Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: roi atificiali

Mesajde un OM » 06 Apr 2011, 08:13

Teoretic da, practic nu vad care apicultor ar rupe acum din stupi cate o rama cu puiet si albina acoperitoare.
Daca iei ramele, totusi, sa le duci mai departe 5 km. macar o saptamana
Mai bina ai rabdare, ai tot timpul din lume sa omori niste albine.
un OM

Mesajde liviu1965 » 07 Noi 2011, 13:07

Tot am citit despre roi artificiari.
Poate nu am putut sa sintetizez eu informatia.Parerile au fost si pro si contra pe fiecare metoda in parte.Exact ca si la ce fel de lada sa folosim. In aceasta idee, este superactiv postul cu ME si MER.
Ca o paranteza, am citit si postul deschis de Janese pe forumul vechi.
Daca puteti sa ma lamuriti : exista un raport intre nr.de intervale ocupate de albina si nr.de rame pe care putem sa-l luam ptr.crearea de roi? In ideea ca ramele sunt populate incepand de la ou pana la puiet care eclozeaza.
Am inteles ca cel mai bine este divizarea la 2 .Dtpdv. Dar la 3 la 4.... , cu rame ajutatoare de la alte familii.
Ca si incepator am tot studiat. Acest lucru m-a facut sa nu pierd anul acesta o familie. I-am aplicat divizarea cu 2 si......acum mai am un stup in plus.

Am Dadant.

O zi buna va doresc,
liviu1965

Mesajde vlad » 07 Noi 2011, 15:15

Daca puteti sa ma lamuriti : exista un raport intre nr.de intervale ocupate de albina si nr.de rame pe care putem sa-l luam ptr.crearea de roi? In ideea ca ramele sunt populate incepand de la ou pana la puiet care eclozeaza.
Am inteles ca cel mai bine este divizarea la 2 .Dtpdv. Dar la 3 la 4.... , cu rame ajutatoare de la alte familii.
Ca si incepator am tot studiat. Acest lucru m-a facut sa nu pierd anul acesta o familie. I-am aplicat divizarea cu 2 si......acum mai am un stup in plus.

salut ! sunt multe de spus in aceasta privinta , un lucru este insa esential si trebuie retinut ,, apicultura , in general si stupul in mod special , nu este matematica . divizarea unei familii poti s-o faci si cu 2 si cu 3 .... si cu 10 . esential este ce ramane in familia respectiva . la fel de mult conteaza si ceea ce urmaresti sa obtii, si ce miere mai speri sa obtii, si perioada cand vrei sa faci divizarea ( in sensul ca daca roiurile mai au timp sa se dezvolte suficient ca sa poata intra in iarna ) , conteaza , deasemenea ,locul unde este stupina amplasata ( si implicit unde o sa-ti duci roiurile ) si nu in ultimul rand conteaza , intr-o foarte mare masura , cat este de dezvoltata familia pe care intentionezi sa o divizi ( ca degeaba ai si o sa iei rame cu puiet de toate varstele daca nu ai si albina care sa-l acopere .
vlad

Mesajde cristi arad » 25 Noi 2011, 15:05

nicu has scrie:este indicat sa se faca roi din familii de albine care nu au botci de roire sa se ia rame cu puiet si sa se lase sa-si traga singure botci ?
mai sunt si oameni care vrea sa dezvolte foate repede stupina si recurg la anumite metode de inmultire
va mutumesc

sa lasam natura sa-si urmeze cursul firesc si sa nu grabim lucrurile deoarece matcile iesite din botci de salvare nu prea ajung sa se imperecheze si-ti bezmeticesc stupul, sunt desigur si exceptii dar exceptia intareste regula
cristi arad

Mesajde nicu has » 25 Noi 2011, 19:06

da asa este am ajuns la concluzia ca mai bine sa lasam familia sa intre in figuri si cu botcile face roi mutumesc
nicu has

Mesajde catalin_viezure_6 » 29 Noi 2011, 00:22

nicu has scrie:da asa este am ajuns la concluzia ca mai bine sa lasam familia sa intre in figuri si cu botcile face roi mutumesc
sincer sunt incepator si nu stiu daca e bine ce spun dar o sa trebuiasca in primavara sa ii inmultesc ca am decat 5 stupi si as opta pt urm varianta : stolonare si anume sa iau cate o rama doua cu puiet si albina de la ceilalti pana ajung la 3-4 rame iar in privinta reginei as lua o botca neeclozionata si as pune-o intre rame .. ce ziceti ar accepta-o?
catalin_viezure_6

Mesajde CORNEL V. » 29 Noi 2011, 09:48

Ca sa accepte mai usor,ar trebui ca puietul sa fie capacit si fara botci de salvare
La mine,anul asta rata de acceptare si imperechere a fost de 70-75%...chestia e ca trece ceva timp pana incep noile regine sa ponteze
CORNEL V.

