Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Concluzii ale anului 2013-2014

Mesajde alt stupar » 27 Iul 2014, 22:12

Altfel, daca tot a fost sa trecem printr-un an precum 2014, consider ca dincolo de niste banale vaicareli cum ca... aia n-a dat, la ailalta a plouat... ne-ar fi infinit mai utila o analiza serioasa despre cat de capabili suntem sa manageriem o stupina intr-un astfel de an asa incat sa o mentinem macar pe linia de plutire ;)
Daca fiecare e liber sa vada ce parte a paharului vrea, atunci eu as spune ca un an ca asta, 2014, m-a ajutat sa am si o altfel de perspectiva, sa privesc biznisul si dintr-un unghi putin diferit, ca mod de abordare...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Dragos2006 » 27 Iul 2014, 22:37

Apropo de rețeta prezentata de Daniel Călmuș , chiar daca ma repet , atentie mare la zona unde sunt stupii si la nivelul lor de putere . Niciodata nu poti aplica aceleasi metode la stupii din sud si la cei din nord , la cei de la munte si la cei de la cămpie ... Nu mai pomenesc de puterea coloniilor...
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde TDI » 27 Iul 2014, 22:42

alt stupar scrie:Altfel, daca tot a fost sa trecem printr-un an precum 2014, consider ca dincolo de niste banale vaicareli cum ca... aia n-a dat, la ailalta a plouat... ne-ar fi infinit mai utila o analiza serioasa despre cat de capabili suntem sa manageriem o stupina intr-un astfel de an asa incat sa o mentinem macar pe linia de plutire ;)
Daca fiecare e liber sa vada ce parte a paharului vrea, atunci eu as spune ca un an ca asta, 2014, m-a ajutat sa am si o altfel de perspectiva, sa privesc biznisul si dintr-un unghi putin diferit, ca mod de abordare...

Anul asta am făcut o medie pe familia de albine scoasa in primăvara cu 3kg mai mare. Nu pot sa zic ca nu sunt multumit, in ultimii 5 ani de zile am avut si productii duble comparativ cu acest an.
Stationarul e stationar, nimic altceva - iar când numărul de colonii s-a dublat in ultimii 5 ani in jur si creste in continuare, la anul... Ori fac pastoral si obtin rezultate, ori mă reprofilez, poate.
Sunt multumit cu un sef ca albina.
TDI

Mesajde martanul » 27 Iul 2014, 23:03

pentru anul acesta doar in afara faptului ca in luna aprilie tamplaria sa suprapus cu ceva roirii nu am ce sa imi reprosez .
daca vremea nu ii lasa pe fermieri sa are sau sa discuiasca terenurile intr-o luna avem rapita inflorita unde a fost rapita ;)
un meserias stie ce este intr-un stup fara sa-l deschida ,un amator il deschide se uita si nu stie ce-i acolo !
martanul

Mesajde CORNEL V. » 28 Iul 2014, 12:40

Dragos 2006 are dreptate...nu puneti tunul pe Daniel Calmus...el doar expune ceea ce face(nu-l cunosc personal si nu am vorbit niciodata)
In alta ordine de idei...avea regretatul nea Gica o vorba "sa nu va puna necuratul sa dati pasta proteica prin ianuarie,ca-i de jale"
De aia s-a intamplat ce s-a intamplat...pasta proteica data devreme,lipsa zbor de curatire si gata-i beleaua
CORNEL V.

Mesajde catalin.profiri » 28 Iul 2014, 13:20

Nota explicativa: Eu nu am pus-o in ianuarie ci la sfarsit de martie. Si am avut zboruri de curatire. Dar pur si simplu a curs printre rame, pe albine. :oops:
Data viitoare merg pe cararile batatorite.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde TDI » 28 Iul 2014, 13:28

catalin.profiri scrie:Nota explicativa: Eu nu am pus-o in ianuarie ci la sfarsit de martie. Si am avut zboruri de curatire. Dar pur si simplu a curs printre rame, pe albine. :oops:
Data viitoare merg pe cararile batatorite.

Eu n-am avut bani de maglavaisuri dar, daca pun turta proteica o pun separat de cea glucidica la o consistenta cat mai mare, comparativ cu a turtelor cu zahar pudra si miere.
TDI

Mesajde florio » 28 Iul 2014, 21:10

Am intrat in iarna cu 60 fam .si am iesit cu 58 ,2 fam au pierdut matcile si au fost unificate .Culesul de rapita a fost doar o stimulare ,productie 0 kg
a urmat culesul de salcam ,6zile de cules intens egal cu productie de 780kg ,am facut 70 roi cu M.I.din crescatoria proprie din care 50 pe 4rame au fost vinduti cu 170 ron ,a urmat culesul de tei cu o productie de 450 kg ,si inca 10 roi facuti pt mine .20 matci vandute,si inca 30 puse in vinzare .Dupa culesul de tei am revenit pe vatra unde culeg polen si acum cam 4kg la zi .cam acesta este bilantul la mine la Vaslui
florio

Mesajde TDI » 28 Iul 2014, 21:14

Am văzut eu ceva, pe la anul stabilesc o vatra la Vaslui.
Totul mi se pare realist si ok, pana la polen.
Asta mă oftica pe mine.
Eu n-am polen. :(
TDI

Mesajde Adrian Galofteanu » 28 Iul 2014, 22:45

alt stupar scrie:Altfel, daca tot a fost sa trecem printr-un an precum 2014, consider ca dincolo de niste banale vaicareli cum ca... aia n-a dat, la ailalta a plouat... ne-ar fi infinit mai utila o analiza serioasa despre cat de capabili suntem sa manageriem o stupina intr-un astfel de an asa incat sa o mentinem macar pe linia de plutire ;)

Ti-am vazut filmuletul de la rapita si in prima faza m-am cam entuziasmat gandindu-ma ce treaba o sa faci la rapita. Mai tarziu cand am vazut ce vreme a fost la salcam m-am gandit din nou la familiile alea si la cum le-oi fi gestionat........

Acu daca ne-ai spune si noua cate ceva din modul in care ai abordat(si ce planuri mai ai) anul de gratie 2014.........am ramane indatorati.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde cristi_vidican » 06 Sep 2014, 10:32

Am dat roilor peste 100 de kg de zahăr – vreo 30 de bucăți.
Am dat completare pentru iarnă vreo 200 kg și, ca să dorm liniștit în martie, mai dau 100 kg (asta ar fi turta din februarie). Diferența e că acum o dau la jumătate din preț și nu uzez așa albina.
În total, 400 kg.
Partea bună e că am prins mierea la cel mai bun preț și zahărul la cel mai mic preț.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Sep 2014, 11:57

mierea la cel mai bun pret , dar CATA miere anul asta ???
:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde joohny » 06 Sep 2014, 12:01

Va salut.Chestia lui Daniel C.este f.buna.Eu o aplic din 2012 insa numai toamna ,si intre culesuri in zona mea.Stimulind cu lingura pe rame este mult mai bine decit sa le stimulezi in uluc (hranitor).Asta o spun din proprie expierienta chiar daca sint pufarez in acest domeniu.Sanatate.
joohny

Mesajde Closcutz » 06 Sep 2014, 12:08

cristi_vidican scrie:Partea bună e că am prins mierea la cel mai bun preț și zahărul la cel mai mic preț.

La ce pret a fost mierea de FLS?
Closcutz

Mesajde alt stupar » 06 Sep 2014, 12:14

Adrian Galofteanu scrie:
Ti-am vazut filmuletul de la rapita si in prima faza m-am cam entuziasmat gandindu-ma ce treaba o sa faci la rapita. Mai tarziu cand am vazut ce vreme a fost la salcam m-am gandit din nou la familiile alea si la cum le-oi fi gestionat........

Acu daca ne-ai spune si noua cate ceva din modul in care ai abordat(si ce planuri mai ai) anul de gratie 2014.........am ramane indatorati.

E prea mult de scris si povestit, pe bune !
Si, la o adica, ceea ce este sustenabil intro anumita zona, tinand cont de asezarea geografica, baza melifera, cerea pietii, logistica, etc. poate fi complet nepotrivit in alta parte. Fiecare stie (sau ar trebui sa stie) ce si cum i se potriveste mai bine, fiecare-si face (sau AR TREBUI SA-SI FACA ) propiul business-plan cat de realist cu putinta, ca vremurile apiculturii romantice au cam apus si dansand descult intr-un joc al economiei de piata riscul e mare sa falsezi si usor te poti trezi pe tusa !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde CristianBee » 06 Sep 2014, 15:30

Concluziile anului 2014 ca nou venit în piață : producția pt primul an a fost acceptabilă ( 36 kg ) formată din tei ( 15 kg ) restul floarea soarelui . Am avut de aface cu familii slabe luate la 4 aprilie ratând rapița desi dacă nu aveam atâta umiditate , totodată si vreme cam rece s-ar fi dezvoltat altfel apoi a venit S1 care nu a fost si a dus la depopulari dar fără roiri , au picat din matcile bătrâne , mai apoi a început fluxul la tei si fs care a fost satisfăcător . Ce am învățat este că trebuie să pun banii in locurile care aduc bani. Trebuie să mecanizez putin operațiunile ca să nu mai depind de alții , am pierdut minim 15 % . Trebuie să investesc în material biologic performant care să permită să uniformizez perf stupilor de producție , matci la rezervă , nuclee de 6r pt dezvoltare ca nr , 3r uniți în toamnă pt schimbat matcile mai bătrâne sau necomforme , micronuclee pt împerecheat , o locație pt asta , vetre la rapița 1 si 2 (dacă e ) S1 si apoi S2 , tei fâneață , fs ( posibil ) dacă nu separat si apoi pe vatra de iernare , deci un semipastoral . Per total trebuie să am un plan pt orice fac . Momentan 50 fam ME , pt 2015 , 70 fam , si 110 nuclee ( roiuri ) , 50 micronuclee ,ceva nuclee de 3r si aducerea de mat biologic nou și selecție , încerc să ma extind . Om trăi si om vedea , asta e planul .
CristianBee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE