Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Problema stup cu CAT !

Mesajde Danx93 » 27 Mai 2014, 22:51

Buna ziua, sunt nou pe acest forum, si doresc sa raman aici cat ma voi tine de apicultura.

Am fost un apicultor intre ghilimele timp de vreo 2 - 3 ani, familiile de albine fiind mai mult intretinute de unchiul meu care imi rezolva aproape toate problemele la stup, iar eu nu aveam destul entuziasm sa invat de unul singur.
Am 20 de ani, si am momentan 8 stupi orizontali care au spatiu pt 16 rame, 1 stupc cu CAT, si 2 roi recuperati din copaci caci mai am mult de munca pana invat sa le controlez inmultirea artificial. (Deja va faceti o idee cam cat de putin am invatzat in timpul asta), anul asta unchiul nu a mai venit decat de vreo 2 ori sa se uite prin ei in fuge deoarece are si el problemele lui (80 stupi).

Dar va asigur ca am devenit foarte pasionat anul asta dupa ce am avut rezultate oarecum pozitive la un stup cu cat, experiment personal.
Acest stup a fost initial in format orizontal acum un an, dar eu l-am mutat intr-o cutie de stup cu cat pe format 1:1 (10 rame jos, 10 rame sus)

A iesit bine din iarna, avand doar partea de jos pusa, dar cand m-am decis sa-i pun catul acum vro 2 luni, surpriza, albine de abia mai incapeau in stup, oua cat cuprinde (matca harnica) , si multe botci (le si inteleg de ce vroiau sa roiasca). Asa ca m-am apucat frumos sa tai toate botcile, am pus catul cu vreo 6 rame, si am asteptat sa vad ce se intampla acum ca au mai mult spatiu de lucru. Pot sa spun ce au umplut de miere cele 6 rame din cat, dar de vreo 2 saptamani tot am probleme la parter:

- Multe oua de trantor, dar si puiet.
- Multe botci care tot apar desi le tai.
- Miere foarte putina per total pe cele 10 rame, si asta in contrast cu partea de sus care e plina de miere.

Am nevoie de ajutor, pentru mine e un mister complet, pe de o parte, ele fac treaba sus, dar situatia devine din ce in ce mai disperata jos.
S-o fi imbolnavit matca de curand ? Sunt ingrijorat ca imi vor aparea oua de trantor pe toate ramele si astfel sa le strice pe toate.
Danx93

Re: Problema stup cu CAT !

Mesajde daniel1966 » 28 Mai 2014, 10:07

Stii ce varsta au matcile?de obicei roii naturali pleca cu matcile batrane .Daca ai puiet mult minim pe 7-8 rame poti incerca divizarea,daca matcile sunt batrane de obicei apare mult puiet de trantor iar puietul de albina este imprastiat neuniform si se poate sa-ti apara botcile de schimbare linistita.Daca ai matca tanara care ponteaza (oua) bine se poate sa traga botci de roire din cauza suprapopularii stupului.Mierea trebuie sa fie in cuib doar pe ramele margnase si in coronitele ramelor cu puiet,deci nu te speria ca au umplut 6 rame de 1/1 in cat(mai punele rame pana umpli catul,daca ai rame crescute si daca nu intercaleaza intre cele 6 rame pline 4 foite pentru crescut,si eu am totlazi cu 10 rame 1/1 in cuib si 10 rame 1/1 in cat si se comporta f.bine).Vezi ca ti-am lasat un mesaj privat.
daniel1966

Mesajde Danx93 » 28 Mai 2014, 21:47

daniel1966 scrie:Stii ce varsta au matcile?de obicei roii naturali pleca cu matcile batrane .Daca ai puiet mult minim pe 7-8 rame poti incerca divizarea,daca matcile sunt batrane de obicei apare mult puiet de trantor iar puietul de albina este imprastiat neuniform si se poate sa-ti apara botcile de schimbare linistita.Daca ai matca tanara care ponteaza (oua) bine se poate sa traga botci de roire din cauza suprapopularii stupului.Mierea trebuie sa fie in cuib doar pe ramele margnase si in coronitele ramelor cu puiet,deci nu te speria ca au umplut 6 rame de 1/1 in cat(mai punele rame pana umpli catul,daca ai rame crescute si daca nu intercaleaza intre cele 6 rame pline 4 foite pentru crescut,si eu am totlazi cu 10 rame 1/1 in cuib si 10 rame 1/1 in cat si se comporta f.bine).Vezi ca ti-am lasat un mesaj privat.

Mi-ai dat un indiciu folositor, matca probabil are vreo 2 ani de pe acum, si desi nu am vazut atatia trantori dupa ce iesise din iernat, stupul sufera din cauza acestei matci batrane care probabil o sa ajunga sa ponteze si trantor si lucratoare in proportie egala.

Astazi m-am uitat din nou in stup, am taiat toate ouale de trantori pentru a le da de treaba sa curete fagurii si asa-s foarte multe albine, si intr-adevar, am vazut vreo 3 botci pe mijlocul unor rame 3/4 cu puiet capacit (banuiesc ca astea-s de inlocuire linistita). Botcile de roire de pe marginile de jos ale unor rame le-am taiat.

Dar am observat ca stupul e foarte populat, cu tot cu catul de sus caruia i-am mai pus 2 rame goale sa faca activitate, are acum 8 sus.
Am sa-i mai pun 2 rame pt cladit sa-l completez dar tot nu cred ca va fi de ajuns, stupul pocneste de albina, iar puiet capacit am observat ca mai are doar pe vreo 3 rame.

Acum nici nu stiu, poate ca nici nu mai are matca desi nu m-am uitat dupa ea, oricum ar fi voi spera sa iasa o matca din acele botci de inlocuire si in vreo 2 saptamani sa si inceapa sa se oua. In eventualitatea in care am omorat-o eu astazi din greseala taind botci si trantori nu imi pare rau caci o vreau inlocuita.

Momentan nu stiu cum sa fac, dupa ce isi inlocuieste matca oare vor disparea problemele ? Sau cu toate astea stupul imi va roi ? Ce fac cu suprapopularea ? Oua multe nu mai are dar totusi... nu am mai facut niciodata un roi artificial, unchiul mi-i facea :lol: !
Danx93

Mesajde Doru89 » 28 Mai 2014, 21:55

Daca ai posibilitate de imultire fa roi cu matca batrana poate si inca unu fara matca aici depinde daca ai alte famili sa ei oua pentru al doilea roi fara matca stupul o sa roiasca daca are barba foarte curand din cauza suprapopulari,eu asa am patit in anul asta pentru ca nu am avut posibiliate de imultire lazi nepregatite abia acum iam slabilizat leam schimbat matcile la majoritatea :).
Doru89

Mesajde daniel1966 » 29 Mai 2014, 07:50

Ai citit mesajul privat care l-am trimis?Acolo ai sa vezi cum se face divizarea ,nu este greu de loc dar trebuie atentie.Succes!
daniel1966

Mesajde proapis13 » 29 Mai 2014, 08:48

daniel1966 scrie:Ai citit mesajul privat care l-am trimis?Acolo ai sa vezi cum se face divizarea ,nu este greu de loc dar trebuie atentie.Succes!

Daca nu sunt indiscret,ma intereseaza metoda de divizare scrisa colegului pe privat....daca nu cumva e secret..... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Danx93 » 29 Mai 2014, 09:01

daniel1966 scrie:Ai citit mesajul privat care l-am trimis?Acolo ai sa vezi cum se face divizarea ,nu este greu de loc dar trebuie atentie.Succes!

Da am primit mesajul privat, cred ca voi incerca sa fac o divizare pt prima data, sper sa-mi iasa !
Danx93

Mesajde daniel1966 » 29 Mai 2014, 10:37

Nu este nici un secret dar nu am vrut sa mai incarc site-ul cu metodele de divizare a familiilor de albine .Am presupus ca omul este prea ocupat sa caute tot ce este scris despre aceasta problemea si in consecinta am facut un scurt rezumat.Va salut cu respect.
daniel1966

Mesajde ignatov andrei » 29 Mai 2014, 11:28

daniel1966 scrie:Nu este nici un secret dar nu am vrut sa mai incarc site-ul cu metodele de divizare a familiilor de albine .Am presupus ca omul este prea ocupat sa caute tot ce este scris despre aceasta problemea si in consecinta am facut un scurt rezumat.Va salut cu respect.

Nu stim sa deblocam un cuib..., dar stim foarte bine sa divizam... ;)
ignatov andrei

Mesajde Gicuta » 29 Mai 2014, 13:59

Pai deblocheaza prin divizare :D
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde daniel1966 » 29 Mai 2014, 18:43

ignatov andrei scrie:
daniel1966 scrie:Nu este nici un secret dar nu am vrut sa mai incarc site-ul cu metodele de divizare a familiilor de albine .Am presupus ca omul este prea ocupat sa caute tot ce este scris despre aceasta problemea si in consecinta am facut un scurt rezumat.Va salut cu respect.

Nu stim sa deblocam un cuib..., dar stim foarte bine sa divizam... ;)

Va multumesc,sunteti foarte generos!
daniel1966

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR