amadeusmbi scrie:BUNKA scrie:...unii o sa zica, ca-s dus, dar am vrut sa verific niste teorii.
... scopul a fost atins, concluziile trase, mergem mai departe cu ceva in plus la capitolul experienta.
...
Asta-i tot...nu-i nici un secret, daca vrei miere pune 90-100 de mii de albine la un loc in plin cules, izoleaza ponta pe un corp de ME sau dadant cu 10 zile inainte si roaga-te sa fie vreme buna.
Puteti detalia teoriile? De exemplu nu retin (poate nu am fost eu atent) ca Malaiu sa fi recomandat urdinis superior. Putintel mai multe detalii asupra metodei in sine.paul scrie:...cu asemenea "popor "nu intra coloniile in friguri ???Cu adevarat ACESTEA sunt colonii ...
Dl. Bunka a descris si roirea acestor familii in postarile anterioare (un fenomen de altfel foarte interesant chiar si pt apicultorii experimentati). Cititi toate postarile dumnealui (cred ca e si pe forumul vechi).
Din acest punct de vedere insa as vrea sa va intreb si eu ceva: ati avut vreo familie cu schimbare linistita? Daca da, cum s-a comportat ea in perioada in care ceilalti roiau de zor? Daca nu, cum credeti ca s-ar comporta (din experienta dv)?
Ce mi se pare iarasi interesant este faptul ca metoda nu (prea) este aplicata la noi, in masura in care Malaiu a descris-o din 1971/1976. Malaiu discuta despre stupi de productie incepand de la 3Kg de albina in sus... Cita albina are un dadant cu magazie folosit in pastoral? (e o intrebare nu o aluzie!!! chiar nu stiu cita albina are un dadant cu magazie considerat bun pt pastoral, banuiesc ca undeva intre 1,5 si 3Kg)
Am vazut-o la sarbi, la bulgari (la ei pare-mi-se era cu familii ajutatoare), la polonezi, la rusi si la un suedez. E clar ca functioneaza.
Este ea eficienta (in conditiile in care nu ati avut un an stralucit din punctul de vedere al vremii, inteleg)?
In perioada de "foame" ati ajutat cu ceva familiile sau au mers pe rezervele lor? (Malaiu recomanda sa le tii active tot sezonul).
Concluzii? Ce ati inbunatati la anul la aceasta metoda (daca o veti mai folosi)?
Malaiu nu a zis nik de urdinis superior pt ca poate nu l-a folosit sau nu i s-a parut interesant, eu l-am folosit dintr-un motiv simplu, colectez polen uneori si mi se pare ca un colector de polen care sta la firul ierbii sau pe fundul lazii este inferior celui de capac, stiti cu totii ca in carti sunt date toate cele trei tipuri insa nu vezi la apicultori colectoare de capac. Nu discutam despre colectoare acum asa ca revenind...ati aflat motivul pt care am facut urdinisele sus, apoi faptul ca s-a intamplat un fenomen interesant de migrare a roilor sau de reintoarcere in lazile de unde au iesit poate nu este meritul meu..este poate si pt faptul ca eu odata cu mutarea urdinisului sus am folosit pt prima data gratiile hanemann, sunt sigur ca fara gratii ar fi plecat, nu stiu daca in copac sau pe ceilalti stupi...sunt intrebari la care am sa gasesc raspunsul cu timpul.
Legat de treaba cu schimbarea linistita ...am avut chestii mult mai tari, stiti ca eu am facut unificari cu o toamna inainte, au fost multe matci adica 25 care au ajuns prin unificarile tarzii in alti stupi cu alte matci, au fost probabil o parte ucise in primavara, am avut insa si cazul in care doua matci au mers impreuna pana in salcam, fara ca eu sa stiu lucrul asta...pur si simplu am gasit in corpul de la baza o matca si vreo 8 rame de puiet, peste gratie in corpul 2 alta matca a pontat pe vreo 6 rame, initial am crezut ca am scapat-o eu din greseala in corpul 2 sau poate a trecut prin gratie insa in final le-am gasit...erau 2, si culmea desi era in plin roit stupul acesta cu doua matci din care una avea posibilitatea oricand sa plece fiind deasupra gratiei...nu a plecat.
Alt caz, stup cu batrana sechestrata jos, pleaca sub okii mei sau venea albina din alta parte nu puteam sti ce e acolo, pe seara verific, gasesc batrana jos sub gratie, aia clar nu trecuse, insa gasesc si una VIRGINA in cat venita clar din alta lada sau urcata de jos prin gratie, va zic ...matcile tinere unele din ele trec usor prin gratie, multe din ele. Dovada clara este faptul ca am un prieten care a facut urmatoarea treaba, a taiat aripile la matci a pus gratii la urdinise si...au plecat roiuri in prostie cu matci abia iesite virgine, au trecut prin gratie si s-au tot dus.
Concluzia mea e ca la mine o traba calumea a fost ca am avut batranele izolate cu gratie dar pe langa asta a fost urdinisul superior care a avut un efect de swarm catch...capcana de roiuri, fiecare stup era ca o capcana de roiuri.
Atentie Malaiu vb despre stupi de productie care trebuie sa aiba in martie 2,5-3kg de albina, asta inseamna ca asa au fost bagati la iernat...un corp dadant full pe 10 r are 30000 de albine, un corp ME 3/4 are undeva la 20-25000 albine, iar unul de 1/2 rama de cat mica are cam 15000 de albine, deci un dadant cu cat de jumate are cam 45000, este cam jumate din ce ne sfatuieste Malaui sa ducem la cules.
Daca ne raportam la cantitatea de miere obtinuta, DA este foarte eficient sa mergi la cules cu asa ceva, dar este relativ greu de manageriat asa niste stupi mai ales pt cine nu a lucrat niciodata cu asa ceva, insa se invata asa cum o fac si eu.
In perioada de foame nu le-am dat nik, ce-as fi putut sa le dau ??..miere
Au fost active pana in toamna cand am facut greseli tocmai pe lipsa de experienta cu asa ceva, in perioada teiului trebuia sa am regine tinere si sa rup efectiv cate un corp de dadant sa-i dau o matca si puteam face triplare de efectiv si sa fi avut roiuri nu pe 2-3 rame dadant ci pe un corp full de gaza, asta face suedezul, asta recomanda Malaiu, eu am zbarcit-o aici, am facut mult prea tarziu ceva si albina aia multa s-a dus fara ca sa fi avut okazia sa-mi ingrijeasca un corp de puiet, o mare greseala din care am invatat, colegul Pab, mi-a zis ca sunt greu de mentinut asemenea familii, asa este atat timp cat nu esti stapan pe tehnologie, eu sunt 100% sigur ca tehnic si practic merge numai ca trebuie facut totul ca la carte.
Cu siguranta o sa folosesc metoda, pb e ca anul care vine vreau sa fac ceva pe 112 si tre sa am in jur la 200 de fam si asta inseamna ca tre sa inmultesc, daca eram pe faza anul asta impuscam mai multi iepuri aveam si gaza mai multa si miere, dar lipsa de experienta cu mamutii astia si-a zis cuvantul, oricum ca idee trebuie ca nici o matca virgina sa nu fie omorata inutil in sezon ci culeasa si imperecheata pt ca apoi la momentul oportun cand lazile sunt full de gazA sa se formeze familii noi foarte puternice.
Se poate face triplare de efectiv intr-un sezon avand asa familii, cand vreti sa inmultiti nu asteptati dezvoltarea normala a coloniilor, bombati-le cu puiet si albina, ai sa zicem 100 de colonii, mai cumperi 20-30 si in primul moment in primavara le dai la toate 100 cate putin in mod egal, asta da un plus de forta crucial pt fiecare entitate in parte, dezvoltarea e mai exploziva, si asta ne dorim, sa crape de gaza, sa poti rupe, cat mai de timpuriu.
La momentul asta am coloniile slabute insa am matci tinere, si o sa iau in primavara 15-20 de familii, fac cum am zis si apoi din 50 o sa fac 150, vreo 50 de ME si cam 100 de dadant, din dadant cu timpul fac ME, oricum daca fac 150, mai numar vreo 50 din alta curte si sper sa pot face proiectul pt suma maxima.