Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Probleme cu matca

Mesajde Matusa Alexandru » 20 Iul 2014, 16:48

Salut!Am o problema la un stup pe care l-am dus de curand la floarea soarelui mai exact acum 2 saptamani. Dupa transport l-am verificat si avea oua proaspete, azi cand am fost sa verific ce au facut am descoperit ca in stup aveam aproape toate cele 11 rame pline cu miere si niciun fel de ou sau botca {catul fiind pus si in ramele din el neaflandu-se nimic}. Am mutat 7-8 rame aproximativ pline cu miere sus in cat si in stup i-am bagat fagure crescut gol. Intrebarile mele sunt urmatoarele: am pierdut matca sau stacneaza? ce este de facut in acest caz? daca bag alta matca care este posibilitatea de a mi-o accepta tinand cont ca abia a inflorit bine floarea?
Matusa Alexandru

Re: Probleme cu matca

Mesajde Florin Dobre » 20 Iul 2014, 17:07

Matusa Alexandru scrie:daca bag alta matca care este posibilitatea de a mi-o accepta tinand cont ca abia a inflorit bine floarea?

Inainte sa risti o matca, baga o rama cu puiet necapacit. Daca trage botci, n-are matca... :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Matusa Alexandru » 20 Iul 2014, 17:09

Au fost oua in stup, putine dar au fost. Acum stupul este plin de musca dar nu are niciun fel de oua si culege bezmetic.
Matusa Alexandru

Mesajde Mircea_63 » 20 Iul 2014, 18:42

Dai alta matca inchisa in bigudiu. Peste cateva ore, chiar si doar peste juma de ceas, deschizi si daca nu e matca stupului calare pe bigudiu, inseamna ca e orfan. O fi plecat in concediu. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alt stupar » 20 Iul 2014, 18:42

Apoi daca asa ne iei, cu "muste"... poti sa tot pui intrebari :oops:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Matusa Alexandru » 20 Iul 2014, 18:53

Matusa Alexandru scrie: Intrebarile mele sunt urmatoarele: am pierdut matca sau stacneaza? ce este de facut in acest caz? daca bag alta matca care este posibilitatea de a mi-o accepta tinand cont ca abia a inflorit bine floarea?

Imi raspunde cineva serios la intrebari?
Matusa Alexandru

Mesajde Mircea_63 » 20 Iul 2014, 20:05

Cat de serios? Cine poate sti ce e acolo?

O fi stagnat si matca, dar chiar pe zero? Sunt situatii cand e musai sa o gasesti, dar sa presupunem ca ai gasit-o. Ce ai de facut in afara de lichidare si introdus alta?

Daca pui o rama cu puiet, intradevar trag botci daca sunt orfane. Daca pui matca in bigudiu si ai matca in stup, intradevar va veni sa-si caute rivala.
Daca ai un roi (cu matca), cauti matca aia netrebnica, o lichidezi si unifici cu roiul, dar daca nu o gasesti si nu ai ochi sa recunosti o familie orfana, esti sigur ca nu e totusi acolo? Poate fi obosita ca ouatoare, dar apta de lupta si introducand o matca imperecheata, nu stii sigur cine invinge.

Multumit?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde LYX » 25 Iul 2014, 19:26

Va salut. Am gasit astazi intr-un stup orizontal 9 rame acoperite cu albine. Pe 4 rame exista puiet capacit si citeva larve de 6-7 zile. Pe ramele 2si3 fata de urdinis am gasit 5 botci lunguiete de circa 2-3 cm,pe mijlocul ramelor putin stinga sus, din care 2 aveau capacul mai deschis la culoare. Nu am gasit matca. Va rog sa-mi raspundeti. Am pierdut matca. Sunt botci de salvare sau de scimbare linistita, Mai este timp pentru ecluzionare si imperecherea matci. Va multumesc.
LYX

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR