Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum deosebesti o matca batrana de una tanara ... ?

Mesajde Danx93 » 02 Iun 2014, 10:53

atunci cand sunt mai multe matci in stup iesite din botci ?
Si asta avand in vedere ca matca batrana mai si slabeste cand stupul e in frigurile roitului facand-o probabil la fel de slaba ca alea tinere.

Tot gasesc matci prin stupi si vreau sa le omor pe alea tinere care strica echilibru, dar daca nu stiu destule indicii pt a o deosebi pe aia batrana de celelalte pot sa omor si babaciunea din greseala.
Danx93

Re: Cum deosebesti o matca batrana de una tanara ... ?

Mesajde italianu » 02 Iun 2014, 11:08

cind incepi sa-ti vopsesti matcile nu te mai incurci! :o
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Danx93 » 02 Iun 2014, 11:14

italianu scrie:cind incepi sa-ti vopsesti matcile nu te mai incurci! :o

Buna ideea, dar cum se face asta ? Exista vopsele speciale sau ceva ?
Danx93

Mesajde cristi_vidican » 02 Iun 2014, 11:15

Din start, îți recomand pe viitor să marchezi mătcile. De anul trecut le-am marcat și eu. Și nu-mi pare rău, acum le găsesc mult mai ușor în stup.
Nu-ți fie frică de marcare. Vei mai omorî câte una, îi vei mai face baie cu vopsea, dar vei fi câștigat. (Acum am o mare delectare în a marca mătcile. Până acum n-am eșuat cu nici una). Nu-ți fie frică de acul reginei. Doare de 20 de ori mai tare ca al unei albine, dar satisfacția e pe măsură. Te vei putea lăuda că te-a înțepat o regină. :lol:
Matca bătrână poate avea aripile mai roase, părul de pe torace mai ros, e mai mare, când se plimbă pe ramă merge mai agale. Cele tinere de multe ori fug.
Uită-te bine cum arată o matcă tânără, studiaz-o ca să poți s-o recunoști mai ușor apoi.
Uneori și cea bătrână e mică și subțire, mai ales în prag de roire, dar vei vedea că e totuși mai mare, mai ales dacă e din botcă de roire.
Pentru că acum e un harcea-parcea în stupină, fă-ți cât mai mulți nuclei cu botci sau mătci tinere ca să ai de unde să înlocuiești. E dacă vreau să fac 15 roi, mai fac 15 nuclee, ca să pot să le schimb pe cele bătrâne sau să am de rezervă. De multe ori nucleele de rezervă au devenit în anul următor stupi de producție.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 02 Iun 2014, 11:16

Danx93 scrie:Buna ideea, dar cum se face asta ? Exista vopsele speciale sau ceva ?

Uite aici
https://www.youtube.com/results?search_ ... care+matca
În amintirea vremurilor frumoase
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde italianu » 02 Iun 2014, 11:50

înainte de a te apuca de matci ,incearca pe trintori.
Procedimentul e acesta: prinzi trintorele(mai apoi matca) de aripi cu mina dreapta(daca esti dreptaci) , pe urma prinzi trei picioruse (din stinga) cu degetele mîini stingi si îi eliberezi aripile.acum îi faci ce vrei ,o vopsesti ,îi tai aripile(asa nu-ti mai roieste anul viitor) s.a.m.d.
Inainte de a o pune inapoi pe rama de unde ai capturat-o ,asigurate ca i s-a uscat vopseaua. Urmareste-o un minut - 2 savezi cum o primesc albinele.
Asta-i tot!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Barbu Florin Nicolae » 17 Mar 2015, 21:05

chestia cu taiatul din aripi cred ca e poveste ca eu nu am citit-o nicaieri :lol: .Sa-i tai din aripi sa nu mai roiasca,ha ha ha
Sanatate!
Barbu Florin Nicolae

Mesajde mausica » 17 Mar 2015, 21:08

Barbu Florin Nicolae scrie:chestia cu taiatul din aripi cred ca e poveste ca eu nu am citit-o nicaieri :lol: .Sa-i tai din aripi sa nu mai roiasca,ha ha ha

hahaha mai citeste putin poate data viitoare nu mai dai cu stangul in dreptul ;)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde daffid mihailov » 17 Mar 2015, 21:15

Daca vrea sa roiasca o sa o imping afara. Dar pana atunci e posibil sa o schimbe. :lol:

Acum pe topic. Ai fisa familiei de albine? Daca nu ai matci marcate, le notei in caiet, nr stupului, anul. Se mai schimba si pe cale linistita, insa tot te ajut o evidenta. Daca oua bine, nu conteaza anul!
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde mellis » 17 Mar 2015, 23:01

Barbu Florin Nicolae scrie:chestia cu taiatul din aripi cred ca e poveste ca eu nu am citit-o nicaieri :lol: .Sa-i tai din aripi sa nu mai roiasca,ha ha ha

Oare totul despre apicultura este scris in carti? Pai daca nu mai sunt secrete de ce mai invatam mereu cate ceva, daca ar fi tot in carti...de ce mai avem acest forum? Ca ne place noua sa stam la povesti si sa ne intepam - si asta e adevarat...
Oare de ce sunt multi apicultori cu multe familii si experienta ce practica ceasta metoda? Au ei ciuda pe matca aia cu aripi?
Scuzati ca sunt in afara subiectului...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde TDI » 18 Mar 2015, 10:42

Tăierea aripilor e considerata o procedura cruda, la stupinile bio cu certificat - e interzisa in mod expres taierea aripilor.
Efectiv întârzii roitul cu 4-5 zile, matca bătrână neputând sa zboare, familia de albine asteapta ca matcile tinere sa fie apte de zbor si de imperechere3-5 zile de la eclozionare.
Din ce-am mai văzut pe forum si jn alte patru, o matca bătrână cu aripa tăiată firteaza roiul sa se așeze lângă stup sau chiar sa intre înapoi.
TDI

Mesajde daffid mihailov » 18 Mar 2015, 16:56

In frigurile roitului tot intra. Si ce-ai facut? Sa zicem ca nu pleaca. Ok, dar nici de treaba nu mai are chef. Ai pierdut culesul. Eu as fi preferat sa il culeg din pom. Am rupt si eu la botci, si parca mai bine ii lasam in pace, decat sa prelungesc agonia. In unii ani merge, in altii2014 nu. Alte ori stiu ele si le rod. E greu sa iei decizii in functie de ce e in teren. Asa la teorii suntem buni toti...
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde TDI » 18 Mar 2015, 17:08

Eu personal am tăiat cate o pereche de aripi la 3 matci. N-am mai repetat experimentul.
Teorii... Atât timp cat scriem si nu suntem intr-o stupina exemplificand, toate conversatiile sunt o teorie si... altele.
TDI

Mesajde proapis13 » 18 Mar 2015, 18:10

Am un var ce in fiecare primavara,cand permite timpul marcheaza si taie aripile reginelor din anul anterior...cateva sute... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde daffid mihailov » 20 Mar 2015, 10:58

Si ce vrei sa spui cu varul? :roll:
daffid mihailov

Mesajde mellis » 20 Mar 2015, 11:14

Un banc despre var ;)..
Manole pe schela catre calfa pe nume Make..
- Make - Var
-Make love, not war ;)
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR