Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Inca un incepator...

Mesajde delorin I » 30 Iul 2014, 21:07

Ce parere aveti de stupii astia? Apoi va spun cat vrea pe unul turcul care-i produce! :)
Fişiere ataşate
10565741_10202779977204710_141905393_n.jpg
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 30 Iul 2014, 21:08

2
Fişiere ataşate
10576919_10202779976604695_1725521474_n.jpg

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 30 Iul 2014, 21:08

3
Fişiere ataşate
10581719_10202779975844676_196808234_n.jpg

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 30 Iul 2014, 21:09

4
Fişiere ataşate
10585587_10202779976884702_1743696813_n.jpg

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 30 Iul 2014, 21:10

5 cred
Fişiere ataşate
10585640_10202779974884652_889283018_n.jpg

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 30 Iul 2014, 21:10

6
Fişiere ataşate
10588571_10202779974124633_1989855710_n.jpg

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 30 Iul 2014, 21:11

7
Fişiere ataşate
10589498_10202779974364639_990208078_n.jpg

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 30 Iul 2014, 21:12

8 final! Cel putin deocamdata!
Fişiere ataşate
10589917_10202779976804700_998671390_n.jpg

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 30 Iul 2014, 21:14

Nea Gica ti-am adus ceva noutati in apicultura! Bunka uite si o tentativa de celula naturala! Oricum ar fi imi place la nebunie! Vreau si eu o cutie macar! :)) Voi nu?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Adi Hodis » 01 Aug 2014, 12:25

delorin I scrie:Ce parere aveti de stupii astia? Apoi va spun cat vrea pe unul turcul care-i produce! :)

Este foarte asemanator cu stupul rotativ de 10 faguri ( se rotesc doar cercurile/fagurii ) , la care se folosesc magazii de 1/2 cu ramele clasice.
Acesta este construit in versiune orizontala, din ce se vede. Nu cunosc rezultatele si eficienta acestui model.

Parerea mea ... intotdeauna fac comparatii cu viata albinelor in natura.
Stim foarte bine ca celulele din faguri sint construite in unghi, si asa raman. Astfel, nu curge nectarul proaspat adus si depus in cuib, de unde-l muta albinele.
Rotirea fagurilor nu exista.

ps
eu as vrea sa vedem rezultatele ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde delorin I » 01 Aug 2014, 13:54

Mie imi place ca idee si e clar ca printe turci este destul de raspandit am vazut mai multe fotografii cu acest model aflat in uz! ! Turcul care il vinde pe net e cam piperat! Putem face oare si noi pe aici?

In alta ordine de idei....astazi extractie de la floarea soarelui! M-am dus unde nu trebuia chiar daca e un peisaj demn de Elvetia...undeva in zona de interfluviu dintre Siret si Bistrita! Productia- caturi USCATE, albina putina, am extras ceva din cuiburi desi mi-am propus sa nu fac asta sa ma pregatesc de iernat! Productie- 15 kg cred, sub 0,5 kg de miere de familie...Asta e floarea soarelui? Oricum inca o data evident - mereu gasesc pe cate unul dornic sa umble in stupii altuia! Oare cum ii atrag? Nu stiu daca am fost furat stiu sigur ca am fost vizitat! Preocupat sa lase toate semnele ca le carte omul mi-a pus podisorul invers....iar unele din suruburile ce tin capacul legat de cuib peste cat nu au mai fost infiletate! predilectia lui - stupii mei cu 2 caturi...

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 01 Aug 2014, 15:28

Inca ceva- tendinta de la inceputul anului ca ramele sa fie pline cu puiet- fara coronita- se mentine...ce inseamna asta? Am extras ramele blocate din cuib...matca a ouat tot...sa fie un semn al lipsei de cules? Sau al nectariilor mai lungi ale florii soarelui decat trompa albinei?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde patrascu » 01 Aug 2014, 16:02

delorin I scrie:In alta ordine de idei....astazi extractie de la floarea soarelui! M-am dus unde nu trebuia chiar daca e un peisaj demn de Elvetia...undeva in zona de interfluviu dintre Siret si Bistrita! Productia- caturi USCATE, albina putina, am extras ceva din cuiburi desi mi-am propus sa nu fac asta sa ma pregatesc de iernat! Productie- 15 kg cred, sub 0,5 kg de miere de familie...Asta e floarea soarelui? Oricum inca o data evident - mereu gasesc pe cate unul dornic sa umble in stupii altuia! Oare cum ii atrag? Nu stiu daca am fost furat stiu sigur ca am fost vizitat! Preocupat sa lase toate semnele ca le carte omul mi-a pus podisorul invers....iar unele din suruburile ce tin capacul legat de cuib peste cat nu au mai fost infiletate! predilectia lui - stupii mei cu 2 caturi...

Zona in care ai fost la floare este tinta pentru apicultorii cu state vechi? Ai ales locatia din ce considerente? Ce hibrid era plantat?
Fiind la inceput ca si tine am purtat discutii cu apicultorii cu experienta care cunosc bine zona unde ma invart. Si am aflat zonele de evitat unde indiferent de an sau soiul plantei pleci cu ramele goale.
Vis a vis de vizitatorii nepoftiti trebuie sa faci un pic pe nebunul. Eu unul daca prind mana straina pe munca pe banii si pe nervii investiti cu dragoste ce e drept in apicultura iti spun sigur ca hotul se va ruga sa ajunga la politie decat la mine. Pe de alta parte este si un pic vina ta. Esti dator fata de tine sa asiguri cat poti de mult oarece siguranta stupilor.
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde delorin I » 01 Aug 2014, 16:27

Sincer e prima cultura la care merg si unde nu m-am preocupat de soi! Initial parea totul ok! In acel loc- de fapt in acea localitate exista un singur apicultor! Si acela plecat la vale...am mers acolo prin relatii! Probabil ca va fi si ultima data! Desi locul este superb! De sus de pe creasta se vad turlele bisericilor catolice cu ceas de pe valea Bistritei de traiesti sentimentul ca esti pe malul lacului Lehman...
Despre siguranta stupilor...cat i-am avut prin alte parti- am avut lant...asta a fost prima preocupare la plecare! Ca i-am tinut pe lazi de plastic pana au fost gata picioarele - dar i-am avut legati! Chiar si asa am avut cel putin vreo 4 lacate fortate de catre un coleg de pastoral in care am avut incredere...incepand de la salcam! Apoi oricat de incet ai umbla tot faci zgomot si stresezi albina...deci nu e o solutie! Apoi am adaptat un sistem nou in care folosind o bormasina si o fasie de balot fixez capacele in suruburi! Dar si ceilalti fac la fel...unii chiar cu surubelnita...Si probabil ca cel care a ramas ultimul la extras a fost tentat- inca o data, sa vada ce am eu in stupii cu 2 caturi, culmea desi face apiciultura de zeci de ani si nu de ieri! Omul foloseste matci de salvare, face inmultirea prin divizare iar stupii lui sunt mai tari decat ai mei despre care spun eu ca nu i-am slabit precum anul trecut! Anul trecut pana sa cumpar din 4 am facut 10 iar anul asta nu stiu daca am zece roi facuti din mult mai multe familii de productie...e drept mai am cateva nuclee unde tin niste matci la imperechiat! Si totusi in cateva zile cat am stationat la tei dupa ce am extras- mi-a disparut din albina! Am poze cu cateva cutii unde era negru de albina, am dat al doilea cat sa absorb barba ce facea cu ochiul multora...iar cand m-am dus peste cateva zile...la mutarea ce a intarziat nici macar intr-un cat nu mai era albina! Faptul ca acum s-a umblat iar este inca un semn al bunului simt al unora! Inca nu m-am decis ce este de facut....sa cer colectare de amprente? Ma gandesc si la asta...deja dupa ce am pierdut si 2 familii sa mai fiu si furat este jenant! Dar asa sunt oameni de pe la noi! Probabil de asta e important sa ai si familii agresive! Astia care umbla fara masca si manusi- cand au dat de acea familie pe care o am...nu au reusit sa mai inchida suruburile din fata stupului! Orcium trebuie sa fac ceva mai mult decat sa le bat obrazul...

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 02 Aug 2014, 23:49

Am ajuns asta noapte in Valcea! Astazi cred ca am vazut cea mai frumoasa vale a acestui judet dupa ce l-am bantuit in lung si lat anterior! Tot pe acolo pe langa faimosul Bradisor unde acum cateva zile un coleg culegea cutiile din lac...Fara sa caut, dupa un drum cu multe peripetii peste un drum rupt in cel putin 5 locuri sau surpat, cu stalpi de tensiune cazuti la nivelul solului sau luati de ape...dau de cei ce nu vor sa scrie pe forum nimic despre mana! Plin de pavilioane si stupi varsati ...abandonati in asteptarea manei care, din ce mi-a spus un tip amabil se pare ca va fi indiferent de ploile din ultima vreme! Apropo...am vazut si eu cateva musuroaie de furnici in zona...realmente gigantice....nu cred ca am mai zarit pana acum! Atingeau cu varful crengile molidului! Probabil ca acolo deja Lahnida mare isi face treaba! Oricum am atins punctul maxim al uni vai---am mers cat s-a putut pana cand drumul surpat nu a mai permis inaintarea...cei care sunt la deal de acel punct- realmente superb- cred ca vor ierna acolo cu stupi si pavilioane! Nu imi pot imagina ca vor exista atatia bani pe undeva ca acel drum sa fie refacut!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Dicu Ion » 03 Aug 2014, 19:20

Domnule Delorin in rindurile postate amintiti ceva de regine de salvare.Va scriu citeva rinduri ,ca la viitoarea noastra intinlire,daca eventual eu uit sa-mi aduceti dv aminte sa discutam mai pe larg acest subiect si cu rezultate concrete,despre matcile de salvare.Nu iau in brate aceasta metoda dar nici nu o detest.Cu atentie se poate obtine matci destul de bune.zililele viitoare merg la stupi,si pentru a vedea realitatea o sa pun o foto cu o reg de salvare,si cit de bine s-a dezvoltat.Ma intreb de multe ori daca pe parcursul atitor mii de ani de cind supravetuieste ,oare sa perpetuat specia si dezvoltarea numai prin roire naturala? Oare nu si prin reg de salvare.Subiectul ramine deschis ,pro si contra.dar nu cu citate din carti ci din experienta fiecaruia si cu argumente serioase care sa stea in picioare.
Dicu Ion

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?