Buna ziua, sunt nou pe acest forum, si doresc sa raman aici cat ma voi tine de apicultura.
Am fost un apicultor intre ghilimele timp de vreo 2 - 3 ani, familiile de albine fiind mai mult intretinute de unchiul meu care imi rezolva aproape toate problemele la stup, iar eu nu aveam destul entuziasm sa invat de unul singur.
Am 20 de ani, si am momentan 8 stupi orizontali care au spatiu pt 16 rame, 1 stupc cu CAT, si 2 roi recuperati din copaci caci mai am mult de munca pana invat sa le controlez inmultirea artificial. (Deja va faceti o idee cam cat de putin am invatzat in timpul asta), anul asta unchiul nu a mai venit decat de vreo 2 ori sa se uite prin ei in fuge deoarece are si el problemele lui (80 stupi).
Dar va asigur ca am devenit foarte pasionat anul asta dupa ce am avut rezultate oarecum pozitive la un stup cu cat, experiment personal.
Acest stup a fost initial in format orizontal acum un an, dar eu l-am mutat intr-o cutie de stup cu cat pe format 1:1 (10 rame jos, 10 rame sus)
A iesit bine din iarna, avand doar partea de jos pusa, dar cand m-am decis sa-i pun catul acum vro 2 luni, surpriza, albine de abia mai incapeau in stup, oua cat cuprinde (matca harnica) , si multe botci (le si inteleg de ce vroiau sa roiasca). Asa ca m-am apucat frumos sa tai toate botcile, am pus catul cu vreo 6 rame, si am asteptat sa vad ce se intampla acum ca au mai mult spatiu de lucru. Pot sa spun ce au umplut de miere cele 6 rame din cat, dar de vreo 2 saptamani tot am probleme la parter:
- Multe oua de trantor, dar si puiet.
- Multe botci care tot apar desi le tai.
- Miere foarte putina per total pe cele 10 rame, si asta in contrast cu partea de sus care e plina de miere.
Am nevoie de ajutor, pentru mine e un mister complet, pe de o parte, ele fac treaba sus, dar situatia devine din ce in ce mai disperata jos.
S-o fi imbolnavit matca de curand ? Sunt ingrijorat ca imi vor aparea oua de trantor pe toate ramele si astfel sa le strice pe toate.