Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Sa ma apuc de apicultura???

Mesajde maxmedia » 16 Iul 2014, 11:44

Buna ziua! urmaresc de ceva vreme forumul asta si ma bate gandul sa ma apuc de apicultura,n-am avut albine niciodata dar am rabdare si sunt dornic sa invat.Am inteles din ce am citit pe aici ca intretinerea unui stup costa 200 de lei anual,acum va intreb pentru ce se cheltuiesc acei bani,zahar medicamente?? e o suma care musai trebuie sa o investesti,ce factori influenteaza cheltuiala asta??.
Productia de miere pe an am vazut ca se situeaza la 40 kg de miere in anii mai buni,ori sa zicem 10 lei kg vin 400 din astia daca scazi intretinerea si costul pastoralului mai ramai cu foarte putin.
Eu nu vreau nici sa ajung miliardar dar nici sa ies pe minus stiti cum e vorba aia "nici munca fara paine nici paine fara munca"
Si mai am o intrebare daca imprejumuiesc o suprafata de 2000 mp cu gard de plasa deasa de 2 m inaltime scap de problemele cu vecinii in caz ca albinele sunt agresive,ca nu vreau sa am pe constiinta pe nimeni
maxmedia

Re: Sa ma apuc de apicultura???

Mesajde State » 16 Iul 2014, 11:57

Bun venit !
Ia legatura cu Mihai Bals de pe forum. El se ocupa cu cifrele de afacere din domeniu. Cu siguranta te va ajuta. 8-)
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Mishu05 » 16 Iul 2014, 12:11

Eu zic sa te apuci.
Mishu05

Mesajde un OM » 16 Iul 2014, 12:15

Inainte de toate cauta prin imprejurimi un stupar ce are mai mult de 40-50 familii. Daca este si vorbaret ai un punct de plecare in a afla neste dedesubturi. Totusi nu-ti face planuri de castig pana nu lucrezi 2-3 ani cu cativa stupi. In primii doi ani vei avea nevoie de fonduri si sustinerea familiei. Daca nevasta nu este intelegatoare si baiera pungii destul de sloboda, ai ...pus-o :mrgreen: . Ca incepator si sa faci planuri de castig cu albinele, ii vei face pe unii stupari, poate si pe mine, sa zambeasca. Unii in coltul gurii, altii mai asa :D . Nu uita, orice inceput este greu!
un OM

Mesajde maxmedia » 16 Iul 2014, 12:17

Mishu05 scrie:Eu zic sa te apuci.

Pana sa ma apuc trebuie sa cunosc multe,m-am cam speriat cand am vazut ca din cauza albinelor au murit cai,caini,gaini etc,o iau asa cu incetisorul sa vad daca se poate,de aia intreb cu gardul ala daca scap de probleme neprevazute
maxmedia

Mesajde cristi_vidican » 16 Iul 2014, 12:30

Eu zic să nu te apuci ... dar dacă nici cum nu poți rezista fără albine, va trebui să te apuci. :lol:
Te apuci de apicultură și rămâi în branșă, fie ca hobist sau ca profesionist, doar dacă ești virusat.
Fă-ți niște analize să vezi dacă ești virusat. Asta se vede prin perseverența cu care te gândești obsesiv la albine.
Când vine vorba despre albine ți se ridică temperatura și nu scade ușor.

Am avut oameni pe care am fost decis să-i ajut. Le-am oferit și roi, numa să-i ia. Unii au venit după ei și peste iarnă i-au omorât, alții nici măcar n-au venit.
Am acum 1 ucenic care este dedicat trup și suflet apiculturii. Dacă va continua așa, va reuși.
Deci, dacă nu poți rezista fără albine, apucă-te. Restul se învață pe parcurs. Eu și după mai bine de 10 ani de apicultură fac greșeli. Doar că acum mă costă mult mai mult decât la început.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde maxmedia » 16 Iul 2014, 12:43

Eu vreau sa ma mut la tara,m-am saturat de viata la oras o gramada de bani cheltuiti fara rost din 1600 de lei dupa ce platesc datoriile daca raman 800 de mancare e bine,de 3,4 ani nu mi-a ramas nici macar 1 leu sa pun deoparte.La tara de bine de rau mai cresti un animal mai pui o ceapa ai ce manca,la oras daca nu iti da salariu la timp se aud batai de polonice in stomac.
Norocul meu e ca am prins o suma frumusica dintr-o mostenire si de aia zic ca vreau sa ma apuc de ceva care imi place,nu vreau profit in primul an doi trei etc dar daca as obtine pe urma un salariu minim sau mediu din Romania as fi chiar multumit tinand cont ca am sa fiu la tara.
Acum sunt la stadiul de a pune intrebari sunt ca un burete de a obtine informatii
maxmedia

Mesajde cristi_vidican » 16 Iul 2014, 13:04

Sfatul meu, nu-ți băga banii din moștenire în apicultură până nu vezi cu ce se mănâncă.
Ia-ți câțiva stupi și vezi cum merge. Trebuie să scoți miere din primii ani. Știu persoane care n-au fost interesate de miere la început, au înmulțit mult și anii au trecut și tot nu fac miere nici acum. Trebuie să înveți să faci miere cu stupii încă de la început.
Vezi că apicultura are o mare provocare azi: aglomerările de stupi.
În satul unde eram eu și cucu, acum nu prea mai am ce căuta decât iarna. Vin alții peste mine cu sute de stupi și nu-mi convine, așa că plec și eu pe unde pot ca să nu mă întâlnesc cu ei. Ajung de fac apicultură în satele altora.
Ține minte următorul sfat: dă-i albine-i ce-i trebuie (nu fii zgârcit), la momentul potrivit și cu prima ocazie te va răsplăti din plin!
Ține bine minte prima parte a sfatului.
cristi_vidican

Mesajde proapis13 » 16 Iul 2014, 13:04

maxmedia scrie:Eu vreau sa ma mut la tara,m-am saturat de viata la oras o gramada de bani cheltuiti fara rost din 1600 de lei dupa ce platesc datoriile daca raman 800 de mancare e bine,de 3,4 ani nu mi-a ramas nici macar 1 leu sa pun deoparte.La tara de bine de rau mai cresti un animal mai pui o ceapa ai ce manca,la oras daca nu iti da salariu la timp se aud batai de polonice in stomac.
Norocul meu e ca am prins o suma frumusica dintr-o mostenire si de aia zic ca vreau sa ma apuc de ceva care imi place,nu vreau profit in primul an doi trei etc dar daca as obtine pe urma un salariu minim sau mediu din Romania as fi chiar multumit tinand cont ca am sa fiu la tara.
Acum sunt la stadiul de a pune intrebari sunt ca un burete de a obtine informatii

Bun venit pe forum !!!
Daca nu vrei sa faci profit in primii 3 ani de ce te mai apuci,de ce sa pierzi 3 ani din viata pe coclaurile patriei fara sa produci nimic ????? :?
Buretele poti sa ti-l imbibi cu info de la topicul dedicat celor ce vor sa se apuce de apicultura de la adresa de mai jos ;)
Vreau sa fiu apicultor
viewtopic.php?f=11&t=3060
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde maxmedia » 16 Iul 2014, 13:14

cristi_vidican scrie:Sfatul meu, nu-ți băga banii din moștenire în apicultură până nu vezi cu ce se mănâncă.
Ia-ți câțiva stupi și vezi cum merge. Trebuie să scoți miere din primii ani. Știu persoane care n-au fost interesate de miere la început, au înmulțit mult și anii au trecut și tot nu fac miere nici acum. Trebuie să înveți să faci miere cu stupii încă de la început.
Vezi că apicultura are o mare provocare azi: aglomerările de stupi.
În satul unde eram eu și cucu, acum nu prea mai am ce căuta decât iarna. Vin alții peste mine cu sute de stupi și nu-mi convine, așa că plec și eu pe unde pot ca să nu mă întâlnesc cu ei. Ajung de fac apicultură în satele altora.
Ține minte următorul sfat: dă-i albine-i ce-i trebuie (nu fii zgârcit), la momentul potrivit și cu prima ocazie te va răsplăti din plin!
Ține bine minte prima parte a sfatului.

Nu bag banii din mostenire sa cumpar 200 de stupi sa zicem ca nu am cunostinte temeince ,experienta si pot sa pierd,vreau doar sa fac o meserie si anume de stupar
As tine stupii numai la munte daca as stii ca an de an per total sa am un mic profit,daca nu merg pe pastoral.
Am sa tin cont de sfatul tau
maxmedia

Mesajde maxmedia » 16 Iul 2014, 13:21

proapis13 scrie:Bun venit pe forum !!!
Daca nu vrei sa faci profit in primii 3 ani de ce te mai apuci,de ce sa pierzi 3 ani din viata pe coclaurile patriei fara sa produci nimic ????? :?
Buretele poti sa ti-l imbibi cu info de la topicul dedicat celor ce vor sa se apuce de apicultura de la adresa de mai jos ;)
Vreau sa fiu apicultor
http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=11&t=3060

Pana prind experienta pierderea e asumata,si oricum ce profit o sa fac eu la inceput?? ca o sa am putini stupi 15 20 maxim.Spuneti-mi si mie cum e cu agresivitatea daca fac gard pot sa mai am probleme?? sa nu vina la mine vecinu ca i-a murit porcu,gaina sau stiu eu mai ce
maxmedia

Mesajde cristi_vidican » 16 Iul 2014, 13:23

Dacă nu faci pastoral, azi nu faci nimic. Trebuie să cauți mierea.
Degeaba ai un cules bun, iar apoi 2-3 luni nu mai ai cules aproape deloc.
cristi_vidican

Mesajde CORNEL V. » 16 Iul 2014, 13:28

maxmedia scrie:
proapis13 scrie:Bun venit pe forum !!!
Vreau sa fiu apicultor
viewtopic.php?f=11&t=3060

Pana prind experienta pierderea e asumata,si oricum ce profit o sa fac eu la inceput?? ca o sa am putini stupi 15 20 maxim.Spuneti-mi si mie cum e cu agresivitatea daca fac gard pot sa mai am probleme?? sa nu vina la mine vecinu ca i-a murit porcu,gaina sau stiu eu mai ce

Daca ai gardul de minim 2 m si nu trece albina prin el,nu are nimeni ce sa-ti faca,vecinul nu iti poate demonstra ca albinele de la el sunt ale tale
CORNEL V.

Mesajde CORNEL V. » 16 Iul 2014, 13:32

CORNEL V.

Mesajde maxmedia » 16 Iul 2014, 13:45

CORNEL V. scrie:Daca ai gardul de minim 2 m si nu trece albina prin el,nu are nimeni ce sa-ti faca,vecinul nu iti poate demonstra ca albinele de la el sunt ale tale

Eu stiu ca sunt acoperit de lege cu distanta de 5 m si gard dar nu sunt acoperit de omenie.In principiu stupina mea va fi in gradina la o distanta de 50 m de casele si grajdurile oamenilor si cam la 8 m de hotarul gradinilor,treaba e cand merg ei la sapa,asa ca ii inteapa o albina nu-i problema dar sa nu fie sute sa nu sara pe ei :)))))))).O sa fac un gard de jur imprejur de 2 m prin care nu trece albina si asa sper sa nu mai fie probleme.
De aia va intreb pe voi cum se manifesta agresivitatea si cum poate fi oprita,daca gardul este suficient?
maxmedia

Mesajde TDI » 16 Iul 2014, 14:01

Agresivitatea nu poate fi oprita. In principiu 20-30 metri de jur împrejur in anumite condiții meteorologice, in absenta culesului, la anumite culesuri(rapiță, muștar) - ataca. Pana la 20 stupi mai e cum mai e, când treci peste... Musai sa le faci adapatoare si eventual si un sopron înalt care sa-i protejeze de extreme. Caută profesor, citeste forumul, abordează problema cat mai exact, pe baza de plan. Trebuie sa ai o zona cat de cat melifera.
TDI

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE