Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Lipsa mancare

Mesajde Dinca Catinel » 23 Iul 2014, 22:22

Va salut. In primul rand scuze daca s-a mai discutat undeva si nu am vazut.
Problema e urmatoarea. La cateva familii (as zice cele mai puternice si singurele de la care am scos la salcam ceva) nu gasesc miere mai deloc sau deloc in cuib. Asta de vreo 3 saptamani poate. La cel putin o familie nu am gasit nici macar o celula cu miere. Am inceput acum o saptamana sa le dau turta proteica, o jumate de kg la familie.
Din ce stiu si alti stupari din zona au miere putina dar nu stiu daca chiar asa.
Familiile care au fost mai slabute in primavara si roii de anul acesta au. Nu exagerat de mult, dar au.
Sa fie de la culesul slab si fiind mai multe mananca mai mult?
Dinca Catinel

Re: Lipsa mancare

Mesajde TDI » 23 Iul 2014, 22:26

Puiet, capacit si larvar au? Cat?(cat la suta din rama sau cari dm2). A, da si cepopulatie au.
TDI

Mesajde Dinca Catinel » 23 Iul 2014, 22:28

TDI scrie:Puiet, capacit si larvar au? Cat?(cat la suta din rama sau cari dm2). A, da si cepopulatie au.

Au si si. Mai putin ca in mai-iunie dar au. Nu stiu sa zic cat, sunt mai multe familii.
Dinca Catinel

Mesajde TDI » 23 Iul 2014, 22:38

Explicatiile exista, dar o sa sar peste. Completeaza-le cu sirop sau miere pana la 7 kg pe rame - toate coloniile, monitorizeaza-le in continuare si încearcă ca la 1 septembrie, poate 15 septembrie-1 octombrie la voi sa aibă completate rezervele de hrana. Nu amana completările, altfel ai sa ai surpriza sa-ti reducă drastic ponta si in cele din urma sa canibalizeze puietul necapacit.
TDI

Mesajde Dinca Catinel » 23 Iul 2014, 22:41

Dar explicatiile care ar fi? :)
Dinca Catinel

Mesajde Alexu » 23 Iul 2014, 22:44

Prea multe famili de albine, zona nu va poate suporta pe toti... Plus vremea urata din ultima vreme..
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde Dinca Catinel » 23 Iul 2014, 22:45

Alexu scrie:Prea multe famiilii de albine, zona nu va poate suporta pe toti... Plus vremea urata din ultima vreme..

Nu nu. Asta sigur nu e. Eu am sub 30 si mai este unul cu vreo 10. Anii trecuti era unul cu 200 pe stationar si ii era foarte bine, atat ca s-a mutat dupa ce i-au furat cateva zeci.
Posibil insa sa fie anul asta ceva, poate de la iarna asta super pe care am avut-o.
Dinca Catinel

Mesajde TDI » 23 Iul 2014, 23:00

In apicultura, înafara de boli totul este logic. Au scris multi despre problema pe care o expui tu, inclusiv despre stupine moarte in iunie anul asta de foame. O sinteza ar fi ca mătcile alea sunt foarte bune pentru un apicultor care vrea productii(teoretic - practic după un an sau încă un an afli sigur), foarte proaste pentru un apicultor care nu prea vrea profit - mai mult hobby. Daca vrei productii trebuie sa ai populatii, populațiile se intretin cu hrana, multa hrana. Daca o colonie pe pe 5-6 rame trebuie sa aibă 7-9 kg hrana (fără pastura) ca sa supravietuiasca si ca sa prospere 12.5-18 kg, cam cat crezi ca ar trebui sa aibă una cu 10-12 rame, sau 15 ME.
Sa nu uitam ca matcile de tipul asta apar greu sau deloc fără selectie si costuri in bani si timp (vezi Dan Margarit - Canada).
Depinde si de cat ai extras ultima data, ce puiet aveau, daca a fost cules de intretinere sau nu... Apicultorul are si solutia si răspunsurile... dalta si afumatorul, cum spunea la semnătura un coleg.
Eu personal as face ce ti-am recomandat mai sus. E posibil ca situatia sa se remedieze singura si sa n-ai motiv de panica, dar eu n-as paria pe asta.
TDI

Mesajde TDI » 23 Iul 2014, 23:09

Noi ne-am mai contrat odată, când gratuit - fără sa am nici o satisfactie, am încercat sa-ti dau un sfat. Problema, aparent e identificata: fa tratamentele, hraneste, elimina mătcile care nu-ti plac, redu urdinisele si spera la un an mai bun.
Din când in când, alocati o ora pentru citit daca albina nu vorbeste pe limba ta - inca sunt in clasa 1 si eu, dar daca ai cunoștințele nu inseamna si sa ai butoaie pline, suntem dependenti de mama natura, implicit de baza melifera.
Foarte multi profesionisti au scris pe forum, sunt multe de invatat, dar principiile de baza sunt foarte simple: rasa, masa, casa.
TDI

Mesajde Dinca Catinel » 23 Iul 2014, 23:20

TDI scrie:Noi ne-am mai contrat odată, când gratuit - fără sa am nici o satisfactie, am încercat sa-ti dau un sfat. Problema, aparent e identificata: fa tratamentele, hraneste, elimina mătcile care nu-ti plac, redu urdinisele si spera la un an mai bun.
Din când in când, alocati o ora pentru citit daca albina nu vorbeste pe limba ta - inca sunt in clasa 1 si eu, dar daca ai cunoștințele nu inseamna si sa ai butoaie pline, suntem dependenti de mama natura, implicit de baza melifera.
Foarte multi profesionisti au scris pe forum, sunt multe de invatat, dar principiile de baza sunt foarte simple: rasa, masa, casa.

Mersi de raspunsuri. Nu imi amintesc despre ''contra' :)
Dinca Catinel

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE