Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Recunoastere botci

Mesajde B.K » 12 Iun 2014, 12:12

delorin I scrie:Si daca ai matca in cutie si botci pe mijlocul ramei? Mai pot fi de salvare? :D Trebuie facuta diferenta intre botci facute in prezenta matcii si cele in lipsa ei...

In cazul lui nu era vorba de matca in cusca si DA , botcile trase in prezenta matcii in cusca tot de salvare sunt :D
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde vio-trutza » 13 Iun 2014, 01:04

Si daca ai matca imperecheata in stup, eliberata, acceptata (cred) , a ouat pe o rama 20-30 celule cu oua si apoi matca inghesuita si din ouale ei trase cateva botci (7-10) de toata jena (mici) , astea de care mai sunt :?: :?:
vio-trutza

Mesajde proapis13 » 13 Iun 2014, 08:58

vio-trutza scrie:Si daca ai matca imperecheata in stup, eliberata, acceptata (cred) , a ouat pe o rama 20-30 celule cu oua si apoi matca inghesuita si din ouale ei trase cateva botci (7-10) de toata jena (mici) , astea de care mai sunt :?: :?:

De salvare :!: ....sau si/de schimbare.... ;)
Daca regina nu mai este in stup asta se datoreaza curiozitatii excesive a apicultorului incepator care din curiozitatea de a vedea daca a pontat regina la manevrarea ramelor a omorit-o...Daca insa aceasta este pe rame si ponteaza atunci a fost insamintata necorespunzator sau are defecte pe care ochiul uman nu le percepe si albinele au hotarit inlocuirea...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde maximotgv » 13 Iun 2014, 11:52

delorin I scrie:
BeeeK scrie:
maximotgv scrie:Daca sunt ped mijlocul ramei care-i diferenta dintre cele de salvare si cele de schimb linistit? Marimea? Si daca de exemplu sunt 5 botci pe mijlocul ramei (nu stiu de care sunt) le las pe toate sau mai castrez dintre ele?

Daca sunt 5 pe mijlocul ramei inseamna ca sunt botci de salvare. Botcile de salvare vor fi multe si mici. Daca vrei sa lasi botci , lasi maxim 2 , dar matcile ce vor iesii din botci de salvare nu vor fi matci de calitate.

Si daca ai matca in cutie si botci pe mijlocul ramei? Mai pot fi de salvare? :D Trebuie facuta diferenta intre botci facute in prezenta matcii si cele in lipsa ei...

nu stiu daca mai este matca in stup (acum 8 zile am vazut oua ) dar acum oua nu mai sunt nici puiet larvar doar puiet capacit si 5 botci mici pe centrul unei rame. Am lasat 2 mai mari si urmeaza sa fac rost de o matca si sa o schimb pe cea care va iesi.
maximotgv

Mesajde TDI » 13 Iun 2014, 11:54

Jumătate din sezon a trecut. Rupe botcile, orfanizează-l şi dă-i matcă.
TDI

Mesajde vio-trutza » 13 Iun 2014, 13:46

proapis13 scrie:
vio-trutza scrie:Si .... :?:

De salvare :!: ....sau si/de schimbare.... ;)
Daca regina nu mai este in stup asta se datoreaza curiozitatii excesive a apicultorului incepator care din curiozitatea de a vedea daca a pontat regina la manevrarea ramelor a omorit-o...Daca insa aceasta este pe rame si ponteaza atunci a fost insamintata necorespunzator sau are defecte pe care ochiul uman nu le percepe si albinele au hotarit inlocuirea...

Cred ca avea ea un defect de au fotarat ele sa o schimbe asa repede. Albinele au inghesuit-o si cred ca au si omorat-o.
Dupa parerea mea sunt botci trase din celula de albina si luate in crestere din prima zi de larva.Au acceptat-o, a ouat in celule de lucratoare 20-30 oua, si apoi au vazut ele ceva la ea si au tras botci din ouale ei( alte oua sau larve nu mai erau in nucleu), le-au capacit si iei i-au facut felul :? . Stiu ele mai bine ce fac .
vio-trutza

Mesajde dicu.ion57 » 13 Iun 2014, 14:23

Domnul Delorin feumos raspuns dar in acelasi timp si o intrebare.
De obicei botcile de roire asa cum spune si ceilalti colegi se gaseste in nr mai mare cam pe toata suprafata fagurelui,dar predomona in partea de jos si in lateral ,dar si ascunse intre laterale si fagure daca gaseste oua si spatiu unde sa creasca botca.
Cele de salvare se gaseste mai mult pe mijloc ,dar nici aici nu este o regula,ca daca noi bagam un fagure cu oua si acestea sint pe margine fiti siguri ca le ia in crsetere.
Practica in multe cazuri contrazice teoria,si oa sa va prezint o botca de schimbare linistita construita chiar pe laterala ramei.
Era singura botca din stup ,iar reginele erau amandoua pe aceiasi rama.Este o mare placere sa privesti asa ceva.
Fişiere ataşate
phpyAvuAJAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 13 Iun 2014, 14:27

Botcile de roire poate sa fie crescute si mai multe la un loc.
Fişiere ataşate
php2VzIVnAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde delorin I » 13 Iun 2014, 16:14

Capacel cu balama:) !
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR