte - doua despre albine.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde letsoc » 28 Mai 2014, 22:40

Salut !Cred ca poti primi ceva informatii de la cel de la care le ai ,poate e mai aproape de tine, zic si eu . Oricum ,daca i-ti sunt dragi, inveti ,nu dispera !
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde Adrian Galofteanu » 29 Mai 2014, 06:38

raducanu345 scrie:Sunt incepator si nu stiu ce se intampla, am umblat la un stup si sunt foarte agitate si cu multa musca , este un stup cu etaj, am bagat toate ramele pentru a le lucra dar foarte greu le lucreaza. Am constatat ca sub capacul de la urdinis, s-a format un musuroi de albine si nu stiu ce se intampla. La celalalt stup lucrurile stau astfel , deja au umplut ramele cu miere si mai pot completa catul cu inca 3 rame.
Sunt la inceput si eu, si nu ma pricep cum sa-i monitorizez si ce sa fac de acum incolo. Intre cei doi stupi am mai pus un stup cu puiet si l-am alimentat cu sirop pentru al ajuta. Poate sa deranjeze acest lucru.
Va rog sa ma ajutati.

va multumesc mult

Dupa descrierea ta este vorba de frigurile roitului. Verifica cuibul(adica partea de jos a stupului) si o sa vezi crescute botci(sper ca stii ce sunt alea :?: ). Daca are botci inseamna ca trebuie sa citesti cu multa atentie despre frigurile roitului, cum se trateaza si daca te grabesti poate il scapi de aceasta "boala".

Este neaparat necesar sa te documentezi bine despre albine inainte de a incepe sa le cresti, altfel le omori si este un mare pacat.

Succes!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde pngflorin » 29 Mai 2014, 09:20

Te rog citeste Manualul apicultorului .
pngflorin

Mesajde AndrewIS » 13 Oct 2014, 12:44

Salut,

Am gasit o posibila vatra cu padure si pasuni si terenuri plantate cu rapita, FS, toate in raza de 1,5 km, de vis. Ar fi o singura problema, exista apa curgatoare langa vatra la vreo 300 400 metri mai exact Prutul, din ce am citit nu e bine sa ai apa curgatoare in imprejurimi, cum e de fapt ?
AndrewIS

Mesajde Mircea_63 » 13 Oct 2014, 13:22

De acord cu afirmatia ta, cum ca nu e bine sa ai o apa curgatoare in imprejurimi, cu conditia sa justifici aceasta afirmatie.
Daca e vorba de imprejurimi, adica de jur imprejur, nici eu nu m-as simti in siguranta. Daca va creste nivelul apei? ;)

Sunt unele intrebari la care stai in dubii...intreaba serios ori e la misto, oha, caterinca sau cum s-o mai fi numind.

Raspuns: Nu e nici o problema ca ai o apa curgatoare in proximitate.
Exista temeri cum ca ar traversa raul in scopul culesului si obosite fiind, la intoarcere se mai inneaca, dar per ansamblu nu se justifica temerea.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde AndrewIS » 13 Oct 2014, 13:31

Mircea_63 scrie:De acord cu afirmatia ta, cum ca nu e bine sa ai o apa curgatoare in imprejurimi, cu conditia sa justifici aceasta afirmatie.
Daca e vorba de imprejurimi, adica de jur imprejur, nici eu nu m-as simti in siguranta. Daca va creste nivelul apei? ;)

Sunt unele intrebari la care stai in dubii...intreaba serios ori e la misto, oha, caterinca sau cum s-o mai fi numind.

Raspuns: Nu e nici o problema ca ai o apa curgatoare in proximitate.
Exista temeri cum ca ar traversa raul in scopul culesului si obosite fiind, la intoarcere se mai inneaca, dar per ansamblu nu se justifica temerea.

Nu e nici o caterinca, este exact cum spui tu ...in dubii sunt...de fiecare data dau argumente...insa de data asta nu am gasit ..de asta am zis sa postez poate stie cineva vreo explicatie uite aici linku uri unde am citit :
http://www.stuparitul.com/apicultura_primii_pasi.html
http://www.albine.info/baza-melifera/
AndrewIS

Mesajde AndrewIS » 13 Oct 2014, 13:46

am gasit si argumente, dar nu i cazul meu . http://forum-discutii.apiardeal.ro/inde ... pic=5113.0
AndrewIS

Mesajde Mircea_63 » 13 Oct 2014, 13:54

Acolo e vorba de ape MARI. Cat de mari?

Lacuri cu suprafete intinse, Dunarea...

Din: http://www.stuparitul.com/apicultura_primii_pasi.html
... Amplasarea stupinei se face departe de drumuri intens circulate si de ape curgatoare mari.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde bmdna » 13 Oct 2014, 13:54

O apa mare langa stupina ar putea face ca albinele, care traverseaza obosite acea apa, sa se inece. In zona unei ape curgatoare mari sint curenti si este si un nivel de umiditate mai ridicat, ambele cu influente asupra albinelor. Totusi eu nu cred ca este o problema daca acea apa este la cateva sute de metri. Asta nu inseamna apropiere. Mai mult, Prutul nu este o apa chiar asa de mare incat sa fie o problema pentru albine sa-l traverseze.
bmdna

Mesajde proapis13 » 13 Oct 2014, 15:21

Fiti cuminti,alea sunt mituri apicole,adevarat ca sunt pierderi de albine din varii motove in apropierea apelor insa indiferent de latimea luciului de apa daca dincolo este cules albina acolo zboara ; la mine in zona albina zboara peste Dunare la vecinii sarbi daca gaseste cules acolo :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde AndrewIS » 13 Oct 2014, 15:41

proapis13 scrie:Fiti cuminti,alea sunt mituri apicole,adevarat ca sunt pierderi de albine din varii motove in apropierea apelor insa indiferent de latimea luciului de apa daca dincolo este cules albina acolo zboara ; la mine in zona albina zboara peste Dunare la vecinii sarbi daca gaseste cules acolo :!:

fain fain la Cazane :) ca n as mai da sa vad o data:)
AndrewIS

Mesajde nae » 13 Oct 2014, 20:25

Nu e buna vatra . :D
Lunca apelor ofera cules bun si pe timp de seceta ,ai si ceata/umiditate dar si cules timpuriu + tarziu = familii BUNE in primavara/ toamna .
''Toata '' lumea stie ca fam bune roiesc = cauta alta vatra , una arida - sa cari apa din doua in doua zile .
Nu se compara polenul variat din lunca cu drojdia sau laptele praf de soia (din Argentina cu DTT )
Se vrea o gluma , scuze . ;)
nae

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR