Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Se poate trai doar din apicultura?

Mesajde popik50 » 06 Noi 2011, 16:24

Va multumesc tuturor pentru opinii, sfaturi , deschidere si eu cred ca cine a citit postarile a inteles cel putin teoretic cum sta treba cu profitul de pe urma albinelor.Eu unul am concluzionat asa :
- ai nevoie de multa informatie si de oameni cu experienta in domeniu care la nevoie sa te ajute practic
- banii de investitii (si nu putini) pe care sa nu te astepti sa ii recuperezi curand + riscul de a pierde banii investiti
- dragoste si pasiune pentru albine
- perseverenta chiar daca vei incepe cu stangul si mult optimism
- familia sa te ajute in aceata meserie
- in caz de productie sa ai si piata de desfacere
- vreme frumoasa in perioadele de cules
- sa nu fii lacom pentru ca vei pierde etc... etc...
popik50

Mesajde gica » 06 Noi 2011, 17:03

Popik50 inainte de a avea nevoie de cele enumerate mai sus trebuie sa sti minim trei lucruri:
-cand deschizi un stup trebuie sa sti ce trebuie sa fie in el.Cand il inchizi trebuie sa sti ce va fi in el peste doua luni.
-sa te tine mintea la asta pentru minim 200-300 de stupi
-sa ai minim doua alternative pentru urmatoarele doua luni.
Atunci vei putea trai la sigur numai din apicultura.
Vezi ca sunt multi care reusesc asta.Eu nu sunt printre ei.Eu incerc sa-mi rotunjesc pensia cu 100 lei/stup si an.Ce este in plus investesc.Din anul asta nu prea am ce investi pentru peste doi ani.Pentru la anu am.Ca asa se calculeaza astea.
gica

Mesajde popik50 » 06 Noi 2011, 17:59

Nea Gica imi pare rau pentru dumneavoastra ca anul acesta nu a mers treaba cu stupii dar cred ca pe viitor veti avem si satisfactii financiare de pe urma lor. Faptul ca aveti albine de ani buni ma face sa inteleg ca iubiti meseria asta si o faceti din dragoste pentru ele.
Acum legat de sfaturile dumneavoastra , sunt perfect deacord . Mie unul sa lucrez cu 200-300 de stupi mi se pare imposibil. E greu sa si numeri pana la 300 dar sa mai stii si ce se afla in fiecare stup si cu ce probleme se confrunta fiecare. Nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna sa intre in frigurile roitului jumatate din ei sau sa se imbolnaveasca . E foarte complicat si nu asi incerca sa imi bat joc de saracele albine.
Momentan am 27 de familii si sper sa fie bine pana la primavara . Poate la anul o sa ajung undeva pe la 50 - 60 fam si daca va mai fi timp si Dumnezeu ne va mai da zile voi vedea ce voi mai face pe viitor dar pana atunci sa ne bucuram de ce avem.
Nea Gica iti doresc toate cele bune si sa mananci cat mai multa pensie :D
popik50

Mesajde proapi » 06 Noi 2011, 18:23

Popik 50, treci pe investitii si ai sa vezi daca poti trai sau nu din apicultura.
Sunt ani buni si mai putini buni. Eu asta fac de 30 de ani.
proapi

Mesajde gica » 06 Noi 2011, 18:56

Proapi are dreptate.Orice drum lung incepe cu primul pas.(proverb chinezesc)
In alta ordine de idei sa tii matale o evidenta stricta a cheltuielilor si veniturilor.Sa pui la cheltuieli anuale obligatoriu 15% din valoarea unui stup(stup cu albine cu tot si echipat complet) la amortizare anuala si 100 lei munca matale.Pe langa astea mai sunt o multime de cheltuieli.Vezi ce venituri ai,daca trec de cheltuieli e f.bine.Asta e profitul.Ce trece de cheltuiei.Cu care poti face ce vrei.
Referitor la evidenta,acum doi ani pe 2 decembrie am cunoscut un stupar.Manca dupa ce mancau albinele,se culca dupa ce se culcau albinele si ierna odata cu ele cum zice ioan Guist. Stia fara evidente ce era in fiecare din cei 600 de stupi.
Pe acest om l-am mai vazut cu drag de doua ori de atunci.Si ne despart 700km.
Da-i bataie si timpul va arata ce si cum.
Acum ca suntem catre final dupa 14 pagini singurul nemultumit a ramas colegul mibu.Oricum,a promis ca ne invata ceva.
Sincer abia astept ca nu stau de tampit pe forumul asta.Anul asta nu l-am pierdut.A scapat un coleg ceva important pentru mine.Mai zic si eu cate una.
gica

Mesajde mibu » 07 Noi 2011, 00:58

colegu gica! cine vorbeste de suparare?
n-ai observat ca dupa pai'spe pagini un om a inteles care-i treaba cu albina !
a fost nevoie de o oarece contradictie ca omul sa vada ce si cum !
care ar fi fost starea lui acum daca noi astia nascuti mai de mult am fi sarit la unison in capul lui ?
sunt sigur ca ai prins ideea !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde CATALIN » 07 Noi 2011, 01:24

nu inteleg de ce uni apicultori au postat cum ca nu sar putea trai din apicultura si au dat o gramada de exemple cand eu stiu din cate am vazut si din cat mam interesat eu ca asa ceva e posibil bineinteles de la un anumit nr de stupi
sunt de acord ca nu o sa faci asta fara sa-ti si placa sa iubesti albina sa o intelegi sa traiesti odata cu ea sa iei exemplele ei harnic strans organizat si lista poa continua
mai ales acum cand mai poti prinde si cate un dosar p la UE
cunosc apicultori care au iesit la pensie de la ser si au ramas sa se ocupe numai de albine credeti ca traiesc asa bine cu masini si situati bune doar din pensi d alea d 500 600 roni va spun eu ca nu......
parerile sunt impartite si fiecare decide ce o sa faca sfatul meu e sa nu demoralizati daca vreti cu tot dinadinsul sa traiti din asa ceva
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde mibu » 07 Noi 2011, 01:32

cataline !citeste tot din urma si ai sa intelegi multe !
unde nu intelegi intreaba ca nu-i nici o rusine !
sanatate !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde stroe » 07 Noi 2011, 15:39

Absolut oricare dintre noi poate face un calcul cu veniturile si cheltuielille pe care le presupune apicultura si daca poate trai din diferenta luand in considerare ani buni si ani rai si chiar eventuale accidente.Trebuie luata in calcul si cheltuiala cu contributia pentru fondul de asigurari sociale si sanatate functie si de pensia pe care o vrei. Eu cred ca se poate trai din apicultura.
stroe

Mesajde genutzu » 07 Noi 2011, 15:54

HAIDETI SA-MI SAU SI EU INCA ODATA CU PAREREA PRINTR-O INTREBARE:
Din care meserie facuta cu pricepere,daruire, constiinta lucrulu facut bine pana la capat nu se poate trai????
genutzu

Mesajde mibu » 07 Noi 2011, 16:34

domnilor ! acest subiect a fost lansat cu ceva timp in urma de -popik50 - si omul avea mari sperante ,in sensul ca va afla un DA de la cei care se ocupa de apicultura mai de mult timp !
daca veti citi cele 14 pagini anterioare veti vedea cu usurinta 'tampoanele' pe care le-a primit acest om de la cine credeti? de la cei carora le cerea ajutor !
atunci am intrat in aceste discutii,ocazie cu care mi-am mai facut citiva'prieteni' l-am incurajat cum am stiut mai bine , iar dupa ceva timp ....iata rezultatul !
ma bucura faptul ca aflu in continuare si pareri pro !
sanatate!
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde jimm » 07 Noi 2011, 17:57

Astazi am fost la unu' care nu are nici o tangenta cu apicultura, face garduri din beton si pavele si face asta de 5 ani, inainte facuse echipament de protectie...
In curte un pavilion pt 50 de familii nou nout nepopulat urmeaza la primavara.
Daca "investitorii" se orienteaza catre apicultura inseamna ca se castiga.. ca nu era nebun un oportunist, adica investitor - denumire de larga circulatie in Romanica sa investeasca daca nu era profit.:? :idea:
Sa vina investitorii cu banu'!!!!
jimm

Mesajde pst_claudiu » 07 Noi 2011, 19:10

Pentru cei care cred ca se poate trai din apicultura pun cateva intrebari:
1. Cati din cei care au albine s-au dezvoltat exclusiv cu banii castigati din albine?
2. Ce te faci cand intr-un an din 60 de familii ramai cu 6.
3. Ce te faci intr-un an cand ploua non stop (cum a fost anul trecut) sau e un an secetos cum a fost acum cativa ani?Sau daca sunt doi ani la rand la fel?
4. Ce te faci cu mierea daca faci si nu ai asigurata desfacerea?
5. Cineva spunea ca daca vrei sa te apuci de agricultura trebuie sa ai simtul umorului dezvolat.
pst_claudiu

Mesajde alexandrucucu » 07 Noi 2011, 20:25

Eu am alta parere. Subiectul a fost deschis asa ca sa mai pierdem timpul sa ne mai facem dusmani [in gluma] si sa avem de treba. DE CE ? Pai Popik 50 zice ca are 27 de stupi oare nu a rezlizat pina acum ce se poate ? Adica el nu stie ce pote sa insemne un an prost ? Adica el nu stie cind stoarce mierea cita scoate despre ce e vorba ? Adica el nu stie cit costa intretinerea unui stup ? Hai sa fim seriosi. Cind ai 27 de stupi ar trebui sa stii sau este ceva care nu e in regula. :roll:
alexandrucucu

Mesajde popik50 » 07 Noi 2011, 21:31

alexandrucucu scrie:Eu am alta parere. Subiectul a fost deschis asa ca sa mai pierdem timpul sa ne mai facem dusmani [in gluma] si sa avem de treba. DE CE ? Pai Popik 50 zice ca are 27 de stupi oare nu a rezlizat pina acum ce se poate ? Adica el nu stie ce pote sa insemne un an prost ? Adica el nu stie cind stoarce mierea cita scoate despre ce e vorba ? Adica el nu stie cit costa intretinerea unui stup ? Hai sa fim seriosi. Cind ai 27 de stupi ar trebui sa stii sau este ceva care nu e in regula. :roll:

Domnule eu am cumparat 14 familii in luna iunie si am facut din ei inca 13 si am ajuns la un total de 27 de stupi. Nu am plecat cu ei in pastoral si am scos la floarea soarelui 120 kg total(si am fost multumit) pentru ca multi erau roi. A trebuit sa le las resurse pentru iarna. Asa ca nu cred ca stiu totul despre stupi . Am precizat ca am mai avut timp de 3 ani vreo 8 buc dar tot tinuti acasa si nu am avut rezultate spectaculoase , fapt pentru care am tinut sa intreb ceeace am intrebat.
ps : Acum sunt lamurit dupa tot ce s-a spus in acest topic
popik50

Mesajde Ioan Guist » 07 Noi 2011, 22:07

Mai baieti, mai colegi,
ce e asa greu? Cand vine cineva si te intreaba daca poate trai din urmatoarea ...meserie, nu poti sa-i spui in doua fraze: Da ba poti!.Ca nu sti daca omu e ...intreg la cap sau la fizic.Nu sti daca are vasta la cre-si permite sa riste 5 ani sa zicem.Cum sa zic, suntem pe net si nu ne cunoastem.Putem sa scriem vrute si ne vrute.Da! ba se poate sa traiesti din apicultura.Ca uite si astazi sunt albine plimbate in toata lumea.
Chestiunea nu e asa ...neagra si ...alba.Nu e... da si nu.Am vazut in 1o ani de apicultura multi doritori sa o ia pe picioare propii pe linga albine.Acum nu mai sunt.Astia nu sunt nici pe net.Daca-i intrebi pe ei ...o sa zica ca nu se poate.
Acilea pe forum de apicultura , vi si zici: Se poate??.Ca eu vreu si am chef!!Ce sa zica asta ce scrie pe acilea? Ca ...ba frate , vezi ca e grele...ca ai de strans cureaua...ca nu e chiar aritmetica simpla...ca sunt multi care au incercat ca ... alea alea.
Daca cel ce da din tasta nu sare sa-ti cante tie la lingurica, cu ..."foarte bine leatule, brici ca ai luat lozul cel mare, ai nimerit in oala cu cacao, esti cel mai bun...poti sa te culci, ia o bere si calculeaza ca deacum curge" si incearca sa regleze chestiunea pe ...dus rece, nu inseamna ca e speriat de concurenta.
Altfel.De doi ani vin pe net, o generatie de noi apicultori ce le au cu calculele si mai putin cu rabdarea.Va rog sa ma credeti ca am cumparat pana acum 9 sau chiar 10 stupini de la oameni ce ...au vrut sa traiasca din albine.Am cumparat cu rame,foite, bidoane,furculita,dalta, afumatoare...tot.Au sarit in sus ca au scapat de ele.Am cumparat familie de 3 rame in aprilie cand ale mele erau pe 8.
Acilea nu merge cu 2x2 fac 4.E grele.E... 6 ani de forum si de informatie pe net.Ca sa ce? sa descoperi ca pana nu treci prin ele nu sti nimic.
Va rog sa intelegeti! nu are nimeni nimic cu nimeni.Doar ca e greu sa zici cu mana pe inima unui no-name, unui anonim, "da ba ! ce mai astepti? ia si tu 200 si fa bani"
Peste toate astea vine unul sau altul si baga batul prin gard.'tz vine sa te sui pe pereti.
Si uite asa...te lasi de toate si te iei de ale tale.

Retineti.Foarte important.Apicultorii ce traiesc astazi din albine, au ajuns unde au ajuns , in perioada cand nu exista internet.Si...cartiile se dadeau cu ...imprumut.
Sunt curios cand apare primul traitor din albine , crescut pe net.Personal am o teorie.Nu se poate.

Succes fiecaruia!
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE