Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Am nevoie de niste sfaturi!

Mesajde Ovidiu123 » 06 Iul 2014, 14:57

Salutare tuturor! Acum cateva zile cand in urma unui mic control al celor 4 stupi ai mei am verificat sa vad daca mai au ceva de mancare am observat ca totul era in regula(oua de o zi->avea matca)..astazi cand am facut acelasi lucru in urma unui control de rutina de a vedea daca mai au hrana,am observat lipsa de oua si aparitia unor botci printre care una roasa..ce trebuie sa fac? Eu am rupt botcile,am lasat una mare si frumoasa(cea mai)..Dar cred ca deja a iesit una..cred..sunt incepator..si vreau sa stiu ce ar trebui sa fac si ce aspecte ar trebui sa urmaresc in urmatoarea perioada(care e aceea)..ca totul sa revina la normal! Multumesc anticipat!
Ovidiu123

Re: Am nevoie de niste sfaturi!

Mesajde Ovidiu123 » 06 Iul 2014, 21:18

Nu ma poate ajuta chiar nimeni ? :?: :|
Ovidiu123

Mesajde doruuu » 06 Iul 2014, 21:35

Cate botci aveai si unde erau dispuse ? Cat de puternice sunt familiile ?Ai puiet in celelalte stadii ( am inteles ca nu ai mai gasit oua ) ? Ai mancare in stupi ? Ai cules ? De cand sunt matcile ? Ce fel de stupi ai ? Ne-ai oferit cam putine date sa te putem ajuta. ;)
doruuu

Mesajde Mircea_63 » 06 Iul 2014, 21:55

Ovidiu123 scrie: Acum cateva zile ... am observat (oua de o zi->avea matca)..astazi am observat lipsa de oua si aparitia unor botci printre care una roasa..ce trebuie sa fac? Eu am rupt botcile,am lasat una mare si frumoasa(cea mai)..Dar cred ca deja a iesit una..

Acum cateva zile aveau oua si astazi au deja botci? :?

Greu de spus, dar ...da-le pace. Asigura-le hrana si liniste. Ori va incepe matca sa faca treaba si vor distruge botcile, ori matca e cu probleme si vor sa o schimbe.

N-ai precizat ce e in acel stup: un roi de anul asta, matca de anul asta proaspat imperecheata sau una mai batrana, o familie.
Are dreptate Dor3xu. Da detalii daca vrei detalii.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Ovidiu123 » 07 Iul 2014, 00:54

Roi facut anul acesta,matca era destul de batrana(3ani),cules nu prea au avut(sunt plasati la 30km de Rm.Valcea),mancare,da au..
Ovidiu123

Mesajde Ovidiu123 » 07 Iul 2014, 00:55

Botcile au fost plasate pe marginea verticala jos in colt..4-5 botci..dar cei drept frumoase si mari daca conteaza asta..am stupi orizontali ..nu am familii foarte puternice din moment ce au musca doar pe 5 rame si 2 sunt "depozit"..Am gasit 4 rame pline cu puiet capacit..dar oua de 2-4zile,nimic..
Ovidiu123

Mesajde Mircea_63 » 07 Iul 2014, 14:00

Se pare ca se descurca bine. Daca n-ai cules, da-le sirop si mai ales ai grija sa aibe spatiu pentru ponta. Daca vor sa-si schimba matca, nu le sta in cale.

O posibilitate: scoate rama cu botci (capacite) -o pui intr-o roinita- mai pune una cu hrana, sirop si fa un roi. Eventual da stupul putin mai la o parte si pune si roinita asta langa el ca sa ai culegatoare. Cand ai in roinita matca imperecheata, le unifici.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Ovidiu123 » 07 Iul 2014, 15:39

Momentan il las asa..Astept sa vad ce au de gand sa faca..maine poimaine voi face un alt control sa vad cum decurg lucrurile! Multumesc pentru raspunsuri ! :D ;)
Ovidiu123

Mesajde doruuu » 07 Iul 2014, 22:12

Nu mai distruge botcile. S-ar putea sa fie botci de salvare ( ai tot umblat in ei - nu e butoi cu varza -Vb lui nea Gica ) si s-ar putea sa fi ratacit matca. Baga-le sirop , vb lui mircea 63 si lasa-i asa. Asteapta sa vezi ce se intampla.
doruuu

Mesajde doruuu » 07 Iul 2014, 22:16

Nu mai umbla asa de des in ei . Nu le face bine . Pentru ele este ca pentru oameni o operatie la abdomen. Mai bine nu , decat atunci cand este absolut nevoie. ;)
doruuu

Mesajde Ovidiu123 » 07 Iul 2014, 22:58

Inteleg!Multumesc pentru sfaturi ! Stima
Ovidiu123

Mesajde proapis13 » 07 Iul 2014, 22:59

doruuu scrie:Nu mai umbla asa de des in ei . Nu le face bine . Pentru ele este ca pentru oameni o operatie la abdomen.
Mai bine nu , decat atunci cand este absolut nevoie. ;)

Vezi ca mai sunt locuri libere la Academia de Dume :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ignatov andrei » 08 Iul 2014, 01:09

proapis13 scrie:
doruuu scrie:Nu mai umbla asa de des in ei . Nu le face bine . Pentru ele este ca pentru oameni o operatie la abdomen.
Mai bine nu , decat atunci cand este absolut nevoie. ;)

Vezi ca mai sunt locuri libere la Academia de Dume :lol:

Am eu "pile"... acolo! ;)
Te bagi tu, Mariane... sa-mi strici "shustele"! :lol:
ignatov andrei

Mesajde Ovidiu123 » 08 Iul 2014, 12:49

Salut! Mai am nevoie de un mic raspuns..Cum arata puietul de trantor? Imi poate da cineva niste poze sa pot face diferenta dintre puietul de albine si cel de trantori ? Multumesc anticipat!
Ovidiu123

Mesajde Adi Hodis » 08 Iul 2014, 15:19

Ovidiu123 scrie:Salut! Mai am nevoie de un mic raspuns..Cum arata puietul de trantor? Imi poate da cineva niste poze sa pot face diferenta dintre puietul de albine si cel de trantori ? Multumesc anticipat!

Ovidiu, exista poze daca scrii aici https://www.google.ro/?gws_rd=cr&ei=A-G ... 4gSo0IDQDg
Google asta atîtea știe ... :idea:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde FLORINELU » 08 Iul 2014, 16:06

parerea mea e ca tu atunci cand ai umblat la ele si ai gasit totul in regula ai "aranjat"matca si si-au facut botci de salvare din ouale ce erau in stup. repet e parerea mea.
FLORINELU

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR