Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Recunoastere botci

Mesajde marius16 » 11 Iun 2014, 10:30

Buna ziua !
Sunt incepator si sunt cam neIamurit cum isi dau seama apicuItorii cu experienta care este o botca de roire si o botca de schimbare Iinistita.
As vrea sa stiu si eu care este diferenta intre eIe si cum pot sa fac diferenta intre eIe .
MuItumesc anticipat !
Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut. – Confucius
marius16

Re: Recunoastere botci

Mesajde samuellazea » 11 Iun 2014, 10:36

De regula botcile de roire sunt in numar mare 20+ si sunt pozitionate DE REGULA in partea laterala si de jos a ramei. Dar repet, exista exceptii.
Cele de schimbare linistita sunt in numar mai mic 2-5 si DE REGULA sunt asezate in partea centrala a ramei.

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde CATALIN » 11 Iun 2014, 10:39

Marius..inainte de a-ti da un raspuns am sa-ti pun o intrebare...
daca in partea de jos sau in lateralele ramelor ai sa gasesti botci...de care crezi u ca sunt??
iar daca in mislocul ramelor gasesti botci??
da un raspuns la nimereala
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde marius16 » 11 Iun 2014, 10:48

Din cate am vazut de reguIa ceIe de pe IateraIa si de jos sunt de roire, iar ceIe de schimbare Iinistita cred ca ar fi pe rama ..in campuI ramei.
Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut. – Confucius
marius16

Mesajde marius16 » 11 Iun 2014, 10:49

samuellazea scrie:De regula botcile de roire sunt in numar mare 20+ si sunt pozitionate DE REGULA in partea laterala si de jos a ramei. Dar repet, exista exceptii.
Cele de schimbare linistita sunt in numar mai mic 2-5 si DE REGULA sunt asezate in partea centrala a ramei.

Toate cele bune,
Sami

MuItumesc pentru raspuns !
marius16

Mesajde CATALIN » 11 Iun 2014, 11:34

marius16 scrie:Din cate am vazut de reguIa ceIe de pe IateraIa si de jos sunt de roire, iar ceIe de schimbare Iinistita cred ca ar fi pe rama ..in campuI ramei.

vezi.....stiai raspunsul... ;)
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde marius16 » 11 Iun 2014, 11:42

CATALIN scrie:
marius16 scrie:Din cate am vazut de reguIa ceIe de pe IateraIa si de jos sunt de roire, iar ceIe de schimbare Iinistita cred ca ar fi pe rama ..in campuI ramei.

vezi.....stiai raspunsul... ;)

Nu am fost sigur si de asta am zis ca e mai bine sa intreb pe cineva cu experienta.
Va muItumesc muIt pentru ajutor !
Toate bune !
marius16

Mesajde B.K » 11 Iun 2014, 12:13

De mentionat ca si botcile de salvare se mai trag in mijlocul ramei , dar e diferenta mare intre cele de salvare si cele de schimbare linistita.
Asta ca tot suntem la subiectul "botci"
Sanatate !! :D
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde liviutzbogos » 11 Iun 2014, 23:21

BeeeK scrie:De mentionat ca si botcile de salvare se mai trag in mijlocul ramei , dar e diferenta mare intre cele de salvare si cele de schimbare linistita.

Deasemenea, de mentionat ca si botcile de roire le mai construiesc si pe mijlocul ramei...bineinteles, pe langa celelalte zeci construite in josul fagurelui.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde B.K » 12 Iun 2014, 00:02

liviutzbogos scrie:Deasemenea, de mentionat ca si botcile de roire le mai construiesc si pe mijlocul ramei...bineinteles, pe langa celelalte zeci construite in josul fagurelui.

ABSOLUT !!!
B.K

Mesajde maximotgv » 12 Iun 2014, 08:33

BeeeK scrie:De mentionat ca si botcile de salvare se mai trag in mijlocul ramei , dar e diferenta mare intre cele de salvare si cele de schimbare linistita.

Daca sunt ped mijlocul ramei care-i diferenta dintre cele de salvare si cele de schimb linistit? Marimea? Si daca de exemplu sunt 5 botci pe mijlocul ramei (nu stiu de care sunt) le las pe toate sau mai castrez dintre ele?
maximotgv

Mesajde B.K » 12 Iun 2014, 08:39

maximotgv scrie:Daca sunt ped mijlocul ramei care-i diferenta dintre cele de salvare si cele de schimb linistit? Marimea? Si daca de exemplu sunt 5 botci pe mijlocul ramei (nu stiu de care sunt) le las pe toate sau mai castrez dintre ele?

Daca sunt 5 pe mijlocul ramei inseamna ca sunt botci de salvare. Botcile de salvare vor fi multe si mici. Daca vrei sa lasi botci , lasi maxim 2 , dar matcile ce vor iesii din botci de salvare nu vor fi matci de calitate.
B.K

Mesajde marius16 » 12 Iun 2014, 11:38

Am citit undeva ca botciIe de schimbare Iinistita sunt construite din ceara veche, este adevarat ?
marius16

Mesajde B.K » 12 Iun 2014, 11:43

marius16 scrie:Am citit undeva ca botciIe de schimbare Iinistita sunt construite din ceara veche, este adevarat ?

ESTE !
B.K

Mesajde TDI » 12 Iun 2014, 12:03

Nu luaţi ca regulă bătută în cuie cele scrise mai sus, cu toate că nici o informaţie nu e incorectă. Singura modalitate sigură de a deosebi botcile de salvare de celelalte e fundul botcii, dimensiunea - la b. de salvare fundul e celula de albină la celelalte potiraşul.
TDI

Mesajde delorin I » 12 Iun 2014, 12:04

BeeeK scrie:
maximotgv scrie:Daca sunt ped mijlocul ramei care-i diferenta dintre cele de salvare si cele de schimb linistit? Marimea? Si daca de exemplu sunt 5 botci pe mijlocul ramei (nu stiu de care sunt) le las pe toate sau mai castrez dintre ele?

Daca sunt 5 pe mijlocul ramei inseamna ca sunt botci de salvare. Botcile de salvare vor fi multe si mici. Daca vrei sa lasi botci , lasi maxim 2 , dar matcile ce vor iesii din botci de salvare nu vor fi matci de calitate.

Si daca ai matca in cutie si botci pe mijlocul ramei? Mai pot fi de salvare? :D Trebuie facuta diferenta intre botci facute in prezenta matcii si cele in lipsa ei...
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR