Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Danx93

Mesajde Danx93 » 29 Mai 2014, 21:46

Buna ziua, ma numesc Daniel am 20 de ani si sunt din Galati:
- Locuiesc la marginea orasului, mai am un frate de 16 ani si stau la parinti momentan.
- Sunt in anul 1 la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Dunarea de Jos.
- Primii stupi i-am primit acum 3 ani de la unchiul meu care pana acum imi rezolva majoritatea problemelor la stupi iar eu nu mi-am facut o pasiune arzatoare pentru apicultura decat anul acesta dupa ce am luat initiativa in propriile maini si am avut niste peripetii cu albinutele, deoarece unchiul nu a mai avut timp sa mai vina prea des ( Daca nu era el in astia 3 ani nu mai aveam albinele, ma simt si prost ca nu am descoperit pasiunea asta mai demult :D )
- Sunt singurul din familie care umbla la stupi, ceilalti m-au vazut pe mine lucrand la ei, facand rame de cladit ... etc si m-au lasat pe mine ca singurul responsabil ca sa zic asa.
- Am facut si cursul de apicultor anul trecut deci cu timpul voi ajunge si la subventii.

Stupi am momentan 9 dintre care 7 orizontali pt 16 rame cu format de rama tip 45 (foarte vechi vreau sa trec in timp la cutii de 47) si 2 stupi verticali pe 10 rame 1/1.
si din cauza ca am primit stupii pe format de rama 45 (mai scurte in lungime) , am multe rame de 45 in stupii verticali luati abia anul trecut caci nu pot face tranzitia brusc, dar incet incet o sa pun familiile sa-si cladeasca integral rame de 47.
Vreau sa ajung departe cu apicultura avand in vedere ca m-a prins si microbul.

Astazi m-am uitat iarasi in stupul ala cu CAT despre care am mai vorbit si am observat ceva cu care nu m-am mai confruntat pana acum:

- Puiet nou deloc, mai aveam doar din ala capacit pe vreo 3 rame, deci posibil ca matca batrana sa fi plecat de ceva vreme.
- Apoi vad o matca care (nustiu daca e noua sau aia batrana) , surpriza, se plimba haotic printre albine apoi se oprea din cand in cand si canta strident sub forma unui bazait lung si 3 bazaituri scurte.

Ce inseamna asta ?
Ultima oară modificat de Danx93 pe 29 Mai 2014, 21:51, modificat 1 dată în total.
Danx93

Re: Cantec de matca ?

Mesajde popik50 » 29 Mai 2014, 21:49

...Inseamna ca mai sunt si alte rivale prin stup. Deci cu siguranta nu e singura regina. Ori mai sunt de iesit si alte surate din botci.
popik50

Mesajde rihmond » 29 Mai 2014, 21:50

Ca o sa plece si ia. :D
rihmond

Mesajde Danx93 » 29 Mai 2014, 21:54

popik50 scrie:...Inseamna ca mai sunt si alte rivale prin stup. Deci cu siguranta nu e singura regina. Ori mai sunt de iesit si alte surate din botci.

Bine ca am taiat astazi toate botcile care mai erau, inafara de una mica capacita de curand cu care intentionam sa fac un roi.
Sper sa nu fie ceva grav cu cantecu ala :lol: !
Danx93

Mesajde State » 29 Mai 2014, 22:15

Regina "canta" cand e in botca, eu asa stiu. Se spune ca atunci cand mai are putin pana sa iasa, incepe cantatul, care inseamna un fel de avertisment pentru regina batrana.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Danx93 » 29 Mai 2014, 22:32

State scrie:Regina "canta" cand e in botca, eu asa stiu. Se spune ca atunci cand mai are putin pana sa iasa, incepe cantatul, care inseamna un fel de avertisment pentru regina batrana.

Dar totusi asta canta libera fiind !
Sunt confuz !
Danx93

Mesajde rihmond » 29 Mai 2014, 22:37

Stai linistit ca asa cinta astea de la dunare,uitate sa nu mai ai botci capacite ,ca o patesti pe a mea ,iti pleaca imediat ce iese cealalta.Am avut norocul ca l-am prins la vecinul de peste drum. :)
rihmond

Mesajde nicholas886 » 29 Mai 2014, 22:40

State scrie:Regina "canta" cand e in botca, eu asa stiu. Se spune ca atunci cand mai are putin pana sa iasa, incepe cantatul, care inseamna un fel de avertisment pentru regina batrana.

nu prea, in principiu dupa cateva ore bune, chiar o zi dupa eclozare numai cand nai exista cel putin o matca in stup..pentru: ...

