Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Vreau sa fiu apicultor

Mesajde nmbcatega » 16 Iun 2014, 14:20

Scuze am dedus eu gresit ca rezulta 5 rame pe stup, deci cel mai bine este 10 rame/stup!
Am inteles...va multumesc frumos de sfaturi!
nmbcatega

Mesajde alin75 » 16 Iun 2014, 14:44

cornelioandanciu scrie:
nmbcatega scrie:Deci dvs spune-ti sa populez cu 5 rame fiecare stup!

Unde am spus eu asta?O familie normala acum este cam pe 20 de rame Dadant, dar cine le vinde imparte familia in doua, astfel ca dintr-o familie de 20 de rame face doua familii de zece rame! Se mai gasesc si roiuri de anul asta, care acum ar trebui sa fie cam pesase- opt rame in medie, si astea sint bune.Daca sinteti incepator, cum cumparati albinele asa sa le bagati in lada, nu va apucati de impartit ca mai mult ca sigur o sa gresiti.Cand o sa aveti ceva experienta va fi altceva.

O poza cu o familie normala, se poate?!

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde alin75 » 16 Iun 2014, 16:59

cornelioandanciu scrie:Familiile mele sint pe stupi multietajati, 30 rame per familie,cu toate ca anul asta i-am scapat de au roit sint inca puternici.Pana acuma nu am prea pus poze pe forum poate ca pe viitor voi pune si eu ceva imagini.Oricum eu sint un stupar hobbyst, lucrez afara in strainatate cam o luna, dupa care vin acasa cinci zile... Asta este!

Ceva nu se leaga!
Indiferent ca vb. de multietajati sau orizontali, a avea >= 20 rame in cuib, este ideal. Avea colegul Bunka, niste mamuti de genul acesta, dar dupa diverse unificari si alte cele. Acum revenind, la conditiile actuale (mai mult ploaie, decat vreme buna), cred ca si daca stateau numai pe sirop si tot nu se dezvoltau astfel. Alt aspect, una este sa ai 20, 30 rame 1/1 in cutii si alta este sa fie si ocupate bine de albina, ca asa sa se plimbe ca pe bulevard, poti sa bagi si 50 de rame, daca ai cutii suficiente. Acum de ce insist pe acest aspect --- si eu am fost visator (inca mai sunt), dar este bine sa vezi putin adevarul. Cine are familii bune (adica bine populate) tine la pret, cine nu - nu.
Cand stai cu ei in gradina, crezi ca esti cel mai tare zmeu din sat, dar cand faci pastoral este ca la concurs, adica iti dai seama de nivelul tau (al stupilor), fata de alti colegi. Ca poate prinzi un an ca asta si mai bine stateai acasa......... este alta poveste!

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde Adi Hodis » 18 Iun 2014, 00:12

alin75 scrie:Ceva nu se leaga!
Indiferent ca vb. de multietajati sau orizontali, a avea >= 20 rame in cuib, este ideal. Avea colegul Bunka, niste mamuti de genul acesta, dar dupa diverse unificari si alte cele. Acum revenind, la conditiile actuale (mai mult ploaie, decat vreme buna), cred ca si daca stateau numai pe sirop si tot nu se dezvoltau astfel. Alt aspect, una este sa ai 20, 30 rame 1/1 in cutii si alta este sa fie si ocupate bine de albina, ca asa sa se plimbe ca pe bulevard, poti sa bagi si 50 de rame, daca ai cutii suficiente. Acum de ce insist pe acest aspect --- si eu am fost visator (inca mai sunt), dar este bine sa vezi putin adevarul. Cine are familii bune (adica bine populate) tine la pret, cine nu - nu.
Cand stai cu ei in gradina, crezi ca esti cel mai tare zmeu din sat, dar cand faci pastoral este ca la concurs, adica iti dai seama de nivelul tau (al stupilor), fata de alti colegi. Ca poate prinzi un an ca asta si mai bine stateai acasa......... este alta poveste!

Numai bine,
Alin

Alin, iata ce nu se leaga ... la ME sint doua caturi a cate 10 rame de 230 mm inaltime + inca un cat ( s-au chiar doua daca trebuie ) pentru magazie, tot a cate 10 rame de 230 mm inaltime per cat.
Nu sint rame de 1/1 in stupii ME. Stupii cu rame 1/1 in doua caturi suprapuse, fac parte din categoria stupilor verticali iar cine are astfel de stupi, a preferat sa fie aceeasi rama si in magazie.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde alin75 » 18 Iun 2014, 13:25

cornelioandanciu scrie:
nmbcatega scrie:Deci dvs spune-ti sa populez cu 5 rame fiecare stup!

Unde am spus eu asta?O familie normala acum este cam pe 20 de rame Dadant, dar cine le vinde imparte familia in doua, astfel ca dintr-o familie de 20 de rame face doua familii de zece rame! Se mai gasesc si roiuri de anul asta, care acum ar trebui sa fie cam pesase- opt rame in medie, si astea sint bune.Daca sinteti incepator, cum cumparati albinele asa sa le bagati in lada, nu va apucati de impartit ca mai mult ca sigur o sa gresiti.Cand o sa aveti ceva experienta va fi altceva.

cornelioandanciu scrie:Familiile mele sint pe stupi multietajati, 30 rame per familie,cu toate ca anul asta i-am scapat de au roit sint inca puternici.Pana acuma nu am prea pus poze pe forum poate ca pe viitor voi pune si eu ceva imagini.Oricum eu sint un stupar hobbyst, lucrez afara in strainatate cam o luna, dupa care vin acasa cinci zile... Asta este!

cornelioandanciu scrie: Apai vad ca dumneata stii mai bine decat mina cate rame au stupii mei! Sa stii ca am si cu 40 de rame, iar pastorale fac doar unul singur, da ala bun.Anul asta am cam dat-o in bara, iar dumneata o sa ai tot timpul din lume ca sa vezi de ce se da in bara cu stupii, ca doar esti incepator! :lol:

Si uite asa invelea marmota ciocolata....... Pastoralul este in alea 5 zile??? Referitor la tot "timpul din lume", multumesc de urare, dar zic "pas".

Adi Hodis scrie:
alin75 scrie:Ceva nu se leaga!

Numai bine,
Alin

Alin, iata ce nu se leaga ... la ME sint doua caturi a cate 10 rame de 230 mm inaltime + inca un cat ( s-au chiar doua daca trebuie ) pentru magazie, tot a cate 10 rame de 230 mm inaltime per cat.
Nu sint rame de 1/1 in stupii ME. Stupii cu rame 1/1 in doua caturi suprapuse, fac parte din categoria stupilor verticali iar cine are astfel de stupi, a preferat sa fie aceeasi rama si in magazie.

Am priceput "teoria" dimensiunilor, dar tocmai din acest aspect am considerat ca cele 30 rame ME "echivaleaza" cu 20 rame 1/1.

Nu contest ca sunt apicultori cu state vechi, care chiar au astfel de "monstrii" dar acestia sunt putini, dar sa vi sa prezinti un "ideal" ca fiind ceva "normal", si in conditiile din acest an, cred ca aduce mai multe deservicii:
1. cel care cumpara crede ca a luat "teapa";
2. la anul spera sa ajunga sa aiba asa ceva in curte ca asa este "normal";
3. cel care vinde este privit ca un om neserios;
4."eu" care numai nu am sters albinuta la fund, nu i-am servit "sirop caldut" la trompa, nu am cantat seara pietului la ora de culcare, si vad ca nu ajunge sa fie "normala" ce sa fac?
5.
6.
...

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde ignatov andrei » 21 Iun 2014, 22:52

alin75 scrie:4."eu" care numai nu am sters albinuta la fund, nu i-am servit "sirop caldut" la trompa, nu am cantat seara pietului la ora de culcare, si vad ca nu ajunge sa fie "normala" ce sa fac?
5.
6.
...

Numai bine,
Alin

Te lasi de stuparie si te apuci de altceva! :lol:
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 21 Iun 2014, 23:23

Pai eu am niste matci carora "tata" lor
le-a am sters albinuta la fund, i-am servit "sirop caldut" la trompa, am cantat seara puietului la ora de culcare
si cel putin la prima vedere par grozave. Cred si sper sa si confirme in continuare. Depinde si de mine... le voi sterge la fund, le voi servi la trompa, le voi canta seara la culcare daca e nevoie.

Multumesc Andrei!

PS: mai am si altele, carora la fel... le-a mangaiat, le-a leganat, le-a cantat... multumesc @alt_stupar.

Sper sa fiu vrednic de ele. Nici nu mai stiu sigur daca reusesc sa asigur sotiei macar aceasi atentie pe cat le-o ofer albinelor, dar asta e viata de stupar.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 22 Iun 2014, 06:01

Mircea_63 scrie: Depinde si de mine...

Sa fii sanatos, Mircea!

Depinde NUMAI de tine!
Dar nu-mi fac griji... la ce-i in capusoru' tau...!!!!!
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 22 Iun 2014, 11:17

ba mai bine decat sa le descanti... baga-le la galere !
Front de lucru (popor suficient) si biciu din spate (siropelul ;) ) si vei vedea ca nu le mai trebuiesc seri dansante :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alin75 » 23 Iun 2014, 10:42

Ce se înțelege prin familie "normală", nu din "carti"? Daca sunt astfel de familii, la condițiile actuale, de ce nu sunt productii. Parcurgeti anunţurile si vedeți cati vând tone. DE CE? Cine vinde, are si familii bune, dar si un număr suficient.

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde nmbcatega » 24 Iun 2014, 08:44

Buna ziua, m-am decis sa incep cu trei stupi pe care o sa-i populez cu cate 5 rame de albina pe fiecare in parte, asta din cauza lipsei finantelor!
Astept parerile dvs. in legatura cu succesul pastrarii lor pe timpul iernii si sansele de a iesii cu ei din iarna!
nmbcatega

Mesajde proapis13 » 24 Iun 2014, 09:07

nmbcatega scrie:Buna ziua, m-am decis sa incep cu trei stupi pe care o sa-i populez cu cate 5 rame de albina pe fiecare in parte, asta din cauza lipsei finantelor!
Astept parerile dvs. in legatura cu succesul pastrarii lor pe timpul iernii si sansele de a iesii cu ei din iarna!

Parerile noastre sunt impartite si pina sa apara pune mana si rasfoieste topicurile de la Intretinerea albinelor
viewforum.php?f=4
si graba mare ca acuma vine toamna iar inceperea pregatirii fam in vederea iernarii - in cazul stupilor tai pe 5 rame incepe din ...august :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Salutare

Mesajde dacianrus » 16 Aug 2014, 00:06

Buna seara! Am intrat si eu pe acest forum pentru a ma documenta si a discuta cu oameni care fac asta din pasiune siplacere. Eu sunt un tanar de 21 de ani care nu de mult a terminat liceul si care ca orice om s-a angajat ptr a-si castiga singur banii. Anul trecut un coleg de munca de-al tatalui meu a aflat ca imi doresc sa am albine mi-a facut cadou un roi in luna iunie...toate bune si frumoase...problema era ca eu doar citisem inainte si acuma eram pus in situatia de a avea grija de propriile albine...dar oare cum sa fac asta? Mentionez ca locuiesc intr-o zona rurala in judetul Arad iar in localitatea unde stau sunt destui apicultori cu sau fara experienta, cu sau fara dorinta de a ajuta un incepator... Am vorbit cu un fost profesor care pe vremuri preda apicultura si la scoala si de la care multi de aici au invatat-o sa ma ajute...a fost bucuros sa faca asta si prin luna august mi-a daruit si dansul un roi...mai slabut....dar am din partea lui tot suportul....singura problema e ca dansul s-a refugiat de pe vatra satului la aprox 8 km distanta cu tot cu albine si traieste in armonie cu natura...(si-a facut si o plantatie de salcam) etc...Dansul este dispus sa ma invete tot ce stie doar ca eu fiind cu munca nu pot sa merg la el de cate ori am o problema cu albinele mele ca sa imi explice...asa ca din aceasta cauza am apelat la alti 2 vecini care sunt stupari...si raspunsul primit a fost "TE AJUT" dar cand am avut nevoie mi-au spus in asa fel incat sa poata rade de mine ca nu stiu. Intrebarea mea este urmatoarea: Oare toti ne-am nascut invatati?
Chiar atat de mult au ei de pierdut daca ma ajuta pe mine acum fiind la inceput? De ce unii oameni pot fi atat de rai...in fond nu le-am cerut bani sau materiale? Le-am cerut doar informatie...E atat de scumpa informatia aceasta? Vreau doar sa stiu cum sa procedez ca sa nu aiba albinele de suferit....
Recunosc...la inceput am fost tentat de partea materiala pe care o poate produce albina dar acum simt o stare de relaxare cand stau in jurul lor...cand le aud zumzetul....poate oi fi eu nebun...dar nu pot descrie in cuvinte...As dori daca ati putea voi...careva de aici sa ma ajutati cu niste sfaturi in directia asta pe care vreau sa o urmez...Mentionez ca initial maicamea nu era de acord...si atunci din micul meu salar mi-am luat o masca si uneltele necesare...si acum fac economii ptr a putea in iarna sa-mi cumpar cateva lazi...am gasit o firma in Oradea care produce...Multumesc anticipat!
dacianrus

Mesajde ves.lucian.zabrani » 16 Aug 2014, 00:32

Daciane , bine ai venit printre noi !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!!
Poate n-ar fi rau sa-ti faci o pagina personala !!!
Iti vei face multi prieteni pe acest forum !!!
Daca doresti , tinem legatura !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Dicu Ion » 16 Aug 2014, 23:39

Bine ai venit Daciene,si nu-ti face grije ca sa inveti,dar nu te astepta sa le sti pe toate de la inceput .
Cu placere te ajutam ,dar intrebbarile sa fie punctuale,ca cei care sintem pe forum sa stim ce te doare.
cauta sa citesti cit mai multe carti de apicultura ,ca este foarte important sa ai si cunostinte teoretice cit mai vaste,iar noi te asteptam cu intrebari .
Dicu Ion

Mesajde valy » 17 Aug 2014, 20:04

bun venit pe forum ,nu te descuraja ,vei reusi sa le intelegi daca le iubesti cu adevarat,ele iti [*]vorbesc[*],doar ca noi incepatorii trebuie sa mai si citim ca sa putem punem intrebari.(sfaturi ve-i primi cu siguranta)iernare usoara.succes.
valy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR