Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 18 Iun 2014, 23:40

...i-am dat o ramă cu puiet larvar și două cu foiță, pentru că nu mai am gata construite...iar în urmă cu aproape o oră, l-am așezat pe locul nou. Misiune îndeplinită! Mâine dimineață o să văd de el în detaliu. Mai trebuie să verific și să introduc botci în roii nou formați...pentru că ieri și alaltăieri am divizat 5 din cele 6 familii rămase întregi. Alaltăieri verificasem stupii, după o perioadă în care nu avusesem timp deloc de ei, din pricina unui eveniment în familie. I-am găsit întorși din roit, fără botci, în afară de unul care era plin de botci, și pe care l-am divizat pe loc. În acesta nu am găsit ou proaspăt și nici matca, care, se pare că a ajuns în stupul nou, în urma divizării, împreună cu mai multe botci (din acesta provine, cred, roiul de astăzi, care a plecat cu matca bătrână...presupun). În aceeași seară am mai divizat unul (bazându-mă pe numărul mare de botci de care dispuneam de-acum). Ieri am mai divizat încă 3 și am introdus botci căpăcite în cel de-al doilea divizat alaltăieri, urmând ca în cei 3 divizați ieri, să introduc botci mâine dimineață. Roii nou formați, i-am așezat în aceeași stupină, având grijă ca cei care au rămas fără matcă, să primească ramele cu cel mai mult puiet gata de eclozionare, pentru a evita depopularea, rame la care am adăugat albinele de pe câte o ramă, scuturate în noua ladă(presupunând că o parte semnificativă e albină doică...deși, pe puiet căpăcit, nu știu câtă doică poate fi...). De principiu, culegătoarea se întoarce în stupul mamă, urmând ca în celălalt să crească numărul de albine prin eclozionarea puietului căpăcit. De asemenea, mai trebuie să introduc câte o foiță în stupii în care au rămas mătcile...Abia aștept să văd urmarea modului cum am procedat.
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde nelutzu-api-cool » 19 Iun 2014, 20:00

gigibecalul scrie:...i-am dat o ramă cu puiet larvar și două cu foiță, pentru că nu mai am gata construite...iar în urmă cu aproape o oră, l-am așezat pe locul nou. Misiune îndeplinită! Mâine dimineață o să văd de el în detaliu. Mai trebuie să verific și să introduc botci în roii nou formați...pentru că ieri și alaltăieri am divizat 5 din cele 6 familii rămase întregi. Alaltăieri verificasem stupii, după o perioadă în care nu avusesem timp deloc de ei, din pricina unui eveniment în familie. I-am găsit întorși din roit, fără botci, în afară de unul care era plin de botci, și pe care l-am divizat pe loc. În acesta nu am găsit ou proaspăt și nici matca, care, se pare că a ajuns în stupul nou, în urma divizării, împreună cu mai multe botci (din acesta provine, cred, roiul de astăzi, care a plecat cu matca bătrână...presupun). În aceeași seară am mai divizat unul (bazându-mă pe numărul mare de botci de care dispuneam de-acum). Ieri am mai divizat încă 3 și am introdus botci căpăcite în cel de-al doilea divizat alaltăieri, urmând ca în cei 3 divizați ieri, să introduc botci mâine dimineață. Roii nou formați, i-am așezat în aceeași stupină, având grijă ca cei care au rămas fără matcă, să primească ramele cu cel mai mult puiet gata de eclozionare, pentru a evita depopularea, rame la care am adăugat albinele de pe câte o ramă, scuturate în noua ladă(presupunând că o parte semnificativă e albină doică...deși, pe puiet căpăcit, nu știu câtă doică poate fi...). De principiu, culegătoarea se întoarce în stupul mamă, urmând ca în celălalt să crească numărul de albine prin eclozionarea puietului căpăcit. De asemenea, mai trebuie să introduc câte o foiță în stupii în care au rămas mătcile...Abia aștept să văd urmarea modului cum am procedat.

Bravo, Cristi,
Cati roi ai de anul asta, si cati stupi in total?
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde gigibecalul » 19 Iun 2014, 22:35

7 roi, din care doi sunt naturali...în total 14 colonii. În funcţie de dezvoltarea roilor, voi purcede în toamnă la unificări...dacă va fi cazul...
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde nelutzu-api-cool » 19 Iun 2014, 22:56

Sa speram ca nu e cazul de unificari..baga sirop la greu.. ;)
Mai e vreun cules in zona ta pana in toamna?..Ai Tei?..sau F.S?
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde delorin I » 19 Iun 2014, 23:01

Draga colega,
Inspirat de tine, mi-am facut si eu o tava de descapacit! Arata exceptional...ca una de cateva milioane! Nu am vrut sa pun lighean si am cumparat dupa ceva cautari direct o lada de plastic PLINA de 40/60 careia i-am pus canea! iNTENTIONAM SA-I fac 2 posturi dar am renuntat si ma multumesc cu unu! NU se incadra modelul tau asa CA L-AM ADAPTAT! Acum sunt in cautarea unor elementi de inox sa inlocuiesc structura de lemn, mai ales ca lada mea- care culmea este si alimentara, are niste gauri in partea de sus pe toate fetele! Multumesc pentru idee!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde gigibecalul » 20 Iun 2014, 23:18

nelutzu-api-cool scrie:Mai e vreun cules in zona ta pana in toamna?..Ai Tei?..sau F.S?

Foarte puţin tei şi ceva floră spontană. În rest...sirop...la greu
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 20 Iun 2014, 23:33

@delorin I
Din păcate, eu nu am reuşit încă să-mi construiesc tava de descăpăcit, al cărei model, am mai spus, l-am luat de pe net. Spre surprinderea mea, alaltăieri, când am dat jos magaziile (pentru că am divizat), am descoperit că aş avea din nou ceva de extras...ieri am extras vreo 10 kg de polifloră...parcă mai gustoasă decât prima extrasă...in total, peste 30 de kg de la 6 familii...la asta se adaugă cei 7 roi...eu sunt foarte mulţumit.
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde delorin I » 21 Iun 2014, 00:04

Cumpara o lada de plastic plina...costa doar 32 de ron...adaugi o canea...si e MINUNATA! Ai scos ceva! Eu din pacate- desi am scos ceva, ceea ce ma bucura, este priimul an cand extrag cate ceva lafiecare cules de pana acum, statistic sunt pe la 2kg miere poliflora de familie! Zmeii produc si pentru ceialti!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde gigibecalul » 24 Iun 2014, 20:20

I-am scăpat de sub control! A mai roit unul! Aseară pe la 19, intru în grădină și, instinctiv, ridic privirea spre mărul în care s-au așezat și ceilalți roi, și...era un roi! Exact pe creanga pe care se așezase primul. Bineînțeles că l-am capturat, i-am dat o ramă cu larvar și 2 foițe. Problema e la cutii! Nu mai am! Azi am mai cumpărat o ladă...aseară îl băgasem într-o ladă improvizată din 2 cat-uri, așezate unul peste altul, cu o bucată de polistiren dedesubt, am lăsat un pic de spațiu în loc de urdiniș. Azi l-am mutat în lada nouă. Îi stă bine, dar e cam subțirel...acoperă două rame. L-aș fi unificat din start cu cel din care plecase, dar din care a plecat?
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 24 Iun 2014, 20:29

...

IMG_8769.JPG
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 24 Iun 2014, 20:45

...

IMG_8770.JPG
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 24 Iun 2014, 20:46

...de data asta am folosit coșnița...

IMG_8771.JPG
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 24 Iun 2014, 21:02

...

IMG_8772.JPG
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 24 Iun 2014, 21:02

...

IMG_8777.JPG
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 24 Iun 2014, 21:03

...

IMG_8779.JPG
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 24 Iun 2014, 21:04

...și lada improvizată...

IMG_8782.JPG
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?