Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cat rezista matca neamperecheata la banca?

Mesajde SummerCat » 12 Iun 2014, 00:26

Noroc sa aveti !

Fratilor am o problema, in sensul ca albinele mi-au cam inghesuit talentul de apicultor, pe partea cu inmultirea :)
Ca nu prea mai stiu ce sa mai fac in continuare.
M-am dedat eu placerii apicole in limita timpului si mi-a placut.
Si cu ce-am invatat ete ca le-am trecut in al doilea an.

Pentru nivel de incepator, am invatat destul, dar nu prea m-a interesat asa mult inmultirea.
Am invatat doar sa le tiu santoase, productive, fara roiri, trecusi bine de prima iarna, iar acuma ele imi dau emotii.
De ce? Pentru ca nu stapanesc bine inmultirea lor. Daca as gasi o saptamana sa citesc pe indelete ceva buchii, tare mi-as completa golurile pe inmultire-albina. Dar, masa lui, ca timpul nu ne mai ajunge ca sa facem ce vrem.

Nu le-am inmultit pana acu, dar acu, merita o cercare, dar pe indelete ca tot nu stapanesc bine.
Omul de unde cumpar albinele, imi tot zice hatru "invata sa le inmultesti si fara bani".
Numai ca ii replic mereu, ca timpul nu-i lung ca s-o invat si pe asta.
Ete ca incerc, ca s-a itit ocazia... :

Ieri la un stup plin de botci (in josul ramei, iar stupul remarcai ca e fara matca; este barbosul "ZZ Top de club" din postarea trecuta), am recoltat botci mai mari (pe restul le-am chilarit) le-am pus in bigudiuri dalea de plastic atarnate de o rama goala, in mijlocul cuibului.
Azi tocma ce iesira 3, dolofane si frumusele, si cred ca o sa mai iasa cateva.
Dar am si pastrat 2 rame, fiecare cu cate o botca mare nerecoltata pe care le-am dat in doua roinite cu 5R fiecare, cu tot ce le trebuie. Cred ca o sa-si traga si ei..

Asa ca o sa raman cu cateva matci in bigudiu, neamperecheate, berechet pentru mine... si neasteptate.
Ma bate gandul sa mai iau o familie puternica sa mai fac doua roinite cu fermecatoarele matci neamperecheate, cat sa le umplu golul cu dragoste :)

Din ce mai stiu, stiu ca e greu cu cele neamperecheate, ca e rata mica de acceptare.
Asa ca-ntreb:
1. Sa incerc ceva cu ele, merita efortul incepatorului pentru cateva roiuri?
2. Cam cat rezista matcile neamperecheate in bigudiurile alea in stup, asa ca o banca de rezerva?
Pana vad ce fac cu ele.
3. Cum e cu albina culegatoare, daca culegatoarele nu-s prezente, merge roiul, traieste cu apa si siropuri?
Ca la mine nu merge sa mut 2 stupi in locul altuia vechi, ca am spatiul pentru stupi limitat si nici nu pot sa carutz la 3km.
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Re: Cat rezista matca neamperecheata la banca?

Mesajde TDI » 12 Iun 2014, 09:17

1. Sunt mătci de roire. Momentan tot de roire folosesc şi eu cu toate că nu la întâmplare. 2. Le poţi ţine 5-7 zile 3. Efortul? Costurile. La 1 noiembrie trebuie să ai 5 rame pline de albină şi 10-15(1 noiembrie-1 martie consumă aprox 7 kg, restul consumă în martie) kg pe familie de hrană. 4. Dacă-ţi place, merită. 5. Dacă cumperi o familie, trebuie să fie una mare sau foarte mare, puiet căpăcit pe echivalentul a 6, 7 rame şi 20 rame albină. Cred că ieşi cam la acelaşi preţ cu 3 roiuri ok. Şi nu mai rişti să se piardă mătcile la împerechere.
TDI

Mesajde B.K » 12 Iun 2014, 11:42

SummerCat scrie:Ma bate gandul sa mai iau o familie puternica sa mai fac doua roinite cu fermecatoarele matci neamperecheate, cat sa le umplu golul cu dragoste :)

Nu ai nicio garantie ca matcile alea o sa le vezi pontant pe rama. Pune mana frumos si fa 2-3 micronuclee de imperechere si baga matcile la imperecheat inainte sa cumperi albine. E simplu !
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde italianu » 12 Iun 2014, 20:57

bine bine ,dar nu ati raspuns niciunul cit timp poa' sa stea neimperecheata! :lol:
io stiu,si o sa va spun! ;)
@TDI mult mai mult
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde janese » 12 Iun 2014, 21:03

italianu scrie:bine bine ,dar nu ati raspuns niciunul cit timp poa' sa stea neimperecheata! :lol:
@TDI mult mai mult

neimperecheata poate sa stea si o viata ca devine trantorita!!!...intrebarea e cat putem s-o tinem inchisa ca apoi sa mai plece la zbor de imperechere...si sa poata ponta oua fecundate,,,,,,,,maxim patru zile- soare
janese

Mesajde TDI » 12 Iun 2014, 21:31

Maturitatea sexuală a mătcii este atinsă în ziua a 5-a. După o logică elementară dacă albinele au întârziat roirea cu o zi, maturitatea este atinsă cu o zi mai devreme. Am pus mătci eclozionate cu 5 zile înainte unse cu miere în nuclee orfanizate de 2-3 zile. S-au împerecheat 5 din 6, au mai supravieţuit 6 din 20. Mi se pare o excepţie totuşi. După 2 săptămâni s-a trântorit. Împerecheate pot sta cât le hrăneşte albina probabil.
TDI

Mesajde Mircea_63 » 12 Iun 2014, 21:51

Problema nu consta in cat rezista, ci e mult mai simpla: ideal este sa se imperecheze in primele zece zile. Dupa cca, 30 de zile, poti sa si uiti de ea. Devine un fel de d-soara batrana si chiar daca mai ponteaza, rezultatele sunt dezamagitoare.

Daca te intrebi cat rezista ...fara mancare, nu uita ca pana la imperechere matca mananca miere.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde TDI » 12 Iun 2014, 22:18

30 zile de la eclozionare? Nein! Recomandat 9-10 zile, în condiţii de vreme rea 10-11 - eu le păstrez şi la 15. Mai mult nu mi se pare logic. O să fie o matcă care o să-mi populeze lada cu albină, mai rău o să crească şi trântori. Miere lipsă la respectiva matcă.
TDI

Mesajde Mircea_63 » 12 Iun 2014, 22:21

TDI, mai citeste o data postarea mea. Te rog. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde TDI » 12 Iun 2014, 22:25

Mircea_63 scrie:TDI, mai citeste o data postarea mea. Te rog. :D
I-am pus altă pălărie Mariei, mai explicită după interpretarea mea.
italianu scrie:bine bine ,dar nu ati raspuns niciunul cit timp poa' sa stea neimperecheata! :lol:
@TDI mult mai mult
La pct.-ul 2 de mai sus am scris 5-7 zile referitor la mătcile împerecheate. P.S. Excepţiile există dar fără rezultate optime.
TDI

Mesajde italianu » 12 Iun 2014, 22:44

24 de zile de la eclozare mai exact ,dupa cum zice janese,, se trintoreste''.
Adevarul ca in micronuclee le string de git mai devreme.
italianu

Mesajde TDI » 12 Iun 2014, 23:22

La mine s-a trântorit în 14-18 dar avea deja două împerecheate în aceeaşi familie, am uitat-o în cutie. :D
TDI

Mesajde SummerCat » 13 Iun 2014, 00:14

TDI scrie:1.Dacă cumperi o familie, trebuie să fie una mare sau foarte mare, puiet căpăcit pe ..
Aaaa nu, nu... cand am zis ca "iau o familie de albine mai puternica", nu ziceam c-o cumpar, doar ca iau una de se gaseste in batatura, puternica si mai fortoasa.
Hai ca fac o proba peste doua zile: umplu doua roinite din stupul cel fortos, o sa le bag la beci o zi, si le pun cate dupa aia cate o matca neamperecheata, in bigudiu.
Incerc vreme de doua saptamani, daca NU LE VAZ outzele :) , atunci le reunesc la baza.
Si atunci o sa las o vreme inmultirea albinelor, pana cand o sa prind cum se face "a la carte".