Mesajde proapis13 » 29 Noi 2011, 10:02

catalin_viezure_6 scrie:
nicu has scrie:da asa este am ajuns la concluzia ca mai bine sa lasam familia sa intre in figuri si cu botcile face roi mutumesc
sincer sunt incepator si nu stiu daca e bine ce spun dar o sa trebuiasca in primavara sa ii inmultesc ca am decat 5 stupi si as opta pt urm varianta : stolonare si anume sa iau cate o rama doua cu puiet si albina de la ceilalti pana ajung la 3-4 rame iar in privinta reginei as lua o botca neeclozionata si as pune-o intre rame .. ce ziceti ar accepta-o?

Or sa o accepte insa ca sa faci rost de o botca neeclozionata trebuie ca o familie sa intre in frigurile roitului voit sau fortuit
Asta se intampla atunci cind sunt implinite mai multe conditii propice si in vara nu in primavara
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde catalin_viezure_6 » 30 Noi 2011, 01:04

proapis13 scrie:
catalin_viezure_6 scrie:

Or sa o accepte insa ca sa faci rost de o botca neeclozionata trebuie ca o familie sa intre in frigurile roitului voit sau fortuit
Asta se intampla atunci cind sunt implinite mai multe conditii propice si in vara nu in primavara
salve :D

mai am prieteni care pot sa imi dea botci
catalin_viezure_6

Mesajde Badea. claudian » 30 Noi 2011, 11:29

Daca te intereseaza poti suna un prieten :) :) .....ce zici te risti?.. :lol: :lol:
Fişiere ataşate
IMG_0585.jpg
Badea. claudian

Mesajde catalin_viezure_6 » 30 Noi 2011, 21:26

Badea. claudian scrie:Daca te intereseaza poti suna un prieten :) :) .....ce zici te risti?.. :lol: :lol:

pfuuuu asa da .. de ce nu sa iese ele in primavara
catalin_viezure_6

Mesajde stuparul2011 » 17 Dec 2011, 03:35

buna,
eu inca nu am ajuns la asa un nivel ca domnul badea.... :D dar oricum....sa va spun cum am procedat eu anul acesta.
am facut doar roiuri artificiale(2 pentru ca atat am putut,din mai mult cauze....) nu am avut matci cumparate sau de la cine sa iau.
astfel ca am luat puiet de cateva zile...nu cred ca avea mai mult de 2(apropo la maxim cate zile se mai poate scoate matca din puiet?daca roiul artificial nu are matca)si astfel am astepatat ca albina sa isi traga matca. am avut noroc,si-au tras,sau imperecheat,au pontat foate bine,totul in regula,intrate bine in iarna.
ce vreau sa va intreb:
---este adevarat ca daca matca nu se poate imperechea pana cel tarziu la 32-35 de zile isi pierde instictul de imperechere si nu se mai imperecheaza fiind pierduta?(din punct de vedere al inmultirii?)
---poate de aceea este indicat sa se foloseasca matci gata imperecheate?
va multumesc
numai bine
stuparul2011

Mesajde jenica67 » 17 Dec 2011, 10:55

- larva trebuie sa aiba de la cateva ore, pana la o zi jumate, ca sa iese o matca buna
- e adevarat ca matcile se trantoresc, daca le trece timpul de imperechere
- matci imperecheate, este indicat sa folosesti, pentru a nu astepta atatea zile, sa traga botci, sa eclozeze, sa se imperecheaza si sa inceapa sa oua, timp in care o matca imperecheata, cu suficienta albina, poate oua 4-6 faguri.
jenica67

Mesajde dorindafi » 17 Dec 2011, 15:51

- matci imperecheate, este indicat sa folosesti, pentru a nu astepta atatea zile, sa traga botci, sa eclozeze,

da , asha este shi este bine atunci cand ne grabim sa avem familiile mai repede formate dar shi aici pot fi pierderi
anul asta am facut roii dupa salcam 3 . nu am avut culesul la poliflora prea bun dar roii facutzi pe 4 rame cu puiet shi doua de acoperire, la inceputul lui august aveau cate 5 rame cu puiet shi o matca imperecheata ;)
dorindafi

Mesajde paul » 17 Dec 2011, 16:02

la inceputul lui august aveau cate 5 rame cu puiet shi o matca imperecheata ;)[/quote]

Era ... culmea apiculturii ... sa ai 5 rame cu puiet si matca ... neimperecheata ... :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jenica67 » 17 Dec 2011, 18:32

Nu era chiar culmea, daca la sfarsitul lui iulie i-a facut, cu 5 rame de puiet ! :lol:
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE