Fratilor am o problema, in sensul ca albinele mi-au cam inghesuit talentul de apicultor, pe partea cu inmultirea
Ca nu prea mai stiu ce sa mai fac in continuare.
M-am dedat eu placerii apicole in limita timpului si mi-a placut.
Si cu ce-am invatat ete ca le-am trecut in al doilea an.
Pentru nivel de incepator, am invatat destul, dar nu prea m-a interesat asa mult inmultirea.
Am invatat doar sa le tiu santoase, productive, fara roiri, trecusi bine de prima iarna, iar acuma ele imi dau emotii.
De ce? Pentru ca nu stapanesc bine inmultirea lor. Daca as gasi o saptamana sa citesc pe indelete ceva buchii, tare mi-as completa golurile pe inmultire-albina. Dar, masa lui, ca timpul nu ne mai ajunge ca sa facem ce vrem.
Nu le-am inmultit pana acu, dar acu, merita o cercare, dar pe indelete ca tot nu stapanesc bine.
Omul de unde cumpar albinele, imi tot zice hatru "invata sa le inmultesti si fara bani".
Numai ca ii replic mereu, ca timpul nu-i lung ca s-o invat si pe asta.
Ete ca incerc, ca s-a itit ocazia... :
Ieri la un stup plin de botci (in josul ramei, iar stupul remarcai ca e fara matca; este barbosul "ZZ Top de club" din postarea trecuta), am recoltat botci mai mari (pe restul le-am chilarit) le-am pus in bigudiuri dalea de plastic atarnate de o rama goala, in mijlocul cuibului.
Azi tocma ce iesira 3, dolofane si frumusele, si cred ca o sa mai iasa cateva.
Dar am si pastrat 2 rame, fiecare cu cate o botca mare nerecoltata pe care le-am dat in doua roinite cu 5R fiecare, cu tot ce le trebuie. Cred ca o sa-si traga si ei..
Asa ca o sa raman cu cateva matci in bigudiu, neamperecheate, berechet pentru mine... si neasteptate.
Ma bate gandul sa mai iau o familie puternica sa mai fac doua roinite cu fermecatoarele matci neamperecheate, cat sa le umplu golul cu dragoste
Din ce mai stiu, stiu ca e greu cu cele neamperecheate, ca e rata mica de acceptare.
Asa ca-ntreb:
1. Sa incerc ceva cu ele, merita efortul incepatorului pentru cateva roiuri?
2. Cam cat rezista matcile neamperecheate in bigudiurile alea in stup, asa ca o banca de rezerva?
Pana vad ce fac cu ele.
3. Cum e cu albina culegatoare, daca culegatoarele nu-s prezente, merge roiul, traieste cu apa si siropuri?
Ca la mine nu merge sa mut 2 stupi in locul altuia vechi, ca am spatiul pentru stupi limitat si nici nu pot sa carutz la 3km.