-e roitoare si aduna albinele pentru plecare, sa apuce sa plece si ea cu ceva dupa ce matca batrana a plecat deja(secundar)(e matca tanara din botca de roire neimperechiata)
-e roitoare, dupa plecare a cel putin un roi inaintea ei, si din motive stiute de ele, nu mai decid sa roiasca ci cauta alte matci care sunt eclozate sa le omoare..acelasi lucru se intampla si cand raman ultimele 2 matci in stup dupa roiri consecutive..
-e de schimbare linistita , si cauta matca batrana sa-i faca de hac.
-e matca batrana si canta sa apuce sa roiasca cu o mica parte din albine, inainte sa se intalneasca cu cea tanara(cazuri foarte rare, in perioada de dezvoltare maxima a stupului, cand matca batrana e de fapt mica de varsta, dar pentru vreun motiv albinele vor sa o schimbe..)
....
atentie, daca avem doar 1 matca in stup, si celelalte neeclozate, reginuta va prefera sa le intepe deja cand sunt in botca, decat sa le lase sa eclozeze...acelasi lucru se intampla la iesirea primei matci de salvare..atunci, nu canta!
nicholas886

Mesajde Danx93 » 29 Mai 2014, 22:58

nicholas886 scrie:

nu prea, in principiu dupa cateva ore bune, chiar o zi dupa eclozare numai cand nai exista cel putin o matca in stup..pentru: ...

-e roitoare si aduna albinele pentru plecare, sa apuce sa plece si ea cu ceva dupa ce matca batrana a plecat deja(secundar)(e matca tanara din botca de roire neimperechiata)
-e roitoare, dupa plecare a cel putin un roi inaintea ei, si din motive stiute de ele, nu mai decid sa roiasca ci cauta alte matci care sunt eclozate sa le omoare..acelasi lucru se intampla si cand raman ultimele 2 matci in stup dupa roiri consecutive..
-e de schimbare linistita , si cauta matca batrana sa-i faca de hac.
-e matca batrana si canta sa apuce sa roiasca cu o mica parte din albine, inainte sa se intalneasca cu cea tanara(cazuri foarte rare, in perioada de dezvoltare maxima a stupului, cand matca batrana e de fapt mica de varsta, dar pentru vreun motiv albinele vor sa o schimbe..)
....
atentie, daca avem doar 1 matca in stup, si celelalte neeclozate, reginuta va prefera sa le intepe deja cand sunt in botca, decat sa le lase sa eclozeze...acelasi lucru se intampla la iesirea primei matci de salvare..atunci, nu canta!

Sunt sigur ca aceea era singura matca din stup, mai erau vreo cateva botci de roire pe care le-am taiat dar in rest nimic, oare vrea sa plece sau sa stea daca tot e singura ?
Si multumesc de informatii, imi sunt de mare ajutor !
Danx93

Mesajde nicholas886 » 29 Mai 2014, 23:21

acum vreo 2 saptamani , am tot cautam o matca in stup, si n o gaseam, si dupa am tot bagat botci si le rodea mereu...4 ochi, eu si un prieten ne-am uitat ca chiorii timp de 2 saptamani, si nu era nicio matca..ultimele botci introduse au fost acum 3 zile..tot degeaba..azi..surpriza...1 rama plina cu oua.., matca pe ea..cum iti explici?..mai in gluma mai in serios, cateodata pur si simplu nu o observi...
deci, daca ziceai ca ti-a roit, sa fii sigur ca mai e inca una..daca nu ti-a roit si a 2-a oara, si au trecut ceva zile, inseamna ca se cauta una pe celaalta..daca avea doar botci, le intepa stai linistit..
mai este o problema, poate tovarasa vrea sa plece si ea totusi..
eu, in locul tau, ori l-aș imparți in 2, ori aș lua doar o rama cu 1 botca si cu albine sa fac un nucleu, pentru o matca de rezerva si restul le-as taia pe toate.. dece, pentru ca primele 3 matci iesite din borci de roire, sunt cele mai bune matci(parere subiectiva) cele mai atent cescute si care dau cea mai rapida dezvoltare la un roi...treaba cu instinctul de roire=caka maka, in final toate roiesc..
nicholas886

Mesajde Danx93 » 29 Mai 2014, 23:56

nicholas886 scrie:acum vreo 2 saptamani , am tot cautam o matca in stup, si n o gaseam, si dupa am tot bagat botci si le rodea mereu...4 ochi, eu si un prieten ne-am uitat ca chiorii timp de 2 saptamani, si nu era nicio matca..ultimele botci introduse au fost acum 3 zile..tot degeaba..azi..surpriza...1 rama plina cu oua.., matca pe ea..cum iti explici?..mai in gluma mai in serios, cateodata pur si simplu nu o observi...
deci, daca ziceai ca ti-a roit, sa fii sigur ca mai e inca una..daca nu ti-a roit si a 2-a oara, si au trecut ceva zile, inseamna ca se cauta una pe celaalta..daca avea doar botci, le intepa stai linistit..
mai este o problema, poate tovarasa vrea sa plece si ea totusi..
eu, in locul tau, ori l-aș imparți in 2, ori aș lua doar o rama cu 1 botca si cu albine sa fac un nucleu, pentru o matca de rezerva si restul le-as taia pe toate.. dece, pentru ca primele 3 matci iesite din borci de roire, sunt cele mai bune matci(parere subiectiva) cele mai atent cescute si care dau cea mai rapida dezvoltare la un roi...treaba cu instinctul de roire=caka maka, in final toate roiesc..

Tocmai am taiat azi ultimele botci de roire si imi pare rau, merge sa fur 2 sau 3 rame cu puiet din stup (cam tot puietul ce-l mai are) plus una cu miere si sa altoiesc 2 botci de roire luate din alt stup ca sa fac un roi ?

Am lasat o botca de inlocuire, dar dupa ce am aflat de curand ca botcile din mijlocul ramelor sunt de proasta calitate nu mai vreau sa fac roi cu aia.

Dar acum apare intrebarea , daca fac roi si ulterior matca asta cantareatza imi pleaca oricum ?
Danx93

Re: Danx93

Mesajde pngflorin » 30 Mai 2014, 08:26

Intentii f frumoase.
Felicitari.
Sa inteleg ca ABC apicol il cunosti, astfel e nevoie doar de timp.Zona Galatiului are un bogat potential apicol, fie pe traseul Gl-Tg Bujor, sau spre Tecuci.
pngflorin

Mesajde proapis13 » 30 Mai 2014, 08:29

Bun venit pe forum si la cat mai multe realizari in viata :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ves.lucian.zabrani » 30 Mai 2014, 09:21

bine ai venit printre noi !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Danx93 » 30 Mai 2014, 10:12

Bine v-am gasit, dupa cum v-am mai spus am patit in ultima vreme niste peripetii cu albinele, doua roiuri le-am recuperat din copaci si le-am pus intr-o cutie punandu-le cate 3 rame de fiecare (una cu miere, 1 goala, 1 cu puiet) dar nu am despartit bine la mijloc si au putut trece sa se ia la bataie, roiul 1 avea doar o matca, iar roiul 2 avea vro 10 tinere, iar imediat ce au inceput sa se bata nici-o matca nu mai era agreata nicaieri.

Acum sa-mi ziceti daca am facut bine:
Cand am observat razboiul mi-am reparat greseala si am izolat bine mijlocul stupului dupa care am salvat mai multe matci de la moarte si le-am pus in cutiute.
Din roiul 2 ,care acum nu mai avea nici-o matca toate se dusesera in teritoriul roiului 1 unde erau batute, am luat niste miere intr-o sticluta unde am pus o matca din aia salvata de la moarte sa o amestec bine cu mierea apoi am scurs mierea cu tot cu matca in roi dupa care le-am inchis si urdinisul. Dupa ce trec 24 de ore vreau sa vad daca au acceptat matca. (Asta am facut-o ieri seara, si smecheria cu matca amestecata in miere am invatat-o de aici de pe forum)
Roiul 1 de-acum este agitat si as vrea sa-i altoiesc o botca de undeva, asta in caz ca nu mai vad matci atacate sa mai fac odata smecheria, fiindca matca batrana a plecat probabil dupa ce a vazut alte matci prin preajma (o fi zis ca nu mai e binevenita si roiul ei vrea alta matca)
Danx93

Mesajde Danx93 » 30 Mai 2014, 10:42

Mierea din sticluta fost luata de la ele din roi desigur, sa aiba mirosul lor !
Danx93

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?