Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cum se roiesc albinele

Mesajde ioan72 » 09 Iun 2014, 18:28

sunt incepator, am 3 stupi dati pe un vecin cu stupina mare si vechi in meserie la cules tei si floare, iar in primavara as vrea sa i dublez macar, dc o fi anul bun!!! :D nu stiu cum se roieste artificial un stup si as vrea sa invat dc vrea cineva sa spuna asa mai pe babeste.... multumesc!!!
"In cele necesare unitate, in cele indoielnice libertate si in toate iubire"
ioan72

Re: cum se roiesc albinele

Mesajde proapis13 » 09 Iun 2014, 18:33

Bun venit pe forum !!!!
Daca vrei sa-ti maresti efectivul de albine citeste cu atentie topicele de la adresa de mai jos
si o sa gasesti acolo metoda ce ti se potriveste micutei tale stupine
viewforum.php?f=7
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde MIHAI BALS » 09 Iun 2014, 19:09

e mult de citit acolo,hai sa-ti spun repede si babeste:
primavara,incepand cu martie,intre orele 9-10 si 15-16 te apuci si bati in stup cu o nuia,da sa nu fie nici prea mare nici prea mica.
ele considera ca locul nu este prea bun pt ele si se apuca sa roieze.
alte intrebari,sa traiti?
MIHAI BALS

Mesajde proapis13 » 09 Iun 2014, 19:36

MIHAI BALS scrie:intre orele 9-10 si 15-16 te apuci si bati in stup cu o nuia,

Mai bine folosesti metoda ,,Cutremurul''....e mai eficace...
De ce sa dai cu boata cind mai bine... il zgiltzai ..... ele cred ca e cutremur si hop-sus pe creaca.... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde MIHAI BALS » 09 Iun 2014, 19:40

uite ca la asta nu m-am gandit,omul cat traieste invata!
MIHAI BALS

Mesajde un OM » 09 Iun 2014, 20:02

Rupe din timpul tau. Te duci cu vecinul cateva zile in ajutor, la orice te-o pune sa faci nu zici nu. Porma vezi care se roieste primul, dumneata sau...albinele.
un OM

Mesajde alt stupar » 09 Iun 2014, 22:08

ioan72 scrie:sunt incepator, am 3 stupi dati pe un vecin cu stupina mare si vechi in meserie la cules tei si floare, iar in primavara as vrea sa i dublez macar, dc o fi anul bun!!! :D nu stiu cum se roieste artificial un stup si as vrea sa invat dc vrea cineva sa spuna asa mai pe babeste.... multumesc!!!

da da
traieste-ti iluzia
dubleaza, tripleaza asa... mai pe babeste.
Avem noi oare dreptul sa-ti frangem visul ? :shock:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde victor s » 09 Iun 2014, 22:28

Cata rautate domne'...auzi, cutremure, nuieluse... :o intepaturi la greu ! Dar tu nu te demoraliza Ioane, da-i drumul la intrebari si o s-o scoatem noi la cap intr-un fel sau altul !
p.s. Singura conditie, pune si tu intrebari mai serioase nu d-astea cu roitul...!
victor s

Mesajde TDI » 10 Iun 2014, 10:06

Nu umbla în familii. Pe la 15 aprilie le completezi cu 10 rame şi aştepţi. Dacă ai noroc le vezi pe creangă şi dacă ai şi mai mare noroc ajungi la ele. Acum vreo 70 ani străbunicul nu folosea încă stupi sistematici, folosea coşniţe din nuiele împletite lipite cu lut. Îşi punea copii să pândească buduroaiele, când roiau: "Tată, tată hai că iar au roit!" Şi atunci lua naştere un nou buduroi. Extracţia se făcea în iulie, august, se omorau albinele cu apă sau sulf şi mierea se storcea cu mâna. Băbeşte! Cu 20 de ani mai târziu, apăruseră stupii sistematici, centrifuga ' îmi povestea mai deunăzi un prieten cum a lăsat el o oală de lut nepăzită, copil fiind şi 2 purceluşi au reuşit să dea de oală şi să o răstoarne, după s-au bălăcit în miere şi au ieşit la plimbare, la început a fost bine, după au dat albinele de ei. Să te ţii guiţături, înţepături şi circ. Şi atunci prietenul meu a făcut cunoştinţă cu centura tatălui său.
TDI

Mesajde PAGANEL » 10 Iun 2014, 13:03

Nu credeam ca am sa citesc asa ceva pe forum. M-am umflat de ras. Numele topicului trebuia sa fie-Urzica. Si eu care credeam ca sunt un mare puturos si nu citesc. Mestre, ma intreci cu muuuult. Un amic spunea-Lasama frate cu cititu. Am telefon si daca totusi am o problema, intreb pe forum, ca..trebuie sa imi raspunda astea.Ca deaia e forum. Sa iti dau in privat numarul lui, sa va faceti o asociatie? Cand toata lumea incearca sa tina familiile cat mai numereroase, sa nu roiasca, domnia ta vrei exact invers. Iti multumesc pentru portia de ras. Mi-ai inseninat ziua. Pentru asta o sa iti dau cea mai tare metoda de roire. Este GARANTATA. Ei un marcher de culoare rosie si unu de culoare negra. Iei la mana fiecare rama si marchezi albinele, una cu rosu, una cu negru. Albinele ramase pe peretii stupului, le marchezi in galben.Dupa ce termini, se vor forma 2 tabere. Daca le marchezi corect(una rosie, una neagra) si nu ratezi niciuna, se vor desparti in doua. Nu or sa se suporte. Cela nemarcata, vor fi alungate din cuib.Deci mare atentie. Le lasi 2 ore si 14 secunde si exact atunci, deschizi capacul lazii. O sa le gasesti despatrite in 2 tabere. Aici intervine albina marcata cu galben. O sa o gasesti intre ele, pe post de arbitru, tampon, politist din intersectie. Trebuie sa ai langa tine gata pregatita lada unde vrei sa le ,,roiesti" si scoti ramele unde este una din tabere. Cand termini, imparti albina galbena intre lazi ( vor fi mediatori intre cele 2 tabere). Daca ai timp, e foarte bine cand le marchezi, sa le dai si cate un nume. De preferat, la cele rosii sa fie nume de sfinti din calendarul ortodox, iar la cele negre, din cel catolic. Daca vei face intrutotul cum te invat eu, succesul este GARANTAT.
Trebuie sa mai adaug ceva la metoda domnului TDI. Ramele se baga pe 1 Aprilie, o data cu scumpirile si cu..1 Aprilie.
Da de ce?
PAGANEL

Mesajde ioan72 » 27 Iun 2014, 21:16

Papagal nu Paganel!!!
"In cele necesare unitate, in cele indoielnice libertate si in toate iubire"
ioan72

Mesajde MIHAI BALS » 27 Iun 2014, 23:30

ioan72 scrie:Papagal nu Paganel!!!

esti si nesimtit,dupa cum se vede!
puturosule!
MIHAI BALS

Mesajde MIHAI BALS » 27 Iun 2014, 23:34

ioan72 scrie:sunt incepator, am 3 stupi dati pe un vecin cu stupina mare si vechi in meserie la cules tei si floare, iar in primavara as vrea sa i dublez macar, dc o fi anul bun!!! :D nu stiu cum se roieste artificial un stup si as vrea sa invat dc vrea cineva sa spuna asa mai pe babeste.... multumesc!!!

ce troc ai facut frate?
daca erau 3 stupi PE O VECINA(cu...stupina mare) , mai intelegeam!
MIHAI BALS

Mesajde mihaibursuc » 28 Iun 2014, 11:15

eu cred ca toti ati uitat cum va tremurau mainile si picioarele cand ati gasit primul roi pe craca si cate intrebari stupide am pus toti .nu era mai frumos sa l indrumati unde sa citeasca si sa vedeti ce masuri ia asa nu a inteles nimic de cat ca este ,,nesimtit" cum obijnuiesc unii cam des sa se adreseze altora
mihaibursuc

Mesajde proapis13 » 28 Iun 2014, 15:09

mihaibursuc scrie:eu cred ca toti ati uitat cum va tremurau mainile si picioarele cand ati gasit primul roi pe craca si cate intrebari stupide am pus toti .nu era mai frumos sa l indrumati unde sa citeasca si sa vedeti ce masuri ia asa nu a inteles nimic de cat ca este ,,nesimtit" cum obijnuiesc unii cam des sa se adreseze altora

A fost indrumat unde si ce sa citeasca,tu cu ce l-ai ajutat ??? :?
Topicul trebuia inchis de cind a fost indrumat de mult insa s-a trecut cu vederea acest lucru :!:
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 28 Iun 2014, 16:13

proapis13 scrie:Topicul trebuia inchis de cind a fost indrumat de mult insa s-a trecut cu vederea acest lucru :!:

Mariane, este pagina lui personala. :!: N-avem nici un motiv sa o inchidem.

Ioan72, bun venit pe forum. Nu poti fi stupar fara sa iei intepaturi si nici forumist fara acest risc. Fiind atat de
"la inceput", lasa roitul pentru anul viitor. Acum invata si straduieste-te sa le faci familii puternice, capabile sa traverseze o iarna grea, altfel risti ca in primavara sa nu mai ai albine deloc.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?