TDI scrie:1. Sunt mătci de roire.
Asa mi-am spus si eu, sigur sunt de roire.
Insa a mai fost o botca FIX in centrul unei rame. Aia am pasat-o cu tot cu rama, la o roinita.
Te rog sa-mi spui ce crezi tu, cam ce e in stupul asta, pe intelesul meu, adica : lipsa matcii, garla botci de roire si una pe mijloc.
Anul trecut am mai avut botci, dar era matca era prezenta si presta excelent.
Botcile alea le-am chilarit pe toate, de le-a trecut pohta de roit.
Dar anul asta lipsa matcii m-a luat prin surprindere, in plin procesul de pregatire de roit.

Vreau sa pricep, sa nu ramana mintea proasta.
Ca mintea omului e perversa: te macina pana nu aflii un raspuns bun.
De pe net, de pe la prieteni, toate raspunsurile sunt de bun augur. In timpul care mai e...

Ca uite asa am mai avut un caz saptamana trecuta cu un stup cumparat anul asta: a avut cam doua ceshcute de albina moarta la urdinis,
Si ma uit io mai atent pe pamant, si vaz printre mortaciuni ....multi trantori.
Ma uit eu si mai atent in urdinis, si vaz cate doua albine calare pe cate un trantor care indraznea sa intre, ca sa-i faca felul. Si asta cam la fiecare trantor ce incerca cumva sa intre la stup.
....
Intrebarile racaie ca dracu', asa ca trec pe goagal: vaz un caz asemantor prin america: la fel a patit o anume dama cu stupii: dupa vreme ploioasa, cu un cules care mergea spre ciu-ciu, dama americanca constata ca are trantori morti pe pamant la urdinis.
Ce dedusese dama dupa consultari cu altii, ca s-a intamplat: lipsa de cules, albinele incearca sa pastreze rezervele. Si chiar asa fu: am deschis stupul si intradevar asa era....papica era subtire.
Asa ca l-am suplimentat cu bunatati.

TDI, boierilor, merci de raspunsuri. Io cand port discutii pe forumuri, ma apuca vrednicia.
Uite ca azi, fiindca s-au nimerit ceva zile libere, m-a mancat pasiunea si mi-am facut una care tre sa nu lipseasca: un asambleur de rame.
E bun tare. S-a nimerit sa fie de 34 de rame. Cu asta e meseriasa munca la rame.
Maine cre ca incerc o imbunatatie a aparatului pentru insarmare, sa ii fac niste role..
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde TDI » 13 Iun 2014, 00:33

Stupii, respectiv mătcile cu rezultate bune sau foarte bune rareori confirmă în al doilea an. Am avut situaţii unde din schimbare liniştită a trecut în roire şi invers, altele în care a ros botcile de S.L. şi imediat după a trecut în roire. Alte situaţii în care după S.L. a dispărut matca, alte situaţii în care deşi matca era în stup nu a mai pontat 4-14 zile, de obicei după ce intra în friguri si eu o dijmuiam. Ia-te după rezultate, începând cu 1 august: 1. Populaţie 2. Rezerve hrană 3. Aceeaşi situaţie în primăvară 4. Producţie 5. Prag intrare în friguri/roire; în următorul an la fel. Pe cei mai buni i-am forţat eu să intre în friguri cu puiet la eclozionare şi miere. În acelasi timp elimini pe cei neproductivi, agresivi, puiet văros, tot ce nu-ţi place.
TDI

Mesajde vasilefi » 13 Iun 2014, 22:29

duminica se fac doua saptamani de cand am prins un roi.
ieri la verificare nu avea nici un ou, dar era matca...
s-o mai las? sa-i dau botca?
daca rezista doua saptamani la banca... atata rezista banuiesc si in roi?
matca imperecheata primesc doar in 26 iunie
vasilefi

Mesajde italianu » 14 Iun 2014, 16:38

vasilefi scrie:duminica se fac doua saptamani de cand am prins un roi.
ieri la verificare nu avea nici un ou, dar era matca...
s-o mai las? sa-i dau botca?
daca rezista doua saptamani la banca... atata rezista banuiesc si in roi?
matca imperecheata primesc doar in 26 iunie

Cind roieste trebuie sa fie ecluzionata de cel putin 4-5 zile ,plus 14 de cind l-ai prins fac 18-19 zile. Poti sa-l mai lasi o saptamina ,dupa da-o cu capul de pereti.
In micronuclee au graba sa se imperecheze si am gasit oua in a noua zi de la eclozare. Se schimba povestea intr-o familie numeroasa ,acolo intirzie destul de mult,dar in 24 de zile daca nu ,va depune d
italianu

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR