Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

incepator

Mesajde Harton Marcel » 31 Mai 2014, 09:07

Salut,
in aceasta vara primesc 4 familii , aveti vre-un sfat ptr. mine??
Harton Marcel

Re: incepator

Mesajde Odey » 31 Mai 2014, 09:21

Mai e putin si e vara,pune`te cu burta pe o carte de apicultura,vezi primii pasi ,sculele necesare unui incepator.
Altfel risti sa pierzi familiile
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde Harton Marcel » 31 Mai 2014, 10:00

Pai tot citesc de pe net, m-am uitat destul si pe youtube.
Stupii i-am vopsit eu , le-am atasat coltarele, manerele, sita de la urdinis.
Mi-am luat si dalta, furculita , masca , perie.
Am cumparat si sarma si lemne ca sa-mi fac eu rame , ceara mi-am luat de asemenea.
Sper sa me descurc.
De aceea zic: orice sfat este de aur ptr. mine.
Harton Marcel

Mesajde un OM » 31 Mai 2014, 10:15

Ce intelegi prin "sita de la urdinis"? Cumva sita pentru aerisirea in timpul transportului?
Trece la profil localitatea de unde esti.
Pentru partea practica ar fi buna ucenicia pe langa un stupar din regiunea ta. Sfaturile primite pe forum si cele din practica vreunui stupar local se vor bate cateodata cap in cap, dar cu ceva rabdare vor veni si concluziile cele bune.
Succes.
un OM

Mesajde Harton Marcel » 31 Mai 2014, 10:27

Sunt din Timisoara( nu stiu inca cum sa adaug asta la profil , o sa vad) , dar am si o casa cu gradina la 17 km de TM in satul Bazosul Nou, acolo o sa tin familiile.

Am deschis doi stupi la un prieten(tot incepator , are 2 familii din toamna trecuta) , m-am uitat pe rame , dar nu am fost in stare sa recunosc regina , doar trantorii i-am vazut.
Harton Marcel

Mesajde Odey » 31 Mai 2014, 12:31

Intra la "panoul utilizatorului"--> "profil" si completezi.
Uneltele sunt ok pt inceput, tine minte doar ca in stup nu se umbla de 3 ori pe zi :lol:
In toamna va trebuii sa le faci tratament anti-varroa , si prin sept-oct sa le pregatesti de iernare, parerea mea e sa bagi info despre aceste subiecte.
Asta e doar parerea mea, asa as proceda eu.
Odey

Mesajde Harton Marcel » 01 Iun 2014, 08:54

Multumesc ptr. sfat.

In ceea ce priveste pegatirea ptr. iernare, familile pe care le primesc sunt create anul asta. Din ce stiu , ptr. iernare va trebui sa le ajut cu sirop in toamna, iar spre iarna trebuie sa impachetez stupii cu ceva paturi ptr. frig . Si mancare le dau turta jumatate pentru un stup tot la 2 sapamani , plus ca trebuie sa reduc din spatiu scotand nr. de rame ( le las doar 7 din 10 sau mai putin ).
Cam asta stiu eu in mare.
Poate careva sa complecteze si/sau sa corecteze? De mare ajutor ar fi.
Harton Marcel

Mesajde vslsilviu » 01 Iun 2014, 09:40

nu pune egalitate intre matematica si apicultura; nimic nu este absolut si sigur;

probabil din 10 sfaturi, 8 te vor trimite la citit (ceea ce este corect); petrece cat mai mult pe langa stupi (a nu se citi umblat zilnic in ei,dimpotriva) si incearca sa le intelegi: aduc polen? in ce moment? de unde? ce culoare? de ce nu aduc mereu? ce inseamna ca aduc? de ce se aglomereaza pe la 15:00?
de ce ventileaza... si noaptea? de ce scot albine moarte? puiet alb pe scandurica? sunt agresive? cum le ajut? le ajut sau mai mult le fac rau? tratamente le fac? cu ce? pentru ce?... si inca sute de intrebari!!!

nu o sa poata nimeni sa iti dea un raspuns fix pe situatia ta. indrageste albina si incearca sa o intelegi!
vslsilviu

Mesajde jenica67 » 01 Iun 2014, 09:42

Daca sunt familii create anul asta, sunt de fapt roiuri. Pune-te si ajuta-le de la inceput, sa creasca pana la toamna, ca nu o sa ai ce restrange altfel, cum spui. Turta nu trebuie administrata iarna, numai in cazuri de necesitate. Mai bine te ingrijesti incepand cu luna august, sa le creezi rezervele de iarna, ca sa treaca iarna fara turte. Ia o carte cu ingrijirea albinelor si citeste-o din scoarta in scoarta, chiar de mai multe ori, in pasajele importante.
jenica67

Mesajde Odey » 01 Iun 2014, 15:50

Harton Marcel scrie:Multumesc ptr. sfat.

In ceea ce priveste pegatirea ptr. iernare, familile pe care le primesc sunt create anul asta. Din ce stiu , ptr. iernare va trebui sa le ajut cu sirop in toamna, iar spre iarna trebuie sa impachetez stupii cu ceva paturi ptr. frig . Si mancare le dau turta jumatate pentru un stup tot la 2 sapamani , plus ca trebuie sa reduc din spatiu scotand nr. de rame ( le las doar 7 din 10 sau mai putin ).
Cam asta stiu eu in mare.
Poate careva sa complecteze si/sau sa corecteze? De mare ajutor ar fi.

Turta o dai prin februarie, daca nu au rezerve suficiente de miere.
O sa trebuiasca sa faci tratament in toamna cu varachet forte impotriva acarianului varroa.
Odey

Mesajde octogon74 » 09 Iun 2014, 22:17

Salutare tuturor apicultorilor.
De vreo 3-4 luni de zile studiez toate materialele care imi pica in mana despre albine, carti, filmulete, comentarii de pe forum si am cumparat 2 familii de albine.
Persoana care mi le-a vandut m-a ajutat de le-am dus in localtia stabilita de mine, mi le-a aratat rama cu rama inclusiv matca si mi-a urat succes.
Ambele familii le am pe 6 rame de puiet in stupi verticali de 10 rame. Mai au fiecare cate 3 rame cu miere si pastura.
De aici incolo ramane sa invat.
Problema este ca locatia unde am stupii este la 25 km de domiciliu astfel ca voi merge mai rar.
Nu stiu cu ce caturi sa lucrez. De la cine am cumparat lazile mi-a facut caturi de 1/1. Cel ce mi-a vandut familiile de albine lucreaza cu caturi de 1/2 si mi-a recomandat caturi de 3/4. Fiind incepator mi-e greu sa lucrez cu caturi diferite mai ales ca am doar caturi de 1/1 si nu sunt pregatit pentru a trece la 1/2 sau 3/4 si de asemenea nu am rame de 3/4. Astept sfaturi si sugestii.
octogon74

Mesajde un OM » 09 Iun 2014, 22:24

Deocamdata, cat esti tanar sau si incepator, poti lucra cu magazii1/1. Avantaj spatiu mare, rame de acelasi tip, un timp mai indelungat intre vizite. Dezavantaj ar fi greutatea mare, daca va fi miere, da Doamne.
In viitor poti oricand trece la magazii de 1/2 sau 3/4, iar magaziile actuale le poti transforma in cuiburi ale viitoarelor familii.
un OM

Mesajde B.K » 09 Iun 2014, 23:25

octogon74 scrie:Problema este ca locatia unde am stupii este la 25 km de domiciliu astfel ca voi merge mai rar.
Nu stiu cu ce caturi sa lucrez.

Nu trebuie sa dormi cu ele :D .
Caturi 3/4
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR